Czarnuszka siewna - nie tylko przyprawa

Czarnuszka siewna - nie tylko przyprawa

Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) to roślina z rodziny jaskrowatych. Jako przyprawa znana była już w starożytności w Azji (Irak) i Afryce (Egipt). Występuje dziko w regionach położonych wokół Morza Śródziemnego. Jest też uprawiana w wielu krajach globu – w tym również w Europie. 

Czarnuszkę siewną wykorzystuje się w kuchni jako przyprawę do pieczywa, potraw mięsnych, a także jako dodatek do kiszonek. Wytwarza się z niej również olej. W wielu ogrodach występuje jako roślina ozdobna. Ze względu na wiele cennych składników, które zawiera, doskonale sprawdza się w ziołolecznictwie.   

Skład 

Czarnuszka siewna zawiera wiele cennych składników odżywczych. Wśród nich są aminokwasy takie jak: leucyna, fenyloalanina, lizyna, treonina i walina. Oprócz białek występują także węglowodany oraz woda. Na zdrowotne właściwości rośliny wpływ mają witaminy: A, z grupy B, a także E. Nie brakuje również minerałów. W składzie zioła są: żelazo, wapń, sód, potas, magnez, fosfor, selen, cynk, miedź i mangan. Znajdują się też fitosterole, fosfolipidy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe i olejek eteryczny, a w nim jeden z najważniejszych składników – tymochinon.   

Właściwości lecznicze

  • Czarnuszka zawiera substancje, które hamują szkodliwe działanie wolnych rodników – w ten sposób zwalczają rozwój komórek rakowych.
  • Spożywanie czarnuszki może łagodzić dolegliwości i bóle.
  • Roślinę warto przyjmować profilaktycznie jako zabezpieczenie przed stanami zapalnymi, które mogą rozwinąć się w organizmie, jak też w przypadku występujących już infekcji, przeziębienia czy chorób wirusowych. 
  • Ma wpływ na nieprzekraczanie niebezpiecznego poziomu glukozy we krwi oraz produkowanie większej ilości insuliny w trzustce, dzięki czemu może łagodzić powikłania cukrzycowe.
  • Czarnuszka siewna zabezpiecza przed rozwojem choroby wrzodowej i ma pozytywny wpływ na błonę śluzową żołądka. 
  • Poprawia jakość funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego i wpływa na obniżenie ryzyka wystąpienia miażdżycy tętnic wieńcowych. 
  • Pomaga w zastopowaniu symptomów astmy.  
  • Dzięki właściwościom antybakteryjnym oraz przeciwzapalnym świetnie sprawdza się na katar, infekcje górnych dróg oddechowych i przy zapaleniu oskrzeli. 
  • Pomaga w leczeniu objawów alergii. 
  • Dobrze sprawdza się przy leczeniu ran i przy problemach skórnych (łuszczyca, grzybica). 
  • Substancje zawarte w czarnuszce pomagają wzmocnić organizm w przypadku spadku jego odporności oraz osłabieniu i przemęczeniu. 
  • Spożywanie czarnuszki może wpływać na zmniejszenie dynamizmu rozwoju choroby Alzheimera.   
  • Zalecana przy występowaniu chorób autoimmunologicznych. 
  • Wpływa na poprawę nastroju i uspokojenie, jest stosowana przy leczeniu depresji.
  • Stymuluje pracę układu nerwowego.
  • Poprawia pamięć i funkcjonowanie mózgu.  

Inne wpisy w tej kategorii

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

2024-03-26

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

Z biegiem lat nasze ciała mogą napotkać pewne trudności w prawidłowym metylowaniu DNA. W rezultacie mogą pojawiać się błędy w DNA, zwiększające ryzyko rozwoju chorób, takich jak nowotwory.

Czytaj dalej

Moringa – dla diabetyków i nie tylko

2024-03-22

Moringa – dla diabetyków i nie tylko

Właściwości i popularność moringi na terenie subkontynentu indyjskiego spowodowały, że znalazła szerokie zastosowanie w naturalnej medycynie ajurwedyjskiej. Posiada niezwykłe walory leczniczo-odżywcze

Czytaj dalej

Te witaminy chronią przed nowotworami

2024-03-21

Te witaminy chronią przed nowotworami

Odpowiednie spożycie witamin i składników mineralnych może mieć przełożenie na ryzyko zachorowania na różnego typu nowotwory. W niniejszym artykule skupimy się na tej pierwszej grupie – witaminach.

Czytaj dalej

Niedobór witaminy B12 a przewlekłe zapalenie żołądka

2024-03-13

Niedobór witaminy B12 a przewlekłe zapalenie żołądka

Sprawdź jak niedobór witaminy B12 wpływa na przewlekłe zapalenie żołądka. Zobacz jak chronić swoje zdrowie i jakie badania zrobić.

Czytaj dalej

Naturalne składniki o właściwościach przeciwdepresyjnych

2024-03-12

Naturalne składniki o właściwościach przeciwdepresyjnych

Z niniejszego artykułu dowiesz się, jak za pomocą modyfikacji diety możesz pozytywnie wpłynąć na swoje samopoczucie i zmniejszyć ryzyko zachorowania na poważne schorzenie, jakim jest depresja.

Czytaj dalej

Nadwaga i otyłość ważną przyczyną powstawania nowotworów. Jak schudnąć?

2024-02-06

Nadwaga i otyłość ważną przyczyną powstawania nowotworów. Jak schudnąć?

W jaki sposób nadmierna ilość tkanki tłuszczowej może prowadzić do rozwoju nowotworu u człowieka? Jak poradzić sobie z nadwagą oraz otyłością?

Czytaj dalej