Selen

Selen

Selen to pierwiastek, który wzmacnia układ odpornościowy – choć takie jego działanie było odkryte stosunkowo późno. Chroni błony komórkowe i czerwone ciałka krwi przed działaniem niszczącym wolnych rodników.

Zalecane dzienne spożycie tego pierwiastka to 45–55 ug. Selen jest też niezbędny do przemiany hormonów tarczycy. Niedobór selenu może być czynnikiem ryzyka choroby nowotworowej i niedokrwiennej choroby serca. Zapotrzebowanie na selen wzrasta przy narażeniu się na metale ciężkie. Dzięki przyjmowaniu selenu w odpowiednich dawkach zostaje ograniczona ich biodostępność (np. rtęci). Niestety w przypadku jedzenia zbyt dużej ilości słodyczy, selen staje dla organizmu nieprzyswajalny.

Źródła:

  • nerki (100–240 mg/100 g),
  • ryby (30–60 mg/100 g),
  • kukurydza (30 mg/100 g),
  • wątroba,
  • orzechy ( 20 mg/100 g).

Opracowała Marzena Surmińska