Biopierwiastki - czym są

Biopierwiastki - czym są

Biopierwiastki to grupa metali (np.: żelazo, miedź, cynk) i niemetali (np. fluor czy jod) występujących w organizmach ludzi i zwierząt. Odgrywają wiele istotnych i różnorodnych ról oraz spełniają dużo funkcji – na przykład kofaktorów w licznych reakcjach enzymatycznych odpowiedzialnych za syntezę kluczowych czynności dla prawidłowej pracy organizmu. Biorą też udział w budowaniu: kości, zębów, skóry, włosów, a także regulują gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymują równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.


Składniki mineralne, wbrew pozorom, stanowią niemały procent masy naszego ciała, bo aż 4 proc. Dla przykładu człowiek o wadze 70 kg ma w swoim ustroju średnio 2,8 kg różnych biopierwiastków. 


Do biopierwiastków zalicza się: 

1) Makroelementy (z gr. makros – „duży” oraz łac. elementum – „substancja pierwotna”). Do makroelementów należą pierwiastki, których dobowe zapotrzebowanie w diecie człowieka przekracza 100 mg na dobę.

Występują w stosunkowo dużych ilościach i stanowią nie mniej niż 0,1 proc. masy organizmu człowieka:

  • tlen – 65,04 proc.,
  • węgiel – 18,25 proc.,
  • wodór – 10,05 proc.,
  • azot – 2,65 proc.,
  • wapń – 1,4 proc.,
  • fosfor – 0,81 proc.,
  • potas – 0,27 proc.,
  • sód – 0,26 proc.,
  • chlor – 0,25 proc.,
  • siarka – 0,21 proc.

2) Mikroelementy (z gr. mikros – „mały” oraz łac. elementum – „substancja pierwotna”). Do mikroelementów należą pierwiastki występujące w minimalnych, śladowych ilościach w organizmach zwierzęcych i roślinnych, niewspółmiernie małych w porównaniu z pierwiastkami podstawowymi, czyli makroelementami.

Do mikroskładników należą:

  • żelazo, 
  • magnez, 
  • mangan, 
  • miedź, 
  • cynk, 
  • molibden, 
  • bor, 
  • kobalt, 
  • jod, 
  • fluor, 
  • chrom, 
  • selen. 



Pierwsze, podstawowe, niezbędne dla naszego życia i zdrowia biopierwiastki śladowe, jakie odkryto, to: żelazo, jod, miedź, mangan, cynk, kobalt, molibden, zaś w latach 70. ubiegłego wieku, dzięki nowym metodom analitycznym, w organizmie człowieka zaobserwowano występowanie kolejnych pierwiastków: selen, chrom, cyna, wanad, krzem i innych. 

Dziś wiadomo o około 20 biopierwiastkach śladowych, a prawdopodobnie ich liczba jest znacznie większa. Wiele mikroelementów jest niezbędnych do tego, by witaminy mogły spełniać funkcje koenzymów. Niedobór biopierwiastków w wyraźny sposób przekłada się na funkcje życiowe organizmu. Przyczyną niedoboru danego mikro- lub makroelementu może być zmniejszenie jego dostawy z pożywieniem lub upośledzenie jego wchłaniania.

Biopierwiastki wchodzą w skład enzymów, koenzymów, hormonów, białek transportowych, regulatorów wzrostu itp. Biopierwiastki dostają się do organizmów wraz z pożywieniem w wyniku kumulacji ze środowiska (gleby, wód lub atmosfery). Ich rozmieszczenie w organizmach jest nierównomierne.

Niedobory różnych biopierwiastków występują bardzo często, przyczyniając się do rozwoju wielu chorób. Duża liczba niecharakterystycznych objawów złego samopoczucia i złego stanu zdrowia może być następstwem niedoboru określonych biopierwiastków.

Żywy organizm nie potrafi sam wytworzyć minerałów, dlatego muszą być one dostarczane wraz z pokarmem. Dobrym źródłem składników mineralnych mogą być wody mineralne – ze względu na obecność w nich m.in.: wapnia, magnezu lub potasu.

Niedobór lub nadmiar biopierwiastków może prowadzić do zaburzeń fizjologicznych. Składniki mineralne są niezbędne w ustroju do celów budulcowych (szczególnie w tkance kostnej), wchodzą w skład: płynów ustrojowych, niektórych enzymów, związków wysokoenergetycznych itp. Wywierają również wpływ na regulację czynności narządowych i ogólnoustrojowych. Zarówno niedobory pierwiastków, jak i ich nadmiar, prowadzą do dysfunkcji organizmu i chorób. Dlatego, aby im zapobiec, powinna być zachowana homeostaza biopierwiastków w organizmie.


Opracowała Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

2024-03-26

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

Z biegiem lat nasze ciała mogą napotkać pewne trudności w prawidłowym metylowaniu DNA. W rezultacie mogą pojawiać się błędy w DNA, zwiększające ryzyko rozwoju chorób, takich jak nowotwory.

Czytaj dalej

Moringa – dla diabetyków i nie tylko

2024-03-22

Moringa – dla diabetyków i nie tylko

Właściwości i popularność moringi na terenie subkontynentu indyjskiego spowodowały, że znalazła szerokie zastosowanie w naturalnej medycynie ajurwedyjskiej. Posiada niezwykłe walory leczniczo-odżywcze

Czytaj dalej

Te witaminy chronią przed nowotworami

2024-03-21

Te witaminy chronią przed nowotworami

Odpowiednie spożycie witamin i składników mineralnych może mieć przełożenie na ryzyko zachorowania na różnego typu nowotwory. W niniejszym artykule skupimy się na tej pierwszej grupie – witaminach.

Czytaj dalej

Niedobór witaminy B12 a przewlekłe zapalenie żołądka

2024-03-13

Niedobór witaminy B12 a przewlekłe zapalenie żołądka

Sprawdź jak niedobór witaminy B12 wpływa na przewlekłe zapalenie żołądka. Zobacz jak chronić swoje zdrowie i jakie badania zrobić.

Czytaj dalej

Naturalne składniki o właściwościach przeciwdepresyjnych

2024-03-12

Naturalne składniki o właściwościach przeciwdepresyjnych

Z niniejszego artykułu dowiesz się, jak za pomocą modyfikacji diety możesz pozytywnie wpłynąć na swoje samopoczucie i zmniejszyć ryzyko zachorowania na poważne schorzenie, jakim jest depresja.

Czytaj dalej

Nadwaga i otyłość ważną przyczyną powstawania nowotworów. Jak schudnąć?

2024-02-06

Nadwaga i otyłość ważną przyczyną powstawania nowotworów. Jak schudnąć?

W jaki sposób nadmierna ilość tkanki tłuszczowej może prowadzić do rozwoju nowotworu u człowieka? Jak poradzić sobie z nadwagą oraz otyłością?

Czytaj dalej