Agata

Agata

Jak zażywać dyptam

Jak zażywać dyptam

Dyptam nalewka

Dyptam (krzew Mojżesza) jest wykorzystywany w różnej formie na wiele dolegliwości – nic dziwnego, bo ma bardzo duże właściwości lecznicze i regeneracyjne. Przydatne są jego kwiaty, korzeń czy ziele.

Tabletki z dyptamu

Sproszkowane ziele i korzeń dyptamu Hildegarda zaleca stosować przy nadwadze, kamicy nerkowej, miażdżycy i bólach serca z towarzyszącym nadciśnieniem.
 
Postępowanie przy kamicy nerkowej

Jeśli kamienie nerkowe powstały niedawno i tworzą strukturę małych kamieni, kryształków lub piasku, zaleca się przyjmować dwa razy dziennie po dwie szczypty sproszkowanego dyptamu z chlebem przez okres 6 tygodni. Jeśli kamienie są dojrzałe, należy zmieszać szczyptę proszku z dyptamu z miodem octowym (połączyć dwie części octu winnego z jedną częścią miodu). Wypijać mały kieliszek przed każdym posiłkiem. Czas kuracji to co najmniej dwa miesiące.

Postępowanie przy bólach serca z towarzyszącą miażdżycą lub nadciśnieniem

Dzienna dawka to 1 łyżeczka sproszkowanego korzenia. W ciągu dnia dodawać go do potraw.

Napar z kwiatów dyptamu

Przygotować 1–2 łyżki suchego lub świeżego surowca.

Dyptam zalać 1 szklanką wrzącej wody, odstawić pod przykryciem na 20 minut. Można dosłodzić miodem do smaku. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance przy infekcjach układu oddechowego. Napar działa uspokajająco, zaleca się go stosować przy bezsenności.

Nalewka

Przygotować 100 g surowca (świeże kwiaty, liście lub korzenie), ½ l alkoholu 60%.
Surowiec rozdrobnić, umieścić w słoiku i zalać alkoholem. Odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie – od czasu do czasu wstrząsać słoikiem. Po tym czasie przefiltrować i rozlać do wyparzonych butelek.

Wyciąg z kwiatów, korzenia lub ziela dyptamu na winie wg przepisu dr Różańskiego

Dyptam na winie leczy zaburzenia krążenia mózgowego i wieńcowego, reguluje ciśnienie krwi, pomaga przy chorobie Parkinsona, nerwicach sercowo-naczyniowych, miażdżycy i zastojach żylnych.

Przygotowanie: 100 g kwiatów świeżych lub suchych dyptamu zwilżyć spirytusem, a następnie zalać 700 ml ciepłego czerwonego i wytrawnego wina. Odstawić na 1 miesiąc. Przefiltrować. Pić 1 kieliszek (100 ml) takiego wina dziennie, przez 1 miesiąc. Kurację można wznawiać co kwartał. Przy chorobach wątroby stosuje się napar z kwiatów bez cukru: 3 szklanki dziennie.


Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Ukryty układ samoleczenia

2021-01-13

Ukryty układ samoleczenia

Organizm człowieka nie jest wciąż do końca poznany. Nawet obecnie – w XXI wieku – wciąż odkrywamy dotychczas nieznane lub celowo umieszczone w lamusie mechanizmy sterujące przemianami biochemicz [...]

Czytaj dalej

Niesamowite właściwości pyłku sosny

2020-12-18

Niesamowite właściwości pyłku sosny

Opracował w języku polskim Michał Uroczyński (Jaworzno, 23.11.2020) Pyłek sosnowy   Natura tworzyła cud w postaci sosnowych drzew o wiecznie zielonym i nieśmiertelnym życiu przez tysiące lat [...]

Czytaj dalej

Zdrowy, głęboki sen

2020-12-16

Zdrowy, głęboki sen

Zdrowy, głęboki sen, to jeden z kluczowych warunków to tego, aby organizm mógł się regularnie regenerować. Układ odpornościowy ma wtedy czas na rozprawienie się z potencjalnymi intruzami. Odpoczy [...]

Czytaj dalej

Wiosenne Światło Zdrowia już jest!

2020-12-01

Wiosenne Światło Zdrowia już jest!

Ziołowy eliksir przygotowywany w ekologicznym gospodarstwie Kazimierza Karwota był wręcz rozchwytywany przez naszych Czytelników zaledwie w kilka dni po opisaniu go w październikowym numerze „ZbL [...]

Czytaj dalej

O konserwacji, przetwórstwie i przechowalnictwie ziół

2020-11-23

O konserwacji, przetwórstwie i przechowalnictwie ziół

Zioła to naturalne skarby. Jednak by dzieliły się z nami swoim bogactwem, trzeba je szanować i wiedzieć, kiedy je najlepiej zbierać, jak przetwarzać i przechowywać.  Zioła to bardzo rozległy t [...]

Czytaj dalej

Renesans konopi

2020-07-31

Renesans konopi

Jemy coraz więcej i nie zawsze zdrowo. Dieta, bogata w cholesterol, cukier i nasycone tłuszcze, konserwanty, sztuczne barwniki to problem, który stwarza wiele zagrożeń zdrowotnych, ale także zwyk [...]

Czytaj dalej