- Poradnik
- Suplementy
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2023-03-23
Graviola – owoc o wszechstronnych możliwościach
Graviola (Annona muricata) to wiecznie zielone drzewo z rodziny flaszowcowatych, które do wzrostu upodobało sobie ciepły, tropikalny klimat. Naturalnie występuje tam, gdzie jest ciepło – np.: w Ameryce Południowej, Środkowej, na Karaibach czy w Afryce.
W Amazonii graviola to wysoko ceniona przez miejscową ludność roślina mająca szerokie zastosowanie w leczeniu przeróżnych schorzeń.
Owoce gravioli rosną przez cały rok, dlatego stanowią cenne uzupełnienie diety mieszkańców Ameryki Południowej. Mają one białawy, smaczny, soczysty, kremowy miąższ, są słodko-kwaśne, przypominają w smaku połączenie truskawki i ananasa. Owoce wyglądają trochę jak duży, zielony kasztan. Co ciekawe, bywają naprawdę gigantyczne – jeden egzemplarz może ważyć nawet… 6 kg! Część jadalną stanowi środek owocu, zaś zewnętrzna skórka jest niejadalna. Każdy owoc może zawierać od 55 do 170 czarnych nasion. Zimozielone liście są duże, błyszczące, w kształcie serca i osiągają długość nawet do ok. 20 cm.
Do celów terapeutycznych wykorzystuje się wszystkie części rośliny: korę, liście, korzenie, żywicę, nasiona, a ponadto – owoce.
Graviola w medycynie południowoamerykańskiej
W medycynie Ameryki Środkowej i Południowej ekstrakty z gravioli stosuje się szeroko w łagodzeniu różnych stanów chorobowych. Ze względu na rozległe spektrum właściwości terapeutycznych, graviola dała się poznać rdzennym mieszkańcom dżungli amazońskiej już tysiące lat temu, a południowoamerykańscy szamani wykorzystywali różne części Annona muricata do leczenia powszechnych stanów chorobowych (takich jak np. gorączka czy biegunki), z którymi zmagała się rdzenna ludność.
Graviola we współczesnych terapiach
Także i współcześnie roślina ma szerokie zastosowanie terapeutyczne. Graviola ma działanie:
• przeciwzapalne,
• przeciwnowotworowe,
• wzmacniające układ odpornościowy,
• bakteriobójcze,
• owadobójcze,
• przeciwbakteryjne,
• przeciwwrzodowe,
• przeciwdepresyjne,
• przeciwstresowe,
• przeciwgorączkowe,
• obniżające ciśnienie tętnicze krwi,
• przeciwbiegunkowe,
• wzmagające laktację,
• przeciwpasożytnicze (nasiona),
• przeciwpadaczkowe,
• przeciwcukrzycowe,
• rozkurczowe,
• uspokajające,
• przeciwreumatyczne,
• przeciwwrzodowe,
• przeciwgrzybicze.
Fitochemia gravioli
Wszystkie części gravioli, a zwłaszcza owoce, wyróżniają się wysokim poziomem substancji biologicznie aktywnych. Do najważniejszych należą: związki fenolowe, acetogeniny, witaminy z grupy B oraz C, karotenoidy, flawonoidy (kwercetyna), seskwiterpeny (β-kariofylen), błonnik pokarmowy, sole mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.
Obiecujące wyniki badań przeprowadzone na gryzoniach
Eksperymenty przeprowadzone na myszach przyniosły wielkie nadzieje związane z leczeniem nowotworów. Okazało się, że ekstrakty z gravioli mają zdolność do uśmiercania zmutowanych komórek, obejmując aż 12 typów nowotworów, działając na nie toksycznie nawet przy niskich dawkach. Dotyczy to: mięsaka płuc i trzustki, raka wątroby, szyjki macicy, pęcherza moczowego, skóry i piersi, chłoniaka, gruczolakoraka prostaty, jelit, okrężnicy i płuc. Za zdolność do zwalczania oporności komórek nowotworowych na chemioterapię odpowiada związek chemiczny o działaniu przeciwnowotworowym o nazwie „acetogenina”. Co ciekawe, oszacowano, że acetogenina ma 10 tys. razy silniejsze działanie przeciwnowotworowe niż popularny chemioterapeutyk – adriamycyna. Acetogenina jest przy tym bezpieczniejsza w porównaniu z oficjalnymi medykamentami stosowanymi w leczeniu nowotworów.
Acetogenina obecna w gravioli unieszkodliwia komórki nowotworowe, hamując ich wzrost, nie uszkadzając przy tym zdrowych komórek. Kolejnym plusem jest to, że acetogenina łagodzi negatywne skutki uboczne związane z chemioterapią, stanowiąc silne wsparcie i wzmacniając układ odpornościowy organizmu podczas tego zabiegu.
Graviola – gdzie kupić
Czasami różne egzotyczne owoce bywają dostępne w większych marketach. Gotowe wyciągi z gravioli w formie suplementów możliwe są do nabycia w wyspecjalizowanych sklepach internetowych.
Opracowanie Agata Majcher
- Poradnik
- Suplementy
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2023-03-23
Inne wpisy w tej kategorii
2024-10-01
Działanie zdrowotne kwasów tłuszczowych omega-3
2024-09-20
Sarkopenia – jak zapobiegać utracie masy i siły mięśni w starszym wieku
2024-09-19
Nasiona na każdy dzień
2024-09-10