Pierzga pszczela – właściwości odżywcze, zdrowotne i uodparniające!

Pierzga pszczela – właściwości odżywcze, zdrowotne i uodparniające!

Pierzga pszczela, zwana „pszczelim chlebkiem”, jest nieodzowną substancją wytwarzaną przez pszczoły. Bez niej rodzina pszczela nie jest się w stanie normalnie rozwijać, a tym bardziej – nie jest w stanie zapewnić sobie odporności. Czym jest zatem pierzga pszczela? To pyłek kwiatowy zebrany przez pszczoły, utwardzony w komórkach gniazda ulowego, po czym poddany działaniu bakterii kwasu mlekowego staje się pszczelą kiszonką…

…a jak kiszonka – to samo zdrowie, a więc doskonały super food. Co zawiera pierzga pszczela? Oprócz wspomnianych bakterii kwasu mlekowego pozytywnie wpływających na nasze jelita korzystamy także z: witamin, aminokwasów i substancji odżywczych. Pierzga, jako pszczeli chleb, służy pszczołom do rozwoju odpowiednich funkcji życiowych, a więc wpływa na produkcję mleczka pszczelego przez pszczoły robotnice i jadu pszczelego, a także na wypacanie wosku przez pszczoły robotnice. Bez zjadania pierzgi pszczelej produkcja tych ważnych preparatów dla rozwoju pszczół nie byłaby możliwa. Niestety wypacanie wosku, produkcja mleczka czy jadu dla obrony ula i rodziny pszczelej jest niezbędna. 

Czy pierzga jest pozyskiwana w sposób właściwy i humanitarny? 

Tak, pierzga jest pozyskiwana w sposób zgodny z biologią rodziny pszczelej. Każdy odpowiedzialny opiekun pszczół troszczy się o swoje podopieczne i odbiera im tylko zbędną część produktów, a bardzo często w zamian daje im znacznie większą ilość pokarmu zastępczego, który pszczoły właściwie wykorzystują. 

Jaki wpływ pierzga pszczela wywiera na organizm człowieka? 

Systematyczne zjadanie pierzgi pszczelej podnosi odporność organizmu, a także działa immunostymulująco na organizm. W ten sposób chronimy odporność, wzmacniamy naszą tężyznę fizyczną, odżywiamy komórki, działamy antyoksydacyjnie poprzez spożywanie pierzgi, wzmacniamy układ krwionośny (pierzga działa krwiotwórczo, tonizuje i uspokaja serce), pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia, nerwowego oraz ogólnie na pracę serca.

Jak stosować pierzgę pszczelą? 

Pierzga pszczela najlepiej wchłania się podana wraz z miodem – stąd popularność pierzgi pszczelej w miodzie. Prawdziwa, dobrej jakości pierzga pozostawia drobiny biologiczne, czasem pozostałości woskowe czy drobiny pyłku lub miodu z pyłkiem. Podając pierzgę z miodem, mamy 99 proc. szans na przyswojenie jej przez organizm. 


Najlepiej łyżkę stołową pierzgi zalać wodą na noc, odstawić i odczekać do rana, a następnie wymieszać, dolać odrobinę ciepłej, ale nie gorącej, wody. Wszystko należy wymieszać i wypijać na czczo – 15 minut przed posiłkiem. Pierzgę możemy stosować przed obiadem czy kolacją. Zalecana jest ona zarówno dorosłym, jak i dzieciom, osobom schorowanym, słabej odporności, po rekonwalescencji i operacjach oraz problemach z układem krążenia, naczyń i serca. 


Pierzgę możemy pić od 1 do 3 razy dziennie. Zalecana dawka to 2 razy w ciągu dnia, a więc rano przed śniadaniem i wieczorem przed kolacją. Taką kurację stosować od 1 do 2 tygodni, a nawet do miesiąca czasu, po czym trzeba zrobić tygodniową przerwę – pozwoli nam to nie przyzwyczaić organizmu do specyfiku – wtedy zmniejsza się skuteczność produktu. Zachęcam do stosowania zarówno u dzieci, jak i dorosłych, a także osób starszych w podeszłym wieku i osłabionych. 

Opracował Łukasz Karol Uliasz

Inne wpisy w tej kategorii

Progresywna relaksacja mięśni – trening Jacobsona

2023-02-06

Progresywna relaksacja mięśni – trening Jacobsona

Współczesne czasy niosą ze sobą wiele problemów. Nie tylko tych związanych z życiem codziennym, rodzinnym i zawodowym, ale również z sytuacją gospodarczą i polityczną. Wieści, których dostarczają [...]

Czytaj dalej

Sylimaryna, sylimarol i ostropest

2023-02-03

Sylimaryna, sylimarol i ostropest

Wszyscy znamy sylimarol, przede wszystkim ze względu na jego korzystny wpływ na wątrobę i drogi żółciowe. Na rynku jest sporo preparatów zawierających sylimarynę, czyli kompleks flawonoliganów wy [...]

Czytaj dalej

O zasypianiu za kierownicą

2023-02-02

O zasypianiu za kierownicą

Czy dobrze spałeś zeszłej nocy? Jeśli tak, to najwyraźniej jesteś w mniejszości. Amerykańskie Stowarzyszenie Snu, Fundacja Snu i Amerykańskie Stowarzyszenie Technologów Snu twierdzą, że ponad poł [...]

Czytaj dalej

Czystek – systematyczność opłacalna dla zdrowia

2023-02-01

Czystek – systematyczność opłacalna dla zdrowia

Czystek to zioło, które od dłuższego czasu plasuje się w czołówce ziół stosowanych prozdrowotnie. Przyczyniło się do tego jego silne działanie przeciwwirusowe, jednak nie tylko. Herbata z czystka [...]

Czytaj dalej

Aromat i moc – ekstrakt z goździków firmy Medi Flowery

2023-01-31

Aromat i moc – ekstrakt z goździków firmy Medi Flowery

Ceniony jest przede wszystkim ze względu na bogatą zawartość eugenolu, substancji o silnym działaniu antyoksydacyjnym, antyseptycznym, przeciwpasożytniczym, przeciwwirusowym oraz przec [...]

Czytaj dalej

Dzika róża dla zdrowia

2023-01-30

Dzika róża dla zdrowia

Owoce dzikiej róży z całą pewnością zasługują na miano superfood, czyli „superżywności”. Surowiec ten nie ma sobie równych, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Co więcej, wykazano, że występując [...]

Czytaj dalej