Renesans konopi

Jemy coraz więcej i nie zawsze zdrowo. Dieta, bogata w cholesterol, cukier i nasycone tłuszcze, konserwanty, sztuczne barwniki to problem, który stwarza wiele zagrożeń zdrowotnych, ale także zwykłe codzienne dolegliwości, takie jak: brak siły, zmęczenie i powolne rozstrojenie pracy całego organizmu. Najlepszym sposobem na utrzymanie zdrowia jest dodawanie do codziennych posiłków naturalnych produktów i, co ważne, nieprzetworzonych. Niewiele wartościowych substancji trafia do organizmu człowieka z gotowanych ziemniaków, marchewki czy pomidorów. Esencją zdrowych właściwości roślin są ich nasiona – w szczególności dotyczy to roślin oleistych. W oleju zawarte są niezbędne kwasy tłuszczowe i rozpuszczalne w oleju witaminy. Większość witamin dostępnych w aptekach w 90 proc. nie jest przyswajalna przez człowieka. Kluczowa wartość oleju konopnego to nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) utrzymane w idealnych proporcjach, czyli 3:1. Zrównoważony stosunek kwasów omega-6 do omega-3 zapewnia prawidłowy metabolizm (przetworzenie w energię) lipidów w ludzkim organizmie.

Produkty z konopi (mimo iż legalne) nie są jeszcze tak dobrze znane. Spowodowane jest to latami prohibicji i zakazu uprawy. Dzisiejsze odmiany konopi dozwolone do uprawy w Polsce nie zawierają narkotycznej substancji THC. Dlatego warto przypomnieć o pieczeniu chleba konopnego czy mleku konopnym robionym z łuskanego ziarna konopi. Te produkty istniały już przed wiekami i wraz z dzisiejszym olejem konopnym powinny być pierwszą rzeczą do spróbowania lub włączenia na stałe do codziennych posiłków.

Jeżeli chcemy wykorzystać lecznicze właściwości konopi, warto też sięgnąć po kwiaty tej rośliny. Kwiaty konopi zawierają szereg różnych kannabinoidów i to z nich produkowany jest coraz bardziej popularny olejek konopny (CBD). Ten kannabinoid nie uzależnia – nie jest psychoaktywny i nie powoduje zmian w psychice ludzkiej. Wręcz przeciwnie – wykazuje szereg właściwości zdrowotnych.

Kannabidiol stosuje się w wielu schorzeniach i chorobach cywilizacyjnych, takich jak: astma, cukrzyca, depresja czy choroby nowotworowe. Wykazano, że CBD działa przeciwpsychotycznie i korzystnie wpływa na stany lękowe oraz depresję. Może zwiększać skuteczność leczenia wielu uzależnień, takich jak: alkoholizm, narkomania i lekomania. CBD pomaga też w leczeniu wielu schorzeń – uśmierza bóle nowotworowe, łagodzi nudności i pobudza apetyt, zmniejsza napięcie nerwowe u chorych na stwardnienie rozsiane, nasila działanie przeciwdrgawkowe leków przeciwpadaczkowych. To właśnie olejami CBD

leczył z padaczki swoich młodych podopiecznych słynny doktor M. Bachański w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.

 

W Internecie można znaleźć wiele produktów z kannabinoidami. Są to przeważnie chemicznie uzyskane wysoko skoncentrowane ekstrakty  o rożnych stężeniach CBD. Problem stwarza jednak ich cena. Nierzadko są to setki złotych za kilka mililitrów. W przypadku tańszych produktów brak uregulowań prawnych doprowadził do pojawienia się na rynku chemicznych zamienników wspomnianych wcześniej kannabinoidów. Oczywiście skutkuje to brakiem skuteczności tych produktów.

Najprostszym i najbardziej efektywnym sposobem skorzystania z właściwości liści konopi jest herbata konopna. Kluczem w tym przypadku jest systematyczność i wytrwałość. Codzienne picie naparów konopnych skutkuje poprawieniem jakości snu, a tym samym jakości  życia codziennego.

W przypadku leczenia poważnych schorzeń niezbędne są ekstrakty. Tutaj również najlepszy okazuje się najprostszy sposób jego pozyskania, a mianowicie – maceracja, czyli naturalne wydobycie cennych składników z rośliny. Jest to najlepsza metoda, ponieważ najbezpieczniejsza (naturalna i tania). Maceraty roślinne stosowano z powodzeniem od tysięcy lat, zanim powstały lekarstwa. Ich zaletą jest to, że podczas produkcji nie ma możliwości zanieczyszczenia produktów końcowych, więc nie zawierają one metali ciężkich czy rozpuszczalników jak po ekstrakcji innymi sposobami. Najważniejszą cechą są naturalne proporcje wydobytych składników i ich nieprzetworzone formy.

 

Inne wpisy w tej kategorii

SARIVA (Hemidesmus indicus)

2020-07-13

SARIVA (Hemidesmus indicus)

Rośnie w klimacie tropikalnym oraz subtropikalnym – głównie w południowej Azji, szczególnie Pakistanie i Indiach. Głównym surowcem są korzenie, kłącza i owoce.

Czytaj dalej

Dzika róża – właściwości i zastosowanie

2020-07-09

Dzika róża – właściwości i zastosowanie

Dzika róża (Rosa canina) znana jest ludzkości od tysięcy lat, w czasach pierwotnych jej owoce były stałym elementem pożywienia.

Czytaj dalej

Malwa (ślaz, ślaz dziki) kwiat

2020-06-05

Malwa (ślaz, ślaz dziki) kwiat

Prawoślaz lekarski i ślaz dziki mają ten sam kierunek działania farmakologicznego. Dzięki naturalnie występującym śluzom, ślaz dziki wpływa osłaniająco na górne drogi oddechowe.

Czytaj dalej

Korzeń prawoślazu

2020-06-05

Korzeń prawoślazu

Wyciągi z prawoślazu działają osłaniająco, przeciwkaszlowo, zmiękczająco, przeciwzapalnie, żółciopędnie, regulują wypróżnienia, dlatego surowiec stosuje się przy dolegliwościach układu pokarmowego.

Czytaj dalej

Moringa

2020-06-05

Moringa

Moringa rośnie u podnóży Himalajów. Surowce z drzewa uznano za superżywność, więc szybko stało się popularne na całym świecie. Bogactwo składników odżywczych tej rośliny jest godne podziwu.

Czytaj dalej

Trawa cytrynowa

2020-06-04

Trawa cytrynowa

Roślina ta ma nie tylko charakterystyczny i intensywny aromat oraz dodaje ciekawą nutę do kompozycji smakowych potraw. Trawa cytrynowa ma dość szerokie zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej.

Czytaj dalej