Burak
Burak

Burak jest bardzo popularnym warzywem często goszczącym na stołach. Należy do rodziny szarłatowatych i jest uprawiany w Europie, Afryce oraz Azji. Istnieje 12 gatunków tej rośliny. 

Burak, a zwłaszcza wyrabiane z niego: soki, kiszonki i zakwasy uznawane są od dawna za źródło zdrowia. Polecane są też sportowcom jako skuteczne środki wzmacniające wydolność i poprawiające wytrzymałość. Swoje walory warzywo to zawdzięcza takim składnikom jak: witamina A, z grupy B (w tym kwas foliowy), C, E oraz K. Zawiera też wiele cennych minerałów jak chociażby: żelazo, cynk, magnez, potas, a także fosfor. W składzie buraka są również antyoksydanty, błonnik, a także flawonoidy. 

Działanie antynowotworowe

Antyoksydanty wchodzące w skład buraka bardzo skutecznie niwelują szkodliwość wolnych rodników. Dzięki temu hamują rozwój chorób nowotworowych. Spożywanie tego warzywa zaleca się również pacjentom zmagającym się z rakiem i poddanym leczeniu np. w przypadku osób z białaczką.  

Inne związki organiczne występujące w buraku – takie jak barwniki – wykazują działania oczyszczające organizm ze szkodliwych substancji. To również przyczynia się do zabezpieczenia przed rakiem. 

Na odporność

Spożywanie buraka wpływa na poprawę odporności dzięki występującym w warzywie minerałom i witaminom. Stanowią one skuteczną ochronę przed przeziębieniem, wirusami i infekcjami. Nawet w przypadku zachorowania jedzenie tego warzywa może wpłynąć na skrócenie czasu potrzebnego do wyzdrowienia oraz złagodzić objawy choroby. Sok z buraka lub jego suplement wpływa na efektywniejszą regenerację organizmu i szybsze przywrócenie sił.    

Na układ krwionośny

Burak powoduje zwiększenie ilości krwi w organizmie. Wzmacnia też funkcjonowanie układu krwionośnego. Z tego względu powinien być spożywany jako środek zapobiegający anemii oraz przy jej leczeniu. Wpływa na poprawę krążenia, dzięki czemu dotleniane są wszystkie tkanki organizmu – w tym mózg. Poza tym skutecznie obniża ciśnienie krwi.

Dla aktywnych

Wielu sportowców na poziomie profesjonalnym, jak i amatorskim, sięga po produkty na bazie buraka. Składniki, które zawiera to warzywo, powodują, że tlen jest lepiej przyswajalny przez tkanki organizmu. Dotlenione mięśnie i układ krwionośny skutkują większymi możliwościami wysiłkowymi. Mięśnie lepiej funkcjonują i szybciej się regenerują. Dzięki regularnemu spożywaniu buraka wytrzymałość oraz sprawność są na wyższym poziomie. 

Inne właściwości buraków

  • Wpływ na lepszą pamięć.
  • Hamują rozwój chorób serca.
  • Wpływają na regulowanie poziomu cholesterolu.  
  • Pomagają na nadciśnienie. 
  • Są zalecane do spożycia dzieciom i młodzieży dla prawidłowego rozwoju ich organizmów.
  • Działanie oczyszczające organizm z toksyn. 
  • Skutecznie pomagają kobietom w minimalizowaniu dolegliwości związanych z okresem menopauzy.
  • Sprawdzają się jako afrodyzjak.
  • Hamują rozwój wielu chorób w tym np. miażdżycy.
  • Dodają energii, przywracają witalność, dlatego powinny je spożywać osoby pracujące fizycznie oraz narażone na stres.
  • Powodują przyspieszenie przemiany materii. 
  • Wykazują działanie przeciwkaszlowe.
  • Są pomocne w zrzuceniu zbędnych kilogramów – dzięki błonnikowi, który powoduje uczucie sytości.     

Inne wpisy w tej kategorii

E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności

2022-09-29

E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności

Produkty, w których występują dodatki do żywności z literą E, budzą wiele kontrowersji. Wiele z nich jest szkodliwych dla zdrowia, mimo dopuszczenia ich do pożycia. Przyjmowane w nadmiarze mogą p [...]

Czytaj dalej

Kawa z reishi – dwa w jednym

2022-09-29

Kawa z reishi – dwa w jednym

Któż nie lubi małej czarnej kawki – nie ma chyba takiej osoby. Dla kawoszów mamy wspaniałą wiadomość. Doskonałą alternatywą jest kawa grzybowa z dodatkiem ekstraktu z grzybów reishi. Napój ten zn [...]

Czytaj dalej

Eliksir młodości, czyli mononukleotyd nikotynoamidowy (NMN)

2022-09-27

Eliksir młodości, czyli mononukleotyd nikotynoamidowy (NMN)

Oprócz wielu chorób, które dotykają ludzkość, sam upływ czasu powoduje, że organizm naturalnie się starzeje, a jego liczne organy pracują coraz słabiej. Czasu oczywiście nie zatrzymamy, ale dzięk [...]

Czytaj dalej

EKSTRA(kt) na dobre trawienie – Medi-Flowery

2022-09-27

EKSTRA(kt) na dobre trawienie – Medi-Flowery

Ekstrakt z zielonej łupiny orzecha włoskiego firmy Medi-Flowery to bogate źródło naturalnych związków bioaktywnych niezbędnych do utrzymania organizmu w dobrej kondycji.Dzięki zawartości flawonol [...]

Czytaj dalej

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

2022-09-26

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

Coraz więcej się mówi o tym, że dodatki do żywności mogą powodować wiele szkód w organizmie człowieka. Wpływają też negatywnie na rozwój dzieci zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. [...]

Czytaj dalej

Grzyb kamforowy – pogromca raka

2022-09-26

Grzyb kamforowy – pogromca raka

W tradycyjnej medycynie tajwańskiej od lat z powodzeniem stosowany jest grzyb występujący na wiecznie zielonych, a zarazem aromatycznych drzewach kamforowych (łac. Cinnamonum kanehirae). Grzyb te [...]

Czytaj dalej