Dzika róża owoce łuska 250g

Dzika róża na ziemiach polskich od wieków stosowana była w postaci naparów. Do dziś ten sposób podawania dzikiej róży jest popularny podczas przeziębień i wtedy, gdy chorobie towarzyszy wysoka gorączka (roślina ta jest bardzo bogata w witaminę C). To jednak nie wszystko. Dolegliwości wątrobowe, biegunki, nadciśnienie, choroby serca – na te przypadłości także zaleca się stosowanie dzikiej róży. Cenne w tej roślinie są jej właściwości chłodzące, osuszające, wzmacniające i przeciwzapalne. Dlatego okłady z dzikiej róży stosowano na trudno gojące się ropne rany, na owrzodzenia, oparzenia, przy zaburzeniach pracy dróg trawiennych, w tym niedomaganiu pęcherzyka żółciowego, czy dolegliwościach dróg moczowych 

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Cena brutto  Cena podstawowa 25,00 20,00 zł

najniższa cena z ostatnich 30 dni: 25,00 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Dzika róża owoce łuska 250g

Dzika róża jest bardzo popularnym krzewem z rodziny różowatych. Na całym świecie jest jej aż około 1400 gatunków. Poza półkulą północną (strefa umiarkowana i ciepła), rośnie także w Australii i Nowej Zelandii. Można powiedzieć, że to roślina z długą – bo sięgającą aż średniowiecza – tradycją. Na ziemiach polskich stosowano ją w postaci naparów. Do dziś ten sposób podawania dzikiej róży jest popularny podczas przeziębień i wtedy, gdy chorobie towarzyszy wysoka gorączka (to głównie dzięki temu, że roślina ta jest bardzo bogata w witaminę C). To jednak nie wszystko. Dolegliwości wątrobowe, biegunki, nadciśnienie, choroby serca – na te przypadłości także zaleca się stosowanie dzikiej róży. Cenne w tej roślinie są jej właściwości chłodzące, osuszające, wzmacniające i przeciwzapalne. Dlatego okłady z dzikiej róży stosowano na trudno gojące się ropne rany, na owrzodzenia, oparzenia. Surowcem zielarskim jest dojrzały owoc zebrany w odpowiednim terminie i wysuszony w niezbyt wysokiej temperaturze. Owoce róży zawierają duże ilości witaminy C, ale też B2, K, PP, E. Są także źródłem: garbników, karotenoidów, kwasów organicznych, olejków eterycznych, pektyn i cukrów.

Dzika róża (owoce) według literatury była polecana, gdyż:

  • zapobiegała niedoborom witamin,
  • niwelowała awitaminozę,
  • działała antyszkorbutowo,
  • stosowana była przy zaburzeniach pracy dróg trawiennych, w tym niedomaganiu pęcherzyka żółciowego,
  • działała przeciwzapalnie i ściągająco (garbniki),
  • wspomagała przy dolegliwościach dróg moczowych (infekcje, krwiomocz, kamica nerkowa – kwaśny odczyn zapobiega rozwojowi bakterii),
  • działała kojąco na rany, blizny, oparzenia, wybroczyny skórne, owrzodzenia żołądka, jelit,
  • zapobiegała rozwojowi nowotworów – witamina C nie dopuszcza do powstawania rakotwórczych związków w trakcie przemian azotowych zachodzących w procesie trawienia,
  • wspomagała działanie ziół regulujących pracę serca.

Przygotowanie: 

Herbatka – łyżkę takiej mieszanki wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 20 minut pod przykryciem.

Napar – łyżkę owoców róży zalać 250 ml wrzącej wody. Pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Odcedzić. Pić 2–3 razy dziennie w zastępstwie herbaty lub kompotu. Można posłodzić miodem lub sokiem malinowym.

Nalewka – 500 g owoców róż zasypać 250 g cukru. Zalać 1 litrem mocnego, czerwonego wina lub wódki (40-procentowej). Pozostawić w ciepłym miejscu na 7 dni. Po tygodniu odcedzić. Pić 1–2 razy dziennie po jednym małym kieliszku w stanach ogólnego osłabienia.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Dowiedz się więcej...

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

2024-06-04

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

Rośliny poszczególnych grup kolorystycznych różnią się zawartością składników odżywczych oraz związków fitochemicznych. Kolor informuje nas też o zawartości pewnych składników leczniczych. Sprawdź.

Czytaj więcej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj więcej

Aromaty z Alembika

2024-04-03

Aromaty z Alembika

Przy pomocy pięknego, połyskującego miedzią alembika można wydobyć aromaty z roślin. Podczas destylacji parą wodną z umieszczonych w nim ziół otrzymujemy bardzo cenne olejki eteryczne oraz hydrolaty.

Czytaj więcej

Przechowywanie warzyw i owoców. Sprawdź czy robisz to dobrze

2024-01-23

Przechowywanie warzyw i owoców. Sprawdź czy robisz to dobrze

W tym artykule podpowiadamy jak należy przechowywać warzywa i owoce. Czy lodówka to faktycznie dobre rozwiązanie? Zobacz jakie warzywa lubią chłód a jakie nie przepadają za zimnem.

Czytaj więcej

Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia

2024-01-18

Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia

Obecnie dużo się mówi o jakości soków żołądkowych, mało jednak wskazuje się na ich ilości, jakie organizm powinien produkować. W ciągu dnia człowiek powinien wytwarzać 10–12 litrów soków żołądkow [...]

Czytaj więcej

Agawa (Agave) w praktycznej fitoterapii

2023-03-28

Agawa (Agave) w praktycznej fitoterapii

Agawa to ponad 300 gatunków roślin w Ameryce Północnej i Południowej. Wykształcają one mięsiste liście magazynujące wodę. Zaliczane są do grupy ekologicznej sukulentów. Zakwitają po przeżyciu kil [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu