Kurkuma 50g

Kurkuma 50 g

Kurkuma to kłącze azjatyckiej rośliny z rodziny imbirowatych zwanej także ostryżem długim lub szafrańcem indyjskim. Poza Indiami, gdzie rośnie dziko, uprawiana jest również w krajach klimatu tropikalnego. Kurkuma stanowi składnik mieszanek przyprawowych (np. curry), ale można ją także wykorzystywać w duecie z pieprzem czarnym, co znacznie zwiększy jej przyswajalność.

Cena brutto 3,60 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Kurkuma 50 g

Kurkuma to kłącze azjatyckiej rośliny z rodziny imbirowatych zwanej także ostryżem długim lub szafrańcem indyjskim. Poza Indiami, gdzie rośnie dziko, uprawiana jest również w krajach klimatu tropikalnego. Kurkuma stanowi składnik mieszanek przyprawowych (np. curry), ale można ją także wykorzystywać w duecie z pieprzem czarnym, co znacznie zwiększy jej przyswajalność.

To właśnie dzięki kurkumie kuchnia indyjska jest tak kolorowa i zdrowa. Przyprawa ta ułatwia trawienie białek, dlatego warto ją włączać do wysokobiałkowych, ciężkostrawnych dań.

Wyciągi z kurkumy przywracają prawidłową pracę pęcherzyka żółciowego, pobudzają wydzielanie śliny, soku żołądkowego, jelitowego i trzustkowego. Kurkuma pobudza apetyt, zapewnia prawidłowe trawienie i wchłanianie składników pokarmowych, działa ochronnie na wątrobę i jelita, wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, antywirusowe i antynowotworowe. Wymiata wolne rodniki, regeneruje komórki oraz poprawia prace neuronów.

Kurkuma bogata w silne przeciwutleniacze skutecznie oddala ryzyko przedwczesnej demencji i nowotworów.  

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako: