Radosław

Radosław

Witamina PP (B3, niacyna)

Witamina PP (B3, niacyna)

Witamina PP (B3, niacyna)

Już w 1914 r. Kazimierz Flunk łączył występowanie pelagry z niedoborem jednej z witamin. Pelagra była częsta w społecznościach żywiących się prawie wyłącznie kukurydzą. Problem dotyczył Azji i południowej części Stanów Zjednoczonych. Dopiero w latach 30. XX w. odkryto strukturę i funkcję witaminy PP.


Witamina PP łatwo wchłania się z przewodu pokarmowego i wydalana jest z moczem. Odgrywa ważną rolę w metabolizmie tłuszczów i cukrów. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. W dużych dawkach stosowana jest wspomagająco w leczeniu chorób wieńcowych. Witamina PP (B3) wspomaga także enzymy biorące udział w procesach oddychania tkankowego. Obniża ciśnienie krwi, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia perystaltykę jelit. Jest niezbędna do utrzymania właściwego stanu skóry, wspiera pracę mięśni i funkcjonowanie układu nerwowego.

Zrównoważona suplementacja dla osób z niedoborami witaminy PP powinna mieścić się w granicy 10-15 mg na dobę. Niacyna jest bardzo odporna na wszelkie sposoby przetwarzania.

Witamina PP (B3) – zwiększone zapotrzebowanie

Suplementacja witaminą PP wskazana jest w przypadku sportowców i osób ciężko pracujących fizycznie. Ludzie poddani długotrwałemu stresowi, chorzy na cukrzycę, cierpiący na podwyższony poziom cholesterolu, chorujący na nadczynność tarczycy i inne choroby wyniszczające organizm wymagają zwiększonej podaży witaminy PP (B3).

Witamina PP (B3) – skutki niedoborów

Pierwsze objawy niedoboru witaminy PP (B3) to wrażliwość skóry na promienie słoneczne, bóle głowy i zmęczenie. Długotrwały niedobór niacyny prowadzi do pelagry. Chorobę charakteryzują trzy główne objawy: zapalenie skóry, biegunka i otępienie. Dochodzi do zaburzeń pracy wątroby oraz systemu nerwowego. W krajach cywilizowanych dotyka nałogowych alkoholików, chorych na marskość wątroby i osoby cierpiące na ostre biegunki.

Witamina PP (B3) – najlepsze źródła

Najlepsze źródła witaminy PP to: wątroba, nerki, mięso, ryby, drożdże piwne, orzeszki ziemne, wyroby z pełnoziarnistej mąki pszennej, nasiona roślin strączkowych, cielęcina, indyk. Spośród owoców warto wymienić awokado, figi, daktyle i śliwki.


Radosław Lesz

Inne wpisy w tej kategorii

Wapń

2021-06-18

Wapń

Wapń Wapń jest piątym pod względem rozpowszechnienia pierwiastkiem, składnikiem budulcowym skorupy ziemskiej.  Istnieją cztery główne związki wapnia, występujące w skałach:  – węglan wapnia (k [...]

Czytaj dalej

Witamina K

2021-06-18

Witamina K

Witamina K Witamina K1 po raz pierwszy została wyizolowana z liści lucerny w 1939 roku przez duńskiego biochemika Henrika Dama.  Termin „witamina K” odnosi się do grupy rozpuszczalnych w tłuszc [...]

Czytaj dalej

Lit – stabilizator nastroju

2021-06-16

Lit – stabilizator nastroju

Lit – stabilizator nastroju Lit to jeden z najstarszych leków normotymicznych, czyli inaczej „stabilizatorów nastroju” lub „leków psychotropowych” stosowanych w psychiatrii. Po raz pierwszy lit [...]

Czytaj dalej

Żelazo

2021-06-14

Żelazo

Żelazo Żelazo stanowi około 1/3 masy Ziemi, jest drugim po tlenie pierwiastkiem o największym udziale w jej składzie chemicznym, a jednak w skorupie ziemskiej znajduje się on dopiero na czwar [...]

Czytaj dalej

Witamina B3, PP (niacyna)

2021-06-10

Witamina B3, PP (niacyna)

Witamina B3, PP (niacyna) Witamina PP (B3) obejmuje swą nazwą dwa związki: kwas nikotynowy i amid kwasu nikotynowego. W ludzkim organizmie witaminę B3 wytwarzają bakterie jelitowe z aminokwasu e [...]

Czytaj dalej

Jod

2021-06-07

Jod

Jod Jod jest niemetalem zaliczanym do grupy fluorowców nazywanych też „chlorowcami” lub „halogenami”. Szacuje się, że ok. 70 proc. jodu znajduje się w morskich osadach dennych – spacery nad brze [...]

Czytaj dalej