Agata

Agata

Jak zażywać dyptam

Jak zażywać dyptam

Dyptam nalewka

Dyptam (krzew Mojżesza) jest wykorzystywany w różnej formie na wiele dolegliwości – nic dziwnego, bo ma bardzo duże właściwości lecznicze i regeneracyjne. Przydatne są jego kwiaty, korzeń czy ziele.

Tabletki z dyptamu

Sproszkowane ziele i korzeń dyptamu Hildegarda zaleca stosować przy nadwadze, kamicy nerkowej, miażdżycy i bólach serca z towarzyszącym nadciśnieniem.
 
Postępowanie przy kamicy nerkowej

Jeśli kamienie nerkowe powstały niedawno i tworzą strukturę małych kamieni, kryształków lub piasku, zaleca się przyjmować dwa razy dziennie po dwie szczypty sproszkowanego dyptamu z chlebem przez okres 6 tygodni. Jeśli kamienie są dojrzałe, należy zmieszać szczyptę proszku z dyptamu z miodem octowym (połączyć dwie części octu winnego z jedną częścią miodu). Wypijać mały kieliszek przed każdym posiłkiem. Czas kuracji to co najmniej dwa miesiące.

Postępowanie przy bólach serca z towarzyszącą miażdżycą lub nadciśnieniem

Dzienna dawka to 1 łyżeczka sproszkowanego korzenia. W ciągu dnia dodawać go do potraw.

Napar z kwiatów dyptamu

Przygotować 1–2 łyżki suchego lub świeżego surowca.

Dyptam zalać 1 szklanką wrzącej wody, odstawić pod przykryciem na 20 minut. Można dosłodzić miodem do smaku. Pić 3 razy dziennie po 1 szklance przy infekcjach układu oddechowego. Napar działa uspokajająco, zaleca się go stosować przy bezsenności.

Nalewka

Przygotować 100 g surowca (świeże kwiaty, liście lub korzenie), ½ l alkoholu 60%.
Surowiec rozdrobnić, umieścić w słoiku i zalać alkoholem. Odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie – od czasu do czasu wstrząsać słoikiem. Po tym czasie przefiltrować i rozlać do wyparzonych butelek.

Wyciąg z kwiatów, korzenia lub ziela dyptamu na winie wg przepisu dr Różańskiego

Dyptam na winie leczy zaburzenia krążenia mózgowego i wieńcowego, reguluje ciśnienie krwi, pomaga przy chorobie Parkinsona, nerwicach sercowo-naczyniowych, miażdżycy i zastojach żylnych.

Przygotowanie: 100 g kwiatów świeżych lub suchych dyptamu zwilżyć spirytusem, a następnie zalać 700 ml ciepłego czerwonego i wytrawnego wina. Odstawić na 1 miesiąc. Przefiltrować. Pić 1 kieliszek (100 ml) takiego wina dziennie, przez 1 miesiąc. Kurację można wznawiać co kwartał. Przy chorobach wątroby stosuje się napar z kwiatów bez cukru: 3 szklanki dziennie.


Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Pistacje – źródło zdrowia (nie tylko) dla aktywnych

2021-09-21

Pistacje – źródło zdrowia (nie tylko) dla aktywnych

Pistacje, czyli orzechy pistacjowe, zawierają wiele cennych składników odżywczych. Są znane ze swych właściwości poprawiających zdrowie. Mimo sporej kaloryczności mogą je spożywać osoby, które si [...]

Czytaj dalej

Sposoby na reumatyzm

2021-09-21

Sposoby na reumatyzm

Często można usłyszeć, że komuś ,,strzyka w stawach”. Bóle w tych częściach ciała najczęściej związane są ze schorzeniami reumatoidalnymi, co popularnie określa się po prostu reumatyzmem. Dolegli [...]

Czytaj dalej

Naturalne produkty obniżające poziom cholestrolu

2021-09-21

Naturalne produkty obniżające poziom cholestrolu

Na temat cholesterolu i jego wpływie na nasze zdrowie można dziś znaleźć wiele – jakże sprzecznych ze sobą – opinii. Nie jestem naukowcem, więc nie zamierzam wdawać się w dywagacje na ten temat. [...]

Czytaj dalej

Czarny czosnek – słodsza alternatywa

2021-09-16

Czarny czosnek – słodsza alternatywa

Czosnek czarny to nic innego jak biały czosnek, który dobrze znamy. Uzyskuje się go ze świeżego czosnku (Allium sativum L.), który poddawany był przez dłuższy czas „fermentacji” w kontrolowanej w [...]

Czytaj dalej

Złogów mniej, wątrobie lżej

2021-09-14

Złogów mniej, wątrobie lżej

Wątroba odgrywa zasadniczą rolę w prawidłowym działaniu całego organizmu. Jej funkcje można podzielić na cztery główne kategorie: detoksykacyjną, metaboliczną, filtracyjną i magazynującą. Jest on [...]

Czytaj dalej

Zanurzyć się w żywicznym dymie

2021-09-13

Zanurzyć się w żywicznym dymie

Kadzidło żywiczne oczyszcza z negatywnych energii pomieszczenia, a ludzkiemu umysłowi pozwala odnaleźć równowagę i harmonię. Do okadzania najlepsze jest olibanum, czyli żywica drzew kadzidłowca [...]

Czytaj dalej