Piołun ziele 250g
Piołun występuje na całym obszarze Polski (zarośla, rowy, skarpy) i jest rośliną docenianą od bardzo dawna (znany i stosowany był już parę wieków przed naszą erą). Piołun ma rozgałęzione łodygi i srebrne owłosione pędy. Stosuje się piołun do mięs, piwa i do wermutu. Jako surowiec w medycynie ludowej wykorzystuje się głównie liście. Charakterystyczne związki goryczkowe to absyntyna i artabsyna. Poza tym zioło to zawiera olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki i bardzo dużo potasu. Substancje te działają żółciotwórczo, żółciopędnie, przeciwskurczowo, antyseptycznie i przeciwpasożytniczo.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Cena brutto Cena podstawowa 17,00 13,60 zł
Piołun ziele 250g
Piołun występuje na całym obszarze Polski (zarośla, rowy, skarpy) i jest rośliną docenianą od bardzo dawna (znany i stosowany był już parę wieków przed naszą erą). Piołun ma rozgałęzione łodygi i srebrne owłosione pędy. Zioło to było używane jako przyprawa ze względu na gorzki smak – zwłaszcza do piwa. Stosuje się piołun także do mięs i do wermutu. Jako surowiec w medycynie ludowej wykorzystuje się głównie liście. Charakterystyczne związki goryczkowe to absyntyna i artabsyna. Poza tym zioło to zawiera olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki i bardzo dużo potasu. Substancje te działają żółciotwórczo, żółciopędnie, przeciwskurczowo, antyseptycznie i przeciwpasożytniczo.
Piołun według literatury ma właściwości, które były wykorzystywane ze względu na to, że zioło działa pozytywnie przy:
- niestrawnościach,
- zaburzeniach wydzielania żółci,
- kamicy żółciowej,
- anoreksji,
- skąpych i bolesnych miesiączkach,
- dolegliwościach pasożytniczych i grzybiczych skóry oraz wewnątrzustrojowych (stosuje się preparaty doustne i zewnętrzne),
- chorobach zakaźnych,
- spowolnionej przemianie materii,
- troficznych chorobach skóry,
- zaparciach i atonii jelit.
Przygotowanie:
Nalewka (piołunówka) – 1 część suchego rozdrobnionego ziela zalać 3–5 częściami alkoholu (40–65%), odstawić na przynajmniej 1–2 tygodnie, przecedzić. Pić 2–3 razy dziennie po 5 ml lub 1 raz dziennie po 15 ml, rano. Wcierać przy bolących stawach, kontuzjach sportowych, nerwobólach, bólach mięśni.
Intrakt – do butelki włożyć kilka świeżych potłuczonych pędów piołunu i od razu zalać gorącym alkoholem (40–60%). Odstawić na od 1 do 4 tygodni, przefiltrować. Zażywać 1–3 razy dziennie po 5–10 ml. Proporcje: 1 część ziela na 3–5 części alkoholu. Stosować do nacierania i zwalczania pasożytów skórnych. Ponadto do wcierania we włosy przy wypadaniu, łupieżu i zapaleniu skóry owłosionej (2 razy w tygodniu).
Napar – 1 łyżkę świeżego lub suchego rozdrobnionego ziela zalać 1 szklanką wrzącej wody, przykryć, odstawić na 30 minut, przecedzić. Wypić w ciągu dnia małymi porcjami.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2024-01-18
Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia
2023-03-28
Agawa (Agave) w praktycznej fitoterapii
2023-03-20
Toksoplazmoza a ciąża – co każda przyszła mama powinna wiedzieć
2023-03-08
Trzy ekstrakty, które wyjdą Ci na zdrowie
2023-03-07
O pasożytach raz jeszcze
2023-01-24
Chrzan pospolity – Armoracia lapathifolia Gilibert
2023-01-23
Pstrolistka sercowata – Houttuynia cordata Thunb. w praktycznej fitoterapii
2023-01-17
Pozbyć się pasożytów
2023-01-03
Gorzki, ale skuteczny
2022-12-29
Jak zadbać o serce
2022-11-25
Piołun (bylica piołun) – zdrowotna moc goryczy
2022-10-21
Oczyszczanie krwi i organów wewnętrznych za pomocą ziołowych mieszanek
2022-09-02
Recenzja książki K. Judki: Cztery pory roku z Niezłym Ziółkiem. Zioła Latem
2022-09-01
Wywiad z Krystyną Judką
2022-08-29
Oczyszczanie organizmu z metali ciężkich
2022-08-17
Oczyszczanie organizmu z toksyn
2022-08-12
Ziołowy detoks organizmu według Jana Kubiaka – najstarszego polskiego zielarza
2022-08-12
Pan Jan od ziół
2022-07-07
Jan Kubiak - najstarszy polski zielarz, który wciąż przyjmuje potrzebujących
2022-04-11
Rośliny pasożytnicze w ziołolecznictwie – łuskiewnik
2022-03-15
Zioła prowansalskie
2022-03-08
Zioła szwedzkie Marii Treben
2022-02-18
Gwiazdnica pospolita – jadalny i bardzo zdrowy chwast
2021-04-08
Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji
2021-03-25
Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych
2021-02-22
Fitoterapia a zielarstwo na przykładzie gatunków przetacznika (Veronica sp.)
2021-02-02
Metoda dr. Kneippa
2021-02-02
Ziele babći – indyjskie remedium na bielactwo nabyte
2020-11-23
O konserwacji, przetwórstwie i przechowalnictwie ziół
2020-11-02
Fosfor
2020-10-22
Morfologia krwi – o czym nam powie?
2020-10-22
Badanie ogólne moczu - o czym nam powie ?
2020-07-17
BRAHMI (Bacopa monnieri)
2020-07-17
Tatarak (Acorus calamus)
2020-07-17
VASAKA (Justicia adhatoda)
2020-07-17
SHATAVARI (Asparagus racemosus)
2020-07-13
SARIVA (Hemidesmus indicus)
2020-07-10
NEEM (Azadirachta indica)
2020-07-10
HARITAKI (Terminalia chebula)
2020-07-10
TULSI (Ocimum sanctum)
2020-07-10
GOTU KOLA (Centella asiatica)
2020-07-09
Dzika róża – właściwości i zastosowanie
2020-06-05
Malwa (ślaz, ślaz dziki) kwiat
2020-06-05
Korzeń prawoślazu
2020-06-05
Moringa
2020-06-04
Trawa cytrynowa
2020-06-04
Mniszek lekarski – właściwości i zastosowanie
2020-05-20
Morwa biała – właściwości i zastosowanie
2020-05-20
Dziurawiec zwyczajny – właściwości i zastosowanie
2020-05-19
Czarnuszka
2020-05-04
Lukrecja gładka, przeciwwirusowa słodkość
2020-05-04
Tarczyca bajkalska – właściwości i zastosowanie
2020-05-04
Bluszczyk kurdybanek – właściwości i zastosowanie
2020-04-27
Krwawnik pospolity – właściwości, zastosowanie
2020-04-06
Koper włoski – zastosowanie, właściwości i działanie
2020-04-02
Uniwersalne zioła i mikstury św. Hildegardy
2020-04-02
Uzdrowieńcza medycyna św. Hildegardy
2020-04-02
Jak zażywać koper włoski
2020-04-02
Gotu kola
2020-04-02
Czarnuszka – złoty środek na wiele chorób
2020-03-30
Rośliny przeciwpasożytnicze
2020-03-26
Gwiazdnica pospolita
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Powiązane artykuły na blogu
Inni Klienci kupowali również