Domowe soki, syropy i kompoty

Domowe soki, syropy i kompoty


Choć wielkimi krokami zbliża się do nas zima i czas zbiorów różnych smacznych i zdrowych surowców musimy przełożyć na cieplejsze miesiące, to z drugiej strony cykl, w którym wszystko zastyga, warto spożytkować na coś innego. Na czytanie i zbieranie receptur, by w odpowiednim czasie przygotować różne wartościowe przetwory.

Do niektórych przepisów co prawda trzeba użyć cukru, który rzeczywiście teraz jest drogi, ale cóż możemy na to poradzić. Mimo to i tak warto zaopatrzyć się w słoiki, butelki i tym podobne sprzęty, by domowe przetwory gościły na naszych półkach, by móc we właściwym czasie po nie sięgnąć.


Soki


Własnoręcznie wykonany sok/syrop z malin, jagód czy z owoców czarnego bzu to wspaniały dodatek do zimowych herbatek. Soki i syropy robi się raz, za to ich przydatność do spożycia jest długa. Warto się wysilić, w sezonie pozyskać surowiec i wyczarować z niego prozdrowotny płyn. Do wykonania soków wykorzystuje się: owoce, warzywa i zioła, które można otrzymać kilkoma metodami:


•    za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej (na zimno),
•    przy użyciu sączka (np. sok z brzozy),
•    używając sokownika (na gorąco).


Pasteryzacja jest popularnym sposobem konserwacyjnym, który stosuje się w celu utrzymania dłuższej przydatności soku do spożycia. Soki owocowe pasteryzuje się w temp. 75°C przez 20–30 min, a soki warzywne – w temp. 90°C przez 15–45 min.


Przepis na sok z owoców czarnego bzu


Składniki:


•    3 kg dojrzałych, prawidłowo wybarwionych owoców czarnego bzu,
•    3 szklanki cukru,
•    2–3 szklanki wody.

Przygotowanie:

Owoce dokładnie obrać z baldachów, opłukać, zasypać cukrem na 24 godziny. Po tym czasie surowiec przecisnąć przez gazę, aż do uzyskania suchej masy. Dodać wodę, gotować ok. 20 min. na małym ogniu. Przelać do słoików, szybko zakręcić. Postawić do góry dnem.

Syropy

Syropy to roślinne koncentraty na bazie soku, wysycone cukrem, gdzie czas całkowitego wysycenia cukrem trwa do kilku tygodni. Do wykonania syropów wykorzystuje się dojrzałe, niezgniłe i nieuszkodzone mechanicznie owoce, zioła lub kwiaty. Surowiec należy oczyścić i opłukać, większe owoce pokroić na kawałki, wiśnie wydrążyć.


Jak przygotować domowy syrop


Surowiec należy włożyć do naczyń (najlepiej gąsiorów lub dużych słojów) i warstwowo zasypać cukrem. Następnie naczynie można zamknąć / zakręcić, potrząsając nim od czasu do czasu, by cukier mógł się rozpuścić. Otrzymany w ten sposób syrop należy ogrzać do ok. 85°C i sklarować, zdejmując z powierzchni soku szumowiny i pianę, a także usuwając osady pozostające na dnie. Sklarowany i gorący syrop rozlać do butelek lub słoików i zakręcić.


Syrop z jabłek


Składniki:


•    5 l wyciśniętego soku z jabłek,
•    4–5 kg cukru,
•    2 laski cynamonu,
•    1 duży pęczek mięty.

Przygotowanie:

Sok wlać do garnka, wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia, dodać cynamon i miętę. Gotować 20–30 min, odstawić na 2–3 godziny. Przecedzić. Syrop wlać do garnka i zagotować. Gorący syrop przelać do słoików lub butelek. Zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Syrop z malin

Składniki:


•    3 kg malin,
•    2 kg cukru.

Przygotowanie:

Maliny opłukać i włożyć do miski, zasypać cukrem i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie składniki włożyć do garnka, zagotować i ostudzić. Przecisnąć przez czystą szmatkę aż do uzyskania suchej masy owocu. Wyciśnięty sok wlać do garnka, zagotować. Gorący przelać do słoików. Zakręcić, postawić do góry dnem.



Kompoty

Kompot to popularny napój z gotowanych owoców – świeżych lub suszonych. Do ich wykonania wystarczą owoce, najlepiej z przyprawowymi dodatkami (np.: goździki, cynamon wanilia czy imbir). Nie trzeba dodawać cukru.

Opracowanie Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Czy wirusy naprawdę słabną przy diecie bogatej w flawonoidy?

2025-12-12

Czy wirusy naprawdę słabną przy diecie bogatej w flawonoidy?

Czy wirusy rzeczywiście „słabną”, gdy sięgamy po dietę bogatą w te barwne substancje? Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Mikołajki – dzień, w którym ciało czuje dobro

2025-12-05

Mikołajki – dzień, w którym ciało czuje dobro

Moment, w którym z serca szykujesz mikołajkowy prezent, jest jednocześnie małą interwencją prozdrowotną dla twojej psychiki i układu odpornościowego. Sprawdź co jeszcze zyskujesz dając prezent.

Czytaj dalej

Pokarmy wspierające układ odpornościowy

2025-12-04

Pokarmy wspierające układ odpornościowy

Nie jest dziś żadną tajemnicą, że większość chorób wynika z nieodpowiedniego jedzenia, ale jednocześnie wiemy też, że jedzenie może być lekarstwem. Grecki „ojciec medycyny” Hipokrates wieki temu [...]

Czytaj dalej

Trening stabilizacji, który pomoże poprawić i zachować równowagę

2025-12-01

Trening stabilizacji, który pomoże poprawić i zachować równowagę

Stabilizacja ciała potrzebna jest nie tylko tym osobom, które uprawiają sport. Wpływa na lepszą koordynację ruchową i ma zastosowanie na różnych płaszczyznach życia.

Czytaj dalej

Zdrowie kobiety po 50-tce – hormony, nerki i energia życia

2025-11-27

Zdrowie kobiety po 50-tce – hormony, nerki i energia życia

Choć wiele kobiet doświadcza w tym czasie spadku energii, wahań nastroju czy uderzeń gorąca, to świadome, holistyczne podejście może sprawić, że menopauza stanie się łagodnym, naturalnym etapem życia.

Czytaj dalej

Ajurwedyjski kod menstruacji: co dosze mówią o Twoim cyklu

2025-11-17

Ajurwedyjski kod menstruacji: co dosze mówią o Twoim cyklu

W trakcie cyklu miesiączkowego tkanka endometrium pogrubia się, przygotowując macicę do ewentualnej implantacji zarodka. Zgodnie z ajurwedą, ten proces wynika z działania poshaka kapha. Poznaj go.

Czytaj dalej