Pieprz czarny ziarno 50g

Pieprz czarny dzięki zawartości piperyny działa… odchudzająco – zapasy tłuszczu poprzez działanie tego składnika są intensywniej spalane, a powstawanie nowych komórek tłuszczowych jest znacznie opóźnione. Piperyna powoduje także łatwiejsze i szybsze przyswajanie różnych składników odżywczych z pożywienia. Poza tym pomaga ona w pobudzaniu układu odpornościowego i procesie oczyszczania organizmu. 

Cena brutto 8,40 zł

Wybierz wariant

48 godziny
14 dni

Pieprz czarny (Piper nigrum L.) to roślina tropikalna, której (zdawałoby się) nie trzeba nikomu przedstawiać. Jednak warto dowiedzieć się o niej czegoś więcej. Pieprz wywodzi się z południowo-wschodnich Indii. Z wysuszonych na słońcu niedojrzałych owoców pieprzu czarnego uzyskuje się właśnie tę pikantną i aromatyczną przyprawę (z owoców na różnych stopniach dojrzałości poddawanych marynowaniu czy gotowaniu otrzymuje się także pieprz biały, czerwony i zielony). Ziarna pieprzu czarnego zawierają: żelazo, wapń i magnez, a także białko, tłuszcz, błonnik i olejki eteryczne. Poza tym, że obok soli pieprz jest jedną z najpopularniejszych przypraw dodawanych do różnych potraw, to dawno temu był prawdziwym czarnym złotem – i nie ma w tym przesady! A to dlatego, że na przykład w średniowieczu był używany jako forma zapłaty. Oprócz wykorzystania kulinarnego, pieprz czarny stosuje się do niwelowania objawów wielu chorób i dolegliwości.

Pieprz czarny dzięki zawartości piperyny działa… odchudzająco – zapasy tłuszczu poprzez działanie tego składnika są intensywniej spalane, a powstawanie nowych komórek tłuszczowych jest znacznie opóźnione. Piperyna powoduje także łatwiejsze i szybsze przyswajanie różnych składników odżywczych z pożywienia. Poza tym pomaga ona w pobudzaniu układu odpornościowego i procesie oczyszczania organizmu. Pieprz czarny działa także moczopędnie oraz jest polecany na problemy żołądkowe (a to dzięki zastosowaniu nalewki o nazwie „pieprzówka”). Nie będzie w tym przesady, jeśli powiemy, że pieprz czarny ma pozytywne działanie nie tylko na ciało człowieka, ale i na umysł – zwiększa koncentrację. Zbawienne jest połączenie czarnego pieprzu i kurkumy – ma udowodnione działanie antyrakowe, łagodzi stany zapalne stawów i zmniejsza ich ból, łagodzi stany depresyjne.

Pieprz czarny, aby użyć go do potraw, można zmielić albo stosować całe kulki (do smażącej się czy gotującej potrawy). Poza tym używa się go do sałatek, jaj, ryb, zup, wędlin etc.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Dowiedz się więcej...

Pieprz cayenne

2022-06-13

Pieprz cayenne

Pieprz cayenne znajduje uznanie w wielu kuchniach świata ze względu na swój charakterystyczny, ostry smak i intensywny aromat. Przyprawa ta dodawana jest do wielu potraw, pasztetów, a nawet sok [...]

Czytaj więcej

Pieprz ziołowy

2022-05-09

Pieprz ziołowy

Podczas przyrządzania potraw często korzysta się z konkretnych ziół ze względu na ich specyfikę. Dodają aromatu, wpływają na smak dania, a także korzystnie działają na organizm. Często też używa [...]

Czytaj więcej

Pieprz czerwony

2022-04-06

Pieprz czerwony

Pieprz czerwony w Polsce nie jest tak popularny jak czarny. Ma charakterystyczny i bardziej delikatny smak niż ten o ciemnym zabarwieniu. Warto po niego sięgać ze względu na bogactwo składników o [...]

Czytaj więcej

Jak przyspieszyć metabolizm?

2022-02-14

Jak przyspieszyć metabolizm?

Niektóre osoby mimo wielu starań mają dużą trudność ze zrzuceniem zbędnych kilogramów. Narzekają też na ,,oponkę" wokół brzucha, ,,boczki" i niesportową figurę. Wydaje im się, że ograniczają spoż [...]

Czytaj więcej

Rośliny przeciwpasożytnicze

2020-03-30

Rośliny przeciwpasożytnicze

Specjaliści od medycyny naturalnej zalecają przeprowadzenie przynajmniej raz w roku profilaktycznej terapii przeciwpasożytniczej. Bardzo pomocne są w tym rośliny.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu