Suszone pomidory

Suszone pomidory


Suszone owoce i warzywa cieszą się dużą popularnością. Można je dłużej przechowywać, niż świeże, jednak co ważniejsze posiadają zwiększoną ilość składników odżywczych, dzięki czemu mają silniejsze oddziaływanie zdrowotne. Jednym z takich produktów są suszone pomidory. Przyciągają uwagę intensywnym aromatem, a ich charakterystyczny smak ma wielu zwolenników. Przede wszystkim korzystnie działają na organizm człowieka. Zawierają substancje niszczące wolne rodniki, wzmacniają układ krwionośny i wpływają na lepsze funkcjonowanie wzroku. Jakie jeszcze właściwości mają suszone pomidory?  


Pomidor zwyczajny (Solanum lycopersicum L.) określany jest także jako psianka pomidor. To roślina uprawna należąca do rodziny psiankowatych. W Polsce jej owoc sklasyfikowany jest jako warzywo. Pomidor pochodzi z obszarów Ameryki Południowej, skąd w XV  wieku dotarł do Europy.


Owoce to duże jagody. Charakteryzują się soczystością. Ze względu na odmiany mają one różne kształty oraz kolory. Są najczęściej barwy czerwonej, jednak mogą też być: pomarańczowe, żółte, zielone, a także czarne. Odmiany pomidora zwyczajnego to: drobnoowocowe (np. mirabell), średniowocowe (np. brylant), wielkoowocowe (np. jawor), a także typu lima (np. New Yorker). W Hiszpanii w trakcie święta o nazwie Tomatina ostatniego dnia fiesty uczestnicy biorą udział w bitwie, podczas której obrzucają się pomidorami.


Pomidory można jeść na surowo razem ze skórką. Są używane do zup, sosów, a także jako składnik sałatek warzywnych. Doskonale nadają się na kanapki. Świetnie komponują się z makaronem oraz ryżem. Wytwarza się z nich przeciery, koncentraty oraz soki.  
Składniki suszonych pomidorów


Pomidory po ususzeniu zwiększają swoją kaloryczność z 20 kcal do 258 kcal. Kilkukrotnie wzrastają także wartości składników, które znajdują się w owocach. Są to witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E oraz K. Pomidory zawierają też duże ilości potasu. Pozostałe biopierwiastki to: fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, a także cynk. W składzie tej rośliny znajduje się także błonnik pokarmowy. Na uwagę zasługuje likopen, który nadaje owocom intensywny czerwony kolor i jest silnym przeciwutleniaczem. Oczywiście nie brakuje też węglowodanów, białka, a także tłuszczów.


Zawarty w pomidorach likopen po ususzeniu owoców zwiększa swoje właściwości i możliwości przyswajania


Likopen to organiczny związek chemiczny będący naturalnym pigmentem roślinnym. Barwi pomidory na czerwony kolor i ma właściwości przeciwutleniające. Po ususzeniu owoców jego ilość zostaje wielokrotnie zwiększona. Jest też lepiej przyswajany przez organizm niż w przypadku świeżego pomidora. Likopen skutecznie zwalcza wolne rodniki, dzięki czemu zapobiega rozwojowi stanów zapalnych i uszkodzeniu komórek. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, takich jak: rak piersi, płuc, prostaty, wątroby oraz układu pokarmowego i białaczki.


Likopen ma też zbawienny wpływ na efektywniejsze funkcjonowanie układu krążenia. Zapobiega miażdżycy, a także zmniejsza ryzyko udaru serca oraz zawału. Wpływa również na obniżenie poziomu cholesterolu LDL.
Należy pamiętać, żeby nie spożywać razem z pomidorami produktów zawierających błonnik pokarmowy oraz żelazo, gdyż wpływają one na mniejsze przyswajanie likopenu.


To warto wiedzieć


Pomidory zaczęto suszyć na słońcu we Włoszech. Celem było zwiększenie intensywności doznań smakowych.


Suszone pomidory są bogatym źródłem potasu  


W 100 g świeżych pomidorów znajduje się 282 mg potasu, podczas gdy w suszonych jego zawartość wynosi aż 3427 mg. Jest to dawka, która stanowi dzienne zapotrzebowanie na ten biopierwiastek. Pełni on ważną funkcję w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Stymulując tworzenie impulsów elektrycznych w komórkach serca, przyczynia się do jego dobrej pracy. Wpływa także na prawidłowe napięcie mięśni oraz utrzymanie ich właściwej masy. Bierze też udział w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, a także utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi.


Zdarza się, że czasami dochodzi do wypłukania elektrolitów z organizmu. Taki niedobór może objawiać się przyspieszonym biciem serca, wręcz kołataniem, a także wystąpieniem skurczów mięśni. Spożywanie suszonych pomidorów uzupełnia braki elektrolitów, do których zalicza się także potas.


Suszone pomidory poprawiają wygląd skóry i wpływają na lepsze trawienie

 
Zawarte w suszonych pomidorach składniki wpływają na lepszą jakość i młodszy wygląd skóry. Sprawiają, że jej komórki regenerują się i wolniej ulegają procesowi starzenia. Wzmacniają też strukturę kości zwiększając ich gęstość mineralną.
Występująca w suszonych pomidorach witamina E poprawia sprawność oczu. Chroni też naczynia krwionośne przed uszkodzeniami. O dobrą krzepliwość krwi dba witamina K. Spożywanie suszonych pomidorów mimo ich kaloryczności może pomóc osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Wszystko to dzięki minerałom, likopenowi i witaminom, które są składnikami tej rośliny i pozytywnie działają na organizm. Wpływają na poprawę krążenia, a także przyspieszają przemianę materii. Dzięki zawartemu w nich błonnikowi korzystnie działają na układ trawienny, zapobiegając zaparciom oraz poprawiając perystaltykę jelit. Suszone pomidory mogą też jeść osoby zmagające się z cukrzycą.
 
Pomidory poprawiają libido


We Francji pomidory są uznawane za ,,jabłko miłości” i traktowane jako naturalny afrodyzjak, który wpływa na lepszy seks. Zawarty w tej roślinie likopen zwiększa ruchliwość i liczebność plemników oraz skutecznie poprawia potencję. Roślina ta może więc być lekarstwem na niepłodność. Potwierdzają to wieloletnie badania wykonane przez naukowców z Cleveland Clinic z Ohio, którzy zalecają spożywanie pomidorów na poprawę sprawności seksualnej. Poza tym warzywo to korzystnie wpływa też na samopoczucie psychiczne. Poprawia nastrój i likwiduje uczucie napięcia. Przy pogodnym nastawieniu łatwiej jest więc o chęć na miłosne igraszki.


To warto wiedzieć


Soki i przetwory pomidorowe są doskonałym środkiem na złe samopoczucie występujące następnego dnia po wypiciu nadmiernej ilości alkoholu. Dzieje się tak dzięki zawartości potasu, który poprawia funkcjonowanie osłabionego organizmu.


Przepis na danie z suszonymi pomidorami i makaronem penne


Cztery obrane ze skórki ząbki czosnku należy pokroić w plasterki, a jedną cebulę dymkę (również obraną) drobno posiekać. Do garnka wlewamy 5 łyżek oliwy z oliwek i podgrzewamy. Następnie wrzucamy do niego cebulę i czosnek, do smaku dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki bazylii i tyle samo ziół prowansalskich oraz szczyptę papryki chili. Po zeszkleniu cebuli i delikatnym zasmażeniu czosnku należy dodać 100 ml 30-proc. śmietany, a także 3 łyżki białego wytrawnego wina. 100 g suszonych pomidorów trzeba pokroić na drobne części, a następnie dodać do sosu, gdy stanie się gęsty. W czasie jego przyrządzania zagotować makaron penne. Gdy będzie gotowy, to po odcedzeniu wystarczy go zmieszać z sosem i posypać garścią drobno posiekanego szczypiorku.    

Jarosław Cieśla

Inne wpisy w tej kategorii

Astaksantyna

2021-10-15

Astaksantyna

Astaksantyna to substancja pochodząca z grupy związków chemicznych zwanych karotenoidami (karoteny i ksantofile). Są to naturalne barwniki występujące w roślinach. Dzięki wielu cennym właściw [...]

Czytaj dalej

Morwa biała – moc zdrowia

2021-10-15

Morwa biała – moc zdrowia

Morwa biała od wielu wieków była uprawiana w Chinach, gdyż jej liście stanowiły pożywienie dla jedwabnika morwowego. Wysoko ceniono tę roślinę ze względu na właściwości lecznicze i prozdrowotne. [...]

Czytaj dalej

Jabłka – czy wiesz o nich wszystko?

2021-10-15

Jabłka – czy wiesz o nich wszystko?

Jabłko to owoc chętnie spożywany jako przekąska, a także dodatek do wielu różnych potraw oraz ciast. Wyrabia się z niego: kompoty, soki, ocet, a także przetwory na zimę. Jest popularny nie tylko [...]

Czytaj dalej