TULSI (Ocimum sanctum)

TULSI (Ocimum sanctum)

Tulsi, powszechnie znana jako bazylia, pochodzi z rejonów tropikalnych Azji – głównie Indii czy Malezji – gdzie rośnie dziko.

Uprawiana jest natomiast we wszystkich krajach europejskich o klimacie umiarkowanym, także i w Polsce. 


W Indiach tulsi jest uważana za świętą roślinę, a jej honorowanie odbywa się podczas porannych i wieczornych nabożeństw. Bazylia to roślina jednoroczna o prostej budowie z rozgałęzioną łodygą. Sama łodyga jest delikatna oraz mocno zagęszczona jasnozielonymi, błyszczącymi i gładkimi liśćmi. Czasami na szczytach pędów liści znajdują się kwiaty o kolorach żółtym lub różowatym. Smak tuli jest dosyć charakterystyczny, bowiem przypomina korzenny cynamon, jej surowcem może więc być całość lub tylko jej liście. Bazylia zawiera do 1,5% olejków eterycznych, ma także saponiny, garbniki, flawonoidy i glikozydy, jak i kwasy organiczne, enzymy oraz składniki mineralne ze znaczną zawartością potasu, fosforu, magnezu i wapnia. W systemie ajurwedyjskim tulsi służy między innymi do produkcji: herbat, papek, kapsułek, tabletek, olei i nalewek.

Inne nazwy: tulasi, bazylia pospolita, ogrodowa, właściwa, anyżowa, wonna, bazylek wonny, bazylika.

Opracowała Karina Powieśnik