Jeżówka purpurowa

Jeżówka purpurowa

Zdrowotne właściwości jeżówki purpurowej odkryły plemiona indiańskie zamieszkujące tereny preriowe dzisiejszych Stanów Zjednoczonych Ameryki. Z części naziemnych tej rośliny oraz korzenia sporządzano mikstury, które pomagały na bóle zębów. Obecnie roślinę tę docenia się na całym świecie. Przede wszystkim wspomaga ona układ odpornościowy i jest środkiem mogącym zapobiec wystąpieniu infekcji wirusowych. Jakie jeszcze właściwości ma jeżówka purpurowa?

Jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea L.) należy do roślin z rodziny astrowatych.  Rośnie dziko, jak też jest uprawiana, a pochodzi
z obszarów Ameryki Północnej. Mimo że najlepiej rozwija się na terenach, które są dobrze nasłonecznione, to doskonale radzi sobie przy minusowych temperaturach, na które wykazuje dużą odporność. Preferuje gleby żyzne o niezbyt dużej wilgotności, w której znajdują się martwe, organiczne szczątki. Można ją uprawiać, jednak nie należy jej przesadzać. Piękne i duże kwiaty są często ozdobą wielu ogrodów i parków. Roślina ta jest od dawna wykorzystywana w ziołolecznictwie, a także w kosmetyce.

Składniki jeżówki purpurowej

Swoje właściwości prozdrowotne jeżówka zawdzięcza substancjom znajdującym się zarówno w częściach rosnących nad ziemią, jak też w korzeniu. Roślina zawiera: kwas cykoriowy, kwas kawoilowinowy, flawonoidy, polisacharydy, glikozydy, olejek eteryczny, poliacetyleny, alkiloaminy, alkiloamidy, asparaginian, glutaminian, poliacetyleny, glikozyd fenolowy, kwas chlorogenowy, kwas izochlorogenowy, inulinę, cynarynę, glikoproteiny, butylo i izobutuloamidy, związki aminowe, a także alkaloidy pirolizydynowe.

To warto wiedzieć

Jeżówka purpurowa może rosnąć przy pasiece, gdyż posiada właściwości miododajne. Poza tym jej kwiaty przyciągają nie tylko pszczoły, ale również motyle.

Jeżówka purpurowa zwalcza wolne rodniki

W składzie jeżówki purpurowej znajdują się substancje takie jak flawonoidy oraz alkamidy, które są doskonałymi przeciwutleniaczami. One to, niszcząc wolne rodniki, zapobiegają stresowi oksydacyjnemu. Dzięki temu komórki wolniej się starzeją. Spożywanie jeżówki chroni przed wystąpieniem stanów zapalnych, a także chorób nowotworowych, chorób serca i innych.

Napary z jeżówki purpurowej to sprawdzony środek na wzmocnienie odporności organizmu   

W okresie wzmożonego występowania infekcji wirusowych warto zadbać o wspomożenie układu immunologicznego. Regularne wypijanie naparów z suszu jeżówki purpurowej może zabezpieczyć przed wystąpieniem: przeziębienia, grypy i innych chorób układu oddechowego. Dzieje się tak dlatego, że roślina ta wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Zwalcza wirusy, a także może wywołać zwiększenie potliwości. Ekstrakt z jeżówki purpurowej działa przeciwgorączkowo. Dobrze, jeśli jeżówkę purpurową  spożywają osoby, które mają osłabioną odporność i tendencję do zachorowań oraz infekcji wirusowych. W jeżówce purpurowej występują związki znacząco zwiększające ilość, a także mobilność białych krwinek. To one wchodzą w skład układu immunologicznego.

Jeżówka purpurowa na choroby i dolegliwości

Indianie stosowali jeżówkę purpurową jako lek na wściekliznę. Wywar z tej rośliny wykazuje się działaniem przeciwbólowym, dlatego warto go podawać chorym cierpiącym na różne dolegliwości i choroby. Wykazano też, że może poprawiać nastrój i wpływać uspokajająco. Poza tym skutecznie niweluje obrzęki skórne i działa antybakteryjnie, a także zapobiega powstaniu grzybicy. Substancje występujące w jeżówce poprawiają funkcjonowanie układu oddechowego. 

To warto wiedzieć

Ze spożywania jeżówki purpurowej powinny zrezygnować osoby chore na: białaczkę, astmę, AIDS, stwardnienie rozsiane, Hashimoto; ludzie z chorobami wątroby oraz przyjmujący leki immunosupresyjne. Stosowania preparatów i naparów na bazie tej rośliny odradza się także kobietom w ciąży, gdyż może to mieć niekorzystny wpływ na zdrowie nienarodzonego dziecka. To samo dotyczy matek karmiących piersią. 

Napar z jeżówki purpurowej pomaga uregulować problemy trawienne

Ze względu na składniki, syropy, soki czy napary z jeżówki purpurowej zaleca się wypijać osobom z zaburzeniami trawienia. Substancje zawarte w tej roślinie wykazują się właściwościami żółciotwórczymi i żółciopędnymi. Pomagają na niestrawność i łatwiejsze trawienie np. tłuszczów. Jeżówka purpurowa wpływa też na szybszą przemianę materii.

Jeżówka purpurowa znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce

Składniki jeżówki purpurowej – a w szczególności antyutleniacze – zabezpieczają komórki przed procesem starzenia. Wpływają na ich regenerację i odżywienie. Te właściwości zostały wykorzystane w kosmetyce. Jeżówka purpurowa wchodzi w skład preparatów niwelujących zmarszczki, zabezpieczających przed zmianami skórnymi, trądzikiem i opryszczką, a to głównie dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym. Skutecznie też nawilża skórę, powodując lepszy wygląd cery. Jeżówka purpurowa działa ochronnie, zapobiegając niszczeniu naskórka pod wpływem działania mrozu czy też promieni słonecznych. Świetnie też sprawdza się na owrzodzenia, trudno gojące się skaleczenia, rany, a nawet odmrożenia, odleżyny i oparzenia.  

Przepis na napar z suszu jeżówki purpurowej na wzmocnienie odporności

Do małego garnka należy wlać jedną szklankę wody i zagotować. Następnie do wrzątku wsypujemy jedną łyżeczkę ususzonej jeżówki purpurowej i gotujemy przez ok. 15 minut. Dobrze jest co jakiś czas mieszać zawartość. Następnie garnek z wodą i zielem należy odstawić do ostygnięcia. Po odcedzeniu możemy pić napar, dozując go np. 3 razy dziennie. Dla smaku warto dodać miód. Nie należy spożywać więcej niż ok. 200 ml dziennie takiego napoju.

Inne wpisy w tej kategorii

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

2024-03-26

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

Z biegiem lat nasze ciała mogą napotkać pewne trudności w prawidłowym metylowaniu DNA. W rezultacie mogą pojawiać się błędy w DNA, zwiększające ryzyko rozwoju chorób, takich jak nowotwory.

Czytaj dalej

Moringa – dla diabetyków i nie tylko

2024-03-22

Moringa – dla diabetyków i nie tylko

Właściwości i popularność moringi na terenie subkontynentu indyjskiego spowodowały, że znalazła szerokie zastosowanie w naturalnej medycynie ajurwedyjskiej. Posiada niezwykłe walory leczniczo-odżywcze

Czytaj dalej

Te witaminy chronią przed nowotworami

2024-03-21

Te witaminy chronią przed nowotworami

Odpowiednie spożycie witamin i składników mineralnych może mieć przełożenie na ryzyko zachorowania na różnego typu nowotwory. W niniejszym artykule skupimy się na tej pierwszej grupie – witaminach.

Czytaj dalej

Program Arbonne - 30 Dni Do Zdrowego Stylu Życia

2024-03-20

Program Arbonne - 30 Dni Do Zdrowego Stylu Życia

Weź udział w oczyszczającym programie żywieniowym marki Arbonne. Zadzwoń do mnie o szczegóły!

Czytaj dalej