Burak

Burak

Burak

Burak jest bardzo popularnym warzywem często goszczącym na stołach. Należy do rodziny szarłatowatych i jest uprawiany w Europie, Afryce oraz Azji. Istnieje 12 gatunków tej rośliny. 

Burak, a zwłaszcza wyrabiane z niego: soki, kiszonki i zakwasy uznawane są od dawna za źródło zdrowia. Polecane są też sportowcom jako skuteczne środki wzmacniające wydolność i poprawiające wytrzymałość. Swoje walory warzywo to zawdzięcza takim składnikom jak: witamina A, z grupy B (w tym kwas foliowy), C, E oraz K. Zawiera też wiele cennych minerałów jak chociażby: żelazo, cynk, magnez, potas, a także fosfor. W składzie buraka są również antyoksydanty, błonnik, a także flawonoidy. 
   

Działanie antynowotworowe

Antyoksydanty wchodzące w skład buraka bardzo skutecznie niwelują szkodliwość wolnych rodników. Dzięki temu hamują rozwój chorób nowotworowych. Spożywanie tego warzywa zaleca się również pacjentom zmagającym się z rakiem i poddanym leczeniu np. w przypadku osób z białaczką.  

Inne związki organiczne występujące w buraku – takie jak barwniki – wykazują działania oczyszczające organizm ze szkodliwych substancji. To również przyczynia się do zabezpieczenia przed rakiem. 
 

Na odporność

Spożywanie buraka wpływa na poprawę odporności dzięki występującym w warzywie minerałom i witaminom. Stanowią one skuteczną ochronę przed przeziębieniem, wirusami i infekcjami. Nawet w przypadku zachorowania jedzenie tego warzywa może wpłynąć na skrócenie czasu potrzebnego do wyzdrowienia oraz złagodzić objawy choroby. Sok z buraka lub jego suplement wpływa na efektywniejszą regenerację organizmu i szybsze przywrócenie sił.    

Na układ krwionośny

Burak powoduje zwiększenie ilości krwi w organizmie. Wzmacnia też funkcjonowanie układu krwionośnego. Z tego względu powinien być spożywany jako środek zapobiegający anemii oraz przy jej leczeniu. Wpływa na poprawę krążenia, dzięki czemu dotleniane są wszystkie tkanki organizmu – w tym mózg. Poza tym skutecznie obniża ciśnienie krwi.
  

Dla aktywnych

Wielu sportowców na poziomie profesjonalnym, jak i amatorskim, sięga po produkty na bazie buraka. Składniki, które zawiera to warzywo, powodują, że tlen jest lepiej przyswajalny przez tkanki organizmu. Dotlenione mięśnie i układ krwionośny skutkują większymi możliwościami wysiłkowymi. Mięśnie lepiej funkcjonują i szybciej się regenerują. Dzięki regularnemu spożywaniu buraka wytrzymałość oraz sprawność są na wyższym poziomie. 
   

Inne właściwości buraków

    • Wpływ na lepszą pamięć.

    • Hamują rozwój chorób serca.

    • Wpływają na regulowanie poziomu cholesterolu.  

    • Pomagają na nadciśnienie. 

    • Są zalecane do spożycia dzieciom i młodzieży dla prawidłowego rozwoju ich organizmów.

    • Działanie oczyszczające organizm z toksyn. 

    • Skutecznie pomagają kobietom w minimalizowaniu dolegliwości związanych z okresem menopauzy.

    • Sprawdzają się jako afrodyzjak.

    • Hamują rozwój wielu chorób w tym np. miażdżycy.

    • Dodają energii, przywracają witalność, dlatego powinny je spożywać osoby pracujące fizycznie oraz narażone na stres.

    • Powodują przyspieszenie przemiany materii. 

    • Wykazują działanie przeciwkaszlowe.

    • Są pomocne w zrzuceniu zbędnych kilogramów – dzięki błonnikowi, który powoduje uczucie sytości.     

Inne wpisy w tej kategorii

Probiotyki, czyli mikroorganizmy, które dbają o nasze  zdrowie

2021-10-20

Probiotyki, czyli mikroorganizmy, które dbają o nasze zdrowie

Formalna definicja probiotyków to: „żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach dają korzyść zdrowotną gospodarzowi”. Wiele uwagi w ostatnich latach poświęcono badaniom mikrobio [...]

Czytaj dalej

Wszechstronne działanie D3 + K2 + Mk7 + Q10

2021-10-20

Wszechstronne działanie D3 + K2 + Mk7 + Q10

Liczne badania pokazują uzupełniające się działanie witamin D3, K2 i koenzymu Q10 (CoQ10) na układ sercowo-naczyniowy we wspomaganiu wzrostu, gęstości kości, promowaniu dobrego samopoczucia oraz [...]

Czytaj dalej

Korzyści z suplementacji koenzymu Q10

2021-10-20

Korzyści z suplementacji koenzymu Q10

Koenzym Q10 (CoQ10) to rozpuszczalna w tłuszczach substancja naturalnie występująca w naszym organizmie (w najwyższych stężeniach w: sercu, wątrobie, nerkach i trzustce). CoQ10 jest niezbędnym el [...]

Czytaj dalej

Aktywność ruchowa a przemęczenie organizmu

2021-10-19

Aktywność ruchowa a przemęczenie organizmu

Popularne powiedzenie: ,,ruch to zdrowie” zdobywa sobie coraz większe uznanie. Ludzie zaczynają maszerować z kijami, biegać, jeździć na rowerze, pływać oraz uprawiać turystykę górską. Niektórzy t [...]

Czytaj dalej

Bazylia

2021-10-19

Bazylia

Bazylia (łac. Ocimum basilicum) – znana też jako „bazylek ogrodowy” i „bazyliszka” – to roślina uprawna z rodziny jasnotowatych. Od dawna wykorzystywana jest jako przyprawa, warto więc znać jej w [...]

Czytaj dalej

Astaksantyna

2021-10-15

Astaksantyna

Astaksantyna to substancja pochodząca z grupy związków chemicznych zwanych karotenoidami (karoteny i ksantofile). Są to naturalne barwniki występujące w roślinach. Dzięki wielu cennym właściw [...]

Czytaj dalej