Dzika róża - wspomaganie ukłądu krążenia

Dzika róża - wspomaganie ukłądu krążenia

Dzika róża (Rosa canina L.) jest krzewem, który należy do rodzinny różowatych. Roślina od dawna jest wykorzystywana w medycynie ludowej i znana jako „szypszyna” oraz „psia róża”. Występuje w Europie, Afryce, Azji i Oceanii. Rośnie dziko przy drogach, miedzach, w zaroślach, a także porasta skraje lasów. Ma charakterystyczny przyjemny zapach. 

Skład

Owoce dzikiej róży zawierają witaminy: A, B1, B2, B3, C, E oraz K. W składzie tej rośliny występują także: polifenole, garbniki, pektyny, kwasy organiczne, olejki eteryczne, cukry, a także karotenoidy. Nie brakuje też minerałów takich jak wapń, potas, krzem, żelazo, czy magnez.  

Na wzmocnienie organizmu 

Dzika róża jest bogatym źródłem witaminy C. Dzięki niej tkanki łatwiej się regenerują, a także wolniej starzeją. Podnosi się system odporności, co wpływa na fakt, że organizm jest mniej podatny na infekcje wirusowe. Produkty na bazie dzikiej róży doskonale wzmacniają, dlatego warto je przyjmować w czasie osłabienia, przemęczenia i przy dużym wysiłku fizycznym. Poprawiają one samopoczucie zarówno fizyczne, jak też psychiczne. Dlatego zaleca się je osobom szczególnie narażonym na stres. 

Na poprawę zdrowia

Dzika róża świetnie sprawdza się w przypadku wystąpienia chorób, przeziębień i innych infekcji wirusowych, ponieważ wpływa na zmniejszenie i skrócenie ich objawów. Pomaga przy zapaleniach gardła i grypie. Hamuje rozwój reumatoidalnego zapalenia stawów. 

Substancje zawarte w dzikiej róży wpływają na wzmocnienie i efektywniejsze funkcjonowanie wielu narządów wewnętrznych organizmu człowieka, np. nerek. Pomagają też złagodzić dolegliwości objawiające się przy występowaniu stanów zapalnych układu moczowego.  

Dodatkowe zalety spożywania dzikiej róży

Do zalet dzikiej róży należą: 

  • wzmocnienie komórek tętnic,
  • wspomaganie układu krążenia i chorób serca, 
  • zabezpieczanie organizmu przed szkorbutem, 
  • hamowanie rozwoju wolnych rodników, co skutkuje zminimalizowaniem wystąpienia  chorób nowotworowych,
  • zapobieganie chorobie wrzodowej,
  • utrzymywanie odpowiedniego poziomu witamin w organizmie człowieka,
  • wpływ na wzmocnienie organizmu kobiety będącej w ciąży,
  • poprawa jakości skóry, a także paznokci,
  • systematyczne spożywanie dzikiej róży wpływa na lepszy wygląd włosów, 
  • pomoc przy niestrawności,
  • polecana osobom zmagającym się z nadciśnieniem, 
  • obniżenie stanu ,,złego” cholesterolu, 
  • zapobieganie osteoporozie,
  • ochrona przed uszkodzeniem błony komórkowe wątroby,
  • zalecana przy występowaniu biegunki, 
  • wpływ na uspokojenie, 
  • działanie żółciopędne.


Opracował Jarosław Cieśla

Inne wpisy w tej kategorii

Nowe badania: Witamina D działa lepiej na odporność niż szczepionka na grypę?

2025-10-08

Nowe badania: Witamina D działa lepiej na odporność niż szczepionka na grypę?

Wirus grypy co roku atakuje miliony organizmów na całym świecie, wywołuje przy tym poważne konsekwencje zdrowotne i społeczne. Mimo rozwoju medycyny wirus wciąż wymyka sie spod kontroli. Dlaczego?

Czytaj dalej

Błonnik i pektyny – ciche wsparcie odporności i trawienia

2025-10-06

Błonnik i pektyny – ciche wsparcie odporności i trawienia

Błonnik pokarmowy to nie pojedynczy związek, lecz cała grupa substancji pochodzenia roślinnego, opornych na trawienie i wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Sprawdź jak działa na nasze zdrowie.

Czytaj dalej

Naturalne sposoby na stłuszczoną wątrobę

2025-10-02

Naturalne sposoby na stłuszczoną wątrobę

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w naszym organizmie, pełni istotną rolę w detoksykacji. Troska o zdrowie wątroby jest kluczowa dla naszego dobrostanu. Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej

Energia z wnętrza komórki – rola koenzymu Q10 w pracy mitochondriów

2025-09-29

Energia z wnętrza komórki – rola koenzymu Q10 w pracy mitochondriów

Starzenie się to naturalny proces, w którym stopniowo spada wydolność naszych komórek i narządów. Jednym z czynników, który odgrywa w nim istotną rolę, jest zmniejszający się poziom koenzymu Q10.

Czytaj dalej

Karnozyna – ochrona komórek w starzeniu organizmu

2025-09-25

Karnozyna – ochrona komórek w starzeniu organizmu

Karnozyna to naturalny strażnik komórek, którego rola nabiera szczególnego znaczenia w okresach zwiększonego obciążenia organizmu oraz wraz z upływem lat. Sprawdź jej działanie.

Czytaj dalej

Białko kluczem do zdrowego starzenia się

2025-09-22

Białko kluczem do zdrowego starzenia się

Aktualnie niedożywienie, zwłaszcza w kontekście niedostatecznej podaży białka, staje się jednym z najpoważniejszych problemów zdrowotnych osób starszych. Jak temu zaradzić dowiesz się z tego artykułu.

Czytaj dalej