Orzech Włoski liść 250g
Orzech włoski to dobrze znane drzewo liściaste. Występuje w Azji, Ameryce Północnej i Południowej oraz w Europie na wschodnich wybrzeżach Morza Śródziemnego. Należy do gatunków światłolubnych. Uprawiany jest głównie w celach spożywczych ze względu na jadalne nasiona – orzechy włoskie. Orzech uprawia się także w celach leczniczych oraz kosmetycznych. Liście drzewa mają około 10% garbników, karotenoidy, flawonoidy, olejek eteryczny, kwasy organiczne, sole mineralne, beta-karoten oraz witaminy: E, C, B1, B2, B5, K i PP.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Cena brutto Cena podstawowa 18,00 14,40 zł
Orzech Włoski liść 250g
Orzech włoski to dobrze znane drzewo liściaste. Występuje w Azji, Ameryce Północnej i Południowej oraz w Europie na wschodnich wybrzeżach Morza Śródziemnego. Należy do gatunków światłolubnych. Uprawiany jest głównie w celach spożywczych ze względu na jadalne nasiona – orzechy włoskie. Orzech uprawia się także w celach leczniczych oraz kosmetycznych. Liście drzewa mają około 10% garbników, karotenoidy, flawonoidy, olejek eteryczny, kwasy organiczne, sole mineralne, beta-karoten oraz witaminy: E, C, B1, B2, B5, K i PP.
Orzech włoski (liść) według literatury był wykorzystywany przy różnych dolegliwościach, gdyż działał:
- bakteriobójczo (gronkowiec, paciorkowiec),
- przeciwgrzybicznie,
- w celu obniżenia poziom cukru we krwi,
- oczyszczająco na krew,
- w stanach nieżytowych przewodu pokarmowego,
- przy problemach skórnych: egzemach, trądziku, liszajach, żylakach odbytu, potliwości stóp,
- przy krwawieniach z przewodu pokarmowego,
- przy krzywicy,
- przy cukrzycy i gruźlicy płuc,
- w skazie moczanowej,
- w robaczycach.
Medycyna chińska zaleca orzech włoski przy astmie, chorobie beri-beri, impotencji oraz zaparciach, natomiast medycyna indyjska poleca go przy reumatyzmie.
Przygotowanie:
Napar – 2 łyżeczki rozdrobnionych liści zalać 2 szklankami ciepłej wody. Przykryć, postawić na bardzo małym ogniu, doprowadzić do wrzenia (nie gotować). Odstawić na 5 minut i przecedzić. Pić po 1/2 szklanki 3–4 razy dziennie przed jedzeniem w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych oraz innych wyżej wymienionych. Do użytku zewnętrznego – sporządzić napar w podany wyżej sposób, biorąc 11/2 łyżki liści orzecha włoskiego i ½ łyżki kwiatów rumianku lub kwiatów krwawnika na 2 szklanki wody. Do okładów, obmywań, irygacji, nasiadówek i kąpieli pełnej.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2024-01-18
Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia
2023-11-23
Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm
2023-04-18
Antyoksydanty w kroplach
2023-03-28
Agawa (Agave) w praktycznej fitoterapii
2023-03-20
Toksoplazmoza a ciąża – co każda przyszła mama powinna wiedzieć
2023-03-07
O pasożytach raz jeszcze
2023-02-28
Olej z wiesiołka – dla kogo i w jakim celu?
2023-01-24
Chrzan pospolity – Armoracia lapathifolia Gilibert
2023-01-23
Pstrolistka sercowata – Houttuynia cordata Thunb. w praktycznej fitoterapii
2023-01-17
Pozbyć się pasożytów
2022-12-29
Jak zadbać o serce
2022-12-13
Badajmy poziom trójglicerydów we krwi
2022-10-21
Oczyszczanie krwi i organów wewnętrznych za pomocą ziołowych mieszanek
2022-09-26
E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)
2022-08-29
Oczyszczanie organizmu z metali ciężkich
2022-08-17
Oczyszczanie organizmu z toksyn
2022-08-12
Ziołowy detoks organizmu według Jana Kubiaka – najstarszego polskiego zielarza
2022-08-12
Pan Jan od ziół
2022-08-12
Znasz magnez pochodzący z wód morskich?
2022-07-26
Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?
2022-07-07
Jan Kubiak - najstarszy polski zielarz, który wciąż przyjmuje potrzebujących
2022-07-01
Koper włoski
2022-04-11
Rośliny pasożytnicze w ziołolecznictwie – łuskiewnik
2022-03-15
Zioła prowansalskie
2022-03-08
Zioła szwedzkie Marii Treben
2022-02-25
Selen
2022-02-18
Gwiazdnica pospolita – jadalny i bardzo zdrowy chwast
2022-01-11
Selen – „księżycowy“ pierwiastek ziemskiego pochodzenia
2021-11-30
Czym jest żywność funkcjonalna
2021-11-04
Orzechy pecan
2021-10-01
Orzech brazylijski – naturalny afrodyzjak i źródło wartości odżywczych
2021-09-30
Orzech ziemny
2021-09-30
Kwasy omega-3 – czy suplementacja nimi jest niezbędna?
2021-09-21
Sposoby na reumatyzm
2021-09-21
Naturalne produkty obniżające poziom cholestrolu
2021-08-06
Kobalt
2021-07-01
Orzech włoski
2021-06-28
Orzech nerkowca
2021-06-10
Witamina B3, PP (niacyna)
2021-04-08
Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji
2021-03-25
Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych
2021-02-22
Fitoterapia a zielarstwo na przykładzie gatunków przetacznika (Veronica sp.)
2021-02-02
Metoda dr. Kneippa
2021-02-02
Ziele babći – indyjskie remedium na bielactwo nabyte
2020-11-23
O konserwacji, przetwórstwie i przechowalnictwie ziół
2020-11-03
Selen
2020-11-02
Potas
2020-11-02
Fosfor
2020-10-22
Morfologia krwi – o czym nam powie?
2020-10-22
Badanie ogólne moczu - o czym nam powie ?
2020-07-17
BRAHMI (Bacopa monnieri)
2020-07-17
Tatarak (Acorus calamus)
2020-07-17
VASAKA (Justicia adhatoda)
2020-07-17
SHATAVARI (Asparagus racemosus)
2020-07-13
SARIVA (Hemidesmus indicus)
2020-07-10
NEEM (Azadirachta indica)
2020-07-10
HARITAKI (Terminalia chebula)
2020-07-10
TULSI (Ocimum sanctum)
2020-07-10
GOTU KOLA (Centella asiatica)
2020-07-09
Dzika róża – właściwości i zastosowanie
2020-06-08
Młody, świeży kokos – doskonały izotonik
2020-06-05
Malwa (ślaz, ślaz dziki) kwiat
2020-06-05
Korzeń prawoślazu
2020-06-05
Moringa
2020-06-04
Trawa cytrynowa
2020-06-04
Mniszek lekarski – właściwości i zastosowanie
2020-05-20
Morwa biała – właściwości i zastosowanie
2020-05-20
Dziurawiec zwyczajny – właściwości i zastosowanie
2020-05-19
Czarnuszka
2020-05-04
Lukrecja gładka, przeciwwirusowa słodkość
2020-05-04
Tarczyca bajkalska – właściwości i zastosowanie
2020-05-04
Bluszczyk kurdybanek – właściwości i zastosowanie
2020-04-27
Krwawnik pospolity – właściwości, zastosowanie
2020-04-06
Koper włoski – zastosowanie, właściwości i działanie
2020-04-06
Uzdrowieńcze zioła św. Hildegardy
2020-04-02
Uniwersalne zioła i mikstury św. Hildegardy
2020-04-02
Uzdrowieńcza medycyna św. Hildegardy
2020-04-02
Jak zażywać koper włoski
2020-04-02
Gotu kola
2020-04-02
Czarnuszka – złoty środek na wiele chorób
2020-03-31
Mangan
2020-03-31
Witamina B6
2020-03-30
Potas
2020-03-30
Miedź
2020-03-30
Rośliny przeciwpasożytnicze
2020-03-26
Gwiazdnica pospolita
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Powiązane artykuły na blogu
Inni Klienci kupowali również