Pietruszka – korzeń

Pietruszka – korzeń


Pietruszka to jedno  z najpopularniejszych warzyw, które wchodzi w skład włoszczyzny. Ma stałe i poczesne miejsce w kuchni. Jest składnikiem zup, potraw jarzynowych, a także wysoko witaminizowanych koktajli. Korzeń pietruszki to nieodłączny produkt wielu posiłków, ale też roślina lecznicza. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na organizm ludzki. Wykazuje się działaniem moczopędnym i normuje poziom ciśnienia. Olej z pietruszki można też stosować na pielęgnację zniszczonej cery.


Charakterystyka warzywa


Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) to dwuletnia roślina uprawiana niemal na całym świecie. Jest warzywem, które naturalnie rośnie w: Europie, Afryce, obu Amerykach, Azji i Australii. Należy do rodziny selerowatych.


Pietruszka ma twardy korzeń koloru białego, trójkątne ząbkowane, zielone liście, niewielkie zielonożółte kwiaty oraz owoce w formie rozłupni. Kwitnienie rośliny przypada na drugi rok od momentu jej posiania. Do najlepszego rozwoju potrzebuje gleb przepuszczalnych, a słabo się przyjmuje na kwaśnych. Nie toleruje ziem podmokłych i ciężkich. Lubi ciepło oraz tereny dobrze nasłonecznione.


W pietruszce dla celów spożywczych wykorzystuje się zarówno części nadziemne (zielone), jak też korzeń. Korzeń można spożywać na surowo, jednak najbardziej popularne jest poddawanie go obróbce termicznej. W kuchni przyrządza się go na wiele sposobów: gotuje, dusi, smaży i piecze. Jest składnikiem: zup z włoszczyzny, wywarów, sosów, sałatek jarzynowych, a także koktajli warzywno-owocowych. Z korzenia można też przyrządzić pastę na kanapki. Oprócz sztuki kulinarnej pietruszka znajduje również zastosowanie jako roślina lecznicza.


Wartości odżywcze i prozdrowotne pietruszka zawdzięcza cennym organicznym związkom chemicznym


Korzeń pietruszki zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B9, D oraz E. W składzie rośliny znajdują się makroelementy: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, a także mikroelementy: żelazo, jod, miedź, cynk i mangan. Są też kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Roślina ma również zasoby oleju pietruszkowego bogatego w takie związki jak: limonen czy mirystycyna. Nie brakuje też terpenów, flawonoidów, fitosterolu, bergaptenu, a także tłustego oleju.


Pietruszka a układ trawienny


Pietruszka jest częstym składnikiem: zup, rosołu i potraw obiadowych. Warto ją spożywać ze względu na jej walory prozdrowotne. Bardzo korzystnie działa na układ trawienny. Rozluźnia mięśnie gładkie jelit, co zapobiega wzdęciom, a także bólom brzucha, dlatego dobrze jest jak najczęściej dodawać to warzywo do posiłków. Działa również wiatropędnie. Trawienie odbywa się sprawnie i bez problemów, gdyż zawarte w pietruszce substancje powodują większe wydzielanie soków trawiennych.   


Pietruszka jest dobrym środkiem na przewlekłe choroby


Pietruszkę stosuje się u osób, które cierpią na dnę moczanową. Poprawia przemianę materii, działa moczopędnie, zmniejsza obrzęk nóg i łagodzi dolegliwości związane z tą przewlekłą chorobą. Wywar na bazie korzenia z pietruszki zaleca się chorym na zapalenie trzustki. Wpływa on na niszczenie drobnoustrojów, które powodują infekcję. Dodaje sił i wspomaga układ odpornościowy organizmu. Wykazuje również skuteczność przy chorobach wątroby, wspierając jej detoksykację i oczyszczenie ze szkodliwych substancji.    


Pietruszka to prawdziwa bomba witaminowa


W korzeniu pietruszki znajdziemy witaminę A, która gra kluczową rolę w procesie widzenia. To dzięki niej komórki mogę wzrastać i regenerować się. Wzmacnia odporność organizmu, a także wpływa na rozwój błony śluzowej wielu narządów. To od niej zależy jakość włosów, paznokci i skóry.


Korzeń pietruszki zawiera również witaminy z grupy B. B1 to skuteczny antyoksydant, który korzystnie działa na układ sercowo-naczyniowy. B2 przede wszystkim jest odpowiedzialna za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego. B3 odgrywa znaczącą rolę w tworzeniu czerwonych krwinek oraz obniża stężenie ,,złego" cholesterolu LDL we krwi. B6 ma wpływ na pracę serca i skurcze mięśni. B9 stanowi o prawidłowym wzrastaniu komórek i ma udział w syntezie kwasów nukleinowych.


Witamina E – określana jako witamina młodości – to doskonały przeciwutleniacz, który chroni organizm przez stresem oksydacyjnym i hamuje procesy starzenia. Wpływa na szybką regenerację komórek i gojenie ran, a także pełni istotną funkcję, jeśli chodzi o prawidłowy przebieg ciąży. Jest ważna dla płodności u mężczyzn, gdyż ma wpływ na powstawanie nasienia.  


Korzeń pietruszki poprawia funkcjonowanie organizmu na poziomie fizycznym oraz psychicznym


Napar z pietruszki może być stosowany jako środek na pozbycie się przykrego i nieświeżego zapachu z ust. Płukanki jamy ustnej wykazują też skuteczność w zwalczaniu pleśniawek. Ze względu na dużą ilością żelaza oraz innych minerałów i witamin zaleca się go do spożycia osobom zmagającym się z anemią. Wykazuje też działanie antyseptyczne. Spożywanie warzywa wpływa na regulację ciśnienia krwi i wzmocnienie mięśni. Dobrze też działa na układ nerwowy. Poprawia samopoczucie i korzystnie wpływa na stan umysłu.   


Oleju z korzenia pietruszki można użyć do mycia włosów, co poprawi ich jakość i wzmocni strukturę. Nadaje się on też świetnie do nakładania na zmęczoną i zniszczoną cerę. Usuwa przebarwienia skórne i jest zalecany kobietom, które mają problem z cellulitem. Wcierany w ciało maskuje jego skutki.  


To warto wiedzieć


Występujący w składzie pietruszki związek o nazwie „apiol“ jest substancją o właściwościach psychoaktywnych. Dlatego nie należy przesadzać z podażą wyciągów z tej rośliny. Unikać ich powinny zwłaszcza małe dzieci, a także kobiety będące w ciąży oraz karmiące piersią.    


Opracowanie Jarosław Cieśla


Inne wpisy w tej kategorii

Ćwiczenia na rwę kulszową

2024-04-24

Ćwiczenia na rwę kulszową

Czasami przy niekontrolowanym schyleniu się nagle czujemy ostry ból w okolicach odcinka lędźwiowego kręgosłupa. To może oznaczać, że właśnie mamy do czynienia z rwą kulszową. Jak sobie pomóc?

Czytaj dalej

Łuszczyca – co o niej warto wiedzieć

2024-04-17

Łuszczyca – co o niej warto wiedzieć

Łuszczyca to przewlekła, nawracająca, niezakaźna choroba skóry, przybierająca różne formy i stopnie nasilenia. Szacuje się, że na świecie łuszczyca dotyka około 2–3 proc. populacji.

Czytaj dalej

Dzieci w wirtualnym świecie

2024-04-16

Dzieci w wirtualnym świecie

Dzieci powinny być chronione przed pułapką uzależnienia od cyfrowych mediów. Rozwój dziecka to przebywanie w realnym świecie, a nie w cyberprzestrzeni, która potrafi okaleczać. Czytaj więcej.

Czytaj dalej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj dalej

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj dalej