Masło – zrób je sam

Masło – zrób je sam

Sytuacja gospodarcza i polityczna w kraju oraz na świecie wymuszają w nas odkrywanie pokładów coraz większej kreatywności w drodze do samowystarczalności, co wiąże się z samodzielnym wytwarzaniem, np. produktów spożywczych. Częściej myślimy o robieniu zapasów, zbieramy zioła, grzyby, konserwujemy żywność, intensywniej niż dotychczas nasze zainteresowania skupiają się wokół zabezpieczenia lodówki, kuchennych szafek czy piwniczki.


Bohaterem dzisiejszego artykułu jest masło, które można zrobić w zaciszu własnej kuchni. Potrzebne do tego celu będzie wiejskie, tłuste mleko (nie UHT z marketu), które można przerobić najpierw na śmietanę, a potem na masło, twaróg czy zsiadłe mleko. Można oczywiście pominąć produkcję domowej śmietany i kupić ją od sprawdzonego rolnika. Choć musielibyśmy na wykonanie tych specjałów poświęcić nieco czasu, to jednak mamy gwarancję jakości, no i z pewnością zaoszczędzimy pieniądze w stosunku do tego, gdybyśmy chcieli kupić te produkty w sklepie.


Przepis na domową śmietanę


Składniki:


•    8 l wiejskiego, tłustego mleka.
Potrzebne będą też szerokie, przezroczyste słoiki.

Przygotowanie:

Mleko rozlać do słoików i włożyć je na 10–15 godzin do lodówki. Po tym czasie na wierzchu utworzy się śmietana, którą należy zebrać łyżką. Pozostałe mleko ponownie włożyć do lodówki na 10–15 godzin i znowu zebrać śmietanę. Z 8 l mleka powinien wyjść ok. 1 l śmietany. Pozostałe mleko można przerobić na zsiadłe, a następnie na twaróg.


Jak zrobić masło


Składniki:


•    1 l śmietany,
•    zimna woda.
Potrzebny będzie też słoik.

Przygotowanie:

Śmietanę wlać do słoika, schłodzić w lodówce, a następnie słoik zakręcić i, trzymając w ręku, energicznie potrząsać do momentu, aż pojawią się grudki masła. Następnie potrząsamy naczyniem szybciej, aż grudki zaczną się zbijać w jedną bryłę. Przez sito przelać maślankę do miski, a z sita zebrać masło w jedną kulę za pomocą łopatki lub łyżki, następnie przełożyć do zimnej wody i wypłukać z maślanki. Zmienić wodę na czystą i wygnieść maślankę z masła. Wodę zmieniać tak długo, aż będzie czysta.

Jak zrobić masło solone

Składniki:


•    1 kg masła o temperaturze pokojowej,
•    6–10 g drobnej soli kłodawskiej niejodowanej.
Przygotować papier pergaminowy.


Przygotowanie:

Na papierze pergaminowym rozwałkować masło na cienką warstwę, posypać równomiernie solą, zwinąć w rulon, zagnieść w kulę i ponownie rozwałkować. Postępować tak aż do całkowitego rozpuszczenia soli.

Jak zrobić masło klarowane

Składniki:

•    500 g masła,
•    50–75 ml wody.
Przydatny będzie też termometr kuchenny.

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem podgrzać wodę do temperatury 65°C. Dodać kawałki masła (połowę tego, co zamierzamy stopić). Włożyć resztę masła pokrojonego w duże kawałki i podgrzać do temperatury 90°C. Gdy masło się roztopi, opcjonalnie można dodać drobnoziarnistej, niejodowanej soli. Dokładnie wymieszać i pozostawić w temperaturze 90°C przez 3–5 godzin. Zebrać powstałe „szumy”. Masło ostudzić i przelać do przygotowanych wcześniej naczyń/pudełek.

Masło klarowane to niemal czysty tłuszcz pozbawiony białka i wody, składa się prawie w 100 proc. z tłuszczów (w dużej mierze nasyconych). Klarowanie to proces powolnego roztapiania i gotowania masła, podczas którego woda wyparowuje, a cząstki stałe, w postaci wierzchniej piany lub osadu pozostałego na dnie naczynia, są usuwane.

Jeśli zastanawiacie się, jakiego tłuszczu użyć do smażenia czy pieczenia, masło klarowane będzie dobrym wyborem. Można rozgrzewać je do wysokich temperatur (punkt dymienia masła klarowanego wynosi aż 252°C).

Opracowanie Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Czy wirusy naprawdę słabną przy diecie bogatej w flawonoidy?

2025-12-12

Czy wirusy naprawdę słabną przy diecie bogatej w flawonoidy?

Czy wirusy rzeczywiście „słabną”, gdy sięgamy po dietę bogatą w te barwne substancje? Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Mikołajki – dzień, w którym ciało czuje dobro

2025-12-05

Mikołajki – dzień, w którym ciało czuje dobro

Moment, w którym z serca szykujesz mikołajkowy prezent, jest jednocześnie małą interwencją prozdrowotną dla twojej psychiki i układu odpornościowego. Sprawdź co jeszcze zyskujesz dając prezent.

Czytaj dalej

Pokarmy wspierające układ odpornościowy

2025-12-04

Pokarmy wspierające układ odpornościowy

Nie jest dziś żadną tajemnicą, że większość chorób wynika z nieodpowiedniego jedzenia, ale jednocześnie wiemy też, że jedzenie może być lekarstwem. Grecki „ojciec medycyny” Hipokrates wieki temu [...]

Czytaj dalej

Trening stabilizacji, który pomoże poprawić i zachować równowagę

2025-12-01

Trening stabilizacji, który pomoże poprawić i zachować równowagę

Stabilizacja ciała potrzebna jest nie tylko tym osobom, które uprawiają sport. Wpływa na lepszą koordynację ruchową i ma zastosowanie na różnych płaszczyznach życia.

Czytaj dalej

Zdrowie kobiety po 50-tce – hormony, nerki i energia życia

2025-11-27

Zdrowie kobiety po 50-tce – hormony, nerki i energia życia

Choć wiele kobiet doświadcza w tym czasie spadku energii, wahań nastroju czy uderzeń gorąca, to świadome, holistyczne podejście może sprawić, że menopauza stanie się łagodnym, naturalnym etapem życia.

Czytaj dalej

Ajurwedyjski kod menstruacji: co dosze mówią o Twoim cyklu

2025-11-17

Ajurwedyjski kod menstruacji: co dosze mówią o Twoim cyklu

W trakcie cyklu miesiączkowego tkanka endometrium pogrubia się, przygotowując macicę do ewentualnej implantacji zarodka. Zgodnie z ajurwedą, ten proces wynika z działania poshaka kapha. Poznaj go.

Czytaj dalej