Recenzja książki K. Judki: Cztery pory roku z Niezłym Ziółkiem. Zioła Latem

Recenzja książki K. Judki: Cztery pory roku z Niezłym Ziółkiem. Zioła Latem

Krystyna Judka – zielarka i fitoterapeutka – jest autorką ziołowego bloga www.niezleziolko.bieszczady.pl. Zajmuje się medycyną niekonwencjonalną, holistycznie podchodząc do szeroko pojętego zdrowia, zarówno od strony fizycznej, jak i duchowej. Jej ulubione techniki pracy z człowiekiem to: bańki, zioła i medytacje. Swoją wiedzę praktyczną uzupełniła licznymi kursami i studiami podyplomowymi z zakresu: masażu, akupunktury, refleksoterapii, stawiania baniek, reiki, towaroznawstwa zielarskiego, kosmetyki oraz żywności funkcjonalnej. Zwraca szczególną uwagę na rolę profilaktyki oraz zdrowie emocjonalne i równowagę psychiczną. Prowadzi warsztaty z zakresu praktycznego wykorzystywania ziół, pokazuje, w jaki sposób można z nich pozyskiwać cenne mikstury.


Autorka od dłuższego czasu pisze artykuły do miesięcznika „Zdrowie bez Leków”, a ostatnio została opublikowana pierwsza część jej książki z cyklu Cztery pory z Niezłym Ziółkiem. Zioła latem.


Autorka zabiera nas w zielarską podróż po świecie charakterystycznych i typowych ziół dla letniej pory roku. W poradniku aż roi się od rozmaitych przepisów i receptur, pomysłów, w jaki sposób można dane zioła przetwarzać i wykorzystywać. Wybór roślin leczniczych w książce jest nieprzypadkowy – Krystyna Judka zdecydowała się na dobór takich, które są skuteczne, bezpieczne, uniwersalne i o szerokim zastosowaniu. Lato to wyjątkowa pora na ziołobranie, a niniejszy poradnik ułatwi tę pracę.


Książkę otwiera piwonia, ozdoba ogródków, ale również wspaniała roślina lecznicza. W rozdziale podany jest przepis na marmoladę piwoniową oraz piwoniowe potpourri (domowe pachnidło). Trudno wyobrazić sobie początek lata bez kwiatów czarnego bzu, w książce więc nie mogło zabraknąć rozdziału poświęconego tej roślince. Czarny bez wg podań i legend był rośliną uważaną za krzew magiczny, wielu ludzi drżało przed jego silnym i skutecznym działaniem, niektórzy sądzili, że jest „siedliskiem złego”, wg Słowian czarny bez był świętym drzewem podziemia, zaś wg innych roślina ta zabezpieczała przed czarami i uderzeniem pioruna. Następnie omówiona została koniczyna i ciekawe receptury na bazie tej rośliny. Autorka na tapet wzięła też uczep – to następny omówiony surowiec, który można pozyskiwać latem. Jest to mało znana roślina lecznicza pomocna przy wielu schorzeniach, np. migrenach. Późne lato to również czas na zbieranie jarzębiny – o niej również Czytelnicy przeczytają w pierwszej części poradnika. Porosty to także rzadko w literaturze omawiane surowce lecznicze, natomiast w książce autorka podaje świetne receptury na ich bazie. O dziurawcu, kolejnym bohaterze książki, krąży wiele legend. Autorka dzieli się praktyczną wiedzą o tym, co można z niego przygotować. W lecie zbieramy też przetacznik – w książce podane są wskazówki, w mieszance z jakimi ziołami można odnieść jak najwięcej korzyści terapeutycznych. Lipa to charakterystyczne, letnie drzewo, symbol długowieczności. Również w książce znajdziemy wiele praktycznych porad, jak postępować z tym surowcem. Latem pozyskujemy zielone, niedojrzałe orzechy włoskie w ich łupinach oraz liście. Orzech włoski uważany był za symbol dobrobytu, ponieważ karmił i przywracał siły. Z porą letnią kojarzy się także dziewanna, z której można wyczarować wiele fantastycznych receptur. Bylica piołun zaś to ziele, o którym autorka mogłaby napisać osobną książkę. Dawniej okadzano nim domy, skutecznie odstraszając owady. Trędownik to kolejna, mało popularna roślina lecznicza, którą autorka wysoko ceni. Także i w tym rozdziale podane są użyteczne przepisy, jak postępować z tym ziółkiem.


Książka jest bardzo estetycznie wydana – ma twardą okładkę i dyskretną szatę graficzną cieszącą oko. Użyty papier to wysoka jakość. Pierwsza z czterech części tej uroczej książeczki jest zaproszeniem do cudownego świata ziół leczniczych. Powinna zasilić biblioteczkę każdego ziołowego mola książkowego.


A już 10 września odbędzie się spotkanie autorskie z Krystyną Judką. Z miłości do roślinności to 8 godzin wspaniale spędzonego czasu z tą niezwykłą fitoterapeutką. Będzie czas na rozmowy, wspólne zdjęcie oraz zakup książki z dedykacją. Spotkanie odbędzie się w Dobieszkowie k. Łodzi. Zapraszamy!


Agata Majcher


Inne wpisy w tej kategorii

Jak pobudzić jelita do pracy i dlaczego to takie ważne?

2025-10-21

Jak pobudzić jelita do pracy i dlaczego to takie ważne?

Zdrowe jelita to podstawa dobrego samopoczucia i odporności. Niestety stres, siedzący tryb życia i zła dieta spowalniają ich pracę. Sprawdź, jak naturalnie pobudzić jelita do działania.

Czytaj dalej

Czy polifenole z roślin to nowa generacja naturalnych antybiotyków?

2025-10-15

Czy polifenole z roślin to nowa generacja naturalnych antybiotyków?

Polifenole to cenne związki, które można odnaleźć w różnych częściach roślin – w owocach i w ich skórce, w nasionach, liściach, kwiatach czy korzeniach. Spełniają one ważną funkcję ochronną. Sprawdź.

Czytaj dalej

Błonnik i pektyny – ciche wsparcie odporności i trawienia

2025-10-06

Błonnik i pektyny – ciche wsparcie odporności i trawienia

Błonnik pokarmowy to nie pojedynczy związek, lecz cała grupa substancji pochodzenia roślinnego, opornych na trawienie i wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Sprawdź jak działa na nasze zdrowie.

Czytaj dalej

Naturalne sposoby na stłuszczoną wątrobę

2025-10-02

Naturalne sposoby na stłuszczoną wątrobę

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w naszym organizmie, pełni istotną rolę w detoksykacji. Troska o zdrowie wątroby jest kluczowa dla naszego dobrostanu. Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej

Układ limfatyczny w detoksykacji organizmu – jak go naturalnie wspierać?

2025-09-26

Układ limfatyczny w detoksykacji organizmu – jak go naturalnie wspierać?

Często mówimy o odporności czy detoksykacji organizmu, ale zazwyczaj pomijamy – jakże istotny w tym obszarze – układ limfatyczny. Sprawuje on wiele kluczowych dla organizmu funkcji.

Czytaj dalej

Białko kluczem do zdrowego starzenia się

2025-09-22

Białko kluczem do zdrowego starzenia się

Aktualnie niedożywienie, zwłaszcza w kontekście niedostatecznej podaży białka, staje się jednym z najpoważniejszych problemów zdrowotnych osób starszych. Jak temu zaradzić dowiesz się z tego artykułu.

Czytaj dalej