Wapń

Wapń

Wapń jest piątym pod względem rozpowszechnienia pierwiastkiem, składnikiem budulcowym skorupy ziemskiej. 

Istnieją cztery główne związki wapnia, występujące w skałach: 

  • węglan wapnia (kalcyt),
  • siarczan wapnia,
  • węglan magnezowo-wapniowy,
  • fluorek wapnia.

Najpowszechniejszą formą wśród nich jest węglan wapnia. Wapń został odkryty w 1808 roku na drodze reakcji mieszaniny wapna i tlenku rtęci. Łacińska nazwa to calx (calcis = „kalcyt”), z którego wywodzą się wyrazy „wapno” i „wapń” – to dwa różne związki. Kalcyt jest składnikiem wapienia i marmuru.

Funkcje wapnia

Wapń jest podstawowym pierwiastkiem występującym u niemal wszystkich żywych istot. Przeciętny dorosły człowiek ma go w sobie ok. 1,2 kg, z czego 99% jego całkowitej ilości znajduje się w układzie szkieletowym – stanowi więc główny składnik budulcowy kości, zębów i paznokci – zaś 1% rozmieszczone jest we wszystkich komórkach i płynach ustrojowych w postaci zjonizowanej, związanej z białkami lub w postaci kompleksów z cytrynianami, fosforanami i białczanami. 

Poza funkcją strukturalną wapń odgrywa następujące role:

  • wpływa na wytrzymałość tkanki kostnej i zębów
  • pobudza kurczliwość mięśni za sprawą ruchu, który stymuluje uwalnianie wapnia
  • wpływa na pracę układu nerwowego – przenosi impulsy nerwowe, które pod wpływem ruchu nasilają działanie wyzwalające uwalnianie neuroprzekaźników z synaps
  • uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi oraz w skurczu i rozkurczu naczyń krwionośnych
  • pomaga wydzielać niektóre hormony, np. insulinę.

Źródła wapnia w pokarmie

Źródłem wapnia są mleko i jego przetwory, szprotki, sardynki, jajka, gruboziarniste kasze, mak, sezam, rośliny strączkowe, warzywa liściaste, orzechy, kakao.

Zwiększone ryzyko i objawy niedoboru 

Niedobór wapnia i witaminy D może prowadzić do odwapnienia, a w konsekwencji do zniekształcenia kośćca, uszkodzenia zębów, zaburzeń funkcjonowania serca oraz różnych zmian rozwojowych. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia z jelit oraz dla prawidłowego rozwoju i dobrego stanu kości. Stężenie wapnia we krwi jest precyzyjnie regulowane przez witaminę D, a objawy jego niedoboru mogą nie pojawić się od razu.

Niedobór tego pierwiastka może powodować następujące objawy:

  • słabe zęby i kości,
  • krzywica, osteoporoza, 
  • nadczynność przytarczyc,
  • upośledzenie krzepnięcia krwi, większe krwawienie po urazach,
  • drętwienie i mrowienie palców,
  • skurcze mięśni,
  • drgawki,
  • brak apetytu,
  • zaburzenia rytmu serca.


Na wystąpienie niedoborów wapnia szczególnie narażone są osoby z nietolerancją laktozy, alergicy na mleko krowie, nadużywanie alkoholu, dzieci (prewencja przed krzywicą), młode kobiety, a także ciężarne, matki karmiące piersią, kobiety w okresie menopauzy, kobiety uprawiające sport, osoby w starszym wieku, nieruszające się, z niedoborami witaminy D, osoby na częstych dietach odchudzających, oraz osoby często pijące kawę.

Opracowała Agata Majcher

Bibliografia

Pierwiastki, czyli z czego zbudowany jest wszechświat, Challoner J., Poznań 2014.

Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, Warszawa 2019.

Mikroskładniki odżywcze, U. Gröber, Wrocław 2010.

Inne wpisy w tej kategorii

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

2024-03-26

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

Z biegiem lat nasze ciała mogą napotkać pewne trudności w prawidłowym metylowaniu DNA. W rezultacie mogą pojawiać się błędy w DNA, zwiększające ryzyko rozwoju chorób, takich jak nowotwory.

Czytaj dalej

Moringa – dla diabetyków i nie tylko

2024-03-22

Moringa – dla diabetyków i nie tylko

Właściwości i popularność moringi na terenie subkontynentu indyjskiego spowodowały, że znalazła szerokie zastosowanie w naturalnej medycynie ajurwedyjskiej. Posiada niezwykłe walory leczniczo-odżywcze

Czytaj dalej

Te witaminy chronią przed nowotworami

2024-03-21

Te witaminy chronią przed nowotworami

Odpowiednie spożycie witamin i składników mineralnych może mieć przełożenie na ryzyko zachorowania na różnego typu nowotwory. W niniejszym artykule skupimy się na tej pierwszej grupie – witaminach.

Czytaj dalej

Niedobór witaminy B12 a przewlekłe zapalenie żołądka

2024-03-13

Niedobór witaminy B12 a przewlekłe zapalenie żołądka

Sprawdź jak niedobór witaminy B12 wpływa na przewlekłe zapalenie żołądka. Zobacz jak chronić swoje zdrowie i jakie badania zrobić.

Czytaj dalej

Naturalne składniki o właściwościach przeciwdepresyjnych

2024-03-12

Naturalne składniki o właściwościach przeciwdepresyjnych

Z niniejszego artykułu dowiesz się, jak za pomocą modyfikacji diety możesz pozytywnie wpłynąć na swoje samopoczucie i zmniejszyć ryzyko zachorowania na poważne schorzenie, jakim jest depresja.

Czytaj dalej

Nadwaga i otyłość ważną przyczyną powstawania nowotworów. Jak schudnąć?

2024-02-06

Nadwaga i otyłość ważną przyczyną powstawania nowotworów. Jak schudnąć?

W jaki sposób nadmierna ilość tkanki tłuszczowej może prowadzić do rozwoju nowotworu u człowieka? Jak poradzić sobie z nadwagą oraz otyłością?

Czytaj dalej