Szałwia lekarska liść 250g
Szałwia to roślina bardzo popularna, przeważnie uprawiana w ogródkach. Ma charakterystyczny zapach, który przypomina aromat kamfory. Kwiaty szałwii są koloru jasnofioletowego, liście zaś – bardzo charakterystyczne – szarozielone, jajowate i kosmate, zbiera się je w kwietniu albo w październiku. To właśnie liście szałwii są surowcem zielarskim – w nich znajdziemy olejki lotne (cyneol, pimen, tujon i kamforę), garbniki (pikrosalwinę, trójterpeny), a także witaminę B1 i kwas nikotynowy.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Cena brutto Cena podstawowa 18,50 14,80 zł
Szałwia lekarska liść 250g
Szałwia to roślina bardzo popularna, przeważnie uprawiana w ogródkach. Ma charakterystyczny zapach, który przypomina aromat kamfory. Kwiaty szałwii są koloru jasnofioletowego, liście zaś – bardzo charakterystyczne – szarozielone, jajowate i kosmate, zbiera się je w kwietniu albo w październiku. To właśnie liście szałwii są surowcem zielarskim – w nich znajdziemy olejki lotne (cyneol, pimen, tujon i kamforę), garbniki (pikrosalwinę, trójterpeny), a także witaminę B1 i kwas nikotynowy.
Szałwia według literatury ma właściwości, które były wykorzystywane ze względu na to, że zioło:
- działa przeciwzapalnie i antyseptycznie,
- ma działanie osłaniające i przeciwcukrzycowe,
- obniża poziom cukru we krwi,
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego,
- łagodzi bóle brzucha i wzdęcia,
- wzmaga perystaltykę jelit,
- łagodzi zaburzenia pracy wątrobowy,
- redukuje pocenie się,
- może wzmagać krwawienia miesiączkowe.
Przygotowanie:
Napar (postać napoju) – 1–2 g szałwii zalać szklanką wrzącej wody. Zaparzać pod przykryciem przez około 15 minut, odcedzić. Pić po szklance naparu 1–3 razy dziennie. Napar do płukania jamy ustnej lub stosowania miejscowego – 2–3 g szałwii zalać ½ szklanki wrzącej wody. Zaparzać pod przykryciem przez około 15 minut. Płukać gardło lub jamę ustną kilka razy dziennie.
Okłady – nasączyć naparem jałowy gazik i przykładać w miejscach otarcia skóry.
Herbata – zaparzać 2 łyżeczki suszonych lub świeżych liści w 1 i ¼ szklanki wrzącej wody przez około 35 minut. Przecedzić i dodać (opcjonalnie) trochę miodu. Herbatkę pić po pół szklanki co kilka godzin.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2024-04-03
Aromaty z Alembika
2024-01-18
Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia
2023-05-11
Stopa cukrzycowa
2023-04-04
Post przerywany – wiadomo, kiedy będzie działał najskuteczniej
2023-03-28
Agawa (Agave) w praktycznej fitoterapii
2023-03-20
Toksoplazmoza a ciąża – co każda przyszła mama powinna wiedzieć
2023-03-07
O pasożytach raz jeszcze
2023-01-24
Chrzan pospolity – Armoracia lapathifolia Gilibert
2023-01-23
Pstrolistka sercowata – Houttuynia cordata Thunb. w praktycznej fitoterapii
2023-01-17
Pozbyć się pasożytów
2022-12-29
Jak zadbać o serce
2022-12-05
Szałwia lekarska – czy wiemy o niej wszystko?
2022-10-24
EPIMEDIUM ICARIIN – coś dla mężczyzn, ale i dla kobiet
2022-10-21
Oczyszczanie krwi i organów wewnętrznych za pomocą ziołowych mieszanek
2022-08-29
Oczyszczanie organizmu z metali ciężkich
2022-08-17
Oczyszczanie organizmu z toksyn
2022-08-12
Ziołowy detoks organizmu według Jana Kubiaka – najstarszego polskiego zielarza
2022-08-12
Pan Jan od ziół
2022-07-07
Jan Kubiak - najstarszy polski zielarz, który wciąż przyjmuje potrzebujących
2022-08-10
Epimedium – na pomoc mężczyznom
2022-06-02
Cudowny korzeń czerwonej szałwii
2022-04-11
Rośliny pasożytnicze w ziołolecznictwie – łuskiewnik
2022-03-15
Zioła prowansalskie
2022-03-08
Zioła szwedzkie Marii Treben
2022-03-03
Zioła dla kobiet. Które warto znać?
2022-02-18
Gwiazdnica pospolita – jadalny i bardzo zdrowy chwast
2021-12-01
Halitoza – nieprzyjemny zapach z ust
2021-10-13
Częstoskurcz – przyczyny i leczenie
2021-08-10
Letnie (i nie tylko) zagrożenia podczas podróży
2021-08-10
Dziesięć głównych przyczyn cukrzycy
2021-05-12
Które zioła na wiosnę?
2021-04-08
Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji
2021-03-25
Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych
2021-02-22
Fitoterapia a zielarstwo na przykładzie gatunków przetacznika (Veronica sp.)
2021-02-18
Cukrzyca i rośliny adaptogenne. Czy pomagają?
2021-02-02
Metoda dr. Kneippa
2021-02-02
Ziele babći – indyjskie remedium na bielactwo nabyte
2020-11-23
O konserwacji, przetwórstwie i przechowalnictwie ziół
2020-11-02
Fosfor
2020-10-22
Morfologia krwi – o czym nam powie?
2020-10-22
Badanie ogólne moczu - o czym nam powie ?
2020-07-17
BRAHMI (Bacopa monnieri)
2020-07-17
Tatarak (Acorus calamus)
2020-07-17
VASAKA (Justicia adhatoda)
2020-07-17
SHATAVARI (Asparagus racemosus)
2020-07-13
SARIVA (Hemidesmus indicus)
2020-07-10
NEEM (Azadirachta indica)
2020-07-10
HARITAKI (Terminalia chebula)
2020-07-10
TULSI (Ocimum sanctum)
2020-07-10
GOTU KOLA (Centella asiatica)
2020-07-09
Dzika róża – właściwości i zastosowanie
2020-06-06
Jak wygrałem z cukrzycą typu II bez leków
2020-06-05
Malwa (ślaz, ślaz dziki) kwiat
2020-06-05
Korzeń prawoślazu
2020-06-05
Moringa
2020-06-04
Trawa cytrynowa
2020-06-04
Mniszek lekarski – właściwości i zastosowanie
2020-05-20
Morwa biała – właściwości i zastosowanie
2020-05-20
Dziurawiec zwyczajny – właściwości i zastosowanie
2020-05-19
Czarnuszka
2020-05-04
Lukrecja gładka, przeciwwirusowa słodkość
2020-05-04
Tarczyca bajkalska – właściwości i zastosowanie
2020-05-04
Bluszczyk kurdybanek – właściwości i zastosowanie
2020-04-27
Krwawnik pospolity – właściwości, zastosowanie
2020-04-06
Koper włoski – zastosowanie, właściwości i działanie
2020-04-02
Uniwersalne zioła i mikstury św. Hildegardy
2020-04-02
Uzdrowieńcza medycyna św. Hildegardy
2020-04-02
Jak zażywać koper włoski
2020-04-02
Gotu kola
2020-04-02
Czarnuszka – złoty środek na wiele chorób
2020-03-26
Gwiazdnica pospolita
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Powiązane artykuły na blogu
Inni Klienci kupowali również
Witamina B-complex - suplement diety - 60 kapsułek -...