Dzika róża

Dzika róża

Dzika róża

Dzika róża (Rosa canina L.) jest krzewem, który należy do rodzinny różowatych. Roślina od dawna jest wykorzystywana w medycynie ludowej i znana jako „szypszyna” oraz „psia róża”. Występuje w Europie, Afryce, Azji i Oceanii. Rośnie dziko przy drogach, miedzach, w zaroślach, a także porasta skraje lasów. Ma charakterystyczny przyjemny zapach. 


Skład

Owoce dzikiej róży zawierają witaminy: A, B1, B2, B3, C, E oraz K. W składzie tej rośliny występują także: polifenole, garbniki, pektyny, kwasy organiczne, olejki eteryczne, cukry, a także karotenoidy. Nie brakuje też minerałów takich jak wapń, potas, krzem, żelazo, czy magnez.  

Na wzmocnienie organizmu 

Dzika róża jest bogatym źródłem witaminy C. Dzięki niej tkanki łatwiej się regenerują, a także wolniej starzeją. Podnosi się system odporności, co wpływa na fakt, że organizm jest mniej podatny na infekcje wirusowe. Produkty na bazie dzikiej róży doskonale wzmacniają, dlatego warto je przyjmować w czasie osłabienia, przemęczenia i przy dużym wysiłku fizycznym. Poprawiają one samopoczucie zarówno fizyczne, jak też psychiczne. Dlatego zaleca się je osobom szczególnie narażonym na stres. 

Na poprawę zdrowia

Dzika róża świetnie sprawdza się w przypadku wystąpienia chorób, przeziębień i innych infekcji wirusowych, ponieważ wpływa na zmniejszenie i skrócenie ich objawów. Pomaga przy zapaleniach gardła i grypie. Hamuje rozwój reumatoidalnego zapalenia stawów. 

Substancje zawarte w dzikiej róży wpływają na wzmocnienie i efektywniejsze funkcjonowanie wielu narządów wewnętrznych organizmu człowieka, np. nerek. Pomagają też złagodzić dolegliwości objawiające się przy występowaniu stanów zapalnych układu moczowego.  

Dodatkowe zalety spożywania dzikiej róży

Do zalet dzikiej róży należą: 

    • wzmocnienie komórek tętnic,

    • wspomaganie układu krążenia i chorób serca, 

    • zabezpieczanie organizmu przed szkorbutem, 

    • hamowanie rozwoju wolnych rodników, co skutkuje zminimalizowaniem wystąpienia  chorób nowotworowych,

    • zapobieganie chorobie wrzodowej,

    • utrzymywanie odpowiedniego poziomu witamin w organizmie człowieka,

    • wpływ na wzmocnienie organizmu kobiety będącej w ciąży,

    • poprawa jakości skóry, a także paznokci,

    • systematyczne spożywanie dzikiej róży wpływa na lepszy wygląd włosów, 

    • pomoc przy niestrawności,

    • polecana osobom zmagającym się z nadciśnieniem, 

    • obniżenie stanu ,,złego” cholesterolu, 

    • zapobieganie osteoporozie,

    • ochrona przed uszkodzeniem błony komórkowe wątroby,

    • zalecana przy występowaniu biegunki, 

    • wpływ na uspokojenie, 

    • działanie żółciopędne.

Jarosław Cieśla

Inne wpisy w tej kategorii

Witamina B3, PP (niacyna)

2021-06-10

Witamina B3, PP (niacyna)

Witamina B3, PP (niacyna) Witamina PP (B3) obejmuje swą nazwą dwa związki: kwas nikotynowy i amid kwasu nikotynowego. W ludzkim organizmie witaminę B3 wytwarzają bakterie jelitowe z aminokwasu e [...]

Czytaj dalej

Jod

2021-06-07

Jod

Jod Jod jest niemetalem zaliczanym do grupy fluorowców nazywanych też „chlorowcami” lub „halogenami”. Szacuje się, że ok. 70 proc. jodu znajduje się w morskich osadach dennych – spacery nad brze [...]

Czytaj dalej

Biopierwiastki

2021-06-01

Biopierwiastki

Biopierwiastki Biopierwiastki to grupa metali (np.: żelazo, miedź, cynk) i niemetali (np. fluor czy jod) występujących w organizmach ludzi i zwierząt. Odgrywają wiele istotnych i różnorodnych ró [...]

Czytaj dalej

Magnez i witamina B6

2021-05-20

Magnez i witamina B6

Magnez i witamina B6 Magnez jest bardzo ważnym pierwiastkiem dla organizmu ludzkiego, gdyż bierze udział w ponad 300 reakcjach biochemicznych. Wpływa na właściwą pracę układu nerwowego, sercowo- [...]

Czytaj dalej