Witamina K

Witamina K

Witamina K1 po raz pierwszy została wyizolowana z liści lucerny w 1939 roku przez duńskiego biochemika Henrika Dama. 

Termin „witamina K” odnosi się do grupy rozpuszczalnych w tłuszczach związków, spośród których biologiczne znaczenie mają filochinon: K1 syntetyzowany przez rośliny (zwłaszcza liściaste) oraz menachinony: K2 –syntetyzowane przez bakterie Gram-dodatnie. Menachinony, które odgrywają najważniejszą rolę w naszym organizmie, to MK-4 o krótkim łańcuchu izoprenoidowym oraz MK-7 o długim łańcuchu izoprenoidowym. Wyróżnia się jeszcze syntetyczną formę witaminę K – menadion (K3). 

Funkcje witaminy K

Witamina K1 jest niezbędna do tworzenia czynników krzepliwości krwi, ma działanie przeciwkrwotoczne. Zaś witamina K2 bierze udział w kształtowaniu tkanki kostnej. Witaminy mają także działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwbólowe. Są wrażliwe na działanie światła i zasad. 

Niedobór, ryzyko i objawy niedoboru

Niedobór witaminy K występuje niezwykle rzadko, ponieważ jest łatwo dostępna w wielu produktach spożywczych, a co istotne, jest syntetyzowana przez florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym. Może jednak wystąpić upośledzone wchłanianie witaminy K na skutek antybiotykoterapii czy chorób nowotworowych.

Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę K wykazują osoby starsze, noworodki, niemowlęta karmione wyłącznie piersią, osoby nadużywające alkohol, a także osoby, które spożywają za mało zielonych, liściastych warzyw. Choroby i zaburzenia wynikające z niedoboru tej witaminy to: bulimia, mukowiscydoza, choroba Crohna, zaburzone wchłanianie tłuszczów, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, nowotwory, biegunka tłuszczowa, zaburzenia wydzielania żółci, funkcji wątroby, trzustki oraz celiakia.

Objawy niedoboru


Do najczęstszych objawów niedoboru witaminy należą:

  • utrata apetytu,
  • biegunka,
  • krwotoki z nosa,
  • łatwe tworzenie się siniaków,
  • krwawienie z dziąseł,
  • obfite krwawienia menstruacyjne,
  • krwotoki pooperacyjne,
  • zaburzenia krzepnięcia krwi,
  • zaburzenie prawidłowej gęstości kości,
  • wzrost ryzyka wystąpienia osteoporozy i złamań kości, 
  • choroba krwotoczna u noworodków.

Zawartość witaminy K w pokarmach

Podstawowym źródłem witamina K1 są produkty spożywcze, zwłaszcza rośliny liściaste. Witamina K2 z kolei syntetyzowana jest przez bakterie w przewodzie pokarmowym, ale jej dodatkowym źródłem mogą być kiszone i fermentowane produkty spożywcze oraz sery, twarogi czy zsiadłe mleko.

Przykłady produktów spożywczych z zawartością witaminy K1:

  • sałata,
  • brukselka,
  • zielona herbata,
  • kapusta,
  • kalafior,
  • fasola,
  • groszek,
  • jaja,
  • masło.

Opracowała Agata Majcher

Bibliografia

Witaminy i składniki mineralne, Pałasiewicz W., Tuszyński P.K.; Kraków 2021.

Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, Warszawa 2019.

Mikroskładniki odżywcze, U. Gröber, Wrocław 2010.

Inne wpisy w tej kategorii

Cynk potrzebny od zaraz

2023-03-24

Cynk potrzebny od zaraz

Czy otrzymujemy wystarczającą ilość cynku? Większość ludzi nie. W rzeczywistości szacuje się, że PONAD 1,1 MILIARDA ma niebezpieczny niedobór cynku. Pamiętajmy jednak, że jest to po prostu niedob [...]

Czytaj dalej

Graviola – owoc o wszechstronnych możliwościach

2023-03-23

Graviola – owoc o wszechstronnych możliwościach

Graviola (Annona muricata) to wiecznie zielone drzewo z rodziny flaszowcowatych, które do wzrostu upodobało sobie ciepły, tropikalny klimat. Naturalnie występuje tam, gdzie jest ciepło – np.: w A [...]

Czytaj dalej

Metformina czy berberyna w cukrzycy?

2023-03-22

Metformina czy berberyna w cukrzycy?

Wciąż istnieje ryzyko Cukrzyca typu 2 szybko staje się prawdziwą epidemią w cywilizowanych krajach. Statystyki pokazują stale rosnący trend otyłości, cukrzycy i związanych z nią powikłań, takich [...]

Czytaj dalej

Dieta w niedoczynności tarczycy – jak powinna wyglądać?

2023-03-21

Dieta w niedoczynności tarczycy – jak powinna wyglądać?

Tarczyca to niewielki gruczoł dokrewny umiejscowiony w przedniej, dolnej części szyi produkujący hormony: tyroksynę (T4), kalcytoninę i trójjodotyroninę (T3). Hormony te w dużej mierze odpowiad [...]

Czytaj dalej

Dwie łyżki octu jabłkowego dziennie skutecznie obniżą glukozę

2023-03-17

Dwie łyżki octu jabłkowego dziennie skutecznie obniżą glukozę

Osoby dotknięte cukrzycą typu 2 starają się wprowadzić rozmaite strategie ułatwiające normalizację poziomu glukozy we krwi. Niekiedy wystarczy zastosować bardzo proste rozwiązania, które zaskakuj [...]

Czytaj dalej

Owoc i liść jabłoni w fitoterapii jako źródło flawonoidów i polifenoli

2023-03-14

Owoc i liść jabłoni w fitoterapii jako źródło flawonoidów i polifenoli

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Przysłowie to niezwykle trafnie charakteryzuje poszukiwanie przez wiele osób cudownych, zamorskich preparatów na odchudzanie, regulację wypróżnień, oczysz [...]

Czytaj dalej