Recenzja książki K. Judki: Cztery pory roku z Niezłym Ziółkiem. Zioła Latem

Recenzja książki K. Judki: Cztery pory roku z Niezłym Ziółkiem. Zioła Latem

Krystyna Judka – zielarka i fitoterapeutka – jest autorką ziołowego bloga www.niezleziolko.bieszczady.pl. Zajmuje się medycyną niekonwencjonalną, holistycznie podchodząc do szeroko pojętego zdrowia, zarówno od strony fizycznej, jak i duchowej. Jej ulubione techniki pracy z człowiekiem to: bańki, zioła i medytacje. Swoją wiedzę praktyczną uzupełniła licznymi kursami i studiami podyplomowymi z zakresu: masażu, akupunktury, refleksoterapii, stawiania baniek, reiki, towaroznawstwa zielarskiego, kosmetyki oraz żywności funkcjonalnej. Zwraca szczególną uwagę na rolę profilaktyki oraz zdrowie emocjonalne i równowagę psychiczną. Prowadzi warsztaty z zakresu praktycznego wykorzystywania ziół, pokazuje, w jaki sposób można z nich pozyskiwać cenne mikstury.


Autorka od dłuższego czasu pisze artykuły do miesięcznika „Zdrowie bez Leków”, a ostatnio została opublikowana pierwsza część jej książki z cyklu Cztery pory z Niezłym Ziółkiem. Zioła latem.


Autorka zabiera nas w zielarską podróż po świecie charakterystycznych i typowych ziół dla letniej pory roku. W poradniku aż roi się od rozmaitych przepisów i receptur, pomysłów, w jaki sposób można dane zioła przetwarzać i wykorzystywać. Wybór roślin leczniczych w książce jest nieprzypadkowy – Krystyna Judka zdecydowała się na dobór takich, które są skuteczne, bezpieczne, uniwersalne i o szerokim zastosowaniu. Lato to wyjątkowa pora na ziołobranie, a niniejszy poradnik ułatwi tę pracę.


Książkę otwiera piwonia, ozdoba ogródków, ale również wspaniała roślina lecznicza. W rozdziale podany jest przepis na marmoladę piwoniową oraz piwoniowe potpourri (domowe pachnidło). Trudno wyobrazić sobie początek lata bez kwiatów czarnego bzu, w książce więc nie mogło zabraknąć rozdziału poświęconego tej roślince. Czarny bez wg podań i legend był rośliną uważaną za krzew magiczny, wielu ludzi drżało przed jego silnym i skutecznym działaniem, niektórzy sądzili, że jest „siedliskiem złego”, wg Słowian czarny bez był świętym drzewem podziemia, zaś wg innych roślina ta zabezpieczała przed czarami i uderzeniem pioruna. Następnie omówiona została koniczyna i ciekawe receptury na bazie tej rośliny. Autorka na tapet wzięła też uczep – to następny omówiony surowiec, który można pozyskiwać latem. Jest to mało znana roślina lecznicza pomocna przy wielu schorzeniach, np. migrenach. Późne lato to również czas na zbieranie jarzębiny – o niej również Czytelnicy przeczytają w pierwszej części poradnika. Porosty to także rzadko w literaturze omawiane surowce lecznicze, natomiast w książce autorka podaje świetne receptury na ich bazie. O dziurawcu, kolejnym bohaterze książki, krąży wiele legend. Autorka dzieli się praktyczną wiedzą o tym, co można z niego przygotować. W lecie zbieramy też przetacznik – w książce podane są wskazówki, w mieszance z jakimi ziołami można odnieść jak najwięcej korzyści terapeutycznych. Lipa to charakterystyczne, letnie drzewo, symbol długowieczności. Również w książce znajdziemy wiele praktycznych porad, jak postępować z tym surowcem. Latem pozyskujemy zielone, niedojrzałe orzechy włoskie w ich łupinach oraz liście. Orzech włoski uważany był za symbol dobrobytu, ponieważ karmił i przywracał siły. Z porą letnią kojarzy się także dziewanna, z której można wyczarować wiele fantastycznych receptur. Bylica piołun zaś to ziele, o którym autorka mogłaby napisać osobną książkę. Dawniej okadzano nim domy, skutecznie odstraszając owady. Trędownik to kolejna, mało popularna roślina lecznicza, którą autorka wysoko ceni. Także i w tym rozdziale podane są użyteczne przepisy, jak postępować z tym ziółkiem.


Książka jest bardzo estetycznie wydana – ma twardą okładkę i dyskretną szatę graficzną cieszącą oko. Użyty papier to wysoka jakość. Pierwsza z czterech części tej uroczej książeczki jest zaproszeniem do cudownego świata ziół leczniczych. Powinna zasilić biblioteczkę każdego ziołowego mola książkowego.


A już 10 września odbędzie się spotkanie autorskie z Krystyną Judką. Z miłości do roślinności to 8 godzin wspaniale spędzonego czasu z tą niezwykłą fitoterapeutką. Będzie czas na rozmowy, wspólne zdjęcie oraz zakup książki z dedykacją. Spotkanie odbędzie się w Dobieszkowie k. Łodzi. Zapraszamy!


Agata Majcher


Inne wpisy w tej kategorii

Naturalne probiotyki na odporność

2025-09-04

Naturalne probiotyki na odporność

Dużo się mówi o probiotykach (szczególnie w reklamach), choć nie każdy dokładnie wie, o czym tak właściwie mowa. Sprawdź i jedz na zdrowie.

Czytaj dalej

Woda to za mało – jak latem naprawdę się nawodnić?

2025-08-19

Woda to za mało – jak latem naprawdę się nawodnić?

Bez wody nie ma życia! Latem, gdy dokuczają nam upały, to szczególnie istotne, albowiem zapotrzebowanie na wodę znacznie wzrasta. Jak więc prawidłowo nawodnić się w tym gorącym okresie?!

Czytaj dalej

Męskie zdrowie w cieniu hormonów

2025-08-18

Męskie zdrowie w cieniu hormonów

Testosteron, nazywany hormonem męskości, odpowiada za rozwój cech płciowych, masę mięśniową, libido i nastrój. Niestety, po 30. roku życia jego poziom stopniowo spada – ok. 1–2 proc. rocznie.

Czytaj dalej

Yin i yang – starożytne zasady równowagi wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

2025-07-10

Yin i yang – starożytne zasady równowagi wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Tradycyjna Medycyna Chińska opiera się na wielu fundamentalnych zasadach. Jedną z tych najbardziej kluczowych jest koncepcja yin i yang – dwóch przeciwstawnych i uzupełniających się sił.

Czytaj dalej

Wegański chłodnik z pędów pałki szerokolistnej a'la Tarator - idealny na upał!

2025-07-04

Wegański chłodnik z pędów pałki szerokolistnej a'la Tarator - idealny na upał!

Tarator jest daniem wywodzącym się z kuchni bułgarskiej. Ten rodzaj chłodnika stanowi doskonałą opcję na upalne dni. Sprawdź nasz przepis.

Czytaj dalej

Izoleucyna, leucyna, walina - aminokwasy istotne dla sportowców

2025-05-15

Izoleucyna, leucyna, walina - aminokwasy istotne dla sportowców

Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach (BCAA – ang. branched chain amino acids) należą do grupy aminokwasów alifatycznych. Są aminokwasami egzogennymi, czyli takimi, które nie mogą być syntetyzow [...]

Czytaj dalej