TAXYFOLINA Forte - Witamina P BAJKALSKA

TAXYFOLINA Forte - Witamina P BAJKALSKA

Dihydrokwercetyna (Taxyfolina, DHQ) – silna cząsteczka antyoksydacyjna i sygnalizacyjna.

Dihydrokwercetyna potocznie nazywa się ją witaminą „P bajkalską”, taxifolin, taksyfoliną a także dihydrokwercetyną. Według chemicznej nomenklatury to:  2R,3R)-2-(3,4-Dihydroxyphenyl)-3,5,7-trihydroxy-2,3-dihydrochromen-4-one natomiast jej wzór chemiczny to C15H12O7.

Należy do obszernej klasy bioflawonoidów, która odgrywa ważną rolę w procesie biosyntezy i odpowiada za powstawanie powiązanych struktur klasy flawonoidów.  W ciągu ostatnich kilku dekad dihydrokwercetyna była intensywnie badana ze względu na jej szerokie spektrum unikalnych właściwości biologicznych. Dihydrokwercetyna została odkryta jako część kompleksów fenolowych pochodzących z wielu roślin. 

Drzewa zimozielone, szczególnie te z rodziny Pinaceae, są uważane za bogate źródła dihydrokwercetyny. Kłody tartaczne z drewna modrzewiowego stają się głównym źródłem dihydrokwercetyny.  

Na rolę Taxyfoliny (dihydrokwercetyny) w roślinach już od dawna zwrócono uwagę ze względu na jej właściwości przedłużające trwałość drzew. Dihydrokwercetyna jest cząsteczką występującą głównie w gatunkach z rodzaju Larix , Daglezji , Cedrus i Pseudotsuga , Txyfolina występuje również w wielu roślinach, takich jak: cebula, ostropest plamisty, kora francuskiej sosny morskiej. 

Dihydrokwercetyna została opisana jako środek przeciwgrzybiczny , jednak odpowiada głównie za wysoką trwałość wyżej wymienionych gatunków. Co więcej, dihydrokwercetyna hamuje aktywność degradacji oksydazy hormonalnej, działając w ten sposób jako regulator wzrostu roślin. W Rosji i niektórych krajach została zarejestrowana i jest używany jako regulator wzrostu roślin.

Dihydrokwercetyna  stała się dobrze znany w kręgach naukowych różnych krajów świata, głównie w USA, Kanadzie, krajach europejskich, Japonii. Skuteczność Dihydrokwercetyny  jako środka przeciwutleniającego i przeciwzapalnego, który jest w stanie zwiększyć przeżywalność komórek, została potwierdzona licznymi badaniami klinicznymi na komórkach ludzkich. Ostatnie badania pokazują że Dihydrokwercetyna bierze udział w produkcji specjalnych białek o działaniu spowalniającym procesy starzenia.

Dihydrokwercetyna jest skuteczną substancją przeciwutleniającą i przeciwzapalną, która przerywa proces peroksydacji lipidów w błonach komórkowych. Jest w stanie wniknąć do cytoplazmy komórki i chronić komórkę przed niszczącym działaniem wolnych rodników.  Taxyfolina Raw-Forest™ zapewnia kompleksową ochronę antyoksydacyjną organizmu oraz aktywne zapobieganie rozwojowi stresu oksydacyjnego. Pomaga uniknąć procesów degeneracyjno-dystroficznych w tkankach oraz wczesnego starzenia się komórek. 

Wiele czynników środowiskowych wpływa negatywnie na odporność organizmu i na nasz stan psychiczny. To bezpośrednio przekłada się na ogólny stan zdrowia. Nasze codzienne życie jest pełne stresu, każdego dnia nasze organizmy zmagają się z patogenami, substancjami toksycznymi. Do tego dochodzi wieczny pośpiech, brak snu, przemęczenie. To wszystko wywiera negatywny wpływ na organizm człowieka; na ciało i na umysł.  Mózg jest szczególnie podatny na działanie wolnych rodników, powstających w procesie przemian metabolicznych. Według badań klinicznych osoby jedzące żywność o niskiej zawartości cennych antyoksydantów narażone są na chorobę Alzheimera i obniżenie zdolności poznawczych. Taxyfolina Raw-Forest™ pomoże zapewnić wystarczającą dzienną ilość skutecznego środka przeciwutleniającego i przeciwzapalnego.

Aktywność przeciwutleniająca  taksyfoliny przewyższa większość popularnych przeciwutleniaczy, takich jak tokoferole (witamina E) i karotenoidy (witamina A). Ponadto taksyfolina jest znacznie bardziej odporna na działanie utleniania i światła.

Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania taksyfoliny obejmują ochronę naczyń włosowatych, wątroby i promieniowania. Taksyfolina „wyłapując” wolne rodniki pomaga chronić organizm przed niekorzystnymi czynnikami środowiskowymi. Regularne spożywanie taksyfoliny pomaga w utrzymaniu rezerw antyoksydacyjnych w organizmie człowieka. Wyczerpanie tych rezerw może być spowodowane niezbilansowaną dietą i czynnikami środowiskowymi. W konsekwencji organizm człowieka doświadcza stresu oksydacyjnego, który może skutkować różnymi patologiami. Dobowe fizjologiczne zapotrzebowanie na bioflawonoidy (naturalne przeciwutleniacze) wynosi 150-250 mg dla dzieci powyżej 7 roku życia i 200-250 mg dla dorosłych (wg Wytycznych MR 2.3.1.2432 -08 Fizjologiczne potrzeby energetyczne i żywieniowe różnych grup ludności na terenie Federacji Rosyjskiej).

Badania toksykologiczne wykazały, że taksyfolina jest nietoksyczna i nie wywołuje skutków ubocznych w organizmie człowieka.

Codzienne spożywanie taksyfoliny pomaga w utrzymaniu fizjologicznych funkcji organizmu na wysokim poziomie.

Badania nad taksyfoliną przeprowadzono w okresie treningowym Rosyjskiej Reprezentacji Olimpijskiej przed Igrzyskami Olimpijskimi w 2008 roku. Badania prowadził dr S.A. Parastaev, członek komisji medycznej Rosyjskiego Komitetu Olimpijskiego, profesor fizykoterapii, medycyny sportowej i wychowania fizycznego Rosyjskiego Państwowego Uniwersytetu Medycznego.

Badania wykazały, że taksyfolinę mogą stosować wyczynowi sportowcy w dziennych dawkach do 100-200 mg w okresie treningowym, który wymaga wytrzymałości tlenowej i beztlenowej, a także w okresie zawodów, kiedy obciążenie jest maksymalne.

Badania na erytrocytach, komórkach tucznych, leukocytach, makrofagach i hepatocytach wykazały, że Dihydrokwercetyna czyni błony komórkowe bardziej odpornymi na uszkodzenia. Dihydrokwercetyna może być rozprowadzany do różnych tkanek i wychwytywany przez czerwone krwinki (RBC), zwiększając w ten sposób ich potencjał antyoksydacyjny.

Badacze sugerują, że stereochemiczna struktura dihydrokwercetyny ułatwia jej przenikanie do fazy lipidowej, dzięki czemu flawonoid może działać jako inhibitor rodników rozrywających łańcuch w środowiskach komórkowych białkowo-lipidowych i lipidowo-lipidowych. Skuteczność ochrony antyoksydacyjnej przez flawonoidy jest związana z ich zdolnością do interakcji i przenikania przez biomembrany, powodując zmiany w strukturze i płynności błony.

Dihydrokwercetyna została oceniona w różnych badaniach jako obiecujący środek przeciwzapalny. Enzymy zapalne (kinazy) są aktywowane przez stresy różnego pochodzenia. Działanie dihydrokwercetyny polega między innymi na hamowaniu kinaz. W badaniu oceniano działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe kwercetyny w dnie moczanowej.

Wyniki te wykazały, że dihydrokwercetyna wywiera działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne na dnę. Alkoholowe zapalenie wątroby charakteryzuje się stanem zapalnym i martwicą tkanki wątrobowej z powodu nadmiernego spożycia alkoholu, a czasem nawet powoduje niewydolność wątroby. Dihydrowercetyna może poprawiać ostre uszkodzenie wątroby wywołane alkoholem. Jej pozytywne efekty w leczeniu alkoholowego zapalenia wątroby wynikają z jej właściwości przeciwutleniających i działania hamującego na szlaki ROS/NF-κB/NLRP3 inflammasom/IL-1β/IL-18 poprzez produkcję HO1. Wyniki badania budzą nadzieje na pozytywny wpływ dihydrokwercetyny na kontrolowanie zagrażającego życiu stanu zapalnego u pacjentów z COVID-19.

https://journal-inflammation.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12950-021-00268-6

Jednym z ważnych sposobów, w jaki dihydrokwercetyna może ograniczać stan zapalny, jest zapobieganie wzrostowi stężenia utlenionego glutationu i stosunku utlenionego/zredukowanego glutationu indukowanego przez zapalne cytokiny. Dihydrokwercetyna może zwiększać zapasy w organizmie tego silnego przeciwutleniacza (glutationu), który z kolei ogranicza działanie zapalne nadmiaru tlenku azotu – powszechnego markera poważnych chorób układu oddechowego, takich jak astma, rozedma płuc i mukowiscydoza.

Opracowanie  powstało na podstawie prac  zebranych z naukowych baz danych, takich jak PubMed, SciFinder, ScienceDirect, Wiley Online Library i Web of Science do stycznia 2019 r. 

Taxyfolina Raw-Forest™ to najwyżej jakości produkt, stworzony na bazie dihydrokwercetyny, ekstraktu z owoców Camu-camu oraz ekstraktu z kory sosny. Dodatkowo zastosowane ekstrakty  potęgują działanie Taxyfoliny.

Surowcem wyjściowym do produkcji dihydrokwercetyny(taxyfoliny) jest drewno modrzewia syberyjskiego i dahuryjskiego,

Taxyfolina Raw-Forest™ może być używany do opieki zdrowotnej przez osoby w każdym wieku.

Taxyfolina Raw-Forest™ wspomaga przepływ krwi w naczyniach włosowatych i w małych tętnicach, zwiększając w ten sposób dopływ krwi do tkanek dotkniętych niedokrwieniem. Poprawia dopływ krwi do mięśni

Taxyfolina Raw-Forest™ pomaga oprzeć się negatywnym czynnikom zewnętrznym, stresowi, które prowadzą do nieodwracalnych reakcji zapalnych w organizmie i powodują wzrost wolnych rodników.

Taxyfolina Raw-Forest™ promuje utrzymanie zasobów energetycznych, hamuje akumulację produktów przemiany materii, pomaga pokonać stres.

Taxyfolina Raw-Forest™ Wykazuje działanie ochronne wątroby i nerek, chroni przed nefropatią cukrzycową.

Taxyfolina Raw-Forest™ Poprawia hemodynamikę serca ,zwiększa dopływ krwi do mięśnia sercowego, zmniejsza lub nawet likwiduje duszność, normalizuje ciśnienie krwi, poprawia jakość snu, zwiększa tolerancję na wysiłek fizyczny, przyspiesza regenerację po długotrwałej aktywności u sportowców.

Taxyfolina Raw-Forest™ wspiera prawidłowy poziom cholesterolu we krwi i może stanowić potencjalnie ważną metodę kontrolowania miażdżycy. Badania kliniczne wykazały poprawę tolerancji glukozy, niższe poziomy insuliny, niższą masę triglicerydów w tkankach, niższe poziomy triglicerydów i cholesterolu w osoczu oraz spadek poziomu LDL w surowicy.

Taxyfolina Raw-Forest™ Poprawia mechanikę płuc i wentylację płuc. Pomaga zwiększyć РО2 (ciśnienie parcjalne tlenu) i dotlenienie krwi.

Inne wpisy w tej kategorii

Dzieci w wirtualnym świecie

2024-04-16

Dzieci w wirtualnym świecie

Dzieci powinny być chronione przed pułapką uzależnienia od cyfrowych mediów. Rozwój dziecka to przebywanie w realnym świecie, a nie w cyberprzestrzeni, która potrafi okaleczać. Czytaj więcej.

Czytaj dalej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj dalej

Chiropraktyka – terapia usuwająca blokady ruchu i nie tylko

2024-04-10

Chiropraktyka – terapia usuwająca blokady ruchu i nie tylko

Przy zaburzeniach narządów ruchu oraz dysfunkcji występujących w obrębie układu mięśniowo-szkieletowego mogą pomóc zabiegi chiropraktyki. Sprawdź gdzie jeszcze?

Czytaj dalej

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj dalej

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

2024-04-02

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

Wielu przypadkom nowotworów można zapobiec, gdyby tylko w odpowiednim momencie życia chorzy wdrożyli odpowiednie, prozdrowotne nawyki do swojego codziennego funkcjonowania. Dowiedz się więcej.

Czytaj dalej

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

2024-03-26

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

Z biegiem lat nasze ciała mogą napotkać pewne trudności w prawidłowym metylowaniu DNA. W rezultacie mogą pojawiać się błędy w DNA, zwiększające ryzyko rozwoju chorób, takich jak nowotwory.

Czytaj dalej