Pieprz czerwony

Pieprz czerwony

Pieprz czerwony w Polsce nie jest tak popularny jak czarny. Ma charakterystyczny i bardziej delikatny smak niż ten o ciemnym zabarwieniu. Warto po niego sięgać ze względu na bogactwo składników odżywczych i korzystny wpływ na zdrowie. Wykazuje się działaniem przeciwzapalnym, wspomaga procesy trawienne, a także wpływa na uregulowanie poziomu cholesterolu we krwi.


Pieprz czerwony (zwany też różowym) to owoce drzewa pieprzowego z Brazylii (Schinus terebinthifolius L.) oraz Peru (Schinus molle L.), które należą do rodziny nanerczowatych. Ich uprawy znajdują się w wielu krajach tropikalnych oraz tych położonych w basenie Morza Śródziemnego. Drzewa pieprzowe są sadzone nie tylko dla pozyskiwania z nich owoców. Można je spotkać w parkach, a także ogrodach, gdzie spełniają funkcję ozdobną. W rejonach, w których rosną, od dawna tubylcze plemiona wykorzystywały ich korę oraz żywicę jako lekarstwo na zwalczanie infekcji wirusowych. Tworzono z nich też środki przeciwbólowe. Drewno jest twarde, dlatego bywa wykorzystywane do wyrobu różnego rodzaju przedmiotów użytkowych.

Pieprz czerwony ma charakterystyczną czerwonofioletową barwę. Owoce pokrywa skórka, pod którą kryje się mała pestka. Charakteryzuje się ostrym, a jednocześnie słodkim smakiem. W dawnych czasach ten rodzaj pieprzu stanowił zamiennik dla pieprzu czarnego, którego ceny były bardzo wysokie. W kuchni wykorzystywany jest do przyprawiania sosów oraz sałatek zarówno owocowych, jak i warzywnych. Dodaje aromatu potrawom mięsnym, rybnym i świetnie komponuje się w daniach słodkich i deserach. Znajduje zastosowanie również w marynatach, można go dodać do jajek oraz owoców morza. Z powodzeniem sprawdzi się w roli polepszacza smaku kanapek. 

 
Skład pieprzu czerwonego


Na charakterystyczny ostry smak pieprzu czerwonego wpływa związek organiczny z grupy alkaloidów zwany kapsaicyną. Nie brakuje też witaminy C oraz biopierwiastków, takich jak: wapń, żelazo oraz magnez. W składzie pieprzu czerwonego jest spora ilość błonnika pokarmowego i olejku eterycznego, który zawiera terpeny. Wśród nich warto wymienić felandren, pinen oraz limonen.


Kapsaicyna – składnik odpowiedzialny za ostry smak czerwonego pieprzu


Zawarta w czerwonym pieprzu kapsaicyna to związek organiczny z grupy alkaloidów. Substancja ta jest składnikiem różnego rodzaju preparatów, maści, a także plastrów do niwelowania bólu stawów, mięśni, jak też nerwobóli. Wykazuje skuteczność w łagodzeniu dolegliwości chorób reumatycznych, skórnych oraz związanych z cukrzycą. Ma też właściwości antybakteryjne, a także antyzapalne. Spożywanie czerwonego pieprzu może być częścią rehabilitacji po uszkodzeniu stawów i mięśni. Pozwala na ich regenerację, a także zapobiega rozwojowi stanów zapalnych. Kapsaicyna wykazuje również cechy obniżające poziom ciśnienia krwi.  

Składniki zawarte w czerwonym pieprzu zwalczają drobnoustroje


Medycyna ludowa już dawno korzystała z dobrodziejstw płynących ze spożywania czerwonego pieprzu jako środka na zwalczanie bakterii oraz wirusów. Później potwierdziły to badania naukowe. Ich wyniki wskazują na to, że ekstrakt z tej rośliny może pomóc zwalczać gronkowca złocistego, a także hamować rozwój bakterii Helicobacter pylori oraz Salmonella typhimurium. Właściwości antybakteryjne czerwony pieprz zawdzięcza kapsaicynie. Pomaga ona także niwelować rozwój stanów zapalnych i działa antyseptycznie. Spożywanie czerwonego pieprzu przy wystąpieniu choroby może pomóc łagodzić dolegliwości również ze względu na właściwości przeciwbólowe rośliny.   


Pieprz czerwony ma właściwości antyoksydacyjne


Pieprz czerwony zawiera substancje, które zwalczają wolne rodniki. W składzie rośliny znajduje się np.: olejek eteryczny, który wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego. Tak samo jak antyoksydanty, które działają przeciwzapalnie, a także niszczą szkodliwe substancje i bakterie, które mogłyby wywołać wiele groźnych chorób oraz osłabić organizm.


Omawiana już wcześniej kapsaicyna zabezpiecza przed rozwojem komórek nowotworów. Może zapobiec wystąpieniu raka płuc, czerniaka, czy też glejaka.     


Pieprz czerwony to dobry środek na zrzucenie zbędnych kilogramów i lepsze trawienie


Spożywanie pieprzu czerwonego wywołuje większe wydzielanie soków pokarmowych, dzięki czemu trawienie jest łatwiejsze. Zawarty w roślinie błonnik pokarmowy poprawia perystaltykę jelit. Wpływa na lepszy metabolizm  i pozwala usuwać z organizmu zbędne produkty przemiany materii. Jego zaletą jest też zapobieganie zaparciom i wpływ na łatwiejsze wypróżnianie. Osobom, które chcą pozbyć się nadwagi zaleca się spożywanie produktów mających w swoim składzie ten cenny związek organiczny. Drugim związkiem wpływającym na odchudzanie, a również znajdującym się w czerwonym pieprzu jest kapsaicyna. Ma ona właściwości, które umożliwiają szybsze spalanie tkanki tłuszczowej, a poza tym powoduje zmniejszone łaknienie. Dawniej plemiona z regionów, gdzie rosną drzewa pieprzowe, z ich kory sporządzały napary pozwalające na hamowanie biegunki.


Inne zalety czerwonego pieprzu


•    Znajdujący się w czerwonym pieprzu olejek eteryczny poprawia nastrój, uspokaja, a także koi nerwy.
•    Napar z liści czerwonego pieprzu pomaga na infekcje wirusowe układu moczowego.
•    Czerwony pieprz oczyszcza organizm z toksyn.
•    Substancje zawarte w czerwonym pieprzu pomagają obniżyć we krwi poziom ,,złego" cholesterolu LDL, a zwiększają stężenie, tego ,,dobrego", czyli HDL.
•    Spożywanie czerwonego pieprzu korzystnie wpływa na funkcjonowanie serca. 
•    W Ameryce Południowej są regiony, gdzie z liści drzewa pieprzowego wytwarza się napój pozwalający na niwelowanie zaburzeń menstruacyjnych. 
•    Czerwony pieprz wpływa na wzrost energii i pobudzenie do działania.
•    Roślina jest zalecana w profilaktyce cukrzycowej. 

To warto wiedzieć


U niektórych osób po spożyciu czerwonego pieprzu mogą wystąpić objawy alergii, dlatego powinny one sprawdzić, czy nie są uczulone na zawarte w roślinie substancje.  

Opracował Jarosław Cieśla


Inne wpisy w tej kategorii

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj dalej

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj dalej

Aromaty z Alembika

2024-04-03

Aromaty z Alembika

Przy pomocy pięknego, połyskującego miedzią alembika można wydobyć aromaty z roślin. Podczas destylacji parą wodną z umieszczonych w nim ziół otrzymujemy bardzo cenne olejki eteryczne oraz hydrolaty.

Czytaj dalej

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

2024-04-02

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

Wielu przypadkom nowotworów można zapobiec, gdyby tylko w odpowiednim momencie życia chorzy wdrożyli odpowiednie, prozdrowotne nawyki do swojego codziennego funkcjonowania. Dowiedz się więcej.

Czytaj dalej

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

2024-03-26

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

Z biegiem lat nasze ciała mogą napotkać pewne trudności w prawidłowym metylowaniu DNA. W rezultacie mogą pojawiać się błędy w DNA, zwiększające ryzyko rozwoju chorób, takich jak nowotwory.

Czytaj dalej