Graviola – owoc o wszechstronnych możliwościach

Graviola – owoc o wszechstronnych możliwościach

Graviola (Annona muricata) to wiecznie zielone drzewo z rodziny flaszowcowatych, które do wzrostu upodobało sobie ciepły, tropikalny klimat. Naturalnie występuje tam, gdzie jest ciepło – np.: w Ameryce Południowej, Środkowej, na Karaibach czy w Afryce.

W Amazonii graviola to wysoko ceniona przez miejscową ludność roślina mająca szerokie zastosowanie w leczeniu przeróżnych schorzeń.


Owoce gravioli rosną przez cały rok, dlatego stanowią cenne uzupełnienie diety mieszkańców Ameryki Południowej. Mają one białawy, smaczny, soczysty, kremowy miąższ, są słodko-kwaśne, przypominają w smaku połączenie truskawki i ananasa. Owoce wyglądają trochę jak duży, zielony kasztan. Co ciekawe, bywają naprawdę gigantyczne – jeden egzemplarz może ważyć nawet… 6 kg! Część jadalną stanowi środek owocu, zaś zewnętrzna skórka jest niejadalna. Każdy owoc może zawierać od 55 do 170 czarnych nasion. Zimozielone liście są duże, błyszczące, w kształcie serca i osiągają długość nawet do ok. 20 cm.


Do celów terapeutycznych wykorzystuje się wszystkie części rośliny: korę, liście, korzenie, żywicę, nasiona, a ponadto   owoce.


Graviola w medycynie południowoamerykańskiej


W medycynie Ameryki Środkowej i Południowej ekstrakty z gravioli stosuje się szeroko w łagodzeniu różnych stanów chorobowych. Ze względu na rozległe spektrum właściwości terapeutycznych, graviola dała się poznać rdzennym mieszkańcom dżungli amazońskiej już tysiące lat temu, a południowoamerykańscy szamani wykorzystywali różne części Annona muricata do leczenia powszechnych stanów chorobowych (takich jak np. gorączka czy biegunki), z którymi zmagała się rdzenna ludność.


Graviola we współczesnych terapiach


Także i współcześnie roślina ma szerokie zastosowanie terapeutyczne. Graviola ma działanie:


•    przeciwzapalne,
•    przeciwnowotworowe,
•    wzmacniające układ odpornościowy,
•    bakteriobójcze,
•    owadobójcze,
•    przeciwbakteryjne,
•    przeciwwrzodowe,
•    przeciwdepresyjne,
•    przeciwstresowe,
•    przeciwgorączkowe,
•    obniżające ciśnienie tętnicze krwi,
•    przeciwbiegunkowe,
•    wzmagające laktację,
•    przeciwpasożytnicze (nasiona),
•    przeciwpadaczkowe,
•    przeciwcukrzycowe,
•    rozkurczowe,
•    uspokajające,
•    przeciwreumatyczne,
•    przeciwwrzodowe,
•    przeciwgrzybicze.


Fitochemia gravioli

Wszystkie części gravioli, a zwłaszcza owoce, wyróżniają się wysokim poziomem substancji biologicznie aktywnych. Do najważniejszych należą: związki fenolowe, acetogeniny, witaminy z grupy B oraz C, karotenoidy, flawonoidy (kwercetyna), seskwiterpeny (β-kariofylen), błonnik pokarmowy, sole mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.



Obiecujące wyniki badań przeprowadzone na gryzoniach


Eksperymenty przeprowadzone na myszach przyniosły wielkie nadzieje związane z leczeniem nowotworów. Okazało się, że ekstrakty z gravioli mają zdolność do uśmiercania zmutowanych komórek, obejmując aż 12 typów nowotworów, działając na nie toksycznie nawet przy niskich dawkach. Dotyczy to: mięsaka płuc i trzustki, raka wątroby, szyjki macicy, pęcherza moczowego, skóry i piersi, chłoniaka, gruczolakoraka prostaty, jelit, okrężnicy i płuc. Za zdolność do zwalczania oporności komórek nowotworowych na chemioterapię odpowiada związek chemiczny o działaniu przeciwnowotworowym o nazwie „acetogenina”. Co ciekawe, oszacowano, że acetogenina ma 10 tys. razy silniejsze działanie przeciwnowotworowe niż popularny chemioterapeutyk – adriamycyna. Acetogenina jest przy tym bezpieczniejsza w porównaniu z oficjalnymi medykamentami stosowanymi w leczeniu nowotworów.


Acetogenina obecna w gravioli unieszkodliwia komórki nowotworowe, hamując ich wzrost, nie uszkadzając przy tym zdrowych komórek. Kolejnym plusem jest to, że acetogenina łagodzi negatywne skutki uboczne związane z chemioterapią, stanowiąc silne wsparcie i wzmacniając układ odpornościowy organizmu podczas tego zabiegu.


Graviola – gdzie kupić

Czasami różne egzotyczne owoce bywają dostępne w większych marketach. Gotowe wyciągi z gravioli w formie suplementów możliwe są do nabycia w wyspecjalizowanych sklepach internetowych.


Opracowanie Agata Majcher





Inne wpisy w tej kategorii

Turnus zdrowotny  "OdNowa" w EDEN RAJSKIE SPA

2025-10-23

Turnus zdrowotny "OdNowa" w EDEN RAJSKIE SPA

Eden Rajskie Spa jest to luksusowy kompleks wypoczynkowy w miejscowości Rajskie w samym sercu Bieszczadów. Pobyt w naszym ośrodku to gwarancja absolutnego wypoczynku na łonie natury. Zapraszamy!

Czytaj dalej

Jak pobudzić jelita do pracy i dlaczego to takie ważne?

2025-10-21

Jak pobudzić jelita do pracy i dlaczego to takie ważne?

Zdrowe jelita to podstawa dobrego samopoczucia i odporności. Niestety stres, siedzący tryb życia i zła dieta spowalniają ich pracę. Sprawdź, jak naturalnie pobudzić jelita do działania.

Czytaj dalej

Czy suplementacja cynkiem może skrócić czas trwania infekcji?

2025-10-16

Czy suplementacja cynkiem może skrócić czas trwania infekcji?

Cynk jest niezbędnym dla organizmu pierwiastkiem śladowym – odgrywa kluczową rolę we wzroście, rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Sprawdź jak go suplementować.

Czytaj dalej

Czy polifenole z roślin to nowa generacja naturalnych antybiotyków?

2025-10-15

Czy polifenole z roślin to nowa generacja naturalnych antybiotyków?

Polifenole to cenne związki, które można odnaleźć w różnych częściach roślin – w owocach i w ich skórce, w nasionach, liściach, kwiatach czy korzeniach. Spełniają one ważną funkcję ochronną. Sprawdź.

Czytaj dalej

Nowe badania: Witamina D działa lepiej na odporność niż szczepionka na grypę?

2025-10-08

Nowe badania: Witamina D działa lepiej na odporność niż szczepionka na grypę?

Wirus grypy co roku atakuje miliony organizmów na całym świecie, wywołuje przy tym poważne konsekwencje zdrowotne i społeczne. Mimo rozwoju medycyny wirus wciąż wymyka sie spod kontroli. Dlaczego?

Czytaj dalej

Błonnik i pektyny – ciche wsparcie odporności i trawienia

2025-10-06

Błonnik i pektyny – ciche wsparcie odporności i trawienia

Błonnik pokarmowy to nie pojedynczy związek, lecz cała grupa substancji pochodzenia roślinnego, opornych na trawienie i wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Sprawdź jak działa na nasze zdrowie.

Czytaj dalej