Biopierwiastki - czym są

Biopierwiastki - czym są

Biopierwiastki to grupa metali (np.: żelazo, miedź, cynk) i niemetali (np. fluor czy jod) występujących w organizmach ludzi i zwierząt. Odgrywają wiele istotnych i różnorodnych ról oraz spełniają dużo funkcji – na przykład kofaktorów w licznych reakcjach enzymatycznych odpowiedzialnych za syntezę kluczowych czynności dla prawidłowej pracy organizmu. Biorą też udział w budowaniu: kości, zębów, skóry, włosów, a także regulują gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymują równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.


Składniki mineralne, wbrew pozorom, stanowią niemały procent masy naszego ciała, bo aż 4 proc. Dla przykładu człowiek o wadze 70 kg ma w swoim ustroju średnio 2,8 kg różnych biopierwiastków. 


Do biopierwiastków zalicza się: 

1) Makroelementy (z gr. makros – „duży” oraz łac. elementum – „substancja pierwotna”). Do makroelementów należą pierwiastki, których dobowe zapotrzebowanie w diecie człowieka przekracza 100 mg na dobę.

Występują w stosunkowo dużych ilościach i stanowią nie mniej niż 0,1 proc. masy organizmu człowieka:

  • tlen – 65,04 proc.,
  • węgiel – 18,25 proc.,
  • wodór – 10,05 proc.,
  • azot – 2,65 proc.,
  • wapń – 1,4 proc.,
  • fosfor – 0,81 proc.,
  • potas – 0,27 proc.,
  • sód – 0,26 proc.,
  • chlor – 0,25 proc.,
  • siarka – 0,21 proc.

2) Mikroelementy (z gr. mikros – „mały” oraz łac. elementum – „substancja pierwotna”). Do mikroelementów należą pierwiastki występujące w minimalnych, śladowych ilościach w organizmach zwierzęcych i roślinnych, niewspółmiernie małych w porównaniu z pierwiastkami podstawowymi, czyli makroelementami.

Do mikroskładników należą:

  • żelazo, 
  • magnez, 
  • mangan, 
  • miedź, 
  • cynk, 
  • molibden, 
  • bor, 
  • kobalt, 
  • jod, 
  • fluor, 
  • chrom, 
  • selen. 



Pierwsze, podstawowe, niezbędne dla naszego życia i zdrowia biopierwiastki śladowe, jakie odkryto, to: żelazo, jod, miedź, mangan, cynk, kobalt, molibden, zaś w latach 70. ubiegłego wieku, dzięki nowym metodom analitycznym, w organizmie człowieka zaobserwowano występowanie kolejnych pierwiastków: selen, chrom, cyna, wanad, krzem i innych. 

Dziś wiadomo o około 20 biopierwiastkach śladowych, a prawdopodobnie ich liczba jest znacznie większa. Wiele mikroelementów jest niezbędnych do tego, by witaminy mogły spełniać funkcje koenzymów. Niedobór biopierwiastków w wyraźny sposób przekłada się na funkcje życiowe organizmu. Przyczyną niedoboru danego mikro- lub makroelementu może być zmniejszenie jego dostawy z pożywieniem lub upośledzenie jego wchłaniania.

Biopierwiastki wchodzą w skład enzymów, koenzymów, hormonów, białek transportowych, regulatorów wzrostu itp. Biopierwiastki dostają się do organizmów wraz z pożywieniem w wyniku kumulacji ze środowiska (gleby, wód lub atmosfery). Ich rozmieszczenie w organizmach jest nierównomierne.

Niedobory różnych biopierwiastków występują bardzo często, przyczyniając się do rozwoju wielu chorób. Duża liczba niecharakterystycznych objawów złego samopoczucia i złego stanu zdrowia może być następstwem niedoboru określonych biopierwiastków.

Żywy organizm nie potrafi sam wytworzyć minerałów, dlatego muszą być one dostarczane wraz z pokarmem. Dobrym źródłem składników mineralnych mogą być wody mineralne – ze względu na obecność w nich m.in.: wapnia, magnezu lub potasu.

Niedobór lub nadmiar biopierwiastków może prowadzić do zaburzeń fizjologicznych. Składniki mineralne są niezbędne w ustroju do celów budulcowych (szczególnie w tkance kostnej), wchodzą w skład: płynów ustrojowych, niektórych enzymów, związków wysokoenergetycznych itp. Wywierają również wpływ na regulację czynności narządowych i ogólnoustrojowych. Zarówno niedobory pierwiastków, jak i ich nadmiar, prowadzą do dysfunkcji organizmu i chorób. Dlatego, aby im zapobiec, powinna być zachowana homeostaza biopierwiastków w organizmie.


Opracowała Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Czy polifenole z roślin to nowa generacja naturalnych antybiotyków?

2025-10-15

Czy polifenole z roślin to nowa generacja naturalnych antybiotyków?

Polifenole to cenne związki, które można odnaleźć w różnych częściach roślin – w owocach i w ich skórce, w nasionach, liściach, kwiatach czy korzeniach. Spełniają one ważną funkcję ochronną. Sprawdź.

Czytaj dalej

Nowe badania: Witamina D działa lepiej na odporność niż szczepionka na grypę?

2025-10-08

Nowe badania: Witamina D działa lepiej na odporność niż szczepionka na grypę?

Wirus grypy co roku atakuje miliony organizmów na całym świecie, wywołuje przy tym poważne konsekwencje zdrowotne i społeczne. Mimo rozwoju medycyny wirus wciąż wymyka sie spod kontroli. Dlaczego?

Czytaj dalej

Błonnik i pektyny – ciche wsparcie odporności i trawienia

2025-10-06

Błonnik i pektyny – ciche wsparcie odporności i trawienia

Błonnik pokarmowy to nie pojedynczy związek, lecz cała grupa substancji pochodzenia roślinnego, opornych na trawienie i wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Sprawdź jak działa na nasze zdrowie.

Czytaj dalej

Naturalne sposoby na stłuszczoną wątrobę

2025-10-02

Naturalne sposoby na stłuszczoną wątrobę

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w naszym organizmie, pełni istotną rolę w detoksykacji. Troska o zdrowie wątroby jest kluczowa dla naszego dobrostanu. Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej

Energia z wnętrza komórki – rola koenzymu Q10 w pracy mitochondriów

2025-09-29

Energia z wnętrza komórki – rola koenzymu Q10 w pracy mitochondriów

Starzenie się to naturalny proces, w którym stopniowo spada wydolność naszych komórek i narządów. Jednym z czynników, który odgrywa w nim istotną rolę, jest zmniejszający się poziom koenzymu Q10.

Czytaj dalej

Karnozyna – ochrona komórek w starzeniu organizmu

2025-09-25

Karnozyna – ochrona komórek w starzeniu organizmu

Karnozyna to naturalny strażnik komórek, którego rola nabiera szczególnego znaczenia w okresach zwiększonego obciążenia organizmu oraz wraz z upływem lat. Sprawdź jej działanie.

Czytaj dalej