Kurkuma 50g

Kurkuma 50 g

Kurkuma to kłącze azjatyckiej rośliny z rodziny imbirowatych zwanej także ostryżem długim lub szafrańcem indyjskim. Poza Indiami, gdzie rośnie dziko, uprawiana jest również w krajach klimatu tropikalnego. Kurkuma stanowi składnik mieszanek przyprawowych (np. curry), ale można ją także wykorzystywać w duecie z pieprzem czarnym, co znacznie zwiększy jej przyswajalność.

Cena brutto 4,80 zł

Wybierz wariant

48 godziny
14 dni

Kurkuma 50 g

Kurkuma to kłącze azjatyckiej rośliny z rodziny imbirowatych zwanej także ostryżem długim lub szafrańcem indyjskim. Poza Indiami, gdzie rośnie dziko, uprawiana jest również w krajach klimatu tropikalnego. Kurkuma stanowi składnik mieszanek przyprawowych (np. curry), ale można ją także wykorzystywać w duecie z pieprzem czarnym, co znacznie zwiększy jej przyswajalność.

To właśnie dzięki kurkumie kuchnia indyjska jest tak kolorowa i zdrowa. Przyprawa ta ułatwia trawienie białek, dlatego warto ją włączać do wysokobiałkowych, ciężkostrawnych dań.

Wyciągi z kurkumy przywracają prawidłową pracę pęcherzyka żółciowego, pobudzają wydzielanie śliny, soku żołądkowego, jelitowego i trzustkowego. Kurkuma pobudza apetyt, zapewnia prawidłowe trawienie i wchłanianie składników pokarmowych, działa ochronnie na wątrobę i jelita, wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, antywirusowe i antynowotworowe. Wymiata wolne rodniki, regeneruje komórki oraz poprawia prace neuronów.

Kurkuma bogata w silne przeciwutleniacze skutecznie oddala ryzyko przedwczesnej demencji i nowotworów.  

Dowiedz się więcej...

Jak przyspieszyć metabolizm?

2022-02-14

Jak przyspieszyć metabolizm?

Niektóre osoby mimo wielu starań mają dużą trudność ze zrzuceniem zbędnych kilogramów. Narzekają też na ,,oponkę" wokół brzucha, ,,boczki" i niesportową figurę. Wydaje im się, że ograniczają spoż [...]

Czytaj więcej

Kurkumina – złota bogini

2022-02-10

Kurkumina – złota bogini

Kurkuma (Curcuma longa), ostryż barwierski, nazywana także „szafranen indyjskim“ lub „ostryżem Zohary“ to gatunek byliny z rodziny imbirowatych. Niezwykle popularne kłącze o pięknym, złocistym ko [...]

Czytaj więcej

Helicobacter pylori – jak leczyć

2022-01-03

Helicobacter pylori – jak leczyć

Leczenie farmakologiczne W leczeniu H. pylori dostępne są różnorodne schematy leczenia farmakologicznego wykazujące bardzo wysoką skuteczność. Od 85–90 proc. przypadków terapia kończy się sukce [...]

Czytaj więcej

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy

2022-01-03

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy uważana jest za jedną z najczęstszych chorób układu pokarmowego, występuje u ok. 10 proc. dorosłej populacji. Może się pojawić w każdym wieku i u obu płci, [...]

Czytaj więcej

Sposoby na bóle mięśni

2021-11-23

Sposoby na bóle mięśni

Nasze ciało wysyła nam sygnały, które odpowiednio szybko odczytane pozwolą uniknąć wielu przykrych konsekwencji. Natomiast lekceważenie dolegliwości może prowadzić do złego samopoczucia, urazów, [...]

Czytaj więcej

Kurkuma

2021-06-28

Kurkuma

Kurkuma we wschodniej kulturze znana jest od wielu tysiącleci. Była wykorzystywana nie tylko jako przyprawa ze względu na swoje walory smakowe i aromatyczne. Ceniono ją także za właściwości prozd [...]

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu