Pyłek kwiatu herbaty - Przerwane ściany komórkowe - Camellia sinensis

Pyłek kwiatu herbaty - Przerwane ściany komórkowe - Camellia sinensis

Herbata ( Camellia sinensis ) jest uprawiana w ponad 30 krajach – między innymi w: Chinach, Japonii, Indiach i Kenii.

Najczęściej wykorzystywaną częścią krzewu herbacianego są liście, natomiast do tej pory mniej uwagi poświęcono kwiatom oraz pyłkowi herbaty. 

W Chinach rocznie dostępnych jest ponad 4,0 miliardów kg kwiatów herbaty. W ciągu ostatnich 15 lat wykonano wiele badań naukowych mających na celu identyfikację oraz ocenę funkcjonalnych molekuł chemicznych występujących w  kwiatach oraz pyłku  herbaty.

Zaowocowało to wieloma wnikliwymi i pożytecznymi odkryciami. Istnieje mnóstwo badań nad kwiatami krzewów herbaty, z których większość koncentruje się na izolacji, identyfikacji i analizie grupy polifenoli, enzymów czy  białek zawartych w pyłku herbaty.

Zidentyfikowano  w pyłku herbaty 396 białek! Czterdziestu trzem przypisano funkcje związane z obronnością,  metabolizmem kwasów nukleinowych, metabolizmem aminokwasów, odpowiedzią na stres, metabolizmem tłuszczów. Podobnie jak w liściach, w kwiatach oraz pyłku zidentyfikowano osiem monomerycznych katechin, katechiny, epikatechiny, galokatechiny, epigalokatechiny (EGCG). Substancje te znane są ze swoich cennych właściwości zdrowotnych. Następna grupa wyizolowanych związków to flawonole. Flawonole są ważnymi substancjami o właściwościach przeciwutleniających. Flawonole występują tutaj głównie w postaci glikozydów. Do tej pory wyizolowano i zidentyfikowano 12 flawonoli w kwiatach i pyłku herbaty, między innymi:  kemferol, kwercetynę i mirycetynę chakaflawonozyd. 

W pyłku herbaty odkryto cząsteczki zwane saponinami.

Do tej pory wyizolowano i zidentyfikowano ponad 100 saponin z różnych tkanek krzewów herbaty, nie spodziewano się ich obecności w pyłku herbaty. 

Okazało się, że  – w przeciwieństwie do liści herbaty, gdzie zawartość saponin waha się w przedziale od 0,04 do 0,07 proc. – pyłek oraz kwiaty herbaty zawierają dużo wyższy poziom saponin, bo aż 0,47–4,23 proc. 

Pyłki herbaty to duże ilości czakasaponin I–III oraz  florateasaponin A–F. 

Ostatnie badania pokazują, że saponiny kwiatów herbaty mają wiele funkcji biologicznych, w tym działanie przeciwhiperlipidemiczne i przeciwhiperglikemiczne, ochronę błony śluzowej żołądka, działanie przeciwalergiczne, przeciw otyłości oraz funkcje poprawy  pasażu żołądkowo-jelitowego.

Inną grupą związków znajdujących się w pyłku herbacianym są polisacharydy.

Stanowią one 20–25 proc. całkowitej masy pyłku herbaty. Do tej pory odnotowano 28 rodzajów polisacharydów – głównie: ramnozę, arabinozę, glukozę i galaktozę, glukozę, ksylozę, mannozę, kwas galakturonowy i kwas glukuronowego. 

Białka funkcjonalne

W pyłku herbaty wyizolowano i zidentyfikowano wiele funkcjonalnych metabolitów. 

Z drugiej strony: bardzo mało uwagi poświęcono funkcjonalnym białkom pyłku herbaty. Zawartość białka stanowi do 50 proc. suchej masy pyłku herbaty.

Dysmutaza ponadtlenkowa (SOD) jest dobrze znanym enzymem przeciwutleniającym. Ponieważ stosowanie SOD pochodzącego od zwierząt niesie ze sobą ryzyko infekcji krzyżowej wirusowej, SOD pochodzenia roślinnego wzbudza coraz większe zainteresowanie. 

Pyłek herbaty zawiera ~ 6000 jednostek (U) SOD/g suchej masy, czyli więcej niż liście herbaty (900–1500 U SOD/g suchej masy) czy ziarna i liście kukurydzy (~ 4000 U SOD/g suchej masy). 

Obecność wielu funkcjonalnych substancji w pyłku  herbaty wskazuje, że pyłek herbaty ma różne funkcje biologiczne, które są związane głównie z katechinami, polisacharydami i saponinami. 

Substancje te wykazują działanie przeciwnowotworowe i zdolności immunostymulujące.

Złożona mieszanina polifenoli i polisacharydów hamuje promocję guza i karcynogenezę.

Zdolności przeciwcukrzycowe pochodzenia polisacharydowego

Badania in vitro i in vivo wskazują, że wymienione substancje mają potencjalne właściwości przeciwcukrzycowe.

Działanie przeciw otyłości

Otyłość jest poważnym problemem zdrowotnym na całym świecie. Ekstrakt  z pyłku  herbaty hamował wzrost masy ciała i masy tłuszczów trzewnych u myszy karmionych dietą wysokotłuszczową. 

Ponadto chakasaponina II zwiększała uwalnianie serotoniny. Odkrycia te sugerują, że aktywne saponiny są w stanie tłumić sygnały apetytu w podwzgórzu, co prowadzi do zmniejszenia spożycia pokarmu i przyrostu masy ciała. Pyłek z kwiatów herbaty hamuje podwyższony poziomu trójglicerydów w surowicy. 

Działanie antyalergiczne

Florateasaponiny A–F wyizolowane z pyłku kwiatów herbaty mają działanie hamujące na uwalnianie β-heksozoaminidazy z bazofilów ). W szczególności floratheasaponiny B i E (stopień hamowania 52,3–59,8 proc.)  mają silniejsze działanie niż dwa znane związki przeciwalergiczne: tranilast (stopień hamowania 22,4 proc.) i ketotifen (hamujący współczynnik 27,6proc.). 

Aktywność przeciwbakteryjna i przeciwwirusowa

W wielu badaniach opisano przeciwbakteryjne działanie zielonej herbaty. Zielona herbata jest skuteczna przeciwko Staphylococcus epidermidis , Staphylococcus aureus i Vibrio cholerae O1  dzięki bakteriobójczym katechinom, które powodują przede wszystkim uszkodzenie błon bakteryjnych. Zielona herbata jest również skuteczna przeciwko różnym bakteriom powodującym próchnicę zębów, takim jak: Escherichia coli , Streptococcus salivarius i Streptococcus mutans .

Ponadto polifenole herbaty mają zdolność hamowania rozwoju i wzrostu przetrwalników bakterii jak w przypadku Bacillus stearothermophilus i Clostridium thermoaceticum  ze względu na ich zdolność do obniżania odporności cieplnej tych zarodników bakteryjnych po dodaniu w wysokiej temperaturze. Pyłek  herbaty wykazuje działanie przeciwwirusowe przeciwko ludzkim wirusom i może  służyć jako dietetyczny środek  immunomodulujący i chemoprewencyjny, ponieważ wiele zawartych w nim flawonoidów stymuluje aktywność komórek NK, dlatego może mieć zastosowanie w  profilaktyce chorób wirusowych. 

Aktywność przeciwcukrzycowa

Florateasaponiny A, B i C zawarte w pyłku zielonej herbaty wykazują silne działanie hamujące na wzrost poziomu glukozy w surowicy wywołany sacharozą. Frakcja polisacharydowa rozpuszczalna w wodzie z zielonej herbaty działa hamująco na α-amylazę, co prowadzi do obniżenia poziomu glukozy we krwi .

Artykuł nie wyczerpuje wszystkich właściwości pyłku kwiatowego herbaty (Camellia sinensis).

Pyłek Camellia sinensis , potocznie nazywany „pyłkiem herbaty”,  to głęboko regenerujące pożywienie zawierające  bioaktywne hormony wzrostu z określonymi aminokwasami. Jest idealną alternatywą dla surowego proszku z pyłku sosny. 

Poza pyłkiem sosny tak naprawdę nie ma innego pożywienia, które jest równie bogate w składniki odżywcze jak pyłek herbaty.  Pyłek ten jest pełen surowych aminokwasów i żywych enzymów, witamin, białek, minerałów, niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz całego szeregu innych makro- i mikroskładników, a także fitoskładników. Dodatkowo w pyłku Camellia sinensis obecne są wysoce dostępne formy wielu dobroczynnych związków zawartych w krzewie herbacianym . (liście Camellia sinensis ) .

To idealny produkt dla każdego, kto szuka alternatywy dla pyłku sosny pozbawionej fitoandrogenów, ale zawierającej duże ilości składników odżywczych.

Pyłek herbaty  – podobnie jak pyłek sosny – to niezbędne:  aminokwasy, białka, mikroelementy,  enzymy, biotyna, witaminy z grupy B,  miedź, magnez, żelazo, cynk, tytan i wapń , kwasy tłuszczowe itd.

Pyłek herbaty jest bogatym źródłem selenu. Zwiększa też zdolność detoksykacji, zdolność fagocytarną i koordynacyjną komórek oraz wzmacnia odporność organizmu na szkodliwe substancje. 

Kwasy nukleinowe, polifenole oraz enzymy zawarte w pyłku wykazują działanie ochronne wobec prawidłowych komórek, a eliminują  komórki rakowe. Można powiedzieć więc, że pyłek herbaty jest „świętym patronem” ludzkiego układu odpornościowego.

Wymienione kwasy nukleinowe występujące w pyłku herbaty  poprawiają również czynność wątroby oraz wzmacniają jej  zdolności detoksykacyjne.

Pyłek kwiatowy zawiera ponad 500 związków chemicznych, które mogą poprawiać aktywność SOD w organizmie człowieka, promować jego syntezę, eliminować toksyny i opóźniać procesy starzenia. Pyłek poprawia pamięć  i jakość snu.

Różnorodne nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfor i substancje czynne zawarte w pyłku odżywiają układ nerwowy, promują jego rozwój, wzmacniają pamięć, skutecznie zapobiegają spadkowi funkcji komórek mózgowych (bezsenność, zapominanie, bóle głowy, nerwowość i inne objawy). 

Uwaga:

Pyłku herbaty nie należy mieszać  z  wodą o temperaturze powyżej 60℃, ponieważ substancje czynne (takie jak enzymy) zostaną zredukowane.

Pyłek herbaty wraz z miodem nie powinien być spożywany na pusty żołądek przez osoby z problemami gastrycznymi  – z czasem może to powodować problemy żołądkowo-jelitowe z powodu nadmiernego wydzielania kwasu żołądkowego.