Bezcenny duet: treonina + magnez

Bezcenny duet: treonina + magnez



Treonina

Treonina to organiczny związek chemiczny, który należy do 20 podstawowych aminokwasów białkowych. Jest to związek z grupy aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm nie jest w stanie samodzielnie syntezować. Treonina ma kluczowy wpływ na działanie wielu układów, w tym: nerwowego, odpornościowego i pokarmowego. Jest elementem budulcowym przeciwciał, które są odpowiedzialne za odporność naszego organizmu. Ponadto wspomaga białe ciałka krwi w walce z komórkami rakowymi oraz infekcjami. Niedobór treoniny często obserwowany jest u osób, które zmagają się z depresją.



Treonina – działanie:

– poprawia koncentrację,
– pozytywnie wpływa na zdolność logicznego myślenia,
– obniża poziom stresu i przywraca równowagę psychiczną,
– wspomaga produkcję kolagenu i elastyny,
– uczestniczy w procesie produkcji przeciwciał,
– wspomaga prawidłową pracę tarczycy,
– usprawnia transport pokarmów w przewodzie pokarmowym.



Ten związek ma kluczowe znaczenie w funkcjonowaniu układu odpornościowego, gdyż wspiera białe ciałka krwi w walce z wirusami oraz z komórkami rakowymi. Cząsteczki treoniny pozytywnie wpływają na wygląd naszej skóry. Jest to związek, który znajduje się w skórze w dużych ilościach i odpowiada za jej prawidłowe nawilżenie oraz jędrność poprzez udział w produkcji kolagenu i elastyny. Prawidłowy poziom treoniny opóźnia procesy starzenia i sprawia, że skóra wygląda zdrowo i promiennie. Dlatego też związek ten jest często składnikiem kremów i balsamów nawilżających przeznaczonych dla skóry suchej i odwodnionej.



Treonina jest również niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, ponieważ znacząco wzmacnia homeostazę tego układu. Treonina ma jeszcze jedną unikalną funkcję: ułatwia transport jonów magnezu do ośrodkowego układu nerwowego. A magnez odgrywa olbrzymią rolę w prawidłowym działaniu układy nerwowego. Pozytywnie wpływa na funkcje poznawcze mózgu, poprawia neuroplastyczność, wykazuje działanie przeciwdepresyjne, przeciwdrgawkowe. Pierwiastek ten pomaga w niwelowaniu: zaburzeń rytmu serca, chronicznego zmęczenia, skurczów, astmy, chorób układu krążenia, cukrzycy, migren i napięciowych bólów głowy. Wykazuje pozytywne działanie przy: zawale serca, wysokim ciśnieniu krwi, napięciu przedmiesiączkowym, zespole niespokojnych nóg i osteoporozie.



Kilkuletnie obserwacje kliniczne wykazały, że regularne przyjmowanie magnezu zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu, co związane jest z jego hamującym wpływem na receptory NMDA, działaniem antyagregacyjnym, zmniejszaniem napięcia mięśniowego tętnic mózgu oraz hamowaniem powstawania czynników prozapalnych. Hamujący wpływ magnezu na receptory NMDA ma kluczowe znacznie w zapobieganiu i łagodzeniu objawów występujących w przebiegu chorób układu nerwowego o podłożu zapalnym, takich jak SM czy zakażenie koronawirusami.


 
Tak zwana mgła mózgowa, zaburzenia pamięci, stany depresyjne czy utrata węchu to niektóre pozostałości po stanie zapalnym układu nerwowego w przebiegu wspomnianych chorób. Podczas infekcji występuje nadmierna aktywacja receptorów NMDA, a to skutkuje niekontrolowanym napływem jonów wapnia do komórek nerwowych, co w konsekwencji prowadzi do ich uszkodzenia i śmierci. Jony magnezowe mogą temu zapobiegać poprzez tłumienie receptora NMDA.



Wiele osób doświadcza skurczów mięśni. Ta bolesna dolegliwość dotyka w szczególności ludzi starszych i osoby zażywające leki przeciw schorzeniom układu krążenia, u których niedobory magnezu występują najczęściej. Przepisywane preparaty magnezowe często nie spełniają oczekiwań pacjentów. Ich skuteczność jest niska pomimo wysokiej zawartości związków magnezu. Przyczyną tego jest słaba przyswajalność magnezu. Magnez jest stosunkowo dużą cząsteczką, dlatego trudno przenika przez barierę krew–mózg oraz błony komórkowe, przez co trudno osiągnąć odpowiednie stężenie tego pierwiastka w układzie nerwowym. Związki magnezu w postaci: cytrynianu, glicynianu i chlorku są lepiej wchłaniane niż te w postaci tlenkowej lub siarczanowej. Ważnym jest, aby pamiętać, że przyjmowanie suplementów magnezu w dużych dawkach może mieć działanie przeczyszczające, więc istotne jest, by nie przekraczać jednorazowo od 300 do 400 mg w jednej dawce.



Jak wcześniej wspomniano, jeśli naszym celem jest poprawa funkcji umysłowych, najlepszy wybór to właśnie treonina łączona z dobrze przyswajalnymi formami magnezu.
Wspomniana wcześniej treonina pełni funkcję transportera, który ułatwia przenikanie jonów magnezu do tkanki nerwowej. Ponadto sama treonina wykazuje pozytywny wpływ na koncentrację oraz poprawia procesy pamięciowe. Jej prawidłowy poziom umożliwia sprawniejsze i szybsze przesyłanie informacji pomiędzy neuronami. Ta funkcja treoniny normalizuje pracę ośrodkowego układu nerwowego oraz odpowiada za niwelowanie efektów zmęczenia psychicznego.



Czasy, w których żyjemy, dla nikogo nie są łatwe, ale wiele osób skarży się na problemy związane z: emocjami, bezsennością, osłabieniem pamięci itd. Jest to wynik przewlekłego stresu, ale może być to również konsekwencją infekcji wirusowej. Wychodząc naprzeciw problemowi stworzyliśmy formułę: treonina + Mg + Raw Forest™ opartą na opisanej wcześniej treoninie oraz formie magnezu o wysokiej biodostępności. W naszym preparacie zastosowaliśmy askorbinian magnezu.


 
Askorbinian magnezu to połączenie witaminy C z magnezem. To „zbuforowana” forma witaminy C o neutralnym odczynie pH – idealna dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym oraz aktywna forma witaminy B6 (fosforan pirydoksalu). Jej obecność zwiększa komórkowe wchłanianie nawet do 40 proc., zapewnia prawidłowy transport do wszystkich tkanek organizmu i utrzymanie optymalnego stężenia jonów magnezowych.



Zainteresowanych zgłębianiem tematyki odsyłam do publikacji naukowych:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24077207/;
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25152202/;
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34144203/;
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30829204/.

Opracował w języku polskim Michał Uroczyński

Inne wpisy w tej kategorii

Astaksantyna

2021-10-15

Astaksantyna

Astaksantyna to substancja pochodząca z grupy związków chemicznych zwanych karotenoidami (karoteny i ksantofile). Są to naturalne barwniki występujące w roślinach. Dzięki wielu cennym właściw [...]

Czytaj dalej

Morwa biała – moc zdrowia

2021-10-15

Morwa biała – moc zdrowia

Morwa biała od wielu wieków była uprawiana w Chinach, gdyż jej liście stanowiły pożywienie dla jedwabnika morwowego. Wysoko ceniono tę roślinę ze względu na właściwości lecznicze i prozdrowotne. [...]

Czytaj dalej

Jabłka – czy wiesz o nich wszystko?

2021-10-15

Jabłka – czy wiesz o nich wszystko?

Jabłko to owoc chętnie spożywany jako przekąska, a także dodatek do wielu różnych potraw oraz ciast. Wyrabia się z niego: kompoty, soki, ocet, a także przetwory na zimę. Jest popularny nie tylko [...]

Czytaj dalej