Cudowny korzeń czerwonej szałwii

Cudowny korzeń czerwonej szałwii



O szałwii (Salvia) słyszał zapewne każdy Czytelnik – większość z osób stosowała ją lub stosuje nadal do płukanek w przypadku bólu gardła, stanów zapalnych czy nawet do mycia głowy – nadaje włosom połysk. Zazwyczaj używamy szałwii lekarskiej (Salvia officinalis), ale chciałbym przybliżyć Państwu wyjątkową odmianę tej rośliny, a mianowicie czerwoną szałwię (Salvia miltiorrhiza), zwaną też: „chińską szałwią”, tan shen lub dan shen. Warto dodać, że łacińska nazwa salvia pochodzi od wyrazu salvus oznaczającego „zdrowie“, a to zobowiązuje.


Azjatycka tradycja

Szałwia czerwona znalazła swoje wybitne miejsce w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej dzięki niezwykłym właściwościom jej korzenia. Również Japończycy i Koreańczycy skutecznie korzystają z dobrodziejstw dan shen. Roślina pochodzi ze wschodniej Azji, gdzie rośnie w słonecznych lasach, na stokach oraz brzegach rzek i jezior. Ta wieloletnia bylina charakteryzuje się korzeniem czerwonego koloru, a kwitnie między czerwcem a wrześniem.

Azjaci od ponad 2000 lat skutecznie stosują korzeń szałwii w chorobach sercowo-naczyniowych (zarówno zapobiegawczo, jak i leczniczo), po zawale serca, w nadciśnieniu tętniczym, miażdżycy czy chorobie wieńcowej. To również ceniony dodatek do kosmetyków pielęgnujących skórę i włosy.


Chińska szałwia a zdrowie
    
Dan shen w ujęciu medycznym śmiało można nazwać „rośliną przeciw''. Ma bowiem właściwości: przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniające, a nawet przeciwnowotworowe. Walory te powodują, że stanowi również doskonały dodatek do kosmetyków i preparatów służących do pielęgnacji twarzy, włosów i ciała.

Wachlarz niedomagań oraz chorób, którym zapobiega chińska szałwia i wspomaga ich leczenie jest naprawdę szeroki. Azjaci – jak wspomniałem – stosują ją w chorobach sercowo-naczyniowych, takich jak: zawał czy atak serca, choroba wieńcowa, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, nieregularna praca i palpitacje serca.


Uwaga!


Regularne stosowanie czerwonej szałwii zmniejsza poziom glukozy we krwi o około 20–30 mg/dl.

Salvia miltiorrhiza to również doskonałe antidotum na wszelkie dolegliwości układu pokarmowego. Łagodzi bowiem objawy wrzodów żołądka, niweluje bóle brzucha i rozstrój żołądka, zapobiega chorobie refluksowej oraz ją niweluje. Na wszelkie niedomagania trawienne i zatrucia można śmiało stosować tan shen.


To również doskonały rozrzedzacz krwi. Dzięki tym właściwościom zapobiega zakrzepicy oraz niweluje ją. Poza tym udrażnia naczynia krwionośne, ale jednocześnie poprawia krzepliwość krwi w przypadku zranień.


Suplementacja chińską szałwią lub stosowanie kosmetyków z jej ekstraktem doskonale wpływa na kondycję skóry. Wszelkie dermatologiczne zmiany, takie jak: trądzik, egzemę czy łuszczycę, można skutecznie leczyć wspomnianymi specyfikami (zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie).


Ponadto szałwia uspokaja, eliminuje złe emocje, lęki i obawy, działa też nasennie, stąd zaleca się ją osobom cierpiącym na bezsenność. Ostatnie badania dowodzą jednoznacznie, że roślina ta wykazuje lecznicze działanie na niedomagania nerek oraz wątroby, a także (i tu ciekawostka!) na zaćmę oraz przewlekłą obturacyjną chorobę płuc. Nie jest to zapewne zamknięta lista dobrodziejstw tej niezwykłej rośliny.


Ekstrakt z korzenia czerwonej szałwii firmy Raw Forest

To kolejny, unikatowy i niezwykle polecany suplement tego renomowanego producenta. Opakowanie zawiera 60 sztuk, całkowicie naturalnych wegańskich kapsułek, stanowiących esencję z korzenia chińskiej szałwii. Dodatek, czyli pullulan (naturalny węglowodan) stanowi jedynie substancję glazurującą. Zalecane jest profilaktyczne stosowanie 1 kapsułki dziennie podczas posiłku, ewentualnie 2 kapsułki w przypadku wspomagania leczenia wyżej wskazanych dolegliwości. Naprawdę warto pochylić się przed tradycyjnymi chińskimi metodami dbania o zdrowie.

Istotne przeciwwskazania

W przypadku szałwii istnieją jednak pewne przeciwwskazania i dotyczą one wszystkich jej gatunków. Właściwości szałwii mogą bowiem kolidować z innymi przyjmowanymi lekami, stąd nie powinno się stosować tego ziela (także suplementów) w przypadku zażywania leków antydepresyjnych, oddziałujących na układ nerwowy, przeciwzakrzepowych czy rozrzedzających krew.


Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią również powinny na ten czas odstąpić od szałwiowej suplementacji. Należy też pamiętać, aby nie przekraczać zalecanych przez producenta dawek. Także długotrwałe przyjmowanie szałwii (innych ziół również) i jej suplementów może negatywnie wpłynąć na organizm, stąd zaleca się pewne przerwy w jej przyjmowaniu, np. tydzień przerwy w miesięcznym cyklu.

Niech nie będzie to jednak dla Państwa straszak. Z ziołami jest podobnie jak z lekami – stosowane w nadmiernych ilościach i przez długi okres mogą zaszkodzić. Nic nie zastąpi bowiem zdrowej zróżnicowanej diety, ale warto sięgnąć po specyfiki używane od wieków przez chińskich medyków.


Opracował Sławomir Śmiełowski
    
    

Inne wpisy w tej kategorii

Ćwiczenia na rwę kulszową

2024-04-24

Ćwiczenia na rwę kulszową

Czasami przy niekontrolowanym schyleniu się nagle czujemy ostry ból w okolicach odcinka lędźwiowego kręgosłupa. To może oznaczać, że właśnie mamy do czynienia z rwą kulszową. Jak sobie pomóc?

Czytaj dalej

Dzieci w wirtualnym świecie

2024-04-16

Dzieci w wirtualnym świecie

Dzieci powinny być chronione przed pułapką uzależnienia od cyfrowych mediów. Rozwój dziecka to przebywanie w realnym świecie, a nie w cyberprzestrzeni, która potrafi okaleczać. Czytaj więcej.

Czytaj dalej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj dalej

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj dalej

Aromaty z Alembika

2024-04-03

Aromaty z Alembika

Przy pomocy pięknego, połyskującego miedzią alembika można wydobyć aromaty z roślin. Podczas destylacji parą wodną z umieszczonych w nim ziół otrzymujemy bardzo cenne olejki eteryczne oraz hydrolaty.

Czytaj dalej