Burak

Burak

Burak

Burak jest bardzo popularnym warzywem często goszczącym na stołach. Należy do rodziny szarłatowatych i jest uprawiany w Europie, Afryce oraz Azji. Istnieje 12 gatunków tej rośliny. 

Burak, a zwłaszcza wyrabiane z niego: soki, kiszonki i zakwasy uznawane są od dawna za źródło zdrowia. Polecane są też sportowcom jako skuteczne środki wzmacniające wydolność i poprawiające wytrzymałość. Swoje walory warzywo to zawdzięcza takim składnikom jak: witamina A, z grupy B (w tym kwas foliowy), C, E oraz K. Zawiera też wiele cennych minerałów jak chociażby: żelazo, cynk, magnez, potas, a także fosfor. W składzie buraka są również antyoksydanty, błonnik, a także flawonoidy. 
   

Działanie antynowotworowe

Antyoksydanty wchodzące w skład buraka bardzo skutecznie niwelują szkodliwość wolnych rodników. Dzięki temu hamują rozwój chorób nowotworowych. Spożywanie tego warzywa zaleca się również pacjentom zmagającym się z rakiem i poddanym leczeniu np. w przypadku osób z białaczką.  

Inne związki organiczne występujące w buraku – takie jak barwniki – wykazują działania oczyszczające organizm ze szkodliwych substancji. To również przyczynia się do zabezpieczenia przed rakiem. 
 

Na odporność

Spożywanie buraka wpływa na poprawę odporności dzięki występującym w warzywie minerałom i witaminom. Stanowią one skuteczną ochronę przed przeziębieniem, wirusami i infekcjami. Nawet w przypadku zachorowania jedzenie tego warzywa może wpłynąć na skrócenie czasu potrzebnego do wyzdrowienia oraz złagodzić objawy choroby. Sok z buraka lub jego suplement wpływa na efektywniejszą regenerację organizmu i szybsze przywrócenie sił.    

Na układ krwionośny

Burak powoduje zwiększenie ilości krwi w organizmie. Wzmacnia też funkcjonowanie układu krwionośnego. Z tego względu powinien być spożywany jako środek zapobiegający anemii oraz przy jej leczeniu. Wpływa na poprawę krążenia, dzięki czemu dotleniane są wszystkie tkanki organizmu – w tym mózg. Poza tym skutecznie obniża ciśnienie krwi.
  

Dla aktywnych

Wielu sportowców na poziomie profesjonalnym, jak i amatorskim, sięga po produkty na bazie buraka. Składniki, które zawiera to warzywo, powodują, że tlen jest lepiej przyswajalny przez tkanki organizmu. Dotlenione mięśnie i układ krwionośny skutkują większymi możliwościami wysiłkowymi. Mięśnie lepiej funkcjonują i szybciej się regenerują. Dzięki regularnemu spożywaniu buraka wytrzymałość oraz sprawność są na wyższym poziomie. 
   

Inne właściwości buraków

    • Wpływ na lepszą pamięć.

    • Hamują rozwój chorób serca.

    • Wpływają na regulowanie poziomu cholesterolu.  

    • Pomagają na nadciśnienie. 

    • Są zalecane do spożycia dzieciom i młodzieży dla prawidłowego rozwoju ich organizmów.

    • Działanie oczyszczające organizm z toksyn. 

    • Skutecznie pomagają kobietom w minimalizowaniu dolegliwości związanych z okresem menopauzy.

    • Sprawdzają się jako afrodyzjak.

    • Hamują rozwój wielu chorób w tym np. miażdżycy.

    • Dodają energii, przywracają witalność, dlatego powinny je spożywać osoby pracujące fizycznie oraz narażone na stres.

    • Powodują przyspieszenie przemiany materii. 

    • Wykazują działanie przeciwkaszlowe.

    • Są pomocne w zrzuceniu zbędnych kilogramów – dzięki błonnikowi, który powoduje uczucie sytości.     

Inne wpisy w tej kategorii

Dieta bogatoresztkowa

2021-06-09

Dieta bogatoresztkowa

Dieta bogatoresztkowa Dieta bogatoresztkowa jest stosowana przede wszystkim w zaparciach nawykowych (postać atoniczna, wynikająca z małej aktywności fizycznej i z siedzącego trybu życia), jak ró [...]

Czytaj dalej

Kozłek lekarski na uspokojenie

2021-06-08

Kozłek lekarski na uspokojenie

Kozłek lekarski na uspokojenie Już w starożytności doceniano działania roślin, które pozwalały na tzw. sen sprawiedliwego i wykazywały się działaniem uspokajającym. Do takich zaliczano kozłek le [...]

Czytaj dalej

Zioła działające na psychikę i lepszą pracę mózgu

2021-06-02

Zioła działające na psychikę i lepszą pracę mózgu

Zioła działające na psychikę i lepszą pracę mózgu Większa sprawność umysłowa przydaje się na każdej płaszczyźnie życia. W pracy, szkole, przy wykonywaniu jakichś ważnych zadań, a także w wielu s [...]

Czytaj dalej

Miedź – z czym to się je

2021-05-17

Miedź – z czym to się je

Miedź – z czym to się je Miedź jest interesującym pierwiastkiem śladowym, jednak trochę niedocenianym. Gdy mówimy o konieczności suplementowania mikroelementami, na myśl przychodzą nam: magnez, [...]

Czytaj dalej

Czerwona koniczyna

2021-05-17

Czerwona koniczyna

Czerwona koniczyna Koniczyna czerwona (Trifolium pratense L.) – zwana też łąkową – to bylina z rodziny bobowatych. Rośnie na łąkach, polach, przy drogach, na żyznych glebach oraz w jasnych lasac [...]

Czytaj dalej

Chlorella

2021-05-14

Chlorella

Chlorella Chlorella lub chlorella zwyczajna (Chlorella vulgaris) to jednokomórkowa alga, czyli glon. Należy do grupy zielenic i występuje w wodach słodkich oraz morskich. Zaliczana jest do tzw. [...]

Czytaj dalej