Ciasto buraczkowo-bananowe

Ciasto buraczkowo-bananowe

Przepis na 6 porcji

Składniki (na 6 porcji):

  • Burak – 400 g (4 × sztuka)
    Wskazówka: Buraki zawierają ogrom charakterystycznych barwników – betacyjanin. Związki te cechują się między innymi silnym działaniem przeciwutleniającym – „walczą” z wolnymi rodnikami odpowiadającymi za procesy starzenia się komórek organizmu – także skóry!
  • Banan – 120 g (1 × sztuka)
    Wskazówka: Banany powinny znaleźć się w kuchni zwłaszcza każdej kobiety ciężarnej! Są dobrym rozwiązaniem na poranne mdłości – charakterystyczne dla tego ważnego okresu. Także osoby cierpiące na refluks – do których nierzadko należą także ciężarne – powinny pamiętać o bananach jako o sposobie na zniwelowanie przykrych dolegliwości.
  • Mąka jaglana – 70 g (7 × łyżka)
    Wskazówka: Mąka jaglana należy do produktów niezawierających glutenu. W tym przepisie możesz ją jednak zamienić na taką samą ilość dowolnej innej mąki ze zbóż (nie z orzechów/pestek).
  • Mąka kokosowa (odtłuszczona) – 60 g (4 × łyżka)
  • Olej kokosowy (stały) – 50 g (2.5 × łyżka)
  • Kakao 16 proc., proszek – 50 g (5 × łyżka)
    Wskazówka: Kakao to bardzo bogate źródło przeciwutleniaczy – a więc, podobnie jak buraki, również może przyczyniać się do zachowania młodzieńczego wyglądu na dłużej. Ponadto wspomniane związki wpływają korzystnie na przepływ krwi, niwelując ryzyko rozwoju chorób serca i układu krążenia. Nie trzeba chyba też przypominać, że kakao rzeczywiście poprawia samopoczucie – za takie pozytywne działanie tego produktu odpowiadają między innymi związki: teobromina, kofeina, tyramina.
  • Ksylitol – 21 g (3 × łyżeczka)
  • Soda oczyszczona – 2 g (0.4 × łyżeczka)

Sposób przygotowania:

  1. Buraki ugotuj (około 30 minut), następnie przestudź i obierz, i przygotuj z nich puree (np. za pomocą blendera). W tym wstaw olej kokosowy – w rondelku – do roztapiania.
  2. Połącz przygotowane puree z: buraka, rozgniecionego (np. widelcem) banana i roztopiony olej kokosowy.
  3. W oddzielnej miseczce połącz pozostałe składniki suche, a następnie wymieszaj wszystko razem – czyli składniki mokre i suche.
  4. Przelej masę do formy do pieczenia (np. standardowej keksówki) i piecz około 25–35 minut w temperaturze 180°C, do uzyskania wilgotnej konsystencji (przy sprawdzaniu ciasta patyczkiem będzie on cały czas nieco wilgotny!).


Czas przygotowania (wraz z pieczeniem): około 40 minut.

Wartości odżywcze (dla 1 porcji, czyli 1/6 przepisu): około 250 kcal, w tym: 6 g białka, 12 g tłuszczu, 33 g węglowodanów.

Inne wpisy w tej kategorii

Czy wirusy naprawdę słabną przy diecie bogatej w flawonoidy?

2025-12-12

Czy wirusy naprawdę słabną przy diecie bogatej w flawonoidy?

Czy wirusy rzeczywiście „słabną”, gdy sięgamy po dietę bogatą w te barwne substancje? Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Mikołajki – dzień, w którym ciało czuje dobro

2025-12-05

Mikołajki – dzień, w którym ciało czuje dobro

Moment, w którym z serca szykujesz mikołajkowy prezent, jest jednocześnie małą interwencją prozdrowotną dla twojej psychiki i układu odpornościowego. Sprawdź co jeszcze zyskujesz dając prezent.

Czytaj dalej

Pokarmy wspierające układ odpornościowy

2025-12-04

Pokarmy wspierające układ odpornościowy

Nie jest dziś żadną tajemnicą, że większość chorób wynika z nieodpowiedniego jedzenia, ale jednocześnie wiemy też, że jedzenie może być lekarstwem. Grecki „ojciec medycyny” Hipokrates wieki temu [...]

Czytaj dalej

Trening stabilizacji, który pomoże poprawić i zachować równowagę

2025-12-01

Trening stabilizacji, który pomoże poprawić i zachować równowagę

Stabilizacja ciała potrzebna jest nie tylko tym osobom, które uprawiają sport. Wpływa na lepszą koordynację ruchową i ma zastosowanie na różnych płaszczyznach życia.

Czytaj dalej

Zdrowie kobiety po 50-tce – hormony, nerki i energia życia

2025-11-27

Zdrowie kobiety po 50-tce – hormony, nerki i energia życia

Choć wiele kobiet doświadcza w tym czasie spadku energii, wahań nastroju czy uderzeń gorąca, to świadome, holistyczne podejście może sprawić, że menopauza stanie się łagodnym, naturalnym etapem życia.

Czytaj dalej

Ajurwedyjski kod menstruacji: co dosze mówią o Twoim cyklu

2025-11-17

Ajurwedyjski kod menstruacji: co dosze mówią o Twoim cyklu

W trakcie cyklu miesiączkowego tkanka endometrium pogrubia się, przygotowując macicę do ewentualnej implantacji zarodka. Zgodnie z ajurwedą, ten proces wynika z działania poshaka kapha. Poznaj go.

Czytaj dalej