Immunoglobuliny IgG w kolostrum kozim i ich wpływ na odporność

Immunoglobuliny IgG w kolostrum kozim i ich wpływ na odporność

Kolostrum (inne nazwy: „siara“, „młodziwo“, „pierwszy pokarm” lub colostrum) to pierwsze mleko, a raczej wydzielina, produkowane w gruczołach mlekowych ssaków (człowieka, krowy, klaczy, kozy czy owcy) jeszcze przed porodem i do kilku dni po porodzie. Siara ma gęstą konsystencję, jest koloru żółtawego i stanowi pierwszy, życiodajny pokarm nowo narodzonego ssaka.

Colostrum kozie zawiera pełną gamę wielu składników odżywczych i zdrowotnych, kompleksowo oddziałuje na organizm, wzmacniając i regulując układ odpornościowy oraz wspomagając dojrzewanie i regenerację tkanek za pośrednictwem aktywnych substancji.


Związek, który w dużej mierze wpływa na odporność ssaków, to immunoglobuliny typu G obecne w „pierwszym pokarmie”. W artykule przyjrzymy się, dlaczego właśnie kolostrum kozie jest godne polecenia.

Czym są immunoglobuliny

Immunoglobuliny (przeciwciała) to specyficzne białka odpornościowe wytwarzane przez komórki plazmatyczne: śledziony, węzłów chłonnych i szpiku kostnego. Są one produkowane w przebiegu odpowiedzi immunologicznej typu humoralnego. Są zdolne do swoistego rozpoznawania antygenów i jeśli układ odpornościowy uzna któreś z nich za obce, zacznie wytwarzać odpowiednie przeciwdziała. Przykładem antygenów mogą być, np.: pyłki roślin, bakterie, grzyby, wirusy, mleko czy jaja.


Komórki układu odpornościowego zapamiętują antygeny, z którymi miały wcześniej do czynienia. Dzieje się tak dzięki pamięci immunologicznej, która – w przypadku ponownego kontaktu z nimi – będzie reagować znacznie szybciej i skuteczniej zapobiegnie przyszłej infekcji. Zjawisko pamięci immunologicznej wykorzystywane jest w szczepieniach ochronnych. Za reakcje odpornościowe organizmu odpowiedzialne są komórki i narządy układu limfatycznego oraz białka osocza (immunoglobuliny). Immunoglobuliny różnią się między sobą – pod względem budowy rozróżnia się klasy: IgM, IgG, IgA, IgE.

Przeciwciała (immunoglobuliny) są częścią ludzkiego i zwierzęcego układu odpornościowego. Odgrywają ważną rolę, broniąc nasz ustrój przed różnymi patogenami.

Immunoglobuliny typu G (IgG)

Immunoglobuliny typu G to najważniejsze i najliczniejsze z przeciwciał (stanowią pulę nawet do ok. 80 proc. wszystkich przeciwciał odpornościowych organizmu). Istotnymi funkcjami immunoglobulin typu G (IgG) są: obrona organizmu przed patogenami, zwiększenie odporności oraz adaptacja organizmu do walki z różnego typu infekcjami. Odgrywają także ważną rolę w czynnej odporności organizmu na ponowne zachorowanie na daną chorobę zakaźną.


Dzięki tzw. pamięci immunologicznej przeciwciała mogą utrzymywać się we krwi przez wiele lat.


IgG przenikają przez łożysko, dzięki czemu potomstwo w chwili porodu otrzymuje przeciwciała od matki, które utrzymują się u dziecka jeszcze przez jeden rok po urodzeniu. Dodatkowo w mleku matki znajdują się przeciwciała IgG, a dzięki piciu matczynego mleka oseski nabywają odporności, ich jelita lepiej pracują – po prostu – maleństwa lepiej się rozwijają.

Kozie Colostrum CAPRIMA IgG 30,3% od HerbaSano – najwyższy dostępny na rynku poziom przeciwciał


W naszym internetowym sklepie dostępne jest liofilizowane, colostrum kozie, zamknięte w kapsułkach z celulozy roślinnej. W kapsułce znajduje się także odżywcza inulina z cykorii o właściwościach prebiotycznych, korzystnie wpływająca na mikroflorę jelit. Kolostrum Caprima jest pozyskane z siary polskich kóz. Kozy hodowane są w przyjaznych warunkach, zwierzęta są karmione pożywieniem wolnym od: GMO, metali ciężkich oraz antybiotyków, tym samym w kozim kolostrum nie ma tego typu substancji. I jeszcze jedna, bardzo ważna informacja, Colostrum CAPRIMA ma bardzo wysoki poziom przeciwciał IgG, na poziomie 30,3 proc., co oznacza, że w 1 kapsułce znajduje się 400 mg koziego kolostrum, z czego immunoglobuliny IgG są na poziomie 120 mg. To bardzo wysoki poziom przeciwciał, a regularne ich uzupełnianie przyczyni się do wzrostu odporności.


W kozim kolostrum znajduje się mnóstwo prozdrowotnych substancji pomocnych w sukcesywnym wzmacnianiu odporności. Skład siary jest niezwykle bogaty, zawiera wiele aktywnych biologicznie substancji – głównie białkowych (laktoferyna, lizozym, immunoglobuliny, polipeptydy, laktoalbumina, glikomakropeptyd, cytokiny). Za zdolności immunostymulujące odpowiadają komórki odpornościowe, takie jak: leukocyty, makrofagi, limfocyty T i B. W siarze obecne są także witaminy: z grupy B (także witamina B12), witaminy A, D, E i K, a także sole mineralne: sód, potas, magnez, fosfor, wapń, cynk, żelazo, jod, selen, enzymy i wiele innych. Dotychczas w kolostrum odkryto ok. 250 substancji biologicznie aktywnych. 

Dlaczego warto wybrać kolostrum kozie?

Pod względem zawartości witamin nabiał kozi przewyższa nabiał krowi. Mleko kozie zbudowane jest z większej niż jego krowi odpowiednik liczby krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu jest szybciej trawione przez człowieka, a substancje odżywcze w nim zawarte są lepiej wchłaniane.


Nabiał kozi ma wysoki poziom selenu, wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwwirusowe. Jest bogatym źródłem kwasu orotowego, który ma właściwości przeciwnowotworowe, spowalnia proces starzenia się komórek, działa wspomagająco podczas leczenia stwardnienia rozsianego, a także poprawia funkcjonowanie wątroby.


Zawiera karnityny, które wpływają pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi i na poziom cukru. Ma też więcej składników mineralnych, takich jak: wapń, fosfor i potas w porównaniu z mlekiem krowim.


Zwróćmy uwagę, gdzie często wypasane są kozy. Są to niewielkie zwierzęta (a już na pewno mniejsze niż krowy), dlatego często je można spotkać w naturalnym, czystym środowisku. Kozy bardzo często pożywiają się zieloną trawą, co dodatkowo pozytywnie wpływa na ich dobrostan i zdrowie.


Warto podkreślić, że siara pozyskiwana od kozy jest najbliższa składem mleku ludzkiemu, w związku z tym lepiej ją przyswajamy. Kozie kolostrum mogą spożywać osoby cierpiące na alergię bądź nietolerancję krowiego mleka. Kozie mleko nie zawiera kazeiny, więc jest idealne dla większości alergików.

Profilaktyka to podstawa

Aby stymulować układ odpornościowy do działania, kolostrum kozie warto przyjmować profilaktycznie. Kolostrum pomaga także w zapobieganiu różnym chorobom, w tym nowotworowym lub  autoimmunologicznym czy chorobom układu pokarmowego (siara wywiera zbawienny wpływ na jelita – substancje w niej zawarte mają zdolność do łagodzenia objawów nieszczelnego jelita, zapewniając regenerację). Dzięki obecności substancji przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych kolostrum można stosować przy infekcjach górnych dróg oddechowych czy zakażeniach bakteryjnych. Ogromna liczba substancji obecnych w kolostrum kozim sprawia, że następuje ogólna poprawa kondycji całego organizmu, dzięki czemu znacznie poprawia się nasze zdrowie.

Co sprawia, że kozie kolostrum to dobry wybór?

•    Zawiera ok. 250 substancji biologicznie aktywnych.
•    Nie zawiera kazeiny, dzięki czemu jest idealne dla większości alergików.
•    Jest dobrze trawione przez człowieka, a substancje odżywcze zawarte w kolostrum są lepiej wchłaniane.
•    Jest bogatym źródłem kwasu orotowego o właściwościach przeciwnowotworowych.
•    Zawiera przeciwciała IgG odgrywające ważną rolę w czynnej odporności organizmu na ponowne zachorowanie na daną chorobę zakaźną.


Opracowanie Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Dzieci w wirtualnym świecie

2024-04-16

Dzieci w wirtualnym świecie

Dzieci powinny być chronione przed pułapką uzależnienia od cyfrowych mediów. Rozwój dziecka to przebywanie w realnym świecie, a nie w cyberprzestrzeni, która potrafi okaleczać. Czytaj więcej.

Czytaj dalej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj dalej

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj dalej

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

2024-04-02

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

Wielu przypadkom nowotworów można zapobiec, gdyby tylko w odpowiednim momencie życia chorzy wdrożyli odpowiednie, prozdrowotne nawyki do swojego codziennego funkcjonowania. Dowiedz się więcej.

Czytaj dalej

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

2024-03-26

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

Z biegiem lat nasze ciała mogą napotkać pewne trudności w prawidłowym metylowaniu DNA. W rezultacie mogą pojawiać się błędy w DNA, zwiększające ryzyko rozwoju chorób, takich jak nowotwory.

Czytaj dalej