Fikocyjanina – błękit zdrowia

Fikocyjanina – błękit zdrowia

W medycynie naturalnej coraz większą popularność jako suplement diety zyskuje spirulina. Jej niezwykle bogaty skład pozwala na uzupełnienie diety w zdrowe i wysoko przyswajalne białko oraz cenne makro- i mikroelementy. My jednak zajmiemy się jednym ze składników spiruliny, a mianowicie fikocyjaniną. Ten niebieskiego koloru pigment spiruliny niezwykle korzystnie wpływa na zdrowie oraz wygląd zewnętrzny. Stosowany jest również w kosmetyce.


Ciekawostka!


Spirulina jest do tego stopnia odżywcza, że NASA wyposaża w nią astronautów udających się w kosmos.


Zacznijmy od spiruliny


Jest to naturalna i bogata w składniki odżywcze alga pochodząca ze słonych wód. Odkryta została w Ameryce Południowej i Afryce w występujących tam alkalicznych jeziorach. Przez setki lat była składnikiem diety wielu narodów, ale dopiero w XX wieku stała się przedmiotem badań naukowych. Od lat 70. poprzedniego stulecia docenili ją mieszkańcy USA, którzy do dziś masowo ją stosują.


Dzięki licznym badaniom naukowym wiemy wiele więcej o prozdrowotnych walorach spiruliny. Około 1 proc.jej masy stanowi pigment zwany fikocyjaniną, który nadaje jej błękitną barwę, ale również samoistnie stanowi wyjątkową substancję.



Fikocyjanina – „diament żywności“


Nie bez powodu tak właśnie eksperci nazwali ten specyfik. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka, co czyni go pożywną bombą białkową. Ponadto bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu białko aż w 85 proc. wchłaniane jest przez organizm. Jak wiemy, białko zapewnia nam poczucie sytości, stąd tak powszechne zastosowanie spiruliny i fikocyjaniny w dietetyce. Jej użycie może być wielorakie. Na rynku występuje w postaci proszku i tabletek. Można więc stosować ją jako suplement (rozpuszczając lub popijając wodą), choć często stanowi barwny i niezwykle odżywczy dodatek do koktajli, ciast, lodów czy mleka.


Ciekawostka!


Badania przeciwnowotworowe na zwierzętach wykazały, że zastosowanie fikocyjaniny może zmniejszyć wielkość guza.



Nadzwyczajne właściwości prozdrowotne


Fikocyjanina to doskonały środek stosowany w profilaktyce zdrowotnej, któremu śmiało można na stałe ˆ„przylepić“ przydomek „przeciw''. Wykazuje on bowiem działania: przeciwutleniające, przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze. Gdy dodamy do tego jeszcze udowodnione naukowo właściwości „anty“, czyli: antyoksydacyjne oraz antynowotworowe, to mamy niemal cały obraz tego wyjątkowego specyfiku.

Fikocyjanina jako doskonały przeciwutleniacz usuwa z organizmu toksyczne wolne rodniki. Gdy zaburzona zostaje równowaga pomiędzy ilością wolnych rodników a przeciwutleniaczy dochodzi do tzw. stresu oksydacyjnego, który prowadzi do rozwoju wielu chorób, w tym przede wszystkim nowotworowych, ale też: miażdżycy, udaru, zawału serca czy choroby Parkinsona. Trudno więc przecenić ten niezwykły walor fikocyjaniny. Przeprowadzone badania wykazały także niezbicie, że fikocyjanina hamuje wzrost komórek rakowych, a gdy już zaatakują organizm – zabija je.






Inne walory prozdrowotne tego nadzwyczajnego specyfiku to między innymi:


•    chroni zdrowe bakterie jelit, wspomagając ich pracę,
•    obniża poziom glukozy we krwi, zapewniając kontrolę nad cukrzycą,
•    reguluje poziom cholesterolu,
•    obniża ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym,
•    przyspiesza metabolizm,
•    wspiera sprawność fizyczną i psychiczną organizmu.,
•    poprawia funkcjonowanie jajników.

W dobie pandemii okazało się również, że fikocyjanina zapobiega powikłaniom po infekcjach wirusowych.

Gdzie szukać fikocyjaniny?


Specyfik ten dostępny jest na rynku, należy jednak zwracać uwagę na jego skład. Często produkty zawierają wiele dodatków, a samej fikocyjaniny jest w nich niewiele. Sklep „Zdrowia bez Leków“ oferuje Państwu fikocyjaninę w proszku – czysty wyciąg ze spiruliny.


W celach profilaktycznych zaleca się przyjęcie 1 miarki dziennie (500 mg), natomiast w przypadku wskazanych wyżej dolegliwości – 2 miarki, czyli 1000 mg.

Udowodnione zalety odżywczo-zdrowotne fikocyjaniny niezbicie przekonują do zastosowania jej w codziennej diecie jako suplementu.


Opracowanie Sławomir Śmiełowski




    
    





Inne wpisy w tej kategorii

Czy wirusy naprawdę słabną przy diecie bogatej w flawonoidy?

2025-12-12

Czy wirusy naprawdę słabną przy diecie bogatej w flawonoidy?

Czy wirusy rzeczywiście „słabną”, gdy sięgamy po dietę bogatą w te barwne substancje? Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Mikołajki – dzień, w którym ciało czuje dobro

2025-12-05

Mikołajki – dzień, w którym ciało czuje dobro

Moment, w którym z serca szykujesz mikołajkowy prezent, jest jednocześnie małą interwencją prozdrowotną dla twojej psychiki i układu odpornościowego. Sprawdź co jeszcze zyskujesz dając prezent.

Czytaj dalej

Pokarmy wspierające układ odpornościowy

2025-12-04

Pokarmy wspierające układ odpornościowy

Nie jest dziś żadną tajemnicą, że większość chorób wynika z nieodpowiedniego jedzenia, ale jednocześnie wiemy też, że jedzenie może być lekarstwem. Grecki „ojciec medycyny” Hipokrates wieki temu [...]

Czytaj dalej

B-kompleks — fundament dobrego samopoczucia i wydolności psychofizycznej

2025-12-03

B-kompleks — fundament dobrego samopoczucia i wydolności psychofizycznej

Witaminy z grupy B tworzą synergiczny zestaw mikroskładników kluczowych dla pracy układu nerwowego, metabolizmu energii, funkcji poznawczych oraz ogólnego samopoczucia. Sprawdź ich działanie.

Czytaj dalej

Co warto wiedzieć o cynku

2025-12-02

Co warto wiedzieć o cynku

Gdyby zrobić ranking składników pokarmowych najważniejszych dla zdrowia człowieka, to na szczycie tej listy znalazłby się cynk. Przybliżamy cechy cynku i wskazujemy, dlaczego warto po niego sięgać.

Czytaj dalej

Trening stabilizacji, który pomoże poprawić i zachować równowagę

2025-12-01

Trening stabilizacji, który pomoże poprawić i zachować równowagę

Stabilizacja ciała potrzebna jest nie tylko tym osobom, które uprawiają sport. Wpływa na lepszą koordynację ruchową i ma zastosowanie na różnych płaszczyznach życia.

Czytaj dalej