Jeżówka purpurowa

Jeżówka purpurowa


Zdrowotne właściwości jeżówki purpurowej odkryły plemiona indiańskie zamieszkujące tereny preriowe dzisiejszych Stanów Zjednoczonych Ameryki. Z części naziemnych tej rośliny oraz korzenia sporządzano mikstury, które pomagały na bóle zębów. Obecnie roślinę tę docenia się na całym świecie. Przede wszystkim wspomaga ona układ odpornościowy i jest środkiem mogącym zapobiec wystąpieniu infekcji wirusowych. Jakie jeszcze właściwości ma jeżówka purpurowa?

Jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea L.) należy do roślin z rodziny astrowatych.  Rośnie dziko, jak też jest uprawiana, a pochodzi
z obszarów Ameryki Północnej. Mimo że najlepiej rozwija się na terenach, które są dobrze nasłonecznione, to doskonale radzi sobie przy minusowych temperaturach, na które wykazuje dużą odporność. Preferuje gleby żyzne o niezbyt dużej wilgotności, w której znajdują się martwe, organiczne szczątki. Można ją uprawiać, jednak nie należy jej przesadzać. Piękne i duże kwiaty są często ozdobą wielu ogrodów i parków. Roślina ta jest od dawna wykorzystywana w ziołolecznictwie, a także w kosmetyce.



Składniki jeżówki purpurowej


Swoje właściwości prozdrowotne jeżówka zawdzięcza substancjom znajdującym się zarówno w częściach rosnących nad ziemią, jak też w korzeniu. Roślina zawiera: kwas cykoriowy, kwas kawoilowinowy, flawonoidy, polisacharydy, glikozydy, olejek eteryczny, poliacetyleny, alkiloaminy, alkiloamidy, asparaginian, glutaminian, poliacetyleny, glikozyd fenolowy, kwas chlorogenowy, kwas izochlorogenowy, inulinę, cynarynę, glikoproteiny, butylo i izobutuloamidy, związki aminowe, a także alkaloidy pirolizydynowe.




To warto wiedzieć


Jeżówka purpurowa może rosnąć przy pasiece, gdyż posiada właściwości miododajne. Poza tym jej kwiaty przyciągają nie tylko pszczoły, ale również motyle.


 

Jeżówka purpurowa zwalcza wolne rodniki



W składzie jeżówki purpurowej znajdują się substancje takie jak flawonoidy oraz alkamidy, które są doskonałymi przeciwutleniaczami. One to, niszcząc wolne rodniki, zapobiegają stresowi oksydacyjnemu. Dzięki temu komórki wolniej się starzeją. Spożywanie jeżówki chroni przed wystąpieniem stanów zapalnych, a także chorób nowotworowych, chorób serca i innych.

     

Napary z jeżówki purpurowej to sprawdzony środek na wzmocnienie odporności organizmu

   
W okresie wzmożonego występowania infekcji wirusowych warto zadbać o wspomożenie układu immunologicznego. Regularne wypijanie naparów z suszu jeżówki purpurowej może zabezpieczyć przed wystąpieniem: przeziębienia, grypy i innych chorób układu oddechowego. Dzieje się tak dlatego, że roślina ta wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Zwalcza wirusy, a także może wywołać zwiększenie potliwości. Ekstrakt z jeżówki purpurowej działa przeciwgorączkowo. Dobrze, jeśli jeżówkę purpurową  spożywają osoby, które mają osłabioną odporność i tendencję do zachorowań oraz infekcji wirusowych. W jeżówce purpurowej występują związki znacząco zwiększające ilość, a także mobilność białych krwinek. To one wchodzą w skład układu immunologicznego.

 
Jeżówka purpurowa na choroby i dolegliwości


Indianie stosowali jeżówkę purpurową jako lek na wściekliznę. Wywar z tej rośliny wykazuje się działaniem przeciwbólowym, dlatego warto go podawać chorym cierpiącym na różne dolegliwości i choroby. Wykazano też, że może poprawiać nastrój i wpływać uspokajająco. Poza tym skutecznie niweluje obrzęki skórne i działa antybakteryjnie, a także zapobiega powstaniu grzybicy. Substancje występujące w jeżówce poprawiają funkcjonowanie układu oddechowego. 

 
To warto wiedzieć

Ze spożywania jeżówki purpurowej powinny zrezygnować osoby chore na: białaczkę, astmę, AIDS, stwardnienie rozsiane, Hashimoto; ludzie z chorobami wątroby oraz przyjmujący leki immunosupresyjne. Stosowania preparatów i naparów na bazie tej rośliny odradza się także kobietom w ciąży, gdyż może to mieć niekorzystny wpływ na zdrowie nienarodzonego dziecka. To samo dotyczy matek karmiących piersią. 

     

Napar z jeżówki purpurowej pomaga uregulować problemy trawienne


Ze względu na składniki, syropy, soki czy napary z jeżówki purpurowej zaleca się wypijać osobom z zaburzeniami trawienia. Substancje zawarte w tej roślinie wykazują się właściwościami żółciotwórczymi i żółciopędnymi. Pomagają na niestrawność i łatwiejsze trawienie np. tłuszczów. Jeżówka purpurowa wpływa też na szybszą przemianę materii.

 
Jeżówka purpurowa znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce


Składniki jeżówki purpurowej – a w szczególności antyutleniacze – zabezpieczają komórki przed procesem starzenia. Wpływają na ich regenerację i odżywienie. Te właściwości zostały wykorzystane w kosmetyce. Jeżówka purpurowa wchodzi w skład preparatów niwelujących zmarszczki, zabezpieczających przed zmianami skórnymi, trądzikiem i opryszczką, a to głównie dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym. Skutecznie też nawilża skórę, powodując lepszy wygląd cery. Jeżówka purpurowa działa ochronnie, zapobiegając niszczeniu naskórka pod wpływem działania mrozu czy też promieni słonecznych. Świetnie też sprawdza się na owrzodzenia, trudno gojące się skaleczenia, rany, a nawet odmrożenia, odleżyny i oparzenia.  

      
Przepis na napar z suszu jeżówki purpurowej na wzmocnienie odporności

Do małego garnka należy wlać jedną szklankę wody i zagotować. Następnie do wrzątku wsypujemy jedną łyżeczkę ususzonej jeżówki purpurowej i gotujemy przez ok. 15 minut. Dobrze jest co jakiś czas mieszać zawartość. Następnie garnek z wodą i zielem należy odstawić do ostygnięcia. Po odcedzeniu możemy pić napar, dozując go np. 3 razy dziennie. Dla smaku warto dodać miód. Nie należy spożywać więcej niż ok. 200 ml dziennie takiego napoju.


Jarosław Cieśla

Inne wpisy w tej kategorii

Jak zadbać o płaski brzuch?

2021-11-26

Jak zadbać o płaski brzuch?

Wiele osób marzy o tym, żeby mieć sportową figurę i szczupłą sylwetkę. Takie cele pojawiają się zwłaszcza gdy nadchodzi lato albo… nowy rok. Dobrze byłoby bez skrępowania zdjąć koszulkę będąc na [...]

Czytaj dalej

Domowa krioterapia

2021-11-26

Domowa krioterapia

Już dawno odkryto, że na różnego rodzaju bóle pomaga oddziaływanie zimnem. Schładzanie miejsca, z którym związane są dolegliwości przynosi ulgę. Najlepiej o tym wiedzą zawodowi sportowcy, a także [...]

Czytaj dalej

Podnieś odporność

2021-11-26

Podnieś odporność

Cynk jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, który ma kluczowe znaczenie dla wzrostu, rozwoju i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Jest on potrzebny do rozwoju i komunikacji komó [...]

Czytaj dalej

Ból brzucha

2021-11-26

Ból brzucha

Ból brzucha to niespecyficzny, subiektywny objaw występujący w obrębie jamy brzusznej. Ból w okolicach brzucha może być spowodowany zarówno dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, jak równi [...]

Czytaj dalej

Zdrowe oczy

2021-11-24

Zdrowe oczy

Niedobory poszczególnych witamin mogą zwiększać ryzyko wielu chorób oczu, zwłaszcza takich jak: zaćma, jaskra i związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD). Badania sugerują, że niektóre [...]

Czytaj dalej