TAXYFOLINA Forte - Witamina P BAJKALSKA
TAXYFOLINA Forte - Witamina P BAJKALSKA

Dihydrokwercetyna (Taxyfolina, DHQ) – silna cząsteczka antyoksydacyjna i sygnalizacyjna.

Dihydrokwercetyna potocznie nazywa się ją witaminą „P bajkalską”, taxifolin, taksyfoliną a także dihydrokwercetyną. Według chemicznej nomenklatury to:  2R,3R)-2-(3,4-Dihydroxyphenyl)-3,5,7-trihydroxy-2,3-dihydrochromen-4-one natomiast jej wzór chemiczny to C15H12O7.

Należy do obszernej klasy bioflawonoidów, która odgrywa ważną rolę w procesie biosyntezy i odpowiada za powstawanie powiązanych struktur klasy flawonoidów.  W ciągu ostatnich kilku dekad dihydrokwercetyna była intensywnie badana ze względu na jej szerokie spektrum unikalnych właściwości biologicznych. Dihydrokwercetyna została odkryta jako część kompleksów fenolowych pochodzących z wielu roślin. 

Drzewa zimozielone, szczególnie te z rodziny Pinaceae, są uważane za bogate źródła dihydrokwercetyny. Kłody tartaczne z drewna modrzewiowego stają się głównym źródłem dihydrokwercetyny.  

Na rolę Taxyfoliny (dihydrokwercetyny) w roślinach już od dawna zwrócono uwagę ze względu na jej właściwości przedłużające trwałość drzew. Dihydrokwercetyna jest cząsteczką występującą głównie w gatunkach z rodzaju Larix , Daglezji , Cedrus i Pseudotsuga , Txyfolina występuje również w wielu roślinach, takich jak: cebula, ostropest plamisty, kora francuskiej sosny morskiej. 

Dihydrokwercetyna została opisana jako środek przeciwgrzybiczny , jednak odpowiada głównie za wysoką trwałość wyżej wymienionych gatunków. Co więcej, dihydrokwercetyna hamuje aktywność degradacji oksydazy hormonalnej, działając w ten sposób jako regulator wzrostu roślin. W Rosji i niektórych krajach została zarejestrowana i jest używany jako regulator wzrostu roślin.

Dihydrokwercetyna  stała się dobrze znany w kręgach naukowych różnych krajów świata, głównie w USA, Kanadzie, krajach europejskich, Japonii. Skuteczność Dihydrokwercetyny  jako środka przeciwutleniającego i przeciwzapalnego, który jest w stanie zwiększyć przeżywalność komórek, została potwierdzona licznymi badaniami klinicznymi na komórkach ludzkich. Ostatnie badania pokazują że Dihydrokwercetyna bierze udział w produkcji specjalnych białek o działaniu spowalniającym procesy starzenia.

Dihydrokwercetyna jest skuteczną substancją przeciwutleniającą i przeciwzapalną, która przerywa proces peroksydacji lipidów w błonach komórkowych. Jest w stanie wniknąć do cytoplazmy komórki i chronić komórkę przed niszczącym działaniem wolnych rodników.  Taxyfolina Raw-Forest™ zapewnia kompleksową ochronę antyoksydacyjną organizmu oraz aktywne zapobieganie rozwojowi stresu oksydacyjnego. Pomaga uniknąć procesów degeneracyjno-dystroficznych w tkankach oraz wczesnego starzenia się komórek. 

Wiele czynników środowiskowych wpływa negatywnie na odporność organizmu i na nasz stan psychiczny. To bezpośrednio przekłada się na ogólny stan zdrowia. Nasze codzienne życie jest pełne stresu, każdego dnia nasze organizmy zmagają się z patogenami, substancjami toksycznymi. Do tego dochodzi wieczny pośpiech, brak snu, przemęczenie. To wszystko wywiera negatywny wpływ na organizm człowieka; na ciało i na umysł.  Mózg jest szczególnie podatny na działanie wolnych rodników, powstających w procesie przemian metabolicznych. Według badań klinicznych osoby jedzące żywność o niskiej zawartości cennych antyoksydantów narażone są na chorobę Alzheimera i obniżenie zdolności poznawczych. Taxyfolina Raw-Forest™ pomoże zapewnić wystarczającą dzienną ilość skutecznego środka przeciwutleniającego i przeciwzapalnego.

Aktywność przeciwutleniająca  taksyfoliny przewyższa większość popularnych przeciwutleniaczy, takich jak tokoferole (witamina E) i karotenoidy (witamina A). Ponadto taksyfolina jest znacznie bardziej odporna na działanie utleniania i światła.

Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania taksyfoliny obejmują ochronę naczyń włosowatych, wątroby i promieniowania. Taksyfolina „wyłapując” wolne rodniki pomaga chronić organizm przed niekorzystnymi czynnikami środowiskowymi. Regularne spożywanie taksyfoliny pomaga w utrzymaniu rezerw antyoksydacyjnych w organizmie człowieka. Wyczerpanie tych rezerw może być spowodowane niezbilansowaną dietą i czynnikami środowiskowymi. W konsekwencji organizm człowieka doświadcza stresu oksydacyjnego, który może skutkować różnymi patologiami. Dobowe fizjologiczne zapotrzebowanie na bioflawonoidy (naturalne przeciwutleniacze) wynosi 150-250 mg dla dzieci powyżej 7 roku życia i 200-250 mg dla dorosłych (wg Wytycznych MR 2.3.1.2432 -08 Fizjologiczne potrzeby energetyczne i żywieniowe różnych grup ludności na terenie Federacji Rosyjskiej).

Badania toksykologiczne wykazały, że taksyfolina jest nietoksyczna i nie wywołuje skutków ubocznych w organizmie człowieka.

Codzienne spożywanie taksyfoliny pomaga w utrzymaniu fizjologicznych funkcji organizmu na wysokim poziomie.

Badania nad taksyfoliną przeprowadzono w okresie treningowym Rosyjskiej Reprezentacji Olimpijskiej przed Igrzyskami Olimpijskimi w 2008 roku. Badania prowadził dr S.A. Parastaev, członek komisji medycznej Rosyjskiego Komitetu Olimpijskiego, profesor fizykoterapii, medycyny sportowej i wychowania fizycznego Rosyjskiego Państwowego Uniwersytetu Medycznego.

Badania wykazały, że taksyfolinę mogą stosować wyczynowi sportowcy w dziennych dawkach do 100-200 mg w okresie treningowym, który wymaga wytrzymałości tlenowej i beztlenowej, a także w okresie zawodów, kiedy obciążenie jest maksymalne.

Badania na erytrocytach, komórkach tucznych, leukocytach, makrofagach i hepatocytach wykazały, że Dihydrokwercetyna czyni błony komórkowe bardziej odpornymi na uszkodzenia. Dihydrokwercetyna może być rozprowadzany do różnych tkanek i wychwytywany przez czerwone krwinki (RBC), zwiększając w ten sposób ich potencjał antyoksydacyjny.

Badacze sugerują, że stereochemiczna struktura dihydrokwercetyny ułatwia jej przenikanie do fazy lipidowej, dzięki czemu flawonoid może działać jako inhibitor rodników rozrywających łańcuch w środowiskach komórkowych białkowo-lipidowych i lipidowo-lipidowych. Skuteczność ochrony antyoksydacyjnej przez flawonoidy jest związana z ich zdolnością do interakcji i przenikania przez biomembrany, powodując zmiany w strukturze i płynności błony.

Dihydrokwercetyna została oceniona w różnych badaniach jako obiecujący środek przeciwzapalny. Enzymy zapalne (kinazy) są aktywowane przez stresy różnego pochodzenia. Działanie dihydrokwercetyny polega między innymi na hamowaniu kinaz. W badaniu oceniano działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe kwercetyny w dnie moczanowej.

Wyniki te wykazały, że dihydrokwercetyna wywiera działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne na dnę. Alkoholowe zapalenie wątroby charakteryzuje się stanem zapalnym i martwicą tkanki wątrobowej z powodu nadmiernego spożycia alkoholu, a czasem nawet powoduje niewydolność wątroby. Dihydrowercetyna może poprawiać ostre uszkodzenie wątroby wywołane alkoholem. Jej pozytywne efekty w leczeniu alkoholowego zapalenia wątroby wynikają z jej właściwości przeciwutleniających i działania hamującego na szlaki ROS/NF-κB/NLRP3 inflammasom/IL-1β/IL-18 poprzez produkcję HO1. Wyniki badania budzą nadzieje na pozytywny wpływ dihydrokwercetyny na kontrolowanie zagrażającego życiu stanu zapalnego u pacjentów z COVID-19.

https://journal-inflammation.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12950-021-00268-6

Jednym z ważnych sposobów, w jaki dihydrokwercetyna może ograniczać stan zapalny, jest zapobieganie wzrostowi stężenia utlenionego glutationu i stosunku utlenionego/zredukowanego glutationu indukowanego przez zapalne cytokiny. Dihydrokwercetyna może zwiększać zapasy w organizmie tego silnego przeciwutleniacza (glutationu), który z kolei ogranicza działanie zapalne nadmiaru tlenku azotu – powszechnego markera poważnych chorób układu oddechowego, takich jak astma, rozedma płuc i mukowiscydoza.

Opracowanie  powstało na podstawie prac  zebranych z naukowych baz danych, takich jak PubMed, SciFinder, ScienceDirect, Wiley Online Library i Web of Science do stycznia 2019 r. 

Taxyfolina Raw-Forest™ to najwyżej jakości produkt, stworzony na bazie dihydrokwercetyny, ekstraktu z owoców Camu-camu oraz ekstraktu z kory sosny. Dodatkowo zastosowane ekstrakty  potęgują działanie Taxyfoliny.

Surowcem wyjściowym do produkcji dihydrokwercetyny(taxyfoliny) jest drewno modrzewia syberyjskiego i dahuryjskiego,

Taxyfolina Raw-Forest™ może być używany do opieki zdrowotnej przez osoby w każdym wieku.

Taxyfolina Raw-Forest™ wspomaga przepływ krwi w naczyniach włosowatych i w małych tętnicach, zwiększając w ten sposób dopływ krwi do tkanek dotkniętych niedokrwieniem. Poprawia dopływ krwi do mięśni

Taxyfolina Raw-Forest™ pomaga oprzeć się negatywnym czynnikom zewnętrznym, stresowi, które prowadzą do nieodwracalnych reakcji zapalnych w organizmie i powodują wzrost wolnych rodników.

Taxyfolina Raw-Forest™ promuje utrzymanie zasobów energetycznych, hamuje akumulację produktów przemiany materii, pomaga pokonać stres.

Taxyfolina Raw-Forest™ Wykazuje działanie ochronne wątroby i nerek, chroni przed nefropatią cukrzycową.

Taxyfolina Raw-Forest™ Poprawia hemodynamikę serca ,zwiększa dopływ krwi do mięśnia sercowego, zmniejsza lub nawet likwiduje duszność, normalizuje ciśnienie krwi, poprawia jakość snu, zwiększa tolerancję na wysiłek fizyczny, przyspiesza regenerację po długotrwałej aktywności u sportowców.

Taxyfolina Raw-Forest™ wspiera prawidłowy poziom cholesterolu we krwi i może stanowić potencjalnie ważną metodę kontrolowania miażdżycy. Badania kliniczne wykazały poprawę tolerancji glukozy, niższe poziomy insuliny, niższą masę triglicerydów w tkankach, niższe poziomy triglicerydów i cholesterolu w osoczu oraz spadek poziomu LDL w surowicy.

Taxyfolina Raw-Forest™ Poprawia mechanikę płuc i wentylację płuc. Pomaga zwiększyć РО2 (ciśnienie parcjalne tlenu) i dotlenienie krwi.

Inne wpisy w tej kategorii

Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół

2022-11-29

Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół

Produktów pszczelich nie trzeba specjalnie reklamować. Warto jednak się dowiedzieć, co kryją w sobie te trochę mniej powszechne niż miód. Pierzga pszczela jest jednym z nich. Bardzo chciałbym zac [...]

Czytaj dalej

Dieta według ajurwedy (cz. 2)

2022-11-28

Dieta według ajurwedy (cz. 2)

W pierwszej części artykułu wspomniałem, czym są Wedy, co mówią te święte księgi na temat odżywiania, spożywanie jakich produktów nie jest wskazane, co to jest prasada i jak współczesna nauka odn [...]

Czytaj dalej

Piołun (bylica piołun) – zdrowotna moc goryczy

2022-11-25

Piołun (bylica piołun) – zdrowotna moc goryczy

Bylica piołun (Artemisia absinthium), czyli piołun, zwana jest także „psią rutą”, „wermutem” lub „absyntem”. Roślina ta rośnie dziko niemal w całej Europie, Afryce Północnej, w zachodniej części [...]

Czytaj dalej

Żyworódka pierzasta – zdrowie prosto z… parapetu

2022-11-23

Żyworódka pierzasta – zdrowie prosto z… parapetu

Żyworódka pierzasta (Kalanchoe pinnata, choć popularna jest też żyworódka o nazwie Kalanchoe Daigermonta, której można używać tylko zewnętrznie ) ze względu na swoje prozdrowotne właściwości staw [...]

Czytaj dalej

Zmysłowość w płynie – wody kwiatowe firmy Medi-Flowery

2022-11-22

Zmysłowość w płynie – wody kwiatowe firmy Medi-Flowery

Wody kwiatowe firmy Medi-FloweryProponujemy eteryczne wody kwiatowe bazujące na naturalnych olejkach o wielu zapachach i o różnym działaniu.Zapachy wiążą się z intensywnością przeżyć, sposobem po [...]

Czytaj dalej

Dieta według ajurwedy (cz. 1)

2022-11-22

Dieta według ajurwedy (cz. 1)

Ajurweda to najstarszy system medycyny naturalnej pochodzący ze starożytnych Indii. Ale to nie tylko medycyna, to również system filozoficzny polegający na zrozumieniu otaczającego nas świata ora [...]

Czytaj dalej