Cieciorka

Cieciorka

Ciecierzyca jest rośliną, która znajduje poczesne miejsce w kuchni arabskiej. Ceni się ją także za właściwości zdrowotne i lecznicze, dzięki zawartym w niej składnikom odżywczym. Wspomagają one pracę układu pokarmowego, zmniejszają ryzyko wywołania chorób nowotworowych, a także obniżają ciśnienie krwi. Ciecierzyca jest bogatym źródłem białka, dlatego często sięgają po nią osoby będące na diecie bezmięsnej. Jakie jeszcze posiada właściwości?

Ciecierzyca pospolita (Cicer arietinum L.) to strączkowata roślina jednoroczna, która należy do rodziny bobowatych. Nazywana jest też „grochem włoskim” oraz określana „cieciorką”. Obecnie nie rośnie dziko, a historia jej upraw sięga starożytności. Pochodzi z zachodnich obszarów Azji. Wydaje nasiona podobne do grochu o białożółtym kolorze, które znajdują się w strąku. Można je spożywać po ugotowaniu. Wyrabia się z nich falafel i hummus, a także: mąkę, pulpety, pasztety, pasty na kanapki, ciasta oraz stosuje do sałatek, zup i dań obiadowych. Z wody po zalewie z ciecierzycy powstaje aquafaba, która jest alternatywą dla jajek. Nasiona i łodygi wykorzystuje się również jako paszę dla zwierząt.

Składniki odżywcze ciecierzycy

Nasiona ciecierzycy zawierają wiele składników odżywczych niezbędnych do funkcjonowania ludzkiego organizmu. Roślina ta jest przede wszystkim bogatym źródłem białka (8,86 g na 100 g ugotowanej ciecierzycy). W jej składzie znajduje się też błonnik oraz witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B9, C oraz K. Nie brakuje również cennych minerałów, takich jak: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo i cynk.

Ciecierzyca wspomaga proces odchudzania

Wartość energetyczna ugotowanych 100 g ciecierzycy wynosi 164 kcal. Jednak nie należy się obawiać, że spożywanie jej spowoduje przybranie na wadze. Rozsądna podaż tej rośliny pozwoli na spadek masy ciała. Duża ilość błonnika zawartego w ciecierzycy powoduje uczucie sytości i brak chęci podjadania pomiędzy posiłkami. Wpływa też na zwiększone wydalanie z organizmu szkodliwych substancji oraz tłuszczu.

To warto wiedzieć

Ciecierzyca zawiera oligosacharydy gazotwórcze, które są rozkładane w jelicie grubym przez znajdujące się tam bakterie. W wyniku tego powstają spore ilości gazów metanu, dwutlenku węgla, a także wodoru. Efektem tego są wzdęcia. Ten nieprzyjemny skutek uboczny spożywania cieciorki można zneutralizować poprzez moczenie jej przez ok. 12 godzin w roztworze wody i sody oczyszczonej.

Ciecierzyca obniża ciśnienie krwi i pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy

Składniki zawarte w ciecierzycy – a przede wszystkim potas – powodują lepszy przepływ krwi w naczyniach krwionośnych. Pierwiastek ten wpływa również na przyspieszone usuwanie z organizmu zbyt dużej ilości sodu. To wszystko skutkuje obniżeniem ciśnienia we krwi.

Spożywanie ciecierzycy może się przyczynić do zmniejszenia stężenia cholesterolu LDL, który potocznie jest określany jako ,,zły” cholesterol. Jego wysoki poziom zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy, która może prowadzić do choroby niedokrwiennej serca. Jej wynikiem często są: udar mózgu, zawał serca, niedokrwienie kończyn dolnych, a nawet tętniak aorty brzusznej.

Ciecierzyca często gości na stołach osób niespożywających mięsa

Ciecierzyca jest bogatym źródłem białka (8,86 g na 100 g ugotowanej ciecierzycy), dlatego chętnie sięgają po nią wegetarianie i weganie. Jednak, żeby zwiększyć jego przyswajalność, ci piersi powinni spożywać groch włoski z wyrobami mlecznymi, a drudzy – z produktami roślinnymi (makarony, kasze). Dzięki temu do organizmu dostarczone zostaną wszystkie potrzebne aminokwasy.

Ciecierzyca poprawia wygląd skóry, przeciwdziała zmęczeniu i ma pozytywny wpływ na płód

Składniki zawarte w ciecierzycy zapobiegają wystąpieniu aft, ran skórnych oraz zajadów. Poprawia się krążenie, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wszystkich narządów wewnętrznych. Groch włoski w swoim składzie ma witaminę B1, której braki w organizmie objawiają się uczuciem ciągłego zmęczenia oraz skurczami. Antyoksydanty wchodzące w skład cieciorki opóźniają procesy starzenia się organizmu, zwalczają wolne rodniki, co hamuje rozwój komórek nowotworowych. Zawarty w niej cynk zapobiega słabej kondycji włosów i ich wypadaniu.

Ciecierzycę powinny spożywać kobiety w ciąży ze względu na występowanie w jej składzie kwasu foliowego, który jest odpowiedzialny za powstawanie nowych komórek w trakcie wzrostu płodu i zapobieganie jego wadom. Również przeciwdziała on niedokrwistości u dziecka.

Ciecierzyca na lepsze funkcjonowanie układu nerwowego

Spożywanie ciecierzycy zapobiega wielu schorzeniom i chorobom nie tylko na płaszczyźnie fizycznej. Zawarta w tej roślinie witamina B3 przeciwdziała wystąpieniu wielu zaburzeń psychicznych. Stymuluje też układ nerwowy do efektywniejszej pracy – tak samo zresztą jak pochodząca z tej samej grupy witamina B6. Zawarty w ciecierzycy magnez pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu. Dzięki niemu podnosi się poziom umysłowy, poprawia pamięć, skupienie i usprawnia się myślenie. Poza tym pierwiastek ten pozwala na uspokojenie, wyciszenie emocjonalne i wyhamowanie zachowań nadpobudliwych.

Zalewa z płynu po ugotowanej ciecierzycy – zastosowanie

Po ugotowaniu ciecierzycy zostaje płyn, który określa się jako aquafaba. Jest on alternatywą dla jajek, dlatego znajduje zastosowanie w kuchni wegańskiej. Zalewę tę odkrył francuski kucharz Joel Roessel, a nazwę wymyślił inżynier Goose Wohlt, łącząc w jedno dwa słowa: aqua, czyli „woda” oraz faba, co oznacza „ziarno fasoli”. Aquafaba nie zawiera glutenu i ma bardzo mało kalorii. Po ubiciu przypomina pianę uzyskaną z kurzych jajek. Ma właściwości sklejające oraz spulchniające. Posiada też cenne właściwości zdrowotne, gdyż w jej składzie znajdują się antyoksydanty i witaminy. Z aquafaby można przyrządzić wypieki, bezy, a nawet majonez.

Opracował Jarosław Cieśla

Inne wpisy w tej kategorii

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj dalej

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

2024-04-02

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

Wielu przypadkom nowotworów można zapobiec, gdyby tylko w odpowiednim momencie życia chorzy wdrożyli odpowiednie, prozdrowotne nawyki do swojego codziennego funkcjonowania. Dowiedz się więcej.

Czytaj dalej

Te witaminy chronią przed nowotworami

2024-03-21

Te witaminy chronią przed nowotworami

Odpowiednie spożycie witamin i składników mineralnych może mieć przełożenie na ryzyko zachorowania na różnego typu nowotwory. W niniejszym artykule skupimy się na tej pierwszej grupie – witaminach.

Czytaj dalej

Program Arbonne - 30 Dni Do Zdrowego Stylu Życia

2024-03-20

Program Arbonne - 30 Dni Do Zdrowego Stylu Życia

Weź udział w oczyszczającym programie żywieniowym marki Arbonne. Zadzwoń do mnie o szczegóły!

Czytaj dalej

Zakazana bakteria wsparciem w samoleczeniu organizmu

2024-03-14

Zakazana bakteria wsparciem w samoleczeniu organizmu

Kluczowym dla naszego zdrowia jest stan mikroflory jelitowej, bowiem zasiedlające jelita bakterie, mają szczególne znaczenie w zdrowiu całego organizmu. Poznaj ważną dla zdrowia bakterię Narine.

Czytaj dalej

Naturalne składniki o właściwościach przeciwdepresyjnych

2024-03-12

Naturalne składniki o właściwościach przeciwdepresyjnych

Z niniejszego artykułu dowiesz się, jak za pomocą modyfikacji diety możesz pozytywnie wpłynąć na swoje samopoczucie i zmniejszyć ryzyko zachorowania na poważne schorzenie, jakim jest depresja.

Czytaj dalej