Zioła szwedzkie Marii Treben
Zioła szwedzkie Marii Treben

Zioła od dawna były stosowane na choroby, schorzenia, a także profilaktycznie dla utrzymania w dobrej kondycji zdrowia fizycznego oraz psychicznego. W XVII wieku Klaus Samsts – lekarz szwedzki – opisał i wyselekcjonował 11 ziół, z których stworzył mieszankę na różne dolegliwości. Szerzej zaprezentowała je światu Maria Treben, pochodząca z Austrii propagatorka ziołolecznictwa. Z tej mikstury przygotowuje się nalewkę do spożycia, a także tworzy okłady do użytku zewnętrznego na ciało. Można w ten sposób radzić sobie z infekcjami układu oddechowego, wpłynąć na lepsze funkcjonowanie jelit, a także poprawić pamięć. Jakie jeszcze właściwości posiadają zioła szwedzkie Marii Treben?   

Skład mieszanki ziół szwedzkich

Maria Treben badała działanie szwedzkich ziół, które polecał Klaus Samst. Opisała je w swoich książkach pt.: Apteka Pana Boga i Zioła bożego ogrodu opublikowanych w latach 70. ubiegłego stulecia. Wyszczególnia ona rośliny oraz podaje ich gramaturę w mieszance. Są to: kurkuma, arcydzięgiel, senes, kamfora, rabarbar (korzeń), manna, aloes oraz teriak – wszystkie po 10 gramów, a także mirra i dziewięćsił (korzeń) – po 5 gramów ,i ostatni składnik, czyli szafran w ilości 0,2 grama.      

Charakterystyka szwedzkich ziół Marii Treben

Zioła szwedzkie występujące w jednej mieszance to prawdziwa skarbnica zdrowia. Poprawia działanie wielu narządów oraz układów, wspomaga leczenie i działa profilaktycznie zapobiegając chorobom i stanom zapalnym. Jego poszczególne składniki zawierające wiele cennych substancji odżywczych korzystnie wpływają na organizm człowieka.

Kurkuma

Zioło to poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, działając żółciopędnie. Ma właściwości przeciwzapalne i wzmacnia układ immunologiczny. Kurkumę zaleca się ją na złagodzenie dolegliwości u kobiet w czasie miesiączki oraz przy chorobach układu oddechowego. Sprawdza się przy wrzodach. Substancje w niej zawarte, a zwłaszcza kurkumina, wykazują właściwości antynowotworowe. Znajduje zastosowanie w leczeniu: raka prostaty, szyjki macicy, jelita cienkiego, okrężnicy, głowy, jamy ustnej, a także gruczołu piersiowego. 

Arcydzięgiel (korzeń)

Doskonale sprawdza się jako środek na uspokojenie i skołatane nerwy, a także poprawia jakość snu. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i zaburzenia trawienne oraz pobudzenie łaknienia. Zalecany jest przy wrzodach żołądka. a właściwości przeciwbólowe, dlatego mogą go stosować osoby zmagające się z dolegliwościami reumatycznymi oraz nerwobólami. Wykorzystywany przy leczeniu chorób skóry.

Senes

Roślina ta powoduje przyspieszone przemieszczanie się tzw. mas pokarmowych. Wywołuje skurcze brzucha, co pobudza jelita do lepszej pracy. Następuje ułatwienie wypróżniania. Senes stosuje się w celach odchudzających i poprawiających perystaltykę jelit.  

Kamfora

Roślina ta ma właściwości antyseptyczne, zwalcza bakterie i grzyby. Pobudza do lepszego funkcjonowania zarówno układ trawienny, jak i krwionośny. Wykorzystuje się ją do łagodzenia dolegliwości związanych z chorobami reumatycznymi. Wspomaga redukcję stresu, pozwala na uspokojenie i mocny sen. Znajduje zastosowanie w leczeniu nerwic.

Rabarbar (korzeń)

Korzeń rabarbaru działa przeciwzapalnie i wykazuje właściwości przeciwgorączkowe. Jest  skuteczny w leczeniu stanów zapalnych skóry, niwelowaniu wyprysków i trądziku. Pomaga na dolegliwości żołądkowe. Stosowany przy leczeniu wirusowego zapalenia wątroby i choroby wrzodowej. Ma właściwości przeciwbólowe.

Manna

Roślina ta działa moczopędnie i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Poprawia też funkcjonowanie układu trawiennego poprzez właściwości żółciopędne. Wspomaga odporność niwelując stany zapalne i zwalczając bakterie. Działa korzystnie na organizm zarówno profilaktycznie, jak też w przypadku wystąpienia różnych groźnych chorób. Wspomaga leczenie miażdżycy oraz cukrzycy.

Aloes

Wykazuje się działaniem moczopędnym, przeczyszczającym, ma właściwości żółciopędne. Pomaga zwalczać stany zapalne, niszczy bakterie, usuwa z organizmu szkodliwe substancje. Obniża poziom cukru we krwi, korzystnie wpływa na metabolizm oraz funkcjonowanie jelit. Wspomaga leczenie chorób skóry i regeneruje jej komórki niwelując zmiany np. po trądziku.

Teriak

W dawnych czasach roślina ta była stosowana jako odtrutka. Używano jej też w okresie panowania różnych epidemii do pozbycia się z organizmu toksyn i wzmocnienia organizmu. Obecnie uważa się, że wpływa na zwiększenie odporności. Warto ją stosować w celu zbicia gorączki. Ma działanie uspokajające i koi nerwy.   

Mirra

Mirra ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Wykazuje skuteczność w gojeniu ran: odkaża je i niszczy wszelkie drobnoustroje. Hamuje dolegliwości bólowe, regeneruje uszkodzone komórki, zmniejsza obrzęki i opuchlizny. Można użyć jej również w przypadku urazów mięśni kończyn. Nadaje się do łagodzenia objawów przeziębienia.  

Szafran

Ta przyprawa korzystnie działa na układ nerwowy organizmu. Uspokaja, łagodzi lęk, poprawia nastrój. Korzystnie wpływa na trawienie, pomaga przy chorobie wrzodowej. Zmniejsza dolegliwości związane z napięciem przedmiesiączkowym. Pobudza libido oraz pomaga na zaburzenia erekcji. Reguluje ciśnienie krwi.  

Dziewięćsił

Korzeń dziewięćsiłu ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Substancje w nim zawarte odżywiają komórki skóry i poprawiają jej kondycję. Korzystnie wpływają na układ trawienny zapobiegając zaparciom oraz wzdęciom, a także pobudzają apetyt. Zioło to poprawia funkcjonowanie nerek i działa moczopędnie oczyszczając organizm z toksyn. Wspomaga organizm podczas zachorowania na grypę.  

Na co pomagają zioła szwedzkie?

  • Nalewka pomaga złagodzić dolegliwości przy zapaleniu gardła.
  • Łagodzą bóle głowy i nerwobóle, niwelują szumy w uszach.
  • Pomagają przy infekcjach dróg oddechowych.
  • Wspomagają pracę mózgu.
  • Okłady z mieszanki ziół szwedzkich stosuje się na skórę przy wypryskach, trądziku i wszelkich innych zmianach.
  • Płukanie jamy ustnej nalewką z ziół szwedzkich łagodzi bóle zębów i leczy pęcherze powstałe na języku.
  • Poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego, niwelują zaburzenia trawienia i bóle żołądka, wzmagają apetyt.
  • Wpływają na lepsze krążenie.
  • Poprawiają samopoczucie i nastrój.
  • Obniżają gorączkę.
  • Pomagają na osłabienie.
  • Wpływają na poprawę krążenia.
  • Nalewka z ziół szwedzkich pobudza po omdleniu.
  • Na hamowanie stanów zapalnych oczu.
  • Poprawiają perystaltykę jelit i zwalczają pasożyty, które się tam zagnieździły. 
  • Pomagają na kolkę i skurcze żołądka oraz jelit.
  • Regenerują komórki skóry po bliznach, ranach, ropniach, oparzeniach i odmrożeniach. Dobrze goją siniaki i guzy.
  • Pomagają w leczeniu niedokrwistości.
  • Usuwają toksyny z organizmu.
  • Wspomagają leczenie hemoroidów, nerek oraz gruźlicy.
  • Wpływają na lepszą pracę układu nerwowego, pomagają w depresji.

Przepis na nalewkę z mieszanki ziół szwedzkich

Do przyrządzenia mikstury potrzebny będzie ok. 40-proc. alkohol, którym w ilości 1,5 litra należy zalać mieszankę ziół szwedzkich Marii Treben. Następnie wymieszać, wstrząsnąć i odstawić w miejsce o temperaturze ok. 25°C. Mieszanina musi być poddana działaniu ciepła. Miksturę należy utrzymywać tak przez 2 tygodnie i codziennie nią wstrząsać. Po tym czasie trzeba przelać ją do jednego lub kilku ciemnych naczyń. Powinny być zamknięte i trzymane tym razem w chłodnym miejscu. Nalewkę można przechowywać nawet przez kilka lat.
Warto jej używać zarówno wewnętrznie (spożywać), jak i zewnętrznie. Przed zrobieniem okładów należy najpierw posmarować dane miejsce na ciele olejkiem lub kremem w celu natłuszczenia skóry, żeby alkohol jej nie podrażnił. Następnie przykładamy tam watę, ligninę lub gazę nasączone miksturą. Całość owijamy folią oraz ręcznikiem lub chustą, a najlepiej bandażem. Taki okład należy trzymać przez kilka godzin. Dobrym pomysłem będzie zostawienie go na noc. Po jego zdjęciu trzeba sprawdzić, czy nie pojawiły się oznaki alergii lub podrażnień. Warto też posypać skórę pudrem lub zastosować odpowiednie maści.        

To warto wiedzieć

Ze względu na skutki uboczne mieszanki lepiej jest nie zalewać jej mlekiem, ani też nie spożywać zaraz przed przyjęciem pokarmów mlecznych.  

Przeciwwskazaniami do stosowania ziół szwedzkich jest alergia lub wrażliwość na jej poszczególne składniki. Nie powinny też po nią sięgać osoby cierpiące na marskość wątroby oraz kobiety będące w ciąży i karmiące piersią.   


Opracował Jarosław Cieśla

Inne wpisy w tej kategorii

Koper włoski

2022-07-01

Koper włoski

Koper włoski jest dodatkiem do wielu potraw. Jego popularność sięga czasów starożytnych, kiedy to wierzono, że ma on magiczną moc, która miała chronić przed demonami i złymi duchami. Oprócz walor [...]

Czytaj dalej

Glinki w zielarstwie kosmetycznym

2022-06-29

Glinki w zielarstwie kosmetycznym

Glinka (łac. bolus) – sterylny sproszkowany minerał ilasty o właściwościach bakteriobójczych, mineralizujących oraz zabliźniających. Zawiera w swoim składzie tritlenek diglinu, związki wapnia, di [...]

Czytaj dalej

Aronia – doskonały lek na choroby cywilizacyjne

2022-06-27

Aronia – doskonały lek na choroby cywilizacyjne

Aronia to cudowna roślina z rodziny różowatych. Występuje w kilku odmianach, z czego najbardziej popularne to: aronia czerwona (Aronia arbutifolia), czarna (Aronia melanocarpa) oraz śliwolistna ( [...]

Czytaj dalej