Tatarak (Acorus calamus)

Tatarak (Acorus calamus)

Tatarak (w ajurwedzie: vacha lub z greckiego: trzcina) to bylina o podwodnych kłączach sporej długości. Ma proste liście o ostrych końcach przypominających końcówkę miecza. Kolba kwiatostanu jest jasnozielona, jednak pod wpływem czasu brunatnieje. Roślina, z racji swojej budowy, występuje na podmokłych terenach lub brzegach rzek czy jezior, między innymi: w Indiach, na południu Rosji czy u nas – w Polsce. Jako surowiec wykorzystywane są: kłącza, korzeń czy czasami liście lub kwiaty. Głównie w spożywczym i kosmetycznym przemyśle. W ajurwedzie stosowana jest do: herbat, olejków, papek czy tabletek ze względu na swoje właściwości i skład, w który wchodzi dużo związków czynnych jak: garbniki, olejki eteryczne, sole mineralne, witamina C, saponiny, lektyny i steroidy.


Inne nazwy: ajer, tatarskie ziele.