- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2022-08-30
Beztłuszczowe „smażenie” gorącym powietrzem – frytkownice Vortex Air Fry Instant
Czym jest urządzenie Air Fry?
Technologia Air Fry to w dosłownym tłumaczeniu „smażenie powietrzem“. Jest to sposób obróbki termicznej, która łączy w sobie zalety pieczenia w piekarniku z efektami kulinarnymi zbliżonymi do smażenia na głębokim tłuszczu. Wszystko to odbywa się w nowoczesnym urządzeniu po polsku nazywanym „frytkownicą powietrzną“. Jest to nieco myląca nazwa, gdyż możliwości tego sprzętu wykraczają daleko poza robienie frytek. Przedstawimy zatem szeroki zakres funkcjonalności tych piekąco-smażących urządzeń od kanadyjskiej firmy Instant.
Urządzenie na miarę piekarnika
Frytkownica powietrzna jest sprzętem, który z powodzeniem może pełnić funkcję niedużych rozmiarów piekarnika. Ciekawym pomysłem jest rozważenie, czy w ogóle w naszej kuchni jest potrzebny pełnowymiarowy piekarnik. Urządzenie Air Fryer pod wieloma względami jest bardzo podobne do piekarnika, a pewne jego cechy dają mu nawet przewagę nad tradycyjnym piekarnikiem. Mniejsze gabaryty frytkownicy powietrznej przekładają się na dużo szybszy czas rozgrzewania, a wydajna technologia obiegu powietrza sprawia, że potrawy mogą być gotowe nawet o połowę szybciej. Frytkownice powietrzne dzięki wbudowanym programom i dodatkowym akcesoriom umożliwiają nie tylko pieczenie warzywnych frytek czy mięsnych nuggetsów. W komorze (lub komorach) frytkownic możemy przeprowadzać również takie procesy kulinarne jak: podpiekanie, grillowanie, pieczenie mięs/warzyw, ale też pieczenie ciast, odgrzewanie, a nawet suszenie.
Sposób na łatwe oszczędzanie w Twojej kuchni
Krótszy czas rozgrzewania oraz czas całkowitego przyrządzania potrawy przekłada się również na oszczędność energii elektrycznej. Liczne testy urządzeń Air Fryer dowiodły, że ilość zużywanego prądu względem tradycyjnych piekarników może być nawet o połowę niższa! To niewielkich rozmiarów urządzenie ma zdecydowanie niższy pobór prądu niż przeciętny piekarnik, a jego możliwości są równie szerokie. Częste korzystanie z frytkownicy Vortex zamiast pieczenia w piekarniku przysłuży się więc zmniejszeniu naszych rachunków za prąd. Jednocześnie jest to korzyść z ekologicznego punktu widzenia.
Potrawy zdrowe i smaczne
Zastosowana we frytkownicach Vortex technologia cyrkulacji gorącego powietrza EvenCrisp™ sprawia, że potrawy nabierają wyjątkowej chrupkości, a co za tym idzie, są po prostu bardzo smaczne! Możemy przyrządzać potrawy beztłuszczowo lub z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Tym samym możemy dość łatwo obniżyć kaloryczność spożywanych przez nas posiłków bez utraty walorów smakowych. Beztłuszczowe „smażenie” gorącym powietrzem – jak już zaznaczyliśmy – jest bliższe pieczeniu w piekarniku, niż smażeniu na głębokim tłuszczu. Jednocześnie smak produktów jest zbliżony przy jednoczesnych korzyściach prozdrowotnych. Poddawanie tłuszczów wysokim temperaturom przez długi czas sprzyja bowiem powstawaniu w nim szkodliwych związków, w tym nawet kancerogennych. Dodatkowo dzięki wysokiej efektywności obróbki termicznej w urządzeniach Air Fryer same składniki są poddawane działaniu wysokich temperatur przez krótki czas, dzięki czemu utrata składników odżywczych jest obniżona.
Dla kogo frytkownica Vortex?
Jest to urządzenie, które świetnie sprawdzi się w niedużych kuchniach, w wynajmowanych mieszkaniach, dla singli oraz dla rodzin. Może całkowicie zastąpić tradycyjny piekarnik, jeśli zazwyczaj przyrządzaliśmy w nim nieduże ilości potraw i nie jesteśmy pasjonatami pieczenia dużej liczby ciast. Air Fryer może też pełnić funkcję dodatkowego urządzenia do przygotowywania zdrowych przekąsek, dodatków do potraw nawet dla dużej rodziny czy szybkiego podgrzewania wcześniej przygotowanych posiłków. Wśród frytkownic powietrznych Vortex znajdziemy różne modele, które różnią się między sobą nie tylko wyglądem zewnętrznym, ale też wielkością, liczbą programów i dodatkowymi udogodnieniami. Każdy może więc znaleźć zalety tego urządzenia, które sprawdzą się przy jego stylu i trybie gotowania.
Ułatwiona obsługa
Frytkownice powietrzne Vortex to nowoczesne sprzęty o stylowym wyglądzie i zautomatyzowanej obsłudze. Dotykowy ekran pozwala na łatwą i intuicyjną obsługę, jak również wyświetla niezbędne komunikaty takie jak pozostały czas pieczenia oraz polecenia wykonywania kolejnych kroków procesu. Każdy z modeli ma do wyboru po parę automatycznych programów, których parametry można modyfikować zgodnie z własnymi potrzebami. Zakres regulacji temperatury jest szeroki i wynosi od 35 do 205 °C, co daje wiele kulinarnych możliwości. Frytkownica pozwala również na zaoszczędzenie czasu na myciu dzięki dostosowaniu elementów do mycia w zmywarce, co czyni czyszczenie o niebo prostszym od utrzymania piekarnika w czystości.
Jak widać, smażenie gorącym powietrzem w urządzeniu Air Fryer to prosty, zdrowy, szybki i oszczędny proces kulinarny. Wchodząc w posiadanie frytkownicy powietrznej, możemy więc w znacznym stopniu odmienić swój sposób przyrządzania potraw bez większego wysiłku. Jest to zmiana w naszej kuchni, która z pewnością opłaci się pod wieloma względami!
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2022-08-30
Inne wpisy w tej kategorii
2024-10-01
Działanie zdrowotne kwasów tłuszczowych omega-3
2024-09-20
Sarkopenia – jak zapobiegać utracie masy i siły mięśni w starszym wieku
2024-09-19
Nasiona na każdy dzień
2024-08-28
Pies – przyjaciel i lekarz człowieka
2024-08-27