Renesans konopi
Renesans konopi

Jemy coraz więcej i nie zawsze zdrowo. Dieta, bogata w cholesterol, cukier i nasycone tłuszcze, konserwanty, sztuczne barwniki to problem, który stwarza wiele zagrożeń zdrowotnych, ale także zwykłe codzienne dolegliwości, takie jak: brak siły, zmęczenie i powolne rozstrojenie pracy całego organizmu. Najlepszym sposobem na utrzymanie zdrowia jest dodawanie do codziennych posiłków naturalnych produktów i, co ważne, nieprzetworzonych. Niewiele wartościowych substancji trafia do organizmu człowieka z gotowanych ziemniaków, marchewki czy pomidorów. Esencją zdrowych właściwości roślin są ich nasiona – w szczególności dotyczy to roślin oleistych. W oleju zawarte są niezbędne kwasy tłuszczowe i rozpuszczalne w oleju witaminy. Większość witamin dostępnych w aptekach w 90 proc. nie jest przyswajalna przez człowieka. Kluczowa wartość oleju konopnego to nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) utrzymane w idealnych proporcjach, czyli 3:1. Zrównoważony stosunek kwasów omega-6 do omega-3 zapewnia prawidłowy metabolizm (przetworzenie w energię) lipidów w ludzkim organizmie.

Produkty z konopi (mimo iż legalne) nie są jeszcze tak dobrze znane. Spowodowane jest to latami prohibicji i zakazu uprawy. Dzisiejsze odmiany konopi dozwolone do uprawy w Polsce nie zawierają narkotycznej substancji THC. Dlatego warto przypomnieć o pieczeniu chleba konopnego czy mleku konopnym robionym z łuskanego ziarna konopi. Te produkty istniały już przed wiekami i wraz z dzisiejszym olejem konopnym powinny być pierwszą rzeczą do spróbowania lub włączenia na stałe do codziennych posiłków.

Jeżeli chcemy wykorzystać lecznicze właściwości konopi, warto też sięgnąć po kwiaty tej rośliny. Kwiaty konopi zawierają szereg różnych kannabinoidów i to z nich produkowany jest coraz bardziej popularny olejek konopny (CBD). Ten kannabinoid nie uzależnia – nie jest psychoaktywny i nie powoduje zmian w psychice ludzkiej. Wręcz przeciwnie – wykazuje szereg właściwości zdrowotnych.

Kannabidiol stosuje się w wielu schorzeniach i chorobach cywilizacyjnych, takich jak: astma, cukrzyca, depresja czy choroby nowotworowe. Wykazano, że CBD działa przeciwpsychotycznie i korzystnie wpływa na stany lękowe oraz depresję. Może zwiększać skuteczność leczenia wielu uzależnień, takich jak: alkoholizm, narkomania i lekomania. CBD pomaga też w leczeniu wielu schorzeń – uśmierza bóle nowotworowe, łagodzi nudności i pobudza apetyt, zmniejsza napięcie nerwowe u chorych na stwardnienie rozsiane, nasila działanie przeciwdrgawkowe leków przeciwpadaczkowych. To właśnie olejami CBD leczył z padaczki swoich młodych podopiecznych słynny doktor M. Bachański w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.

W Internecie można znaleźć wiele produktów z kannabinoidami. Są to przeważnie chemicznie uzyskane wysoko skoncentrowane ekstrakty  o rożnych stężeniach CBD. Problem stwarza jednak ich cena. Nierzadko są to setki złotych za kilka mililitrów. W przypadku tańszych produktów brak uregulowań prawnych doprowadził do pojawienia się na rynku chemicznych zamienników wspomnianych wcześniej kannabinoidów. Oczywiście skutkuje to brakiem skuteczności tych produktów.

Najprostszym i najbardziej efektywnym sposobem skorzystania z właściwości liści konopi jest herbata konopna. Kluczem w tym przypadku jest systematyczność i wytrwałość. Codzienne picie naparów konopnych skutkuje poprawieniem jakości snu, a tym samym jakości  życia codziennego.

W przypadku leczenia poważnych schorzeń niezbędne są ekstrakty. Tutaj również najlepszy okazuje się najprostszy sposób jego pozyskania, a mianowicie – maceracja, czyli naturalne wydobycie cennych składników z rośliny. Jest to najlepsza metoda, ponieważ najbezpieczniejsza (naturalna i tania). Maceraty roślinne stosowano z powodzeniem od tysięcy lat, zanim powstały lekarstwa. Ich zaletą jest to, że podczas produkcji nie ma możliwości zanieczyszczenia produktów końcowych, więc nie zawierają one metali ciężkich czy rozpuszczalników jak po ekstrakcji innymi sposobami. Najważniejszą cechą są naturalne proporcje wydobytych składników i ich nieprzetworzone formy.

Inne wpisy w tej kategorii

Produkcja olejków eterycznych w Polsce – historia roślinami pachnąca

2022-05-27

Produkcja olejków eterycznych w Polsce – historia roślinami pachnąca

Koniec XIX wieku to ogromny rozwój wiedzy chemicznej również na terenie Polski pod zaborami. Dynamicznie rozwijał się sektor farmaceutyczny i lokalni farmaceuci wprowadzali kosmetyki własnej prod [...]

Czytaj dalej

Mieszanka warzywna – dlaczego warto spożywać suszone warzywa?

2022-05-24

Mieszanka warzywna – dlaczego warto spożywać suszone warzywa?

Warzywa najlepiej jest spożywać świeże. Przyciągają swoim aromatem oraz wyglądem, co powoduje, że chce się po nie sięgać. Posiadają wiele cennych składników odżywczych, minerałów i witamin, które [...]

Czytaj dalej

Papryka czerwona słodka

2022-05-23

Papryka czerwona słodka

Papryka (Capsicum L.) jest rośliną należącą do rodziny psiankowatych i pochodzi z obszarów Ameryki Południowej oraz Środkowej. Obecnie jest rozpowszechniona i uprawiana na całym globie. Jeden z g [...]

Czytaj dalej

Pieprz ziołowy

2022-05-09

Pieprz ziołowy

Podczas przyrządzania potraw często korzysta się z konkretnych ziół ze względu na ich specyfikę. Dodają aromatu, wpływają na smak dania, a także korzystnie działają na organizm. Często też używa [...]

Czytaj dalej

Koper ogrodowy

2022-05-04

Koper ogrodowy

Koper ogrodowy potocznie nazywany „koperkiem“ jest popularnym dodatkiem do wielu dań polskiej kuchni. Stanowi składnik potraw nie tylko ze względu na swoje walory smakowe i aromatyczne, ale równi [...]

Czytaj dalej

Niezłe zioła, czyli pasta z chwasta

2022-04-28

Niezłe zioła, czyli pasta z chwasta

Maj to doskonały czas, by zregenerować nasze organizmy po zimie, chorobach, braku słońca. Wychodząc na zewnątrz w słoneczny dzień, możemy nie tylko zażywać słonecznych kąpieli, grzać skórę, ale t [...]

Czytaj dalej