Śliwki suszone

Śliwki suszone

Śliwki suszone są smaczne, pożywne i mają wiele właściwości prozdrowotnych. To doskonała przekąska, smaczny dodatek do różnych potraw, a także składnik pysznego świątecznego kompotu. Spożywanie tych bakalii poprawia trawienie, wpływa na właściwe funkcjonowanie układu krążenia oraz pozwala na dostarczenie organizmowi cennych witamin i składników mineralnych. Jakie jeszcze właściwości mają suszone śliwki?

W wyniku procesu suszenia śliwki marszczą się, ich kolor staje się ciemnofioletowy, smak dużo słodszy niż świeżych owoców, aromat jest bardziej charakterystyczny od tego, jaki mają świeże owoce. Poza tym suszone śliwki mogą być dłużej przechowywane niż świeże owoce, bez konieczności szybkiego spożycia. Tego rodzaju bakalie (czyli suszone owoce) znane były już w starożytności na obszarach Morza Śródziemnego, zyskując popularność nie tylko ze względu na walory odżywcze, ale również zdrowotne.
Suszone śliwki można spożywać bezpośrednio, stosować jako przekąskę energetyczną, dodatek do owsianki, budyniu, wypieków oraz ciast. Doskonale też komponują się z potrawami mięsnymi, takimi jak wołowina i drób. Wytwarza się z nich również kompoty oraz nalewki.

Składniki suszonych śliwek

Suszone śliwki – 100 g owoców – to 360 kcal. W swoim składzie zawierają nadające im słodki smak cukry, czyli fruktozę i glukozę, oraz należący do grupy alkoholi cukrowych sorbitol. Dzięki procesowi suszenia (w porównaniu do świeżych owoców) bakalie te mają kilkukrotnie większą zawartość witaminy A. Oprócz niej występują również witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9) oraz witaminy: C, E i K. Zawierają także siedem razy więcej błonnika niż surowe śliwki. Swoje właściwości prozdrowotne i odżywcze zawdzięczają dużej ilości takich biopierwiastków jak: potas, fosfor, żelazo, wapń oraz magnez. Pozostałe to: cynk, mangan i miedź. Wśród kwasów warto wymienić kwas chlorogenowy, który wykazuje się właściwościami obniżania poziomu cukru we krwi.

Suszone śliwki na trawienne

Zawarty w suszonych śliwkach sorbitol to organiczny związek chemiczny, który wykazuje się właściwościami przeczyszczającymi. Dlatego bakalie te warto jeść w razie wystąpienia zaparć. Korzystnie wpływają również na jelita, wywołując w nich zwiększoną fermentację. Jednak osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego nie powinny spożywać suszonych śliwek, żeby nie doprowadzić do nieprzyjemnych skutków ubocznych.
Błonnik występujący w suszonych śliwkach wpływa na efektywniejsze oczyszczanie przewodu pokarmowego ze szkodliwych substancji i odpadów przemiany materii. Pozwala także na rozwój korzystnych bakterii oraz powoduje lepsze wypróżnianie.

Suszone śliwki poprawiają jakość skóry, wzroku i włosów

Suszone śliwki zawierają wiele cennych substancji, które zbawiennie wpływają na ludzkie ciało. Odżywiają komórki, regenerują je i hamują procesy starzenia się organizmu. Znajdująca się w tych bakaliach witamina A sprawia, że zaczynają poprawiać się funkcje widzenia, a zdrowie oczu jest na dużo wyższym poziomie. Wpływa ona też na lepszą jakość skóry i odmładza ją. Takie same właściwości wykazuje witamina K. Dodatkowo powoduje rozjaśnienie zmęczonej cery, a także łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia występujące np. na twarzy. Natomiast miedź razem z cynkiem wpływają na sprężystość włosów, ich koloryt, siłę oraz właściwy wzrost i rozwój.

Suszone śliwki dla osób aktywnych

Suszone śliwki mają sporo kalorii, dlatego często sięgają po nie sportowcy. Spożycie tych bakalii dodaje energii dzięki dużej ilości zawartych w nich cukrów prostych i dlatego jest doskonałą przekąską po wysiłku. Lepiej jednak nie spożywać ich tuż przed aktywnością ani w trakcie treningu, gdyż zawarty w nich błonnik może wywołać rozstrój żołądkowy, co będzie skutkować biegunką.

Suszone śliwki wpływają na lepsze funkcjonowanie układu krążenia

Przy zaburzeniach i schorzeniach układu sercowo-naczyniowego często występuje podwyższone ciśnienie krwi. Zawarty w suszonych śliwkach potas dba o to, żeby jego poziom był prawidłowy. Na jakość krwi wpływa także pirydoksyna, która ma swój udział w wytwarzaniu właściwej ilości czerwonych krwinek. Natomiast jak wynika z analizy badań kohortowych obejmujących trzy pokolenia mieszkańców miasta Framingham w USA, witamina K zmniejsza stany zapalne w organizmie, co przyczynia się do łagodzenia objawów wielu chorób – w tym układu krążenia. Na jego dobrą kondycję, dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym, wpływają polifenole, które również występują w suszonych śliwkach. Warto zatem spożywać te bakalie dla podniesienia jakości zdrowia organizmu.

Suszone śliwki mogą być spożywane przez diabetyków

Indeks glikemiczny suszonych śliwek nie jest wysoki i wynosi 40. Nie oznacza to jednak, że osoby, które zmagają się z cukrzycą, powinny spożywać te bakalie bez umiaru. Zdrowy rozsądek jest tu wskazany, żeby nie doszło do żadnych przykrych skutków ubocznych.
Zawarty w tych bakaliach kwas chlorogenowy wpływa na obniżenie stężenia cukru we krwi.
W suszonych śliwkach znajduje się też duża ilość błonnika, co jest wielką zaletą. Dzięki niemu układ trawienny bardzo dobrze funkcjonuje, a toksyny są wydalane z organizmu. To powoduje, że ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II jest dużo mniejsze.

Suszone śliwki na odchudzanie

Warto jeść suszone śliwki, jeśli chcemy pozbyć się tkanki tłuszczowej, bowiem bakalie te powodują wolniejsze wchłanianie cukru przez organizm. Ta właściwość powoduje, że w trakcie aktywności, uprawiania jakiejś dyscypliny sportowej oraz podczas innego wysiłku fizycznego tkanka tłuszczowa spalana jest dużo efektywniej. Dzięki temu pozbywamy się nadmiaru kilogramów. Poza tym zawarty w suszonych śliwkach błonnik powoduje uczucie sytości. Nie ma potrzeby podjadania, sięgania po najczęściej niezdrowe przekąski, co wychodzi na zdrowie i jest skuteczną metodą na odchudzanie. Dodatkowo układ trawienny lepiej funkcjonuje i poprawia się perystaltyka jelit. Należy tylko pamiętać o dużej kaloryczności tych bakalii i nie jeść ich w nadmiarze.

Suszone śliwki wykazują właściwości antyoksydacyjne

Substancje wchodzące w skład suszonych śliwek – np. witamina C oraz witaminy z grupy B – zabezpieczają organizm przed stresem oksydacyjnym. Skutecznie niszczą wolne rodniki, dzięki czemu minimalizują ryzyko rozwoju komórek nowotworowych. Powodują też wzmocnienie odporności. Błonnik natomiast bierze udział w usuwaniu żółci z organizmu, co z kolei obniża stężenie cholesterolu LDL.

Suszone śliwki wzmacniają strukturę kości

Z badań zaprezentowanych przez Międzynarodową Fundację Osteoporozy (IOF) wynika, że codzienne spożywanie 100 g suszonych śliwek może uchronić przed uszkodzeniami i złamaniami kości osoby zmagające się z osteoporozą. Takie właściwości bakalie zawdzięczają witaminom, minerałom oraz polifenolom. Te organiczne związki chemiczne zabezpieczają strukturę kości przez uszkodzeniem i łamliwością.

Jarosław Cieśla

Inne wpisy w tej kategorii

Jak zadbać o płaski brzuch?

2021-11-26

Jak zadbać o płaski brzuch?

Wiele osób marzy o tym, żeby mieć sportową figurę i szczupłą sylwetkę. Takie cele pojawiają się zwłaszcza gdy nadchodzi lato albo… nowy rok. Dobrze byłoby bez skrępowania zdjąć koszulkę będąc na [...]

Czytaj dalej

Domowa krioterapia

2021-11-26

Domowa krioterapia

Już dawno odkryto, że na różnego rodzaju bóle pomaga oddziaływanie zimnem. Schładzanie miejsca, z którym związane są dolegliwości przynosi ulgę. Najlepiej o tym wiedzą zawodowi sportowcy, a także [...]

Czytaj dalej

Podnieś odporność

2021-11-26

Podnieś odporność

Cynk jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, który ma kluczowe znaczenie dla wzrostu, rozwoju i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Jest on potrzebny do rozwoju i komunikacji komó [...]

Czytaj dalej

Zdrowe oczy

2021-11-24

Zdrowe oczy

Niedobory poszczególnych witamin mogą zwiększać ryzyko wielu chorób oczu, zwłaszcza takich jak: zaćma, jaskra i związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD). Badania sugerują, że niektóre [...]

Czytaj dalej