Pierzga pszczela – właściwości odżywcze, zdrowotne i uodparniające!

Pierzga pszczela – właściwości odżywcze, zdrowotne i uodparniające!

Pierzga pszczela, zwana „pszczelim chlebkiem”, jest nieodzowną substancją wytwarzaną przez pszczoły. Bez niej rodzina pszczela nie jest się w stanie normalnie rozwijać, a tym bardziej – nie jest w stanie zapewnić sobie odporności. Czym jest zatem pierzga pszczela? To pyłek kwiatowy zebrany przez pszczoły, utwardzony w komórkach gniazda ulowego, po czym poddany działaniu bakterii kwasu mlekowego staje się pszczelą kiszonką…

…a jak kiszonka – to samo zdrowie, a więc doskonały super food. Co zawiera pierzga pszczela? Oprócz wspomnianych bakterii kwasu mlekowego pozytywnie wpływających na nasze jelita korzystamy także z: witamin, aminokwasów i substancji odżywczych. Pierzga, jako pszczeli chleb, służy pszczołom do rozwoju odpowiednich funkcji życiowych, a więc wpływa na produkcję mleczka pszczelego przez pszczoły robotnice i jadu pszczelego, a także na wypacanie wosku przez pszczoły robotnice. Bez zjadania pierzgi pszczelej produkcja tych ważnych preparatów dla rozwoju pszczół nie byłaby możliwa. Niestety wypacanie wosku, produkcja mleczka czy jadu dla obrony ula i rodziny pszczelej jest niezbędna. 

Czy pierzga jest pozyskiwana w sposób właściwy i humanitarny? 

Tak, pierzga jest pozyskiwana w sposób zgodny z biologią rodziny pszczelej. Każdy odpowiedzialny opiekun pszczół troszczy się o swoje podopieczne i odbiera im tylko zbędną część produktów, a bardzo często w zamian daje im znacznie większą ilość pokarmu zastępczego, który pszczoły właściwie wykorzystują. 

Jaki wpływ pierzga pszczela wywiera na organizm człowieka? 

Systematyczne zjadanie pierzgi pszczelej podnosi odporność organizmu, a także działa immunostymulująco na organizm. W ten sposób chronimy odporność, wzmacniamy naszą tężyznę fizyczną, odżywiamy komórki, działamy antyoksydacyjnie poprzez spożywanie pierzgi, wzmacniamy układ krwionośny (pierzga działa krwiotwórczo, tonizuje i uspokaja serce), pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia, nerwowego oraz ogólnie na pracę serca.

Jak stosować pierzgę pszczelą? 

Pierzga pszczela najlepiej wchłania się podana wraz z miodem – stąd popularność pierzgi pszczelej w miodzie. Prawdziwa, dobrej jakości pierzga pozostawia drobiny biologiczne, czasem pozostałości woskowe czy drobiny pyłku lub miodu z pyłkiem. Podając pierzgę z miodem, mamy 99 proc. szans na przyswojenie jej przez organizm. 


Najlepiej łyżkę stołową pierzgi zalać wodą na noc, odstawić i odczekać do rana, a następnie wymieszać, dolać odrobinę ciepłej, ale nie gorącej, wody. Wszystko należy wymieszać i wypijać na czczo – 15 minut przed posiłkiem. Pierzgę możemy stosować przed obiadem czy kolacją. Zalecana jest ona zarówno dorosłym, jak i dzieciom, osobom schorowanym, słabej odporności, po rekonwalescencji i operacjach oraz problemach z układem krążenia, naczyń i serca. 


Pierzgę możemy pić od 1 do 3 razy dziennie. Zalecana dawka to 2 razy w ciągu dnia, a więc rano przed śniadaniem i wieczorem przed kolacją. Taką kurację stosować od 1 do 2 tygodni, a nawet do miesiąca czasu, po czym trzeba zrobić tygodniową przerwę – pozwoli nam to nie przyzwyczaić organizmu do specyfiku – wtedy zmniejsza się skuteczność produktu. Zachęcam do stosowania zarówno u dzieci, jak i dorosłych, a także osób starszych w podeszłym wieku i osłabionych. 

Opracował Łukasz Karol Uliasz

Inne wpisy w tej kategorii

Mikołajki – dzień, w którym ciało czuje dobro

2025-12-05

Mikołajki – dzień, w którym ciało czuje dobro

Moment, w którym z serca szykujesz mikołajkowy prezent, jest jednocześnie małą interwencją prozdrowotną dla twojej psychiki i układu odpornościowego. Sprawdź co jeszcze zyskujesz dając prezent.

Czytaj dalej

Trening stabilizacji, który pomoże poprawić i zachować równowagę

2025-12-01

Trening stabilizacji, który pomoże poprawić i zachować równowagę

Stabilizacja ciała potrzebna jest nie tylko tym osobom, które uprawiają sport. Wpływa na lepszą koordynację ruchową i ma zastosowanie na różnych płaszczyznach życia.

Czytaj dalej

Zdrowie kobiety po 50-tce – hormony, nerki i energia życia

2025-11-27

Zdrowie kobiety po 50-tce – hormony, nerki i energia życia

Choć wiele kobiet doświadcza w tym czasie spadku energii, wahań nastroju czy uderzeń gorąca, to świadome, holistyczne podejście może sprawić, że menopauza stanie się łagodnym, naturalnym etapem życia.

Czytaj dalej

Ajurwedyjski kod menstruacji: co dosze mówią o Twoim cyklu

2025-11-17

Ajurwedyjski kod menstruacji: co dosze mówią o Twoim cyklu

W trakcie cyklu miesiączkowego tkanka endometrium pogrubia się, przygotowując macicę do ewentualnej implantacji zarodka. Zgodnie z ajurwedą, ten proces wynika z działania poshaka kapha. Poznaj go.

Czytaj dalej

Czy chlorella pomaga oczyścić organizm z metali ciężkich?

2025-11-05

Czy chlorella pomaga oczyścić organizm z metali ciężkich?

Chlorella to wyjątkowy glon pochodzący z Dalekiego Wschodu, słynie z bogactwa w substancje odżywcze oraz – co istotne – posiada właśnie właściwości detoksykacyjne. Sprawdź jakie.

Czytaj dalej

Wzmocnij odporność w 30 dni

2025-10-30

Wzmocnij odporność w 30 dni

Patogeny atakują głównie w okresie jesienno-zimowym, ale o odporność warto dbać przez cały rok. Podpowiadamy jak.

Czytaj dalej