

Dzika róża na ziemiach polskich od wieków stosowana była w postaci naparów. Do dziś ten sposób podawania dzikiej róży jest popularny podczas przeziębień i wtedy, gdy chorobie towarzyszy wysoka gorączka (roślina ta jest bardzo bogata w witaminę C). To jednak nie wszystko. Dolegliwości wątrobowe, biegunki, nadciśnienie, choroby serca – na te przypadłości także zaleca się stosowanie dzikiej róży. Cenne w tej roślinie są jej właściwości chłodzące, osuszające, wzmacniające i przeciwzapalne. Dlatego okłady z dzikiej róży stosowano na trudno gojące się ropne rany, na owrzodzenia, oparzenia, przy zaburzeniach pracy dróg trawiennych, w tym niedomaganiu pęcherzyka żółciowego, czy dolegliwościach dróg moczowych
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Cena brutto 25,00 zł
Dzika róża jest bardzo popularnym krzewem z rodziny różowatych. Na całym świecie jest jej aż około 1400 gatunków. Poza półkulą północną (strefa umiarkowana i ciepła), rośnie także w Australii i Nowej Zelandii. Można powiedzieć, że to roślina z długą – bo sięgającą aż średniowiecza – tradycją. Na ziemiach polskich stosowano ją w postaci naparów. Do dziś ten sposób podawania dzikiej róży jest popularny podczas przeziębień i wtedy, gdy chorobie towarzyszy wysoka gorączka (to głównie dzięki temu, że roślina ta jest bardzo bogata w witaminę C). To jednak nie wszystko. Dolegliwości wątrobowe, biegunki, nadciśnienie, choroby serca – na te przypadłości także zaleca się stosowanie dzikiej róży. Cenne w tej roślinie są jej właściwości chłodzące, osuszające, wzmacniające i przeciwzapalne. Dlatego okłady z dzikiej róży stosowano na trudno gojące się ropne rany, na owrzodzenia, oparzenia. Surowcem zielarskim jest dojrzały owoc zebrany w odpowiednim terminie i wysuszony w niezbyt wysokiej temperaturze. Owoce róży zawierają duże ilości witaminy C, ale też B2, K, PP, E. Są także źródłem: garbników, karotenoidów, kwasów organicznych, olejków eterycznych, pektyn i cukrów.
Dzika róża (owoce) według literatury była polecana, gdyż:
Przygotowanie:
Herbatka – łyżkę takiej mieszanki wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 20 minut pod przykryciem.
Napar – łyżkę owoców róży zalać 250 ml wrzącej wody. Pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Odcedzić. Pić 2–3 razy dziennie w zastępstwie herbaty lub kompotu. Można posłodzić miodem lub sokiem malinowym.
Nalewka – 500 g owoców róż zasypać 250 g cukru. Zalać 1 litrem mocnego, czerwonego wina lub wódki (40-procentowej). Pozostawić w ciepłym miejscu na 7 dni. Po tygodniu odcedzić. Pić 1–2 razy dziennie po jednym małym kieliszku w stanach ogólnego osłabienia.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2023-03-28
2023-03-20
2023-03-07
2023-01-30
2023-01-24
2023-01-23
2023-01-17
2022-12-29
2022-11-18
2022-10-21
2022-08-29
2022-08-17
2022-08-12
2022-08-12
2022-07-07
2022-04-13
2022-04-11
2022-03-15
2022-03-08
2022-03-01
2022-02-18
2021-10-12
2021-09-30
2021-09-14
2021-06-22
2021-04-08
2021-03-25
2021-03-17
2021-03-08
2021-03-05
2021-02-22
2021-02-02
2021-02-02
2020-11-23
2020-11-02
2020-10-22
2020-10-22
2020-07-17
2020-07-17
2020-07-17
2020-07-17
2020-07-13
2020-07-10
2020-07-10
2020-07-10
2020-07-10
2020-07-09
2020-07-09
2020-06-05
2020-06-05
2020-06-05
2020-06-04
2020-06-04
2020-05-20
2020-05-20
2020-05-19
2020-05-04
2020-05-04
2020-05-04
2020-04-27
2020-04-06
2020-04-02
2020-04-02
2020-04-02
2020-04-02
2020-04-02
2020-03-31
2020-03-30
2020-03-30
2020-03-26
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Inni Klienci kupowali również