- Poradnik
- Uroda
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- Ziołolecznictwo
- 2022-07-25
Pietruszka – korzeń
Pietruszka to jedno z najpopularniejszych warzyw, które wchodzi w skład włoszczyzny. Ma stałe i poczesne miejsce w kuchni. Jest składnikiem zup, potraw jarzynowych, a także wysoko witaminizowanych koktajli. Korzeń pietruszki to nieodłączny produkt wielu posiłków, ale też roślina lecznicza. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na organizm ludzki. Wykazuje się działaniem moczopędnym i normuje poziom ciśnienia. Olej z pietruszki można też stosować na pielęgnację zniszczonej cery.
Charakterystyka warzywa
Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) to dwuletnia roślina uprawiana niemal na całym świecie. Jest warzywem, które naturalnie rośnie w: Europie, Afryce, obu Amerykach, Azji i Australii. Należy do rodziny selerowatych.
Pietruszka ma twardy korzeń koloru białego, trójkątne ząbkowane, zielone liście, niewielkie zielonożółte kwiaty oraz owoce w formie rozłupni. Kwitnienie rośliny przypada na drugi rok od momentu jej posiania. Do najlepszego rozwoju potrzebuje gleb przepuszczalnych, a słabo się przyjmuje na kwaśnych. Nie toleruje ziem podmokłych i ciężkich. Lubi ciepło oraz tereny dobrze nasłonecznione.
W pietruszce dla celów spożywczych wykorzystuje się zarówno części nadziemne (zielone), jak też korzeń. Korzeń można spożywać na surowo, jednak najbardziej popularne jest poddawanie go obróbce termicznej. W kuchni przyrządza się go na wiele sposobów: gotuje, dusi, smaży i piecze. Jest składnikiem: zup z włoszczyzny, wywarów, sosów, sałatek jarzynowych, a także koktajli warzywno-owocowych. Z korzenia można też przyrządzić pastę na kanapki. Oprócz sztuki kulinarnej pietruszka znajduje również zastosowanie jako roślina lecznicza.
Wartości odżywcze i prozdrowotne pietruszka zawdzięcza cennym organicznym związkom chemicznym
Korzeń pietruszki zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B9, D oraz E. W składzie rośliny znajdują się makroelementy: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, a także mikroelementy: żelazo, jod, miedź, cynk i mangan. Są też kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Roślina ma również zasoby oleju pietruszkowego bogatego w takie związki jak: limonen czy mirystycyna. Nie brakuje też terpenów, flawonoidów, fitosterolu, bergaptenu, a także tłustego oleju.
Pietruszka a układ trawienny
Pietruszka jest częstym składnikiem: zup, rosołu i potraw obiadowych. Warto ją spożywać ze względu na jej walory prozdrowotne. Bardzo korzystnie działa na układ trawienny. Rozluźnia mięśnie gładkie jelit, co zapobiega wzdęciom, a także bólom brzucha, dlatego dobrze jest jak najczęściej dodawać to warzywo do posiłków. Działa również wiatropędnie. Trawienie odbywa się sprawnie i bez problemów, gdyż zawarte w pietruszce substancje powodują większe wydzielanie soków trawiennych.
Pietruszka jest dobrym środkiem na przewlekłe choroby
Pietruszkę stosuje się u osób, które cierpią na dnę moczanową. Poprawia przemianę materii, działa moczopędnie, zmniejsza obrzęk nóg i łagodzi dolegliwości związane z tą przewlekłą chorobą. Wywar na bazie korzenia z pietruszki zaleca się chorym na zapalenie trzustki. Wpływa on na niszczenie drobnoustrojów, które powodują infekcję. Dodaje sił i wspomaga układ odpornościowy organizmu. Wykazuje również skuteczność przy chorobach wątroby, wspierając jej detoksykację i oczyszczenie ze szkodliwych substancji.
Pietruszka to prawdziwa bomba witaminowa
W korzeniu pietruszki znajdziemy witaminę A, która gra kluczową rolę w procesie widzenia. To dzięki niej komórki mogę wzrastać i regenerować się. Wzmacnia odporność organizmu, a także wpływa na rozwój błony śluzowej wielu narządów. To od niej zależy jakość włosów, paznokci i skóry.
Korzeń pietruszki zawiera również witaminy z grupy B. B1 to skuteczny antyoksydant, który korzystnie działa na układ sercowo-naczyniowy. B2 przede wszystkim jest odpowiedzialna za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego. B3 odgrywa znaczącą rolę w tworzeniu czerwonych krwinek oraz obniża stężenie ,,złego" cholesterolu LDL we krwi. B6 ma wpływ na pracę serca i skurcze mięśni. B9 stanowi o prawidłowym wzrastaniu komórek i ma udział w syntezie kwasów nukleinowych.
Witamina E – określana jako witamina młodości – to doskonały przeciwutleniacz, który chroni organizm przez stresem oksydacyjnym i hamuje procesy starzenia. Wpływa na szybką regenerację komórek i gojenie ran, a także pełni istotną funkcję, jeśli chodzi o prawidłowy przebieg ciąży. Jest ważna dla płodności u mężczyzn, gdyż ma wpływ na powstawanie nasienia.
Korzeń pietruszki poprawia funkcjonowanie organizmu na poziomie fizycznym oraz psychicznym
Napar z pietruszki może być stosowany jako środek na pozbycie się przykrego i nieświeżego zapachu z ust. Płukanki jamy ustnej wykazują też skuteczność w zwalczaniu pleśniawek. Ze względu na dużą ilością żelaza oraz innych minerałów i witamin zaleca się go do spożycia osobom zmagającym się z anemią. Wykazuje też działanie antyseptyczne. Spożywanie warzywa wpływa na regulację ciśnienia krwi i wzmocnienie mięśni. Dobrze też działa na układ nerwowy. Poprawia samopoczucie i korzystnie wpływa na stan umysłu.
Oleju z korzenia pietruszki można użyć do mycia włosów, co poprawi ich jakość i wzmocni strukturę. Nadaje się on też świetnie do nakładania na zmęczoną i zniszczoną cerę. Usuwa przebarwienia skórne i jest zalecany kobietom, które mają problem z cellulitem. Wcierany w ciało maskuje jego skutki.
To warto wiedzieć
Występujący w składzie pietruszki związek o nazwie „apiol“ jest substancją o właściwościach psychoaktywnych. Dlatego nie należy przesadzać z podażą wyciągów z tej rośliny. Unikać ich powinny zwłaszcza małe dzieci, a także kobiety będące w ciąży oraz karmiące piersią.
Opracowanie Jarosław Cieśla
- Poradnik
- Uroda
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- Ziołolecznictwo
- 2022-07-25
Inne wpisy w tej kategorii
2024-10-01
Działanie zdrowotne kwasów tłuszczowych omega-3
2024-09-20
Sarkopenia – jak zapobiegać utracie masy i siły mięśni w starszym wieku
2024-09-19
Nasiona na każdy dzień
2024-08-28
Pies – przyjaciel i lekarz człowieka
2024-08-27