Dzika róża owoce łuska 250g
Dzika róża na ziemiach polskich od wieków stosowana była w postaci naparów. Do dziś ten sposób podawania dzikiej róży jest popularny podczas przeziębień i wtedy, gdy chorobie towarzyszy wysoka gorączka (roślina ta jest bardzo bogata w witaminę C). To jednak nie wszystko. Dolegliwości wątrobowe, biegunki, nadciśnienie, choroby serca – na te przypadłości także zaleca się stosowanie dzikiej róży. Cenne w tej roślinie są jej właściwości chłodzące, osuszające, wzmacniające i przeciwzapalne. Dlatego okłady z dzikiej róży stosowano na trudno gojące się ropne rany, na owrzodzenia, oparzenia, przy zaburzeniach pracy dróg trawiennych, w tym niedomaganiu pęcherzyka żółciowego, czy dolegliwościach dróg moczowych
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Cena brutto Cena podstawowa 25,00 20,00 zł
Dzika róża owoce łuska 250g
Dzika róża jest bardzo popularnym krzewem z rodziny różowatych. Na całym świecie jest jej aż około 1400 gatunków. Poza półkulą północną (strefa umiarkowana i ciepła), rośnie także w Australii i Nowej Zelandii. Można powiedzieć, że to roślina z długą – bo sięgającą aż średniowiecza – tradycją. Na ziemiach polskich stosowano ją w postaci naparów. Do dziś ten sposób podawania dzikiej róży jest popularny podczas przeziębień i wtedy, gdy chorobie towarzyszy wysoka gorączka (to głównie dzięki temu, że roślina ta jest bardzo bogata w witaminę C). To jednak nie wszystko. Dolegliwości wątrobowe, biegunki, nadciśnienie, choroby serca – na te przypadłości także zaleca się stosowanie dzikiej róży. Cenne w tej roślinie są jej właściwości chłodzące, osuszające, wzmacniające i przeciwzapalne. Dlatego okłady z dzikiej róży stosowano na trudno gojące się ropne rany, na owrzodzenia, oparzenia. Surowcem zielarskim jest dojrzały owoc zebrany w odpowiednim terminie i wysuszony w niezbyt wysokiej temperaturze. Owoce róży zawierają duże ilości witaminy C, ale też B2, K, PP, E. Są także źródłem: garbników, karotenoidów, kwasów organicznych, olejków eterycznych, pektyn i cukrów.
Dzika róża (owoce) według literatury była polecana, gdyż:
- zapobiegała niedoborom witamin,
- niwelowała awitaminozę,
- działała antyszkorbutowo,
- stosowana była przy zaburzeniach pracy dróg trawiennych, w tym niedomaganiu pęcherzyka żółciowego,
- działała przeciwzapalnie i ściągająco (garbniki),
- wspomagała przy dolegliwościach dróg moczowych (infekcje, krwiomocz, kamica nerkowa – kwaśny odczyn zapobiega rozwojowi bakterii),
- działała kojąco na rany, blizny, oparzenia, wybroczyny skórne, owrzodzenia żołądka, jelit,
- zapobiegała rozwojowi nowotworów – witamina C nie dopuszcza do powstawania rakotwórczych związków w trakcie przemian azotowych zachodzących w procesie trawienia,
- wspomagała działanie ziół regulujących pracę serca.
Przygotowanie:
Herbatka – łyżkę takiej mieszanki wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 20 minut pod przykryciem.
Napar – łyżkę owoców róży zalać 250 ml wrzącej wody. Pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Odcedzić. Pić 2–3 razy dziennie w zastępstwie herbaty lub kompotu. Można posłodzić miodem lub sokiem malinowym.
Nalewka – 500 g owoców róż zasypać 250 g cukru. Zalać 1 litrem mocnego, czerwonego wina lub wódki (40-procentowej). Pozostawić w ciepłym miejscu na 7 dni. Po tygodniu odcedzić. Pić 1–2 razy dziennie po jednym małym kieliszku w stanach ogólnego osłabienia.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2024-04-12
Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować
2024-04-03
Aromaty z Alembika
2024-01-23
Przechowywanie warzyw i owoców. Sprawdź czy robisz to dobrze
2024-01-18
Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia
2023-03-28
Agawa (Agave) w praktycznej fitoterapii
2023-03-20
Toksoplazmoza a ciąża – co każda przyszła mama powinna wiedzieć
2023-03-07
O pasożytach raz jeszcze
2023-01-30
Dzika róża dla zdrowia
2023-01-24
Chrzan pospolity – Armoracia lapathifolia Gilibert
2023-01-23
Pstrolistka sercowata – Houttuynia cordata Thunb. w praktycznej fitoterapii
2023-01-17
Pozbyć się pasożytów
2022-12-29
Jak zadbać o serce
2022-11-18
Naturalna witamina C – droga do zdrowia
2022-10-21
Oczyszczanie krwi i organów wewnętrznych za pomocą ziołowych mieszanek
2022-08-29
Oczyszczanie organizmu z metali ciężkich
2022-08-17
Oczyszczanie organizmu z toksyn
2022-08-12
Ziołowy detoks organizmu według Jana Kubiaka – najstarszego polskiego zielarza
2022-08-12
Pan Jan od ziół
2022-07-07
Jan Kubiak - najstarszy polski zielarz, który wciąż przyjmuje potrzebujących
2022-04-13
Dzika róża – skromna, ale silna
2022-04-11
Rośliny pasożytnicze w ziołolecznictwie – łuskiewnik
2022-03-15
Zioła prowansalskie
2022-03-08
Zioła szwedzkie Marii Treben
2022-03-01
Rokitnik pospolity – syberyjskie złoto
2022-02-18
Gwiazdnica pospolita – jadalny i bardzo zdrowy chwast
2021-10-12
Zaparcia – wstydliwy, ale też groźny problem
2021-09-30
Banany – przekąska i nie tylko
2021-09-14
Gruszka – wszystkie (prawie) jej tajemnice
2021-06-22
Kuchnia latem
2021-04-08
Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji
2021-03-25
Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych
2021-03-17
Dieta DASH – antidotum na choroby cywilizacyjne
2021-03-08
Pijmy soki, czyli sokoterapia na co dzień
2021-03-05
Zdrowa zupa – smaczny i pożywny posiłek
2021-02-22
Fitoterapia a zielarstwo na przykładzie gatunków przetacznika (Veronica sp.)
2021-02-02
Metoda dr. Kneippa
2021-02-02
Ziele babći – indyjskie remedium na bielactwo nabyte
2020-11-23
O konserwacji, przetwórstwie i przechowalnictwie ziół
2020-11-02
Fosfor
2020-10-22
Morfologia krwi – o czym nam powie?
2020-10-22
Badanie ogólne moczu - o czym nam powie ?
2020-07-17
BRAHMI (Bacopa monnieri)
2020-07-17
Tatarak (Acorus calamus)
2020-07-17
VASAKA (Justicia adhatoda)
2020-07-17
SHATAVARI (Asparagus racemosus)
2020-07-13
SARIVA (Hemidesmus indicus)
2020-07-10
NEEM (Azadirachta indica)
2020-07-10
HARITAKI (Terminalia chebula)
2020-07-10
TULSI (Ocimum sanctum)
2020-07-10
GOTU KOLA (Centella asiatica)
2020-07-09
Amla Berries (Phyllanthus emblica)
2020-07-09
Dzika róża – właściwości i zastosowanie
2020-06-05
Malwa (ślaz, ślaz dziki) kwiat
2020-06-05
Korzeń prawoślazu
2020-06-05
Moringa
2020-06-04
Trawa cytrynowa
2020-06-04
Mniszek lekarski – właściwości i zastosowanie
2020-05-20
Morwa biała – właściwości i zastosowanie
2020-05-20
Dziurawiec zwyczajny – właściwości i zastosowanie
2020-05-19
Czarnuszka
2020-05-04
Lukrecja gładka, przeciwwirusowa słodkość
2020-05-04
Tarczyca bajkalska – właściwości i zastosowanie
2020-05-04
Bluszczyk kurdybanek – właściwości i zastosowanie
2020-04-27
Krwawnik pospolity – właściwości, zastosowanie
2020-04-06
Koper włoski – zastosowanie, właściwości i działanie
2020-04-02
Uniwersalne zioła i mikstury św. Hildegardy
2020-04-02
Uzdrowieńcza medycyna św. Hildegardy
2020-04-02
Jak zażywać koper włoski
2020-04-02
Gotu kola
2020-04-02
Czarnuszka – złoty środek na wiele chorób
2020-03-31
Witamina B6
2020-03-30
Potas
2020-03-30
Miedź
2020-03-26
Gwiazdnica pospolita
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Powiązane artykuły na blogu
Inni Klienci kupowali również