Czajnik / Imbryk miedziany - antybakteryjny

1,3 l

Antybakteryjny metalowy imbryk
- uchwyt, wylewka i grzybek na pokrywce wykonane są z mosiądzu
- środek jest stalowy
- przykrywka i imbryk wykonany jest z miedzi

Cena brutto 389,00 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Największą zaletą tych imbryków jest zdolność do akumulowania i utrzymywania ciepła herbaty czy ziół. Dzięki stalowemu środkowi w imbryku można parzyć wszystkie rodzaje herbat i ziół. W praktyce imbryk trzyma ciepło przez 3-4h i to bez świeczki. Nawet po tym czasie herbata jest bardzo ciepła i to nie w upalne dni tylko w temperaturze pokojowej. Z mosiądzu zostały wykonane te elementy które są najczęściej dotykane dzięki czemu imbryk będzie wyglądał bardzo ładnie nawet po częstym stosowaniu. Miedź ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co jest największą zaletą miedzi jednak należy pamiętać też o jej wadach takich jak utlenianie i pokrywanie się ciemnym nalotem co jest zjawiskiem naturalnym. Nie każda użytkowniczka naczyń miedzianych zdaje sobie z tego sprawę ale na szczęście wszystkie przebarwienia są bardzo proste do usunięcia za pomocą soli i cytryny. Mosiądz wykazuje identyczne właściwości antybakteryjne jak i przeciwwirusowe jak sama miedź jednak trudniej się nagrzewa i dzięki temu nawet po wlaniu wrzątku do imbryka rączka nie będzie parzyć. Najważniejsza jest jednak przeciw ustrojowość, miedź w 15 minut niszczy gronkowca złocistego, pałeczki okrężnicy, wirusy grypy typu A oraz wszelkiego rodzaju norowirusy będące najczęstszą przyczyną infekcji.

  • Napowierzchni imbryka nigdy nie pojawią się jakiekolwiek bakterie.

Dowiedz się więcej...

Otocz się pięknem miedzianych przedmiotów – dla zdrowia i elegancji

2021-09-14

Otocz się pięknem miedzianych przedmiotów – dla zdrowia i elegancji

Miedź jest jednym z pierwiastków śladowych niezbędnych dla naszego zdrowia i życia. Można ją w łatwy sposób pozyskiwać nie tylko z pożywienia, ale także wykorzystując miedziane przedmioty. W jaki [...]

Czytaj więcej

Kwas masłowy

2021-08-19

Kwas masłowy

Kwas masłowy (inaczej: maślan) to krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy produkowany przez bakterie w jelicie grubym, gdzie pełni on funkcje ochronne przewodu pokarmowego. Przede wszystkim wykazuje się [...]

Czytaj więcej

Zastosowanie złota w medycynie

2021-08-19

Zastosowanie złota w medycynie

Złoto, podobnie jak miedź i srebro, w przyrodzie występuje najczęściej w postaci rodzimej, co oznacza, że nie jest związane z innymi pierwiastkami. Jest zaliczane do metali szlachetnych i od star [...]

Czytaj więcej

Bez miedzi rośliny umierają

2021-06-21

Bez miedzi rośliny umierają

Bez miedzi rośliny umierają Miedź jest niezbędnym składnikiem pokarmowym wpływającym na zdrowie nie tylko nasze – ludzi – ale także na zdrowie roślin i zwierząt. Podobnie jak w przypadku ludzi t [...]

Czytaj więcej

W jaki sposób sprawdzić stężenie miedzi w organizmie

2021-06-16

W jaki sposób sprawdzić stężenie miedzi w organizmie

W jaki sposób sprawdzić stężenie miedzi w organizmie  Z roku na rok wzrasta sprzedaż suplementów diety, obserwuje się także rosnący trend zmierzający w stronę zdrowego stylu życia. Dbałość o wyg [...]

Czytaj więcej

25 ciekawostek na temat miedzi

2021-06-15

25 ciekawostek na temat miedzi

25 ciekawostek na temat miedzi Miedź znajduje się na 26. miejscu listy najliczniej występujących w skorupie ziemskiej pierwiastków, jest trzecim najbardziej rozpowszechnionym pierwiastkiem śla [...]

Czytaj więcej

Choroba Menkesa – choroba z niedoboru miedzi

2021-06-01

Choroba Menkesa – choroba z niedoboru miedzi

Choroba Menkesa – choroba z niedoboru miedzi Jak ważna jest miedź dla naszego zdrowia? Jest wybitnie ważna. Choć jej niedobór zdarza się wyjątkowo rzadko, to jednak ciężki niedobór zaobserwować [...]

Czytaj więcej

Miedź – z czym to się je

2021-05-17

Miedź – z czym to się je

Miedź – z czym to się je Miedź jest interesującym pierwiastkiem śladowym, jednak trochę niedocenianym. Gdy mówimy o konieczności suplementowania mikroelementami, na myśl przychodzą nam: magnez, [...]

Czytaj więcej

Jak błękitna krew zrobiła furorę w medycynie i co wspólnego ma z tym miedź

2021-05-14

Jak błękitna krew zrobiła furorę w medycynie i co wspólnego ma z tym miedź

Jak błękitna krew zrobiła furorę w medycynie i co wspólnego ma z tym miedź Sformułowanie „błękitna krew” to metaforyczne określenie krwi płynącej w żyłach klas ludzi szlachetnie urodzonych. Pows [...]

Czytaj więcej

Miedź – z czym to się je

2021-05-14

Miedź – z czym to się je

Miedź – z czym to się je Miedź jest interesującym pierwiastkiem śladowym, jednak trochę niedocenianym. Gdy mówimy o konieczności suplementowania mikroelementami, na myśl przychodzą nam: magnez, [...]

Czytaj więcej

Miedź a stres oksydacyjny

2021-03-31

Miedź a stres oksydacyjny

Miedź a stres oksydacyjny Cykl naszego życia ściśle powiązany jest z chemicznymi i fizycznymi mechanizmami, które decydują o równowadze lub jej braku w naszych ustrojach. Tematem wciąż słabo prz [...]

Czytaj więcej

Miedź – niezwykły, bardzo stary pierwiastek

2021-03-17

Miedź – niezwykły, bardzo stary pierwiastek

Miedź – niezwykły, bardzo stary pierwiastek Miedź to jeden z pierwiastków tablicy Mendelejewa, któremu przyporządkowana jest liczba atomowa równa 29, a jego masa atomowa wynosi 635 463. Znajduje [...]

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako: