Magnez i witamina B6

Magnez i witamina B6

Magnez jest bardzo ważnym pierwiastkiem dla organizmu ludzkiego, gdyż bierze udział w ponad 300 reakcjach biochemicznych. Wpływa na właściwą pracę układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, a także odpornościowego. To również dzięki niemu wytwarzana jest energia, a ciało może się łatwiej zregenerować i mniej się męczy. Minerał ten zapobiega również wielu chorobom i schorzeniom. 

Hipomagnezemia, czyli niedobór magnezu, zaburza funkcjonowanie organizmu, dlatego słusznie jest on nazywany pierwiastkiem życia. 

Braki tego minerału skutkują:

  • uczuciem zmęczenia i osłabienia,
  • apatią, 
  • większym narażeniem na stres, 
  • osłabieniem mięśni, ich skurczami i drżeniem,
  • złym nastrojem, nerwowością i rozdrażnieniem,
  • drganiem powiek,
  • zwiększonym ryzykiem wystąpienia miażdżycy, 
  • możliwością pojawienia się chorób nowotworowych,  
  • bólami głowy. 

Przyjmowanie magnezu wpływa na wzmocnienie odporności. Chroni przed zawałem serca oraz minimalizuje ryzyko wystąpienia cukrzycy. Pozwala kobietom łagodniej przechodzić menstruację, łagodząc dolegliwości. Wykazuje skuteczność w leczeniu tkanek po kontuzji. Działa antytoksycznie, zwalczając szkodliwe substancje w organizmie. Wspomaga pracę mózgu, dzięki czemu umysł lepiej funkcjonuje. Magnez wpływa także na poprawę trawienia. 

Witamina B6 jest substancją inaczej określaną jako „pirydoksyna”. Bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie ludzkim. Jest niezbędna do syntezy glikogenu, przemiany węglowodanów, wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego i bierze udział w produkcji hemoglobiny. Hamuje rozwój miażdżycy poprzez regulację ilości cysteiny, a także ma udział w wytwarzaniu przeciwciał, dzięki czemu układ immunologiczny spełnia swoje zadania obronne.

Witamina B6 wpływa na prawidłowe funkcjonowanie serca. Dzięki niej ciśnienie krwi nie przekracza nieprawidłowych norm, a poziom cukru jest na odpowiednim poziomie. Powinny ją przyjmować osoby cierpiące na niedokrwistość.

Na niedobór witaminy B6 najbardziej narażone są kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także osoby stosujące niektóre leki. Do grupy ryzyka należą również ludzie nałogowo palący papierosy i przyjmujący zbyt duże ilości alkoholu.

Braki witamin B6 skutkują:

  • wybuchami złości i zbytnią nerwowością,
  • trudnością w skupieniu uwagi,
  • apatią,
  • problemami z zasypianiem i spokojnym snem,
  • niedokrwistością,
  • zaburzeniami funkcjonowania układu immunologicznego,
  • mrowieniem kończyn,
  • zmianami skórnymi,
  • łupieżem.  



Witamina B6 jest substancją, która uczestniczy w transporcie magnezu i ułatwia jego wchłanianie w jelitach. Ma także wpływ na gromadzenie w komórkach większej ilości tego minerału. Zabezpiecza też nerki przed zbytnią utratą magnezu. 


Opracował Jarosław Cieśla

Inne wpisy w tej kategorii

Jak długo należy stosować probiotyki po antybiotykoterapii?

2025-08-13

Jak długo należy stosować probiotyki po antybiotykoterapii?

Z dzisiejszego artykułu dowiesz się także, jakie szczepy probiotyczne są najbardziej skuteczne i jakie czynniki wpływają na regenerację mikrobioty.

Czytaj dalej

Izoleucyna, leucyna, walina - aminokwasy istotne dla sportowców

2025-05-15

Izoleucyna, leucyna, walina - aminokwasy istotne dla sportowców

Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach (BCAA – ang. branched chain amino acids) należą do grupy aminokwasów alifatycznych. Są aminokwasami egzogennymi, czyli takimi, które nie mogą być syntetyzow [...]

Czytaj dalej

ALFA9 – naturalne wsparcie dla metabolizmu, odporności i energii życiowej

2025-04-23

ALFA9 – naturalne wsparcie dla metabolizmu, odporności i energii życiowej

ALFA9 to zaawansowany produkt oparty na synergii lucerny siewnej, fermentacji, liofilizacji i mocy superowoców. To nie suplement diety – to żywność funkcjonalna nowej generacji. Sprawdź.

Czytaj dalej

Cytykolina i colostrum bovinum – jak mądrze wspierać mózg i odporność?

2025-04-15

Cytykolina i colostrum bovinum – jak mądrze wspierać mózg i odporność?

Dwa składniki, które coraz częściej pojawiają się w świadomej suplementacji, to cytykolina i colostrum bovinum, czyli siara bydlęca. Warto przyjrzeć się im bliżej.

Czytaj dalej

Ashwagandha i rhodiola w walce z osłabieniem

2025-04-07

Ashwagandha i rhodiola w walce z osłabieniem

Postanowiłem przypomnieć o dwóch szczególnych roślinach, stanowiących remedium na osłabienie i brak witalności, a są to ashwagandha oraz rhodiola

Czytaj dalej

Drożdże piwowarskie – naturalne wsparcie dla odporności i energii

2025-03-06

Drożdże piwowarskie – naturalne wsparcie dla odporności i energii

Czy wiesz, że to, jak się czujesz na co dzień, może zależeć od maleńkich organizmów, które od wieków wspierają zdrowie ludzi? Drożdże piwowarskie to skarbnica składników odżywczych.

Czytaj dalej