Cynamon cejloński - 40 g

Masa netto: 40g

W krajach azjatyckich podawano go jako lekarstwo na poprawę krążenia, stosowano w higienie jamy ustnej, podczas problemów trawiennych, w bólach mięśniowych i menstruacyjnych, przy przeziębieniu. 

Cena brutto 9,99 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Cynamon cejloński
waga netto: 40 g

Składniki: 100% cynamon cejloński

Cynamon cejloński (Cinnamomum verum)  zwany też prawdziwym – jest jedną z najstarszych i najbardziej cenionych przypraw na świecie, znaną już w starożytnym Egipcie i starożytnych Chinach. Ze względu na trudną dostępność uważany był za symbol luksusu i bogactwa i z tej przyczyny był towarem drogim i cennym. W dawnych czasach cynamonu używano nie tylko jako przyprawy do potraw, ale także stanowił składnik leków i perfum. W czasach średniowiecznych cynamon ze względu na swoje unikalne właściwości smakowe i lecznicze był jednym z najważniejszych towarów handlowych.

Także i współcześnie cynamon cejloński nadal gości na stołach wielu zakątków świata. Jest przyprawą kojarzącą się z dzieciństwem i wspomnieniami z rodzinnego domu. Jego intensywny, słodko-korzenny, zapach wywołuje uczucie ciepła i bezpieczeństwa, przywodząc wspomnienia z dzieciństwa i chwil spędzonych w rodzinnym gronie. Aromat cynamonu kojarzy się z ciepłymi, pachnącymi ciastkami i bułeczkami, które nasze mamy i babcie wypiekały specjalnie dla nas. Te niezapomniane wspomnienia pozostają z nami na zawsze.

Czas zimowy także kojarzy się z cynamonem, kiedy to wieczory spędzamy z kubkiem ciepłego napoju przyprawionym cynamonem. Wielu osobom aromat cynamonu kojarzy się ze świątecznymi przygotowaniami. Cynamon dodawany jest do ciast i ciasteczek świątecznych, a jego zapach rozchodzi się po całym domu, tworząc wyjątkową, świąteczną atmosferę.

Oprócz niezaprzeczalnych walorów kulinarnych cynamon ma sporo korzystnych właściwości zdrowotnych. Przyprawa ta zawiera cenne składniki, takie jak kumaryny i flawonoidy, które wykazują działanie przeciwutleniające i wspomagają układ odpornościowy. Regularne spożywanie cynamonu może również pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi oraz minimalizowaniu ryzyka chorób serca.

Cynamon cejloński a cynamon cassia

Na rynku występują różne odmiany cynamonu, a dwa najbardziej popularne to cynamon cejloński i cynamon cassia (chiński). Oba różnią się między sobą kilkoma cechami. 

Uważa się, że cynamon cejloński jest szlachetniejszą odmianą niż cassia. Cynamon cejloński uważany jest za najlepszy rodzaj cynamonu. Jego smak określić można jako delikatniejszy, subtelniejszy; słodko-korzenny, lekko piekący. Laski cynamonu cejlońskiego składają się z wielu, bardzo cienkich warstw, skręconych z jednej lub obu stron.

Cynamon cassia (Cinnamomum cassia) – znany również jako cynamon chiński – jest popularniejszy i szerzej rozpowszechniony niż cynamon cejloński. Produkuje się go z grubszej, twardej kory cynamonowca cassia – jest bardziej intensywny, piekący, cierpki i ostry w smaku niż cynamon cejloński. Cynamonu cassia często używa się w potrawach orientalnych – jest tańszy i bardziej powszechny od cynamonu cejlońskiego.

Przepis na cynamonowe bułeczki

Składniki:

• 500 g mąki pszennej,

• 50 g cukru,

• 7 g suchych drożdży instant*,

• 125 ml mleka,

• 60 g masła,

• 1 jajko,

• 1 łyżeczka cynamonu,

• szczypta soli.

Przygotowanie:

W misce wymieszaj: mąkę, cukier, sól i cynamon. W osobnej misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku i dodaj do miski z mąką. Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło oraz jajko i wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (ok. 10 min). Przykryj miskę ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przełóż je na oprószoną mąką powierzchnię i podziel na 12 równych części. Każdą część uformuj w kulę i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min. Piecz w temperaturze 180°C przez 20–25 min, aż bułeczki będą złociste i będą brzmieć pusto po uderzeniu. 

*Suche drożdże można zastąpić świeżymi. Zazwyczaj 1 łyżeczka suchych drożdży odpowiada 15 g świeżych drożdży. W przypadku tego przepisu zamiast 7 g suchych drożdży instant potrzebnych będzie ok. 105 g drożdży świeżych.

Najlepiej spożyć do: podano na opakowaniu

Wyprodukowano w Polsce dla:

MGM Biznes Sp. z o.o.

ul Wróblewskiego 19a

93-578 Łódź

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu