Grudniowe sałatki

Grudniowe sałatki

Przed nami zimowe miesiące, a wraz z nimi wielka potrzeba dogrzania się na różne sposoby. W naszym menu będą dominowały raczej potrawy ciepłe, gotowane czy duszone, ale czasem może nas najść ochota na zjedzenie lżejszej, surowej przekąski. W sklepach o tej porze kupimy raczej warzywa czy owoce importowane i musimy jeszcze kilka miesięcy poczekać na rozkwit zieleniny.

Jak więc sobie poradzić zimą oraz jak zapewnić dostęp do regularnego żywienia świeżą zieleniną?


Zioła z parapetu zawsze na topie


W naszych domach czy w mieszkaniach warto uprawiać na parapecie ulubione zioła. Jeśli zapewnimy im odpowiednie warunki, będą odżywiały nas przez całą zimę. Przykładowe zioła, które można sobie wyhodować, to: szczypiorek, pietruszka, koperek, oregano, tymianek, bazylia czy rzeżucha. Ponieważ rośliny najlepiej rosną podczas słonecznych i ciepłych dni, powinniśmy zapewnić im jak najlepsze warunki do rozwoju. W sklepach internetowych można kupić gotowe zestawy do domowej uprawy ziół – zestawy takie obejmują: nasiona, doniczki, porcję gotowego podłoża (ziemi ogrodniczej, torfu ze składnikami odżywczymi i kompostem, jak również: keramzyt, odżywki czy pałeczki nawozowe). Zimą powinno się zapewnić roślinom odpowiednią temperaturę (minimum 15°C) oraz naświetlenie. Z powodu deficytowych dni słonecznych niektórzy „rolnicy parapetowi” decydują się na doświetlanie roślin lampkami jarzeniowymi. Zioła zimą można uprawiać zarówno na parapecie, jak i pod lampami – na półkach z dala od okna.


Dobra rada: aby mieć zachowaną ciągłość zbiorów przez całą zimę, warto co kilka tygodni wysiewać nową porcję nasion.


Świeża dostawa kiełków


W okresie zimowym trudniejsze jest dostarczenie organizmowi witamin i soli mineralnych, dlatego warto w tym okresie rozważyć dodatkową suplementację. Nasza zimowa dieta wcale jednak nie musi być monotonna i pozbawiona wartości odżywczych, wystarczy wyhodować sobie w domu prozdrowotne kiełki. Uprawa kiełków nie jest trudna i wymagająca. Należy tylko zwykłą ligninę lub watę nasączyć wodą albo skorzystać z przeznaczonych do tego celu kiełkownic.


Dobra rada: kiełki są ciepłolubne, do wegetacji potrzebują minimum temp. 18°C lub wyższej, wymagają też regularnego nawadniania.


Jak uprawiać kiełki


Nasiona należy wypłukać w letniej, przegotowanej wodzie, następnie włożyć do kubka i zalać go w objętości ¾ letnią, przegotowaną wodą. Pozostawić do napęcznienia (na kilka–kilkanaście godzin). Następnie nasiona przepłukać na sicie i przenieść na spodeczek z mokrą ligniną. Kiełki należy utrzymywać w wilgoci, zraszając je letnią, przegotowaną wodą.


Jak przygotowywać zdrowe, zimowe sałatki


Zimą skupiamy się na lokalnych i dostępnych surowcach. Może mamy w swoich zapasach słoiczki z kiszonkami, a może w naszych spichlerzach znajdą się jabłka czy orzechy. Zimowe sałatki powinny być bardziej sycące, treściwe, kaloryczne, dlatego powinniśmy dodawać do nich: dobrej jakości oliwę z oliwek, oleje roślinne tłoczone na zimno, orzechy, migdały, nasiona, pestki. Ponadto sprawdzą się: jajka na twardo, tofu, grzyby, dobre gatunkowo sery, gotowana fasola, soczewica, a także wspomniane już kiełki i świeże zioła. Warto też mieć w swoich zapasach dobry, domowy ocet, który w parze z olejem utworzą smaczny dressing.


Przepis na zimową sałatkę południowoamerykańską


Składniki (na 6 porcji):


•    5 ziemniaków wcześniej ugotowanych w mundurkach, ostudzonych i pokrojonych w kostkę;
•    3 szklanki ugotowanej wcześniej białej fasoli;
•    6 małych ogórków kiszonych pokrojonych w cienkie plasterki;
•    1 średnia cebula, drobno posiekana;
•    1 obrana, czerwona papryka, pokrojona w kostkę;
•    do dekoracji: 2 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w drobną kostkę, kiełki lucerny lub drobno posiekana natka pietruszki.

Sos – składniki:


•    ½ szklanki oliwy z oliwek,
•    ¼ szklanki octu winnego,
•    szczypta ostrej papryki,
•    sól kamienna, kłodawska,
•    pieprz.

Przygotowanie:

Połącz składniki, wymieszaj, wrzuć do miski, wstaw do lodówki, schłodź. Tuż przed podaniem w osobnej miseczce wymieszaj składniki sosu. Polej sałatkę sosem, wymieszaj całość. Udekoruj pokrojonym jajkiem, kiełkami i natką.

Opracowanie Agata Majcher



 

Inne wpisy w tej kategorii

Czy wirusy naprawdę słabną przy diecie bogatej w flawonoidy?

2025-12-12

Czy wirusy naprawdę słabną przy diecie bogatej w flawonoidy?

Czy wirusy rzeczywiście „słabną”, gdy sięgamy po dietę bogatą w te barwne substancje? Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Mikołajki – dzień, w którym ciało czuje dobro

2025-12-05

Mikołajki – dzień, w którym ciało czuje dobro

Moment, w którym z serca szykujesz mikołajkowy prezent, jest jednocześnie małą interwencją prozdrowotną dla twojej psychiki i układu odpornościowego. Sprawdź co jeszcze zyskujesz dając prezent.

Czytaj dalej

Pokarmy wspierające układ odpornościowy

2025-12-04

Pokarmy wspierające układ odpornościowy

Nie jest dziś żadną tajemnicą, że większość chorób wynika z nieodpowiedniego jedzenia, ale jednocześnie wiemy też, że jedzenie może być lekarstwem. Grecki „ojciec medycyny” Hipokrates wieki temu [...]

Czytaj dalej

Trening stabilizacji, który pomoże poprawić i zachować równowagę

2025-12-01

Trening stabilizacji, który pomoże poprawić i zachować równowagę

Stabilizacja ciała potrzebna jest nie tylko tym osobom, które uprawiają sport. Wpływa na lepszą koordynację ruchową i ma zastosowanie na różnych płaszczyznach życia.

Czytaj dalej

Zdrowie kobiety po 50-tce – hormony, nerki i energia życia

2025-11-27

Zdrowie kobiety po 50-tce – hormony, nerki i energia życia

Choć wiele kobiet doświadcza w tym czasie spadku energii, wahań nastroju czy uderzeń gorąca, to świadome, holistyczne podejście może sprawić, że menopauza stanie się łagodnym, naturalnym etapem życia.

Czytaj dalej

Ajurwedyjski kod menstruacji: co dosze mówią o Twoim cyklu

2025-11-17

Ajurwedyjski kod menstruacji: co dosze mówią o Twoim cyklu

W trakcie cyklu miesiączkowego tkanka endometrium pogrubia się, przygotowując macicę do ewentualnej implantacji zarodka. Zgodnie z ajurwedą, ten proces wynika z działania poshaka kapha. Poznaj go.

Czytaj dalej