Magnez

Magnez

Magnez to pierwiastek, który pełni bardzo ważną funkcję w ludzkim organizmie. Dlatego trzeba bardzo dbać o to, by był on dostarczany w odpowiedniej ilości. Zwłaszcza w sytuacjach, gdy występuje na niego zwiększone zapotrzebowanie. 


Zalecane spożycie magnezu to mężczyźni: 330 mg–420 mg; kobiety: 225–320 mg). Pierwiastek ten (jak powszechnie wiadomo) jest składnikiem kości, zębów i tkanek miękkich. 


Magnez wchłaniany jest częściowo w jelicie cienkim – przeciętne wykorzystanie tego pierwiastka z diety wynosi 30–40%. Odpowiednia podaż magnezu przyczynia się do powstawania w kościach bardziej wytrzymałej, bezpostaciowej form fosforanu wapnia. Doniesienia naukowe mówią o korzystnych skutkach suplementacji magnezu w osteoporozie. Przy jego niedoborze zmniejsza się stężenie aktywnej formy wit. D we krwi, której synteza wymaga hydrolazy zależnej od magnezu. Niedobory występują najczęściej poprzez zbyt małą podaż tego pierwiastka w pożywieniu, upośledzenie wchłaniania (przewlekłe biegunki) lub zwiększone wydalanie przez nerki (alkoholicy, leczeni diuretykami, diabetycy). Również wzrost stężenia hormonów tarczycy, aldosteronu, kortykosteroidów, a także katecholamin, który zachodzi podczas stresu, powodują wydalanie magnezu z moczem.

Funkcje

Magnez bierze udział w:

  • przewodnictwie nerwowym, 
  • kurczliwości mięśni (antagonista wapnia), 
  • syntezie kwasów nukleinowych i białka, 
  • metabolizmie lipidów, 
  • termoregulacji,
  • jest też aktywatorem enzymów. 


Źródła:

  • proszek kakaowy (420 mg/100 g),
  • kasza gryczana (220 mg/100 g),
  • groch,
  • fasola,
  • orzechy (120–170 mg/100 g),
  • płatki owsiane (129 mg/100 g),
  • ryż brązowy (110 mg/100 g).