Jak zażywać dyptam

Jak zażywać dyptam

Dyptam (krzew Mojżesza) jest wykorzystywany w różnej formie na wiele dolegliwości – nic dziwnego, bo ma bardzo duże właściwości lecznicze i regeneracyjne.

Przydatne są jego kwiaty, korzeń czy ziele.

Tabletki z dyptamu

Sproszkowane ziele i korzeń dyptamu Hildegarda zaleca stosować przy nadwadze, kamicy nerkowej, miażdżycy i bólach serca z towarzyszącym nadciśnieniem.

Postępowanie przy kamicy nerkowej

Jeśli kamienie nerkowe powstały niedawno i tworzą strukturę małych kamieni, kryształków lub piasku, zaleca się przyjmować dwa razy dziennie po dwie szczypty sproszkowanego dyptamu z chlebem przez okres 6 tygodni. Jeśli kamienie są dojrzałe, należy zmieszać szczyptę proszku z dyptamu z miodem octowym (połączyć dwie części octu winnego z jedną częścią miodu). Wypijać mały kieliszek przed każdym posiłkiem. Czas kuracji to co najmniej dwa miesiące.

Postępowanie przy bólach serca z towarzyszącą miażdżycą lub nadciśnieniem

Dzienna dawka to 1 łyżeczka sproszkowanego korzenia. W ciągu dnia dodawać go do potraw.

Napar z kwiatów dyptamu

Przygotować 1–2 łyżki suchego lub świeżego surowca.

Dyptam zalać 1 szklanką wrzącej wody, odstawić pod przykryciem na 20 minut. Można dosłodzić miodem do smaku. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance przy infekcjach układu oddechowego. Napar działa uspokajająco, zaleca się go stosować przy bezsenności.

Nalewka

Przygotować 100 g surowca (świeże kwiaty, liście lub korzenie), ½ l alkoholu 60%.
Surowiec rozdrobnić, umieścić w słoiku i zalać alkoholem. Odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie – od czasu do czasu wstrząsać słoikiem. Po tym czasie przefiltrować i rozlać do wyparzonych butelek.

Wyciąg z kwiatów, korzenia lub ziela dyptamu na winie wg przepisu dr Różańskiego

Dyptam na winie leczy zaburzenia krążenia mózgowego i wieńcowego, reguluje ciśnienie krwi, pomaga przy chorobie Parkinsona, nerwicach sercowo-naczyniowych, miażdżycy i zastojach żylnych.

Przygotowanie: 100 g kwiatów świeżych lub suchych dyptamu zwilżyć spirytusem, a następnie zalać 700 ml ciepłego czerwonego i wytrawnego wina. Odstawić na 1 miesiąc. Przefiltrować. Pić 1 kieliszek (100 ml) takiego wina dziennie, przez 1 miesiąc. Kurację można wznawiać co kwartał. Przy chorobach wątroby stosuje się napar z kwiatów bez cukru: 3 szklanki dziennie.


Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Owoc i liść jabłoni w fitoterapii jako źródło flawonoidów i polifenoli

2023-03-14

Owoc i liść jabłoni w fitoterapii jako źródło flawonoidów i polifenoli

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Przysłowie to niezwykle trafnie charakteryzuje poszukiwanie przez wiele osób cudownych, zamorskich preparatów na odchudzanie, regulację wypróżnień, oczysz [...]

Czytaj dalej

Trzy ekstrakty, które wyjdą Ci na zdrowie

2023-03-08

Trzy ekstrakty, które wyjdą Ci na zdrowie

Ekstrakt z zielonej naowocni orzecha włoskiego pomaga w regulacji pracy układu pokarmowego, w kurowaniu nieżytów żołądka i jelit, niestrawnościach, nadmiernej fermentacji jelitowej i przy wzdęcia [...]

Czytaj dalej

Babka jajowata i babka płesznik

2023-03-06

Babka jajowata i babka płesznik

W sprzedaży możemy spotkać wiele różnych preparatów, których przeznaczeniem jest wspomożenie naszego zdrowia. Są to zarówno produkty sztuczne, jak i naturalnego pochodzenia. Niestety w przypadku [...]

Czytaj dalej

Olej z wiesiołka – dla kogo i w jakim celu?

2023-02-28

Olej z wiesiołka – dla kogo i w jakim celu?

W ostatnich latach na sklepowych półkach coraz częściej można spotkać olej z wiesiołka. Co prawda nie jest on tak popularny jak olej lniany, olej z czarnuszki lub oliwa z oliwek, ale nie oznacza [...]

Czytaj dalej

Pieprz syczuański – skarbnica smaku i aromatu

2023-02-27

Pieprz syczuański – skarbnica smaku i aromatu

Syczuan to malownicza prowincja leżąca w południowo-zachodniej części Chin wyróżniająca się zróżnicowanym krajobrazem i klimatem sprzyjającym obfitej wegetacji roślin. Jest to jedna z najbardziej [...]

Czytaj dalej

Bniec biały

2023-02-20

Bniec biały

Bniec biały należy do rodziny goździkowatych – Caryophyllaceae. Jest rośliną dwuletnią, choć czasem przeżywa 3 lata. Dorasta do 100 cm wysokości, ale najczęściej mierzy 30–90 cm. Łodyga często ro [...]

Czytaj dalej