Kapary – symbol ludzkiej kondycji

Kapary – symbol ludzkiej kondycji

Kapary (Capparis L.) to gatunek roślin należący do rodziny kaparowatych. Występują przede wszystkim w: rejonie śródziemnomorskim, Azji, Australii oraz na niektórych wyspach Oceanu Spokojnego, czyli Pacyfiku. Trudno dziś wyobrazić sobie kuchnię włoską, grecką czy francuską bez kaparów.

Te małe o cierpkim smaku kulki zaczynają doceniać także smakosze innych kuchni europejskich. Przyjrzyjmy się bliżej tym coraz bardziej popularnym również w Polsce – owocom kapara.


Przyprawa, ale też lek

Do całej rodziny należy 139 gatunków tej rośliny. Niektóre odmiany są typowo ozdobne, inne służą jako przyprawa (na przykład pąki kwiatowe kaparów ciernistych) szczególnie w kuchni francuskiej a jeszcze inne stosowane są w ...lecznictwie.

W Polsce mamy jeszcze niewielki wybór, ale na rynku dostępne już są pączki kaparu ciernistego – zazwyczaj marynowane w zalewie octowej. Z wyglądu przypominają zielone oliwki, ale są dużo ostrzejsze w smaku. Nie jest on zawsze jednakowy, albowiem każdy gatunek tego owocu ma troszkę inny posmak. Kapary cenione są jednak we Francji, Grecji, Włoszech i Hiszpanii za wyjątkowy smak, aromat, ale też za prozdrowotne właściwości. Kapary cierniste wymienione są nawet w Biblii, a zdaniem biblistów są one symbolem ludzkiej kondycji.


Młodość i kondycja

Kapary to bogate źródło witamin, minerałów oraz innych prozdrowotnych składników. Zawierają między innymi polifenole będące naturalnymi strażnikami przed działaniem wolnych rodników, które jak wiemy odpowiadają za rozwój chorób nowotworowych oraz proces starzenia organizmu. Antyoksydanty wzmacniają też ogólnie ustrój przed różnego rodzaju infekcjami.
 
Pączki omawianej rośliny zawierają również witaminę C, która również opóźnia starzenie, ale i podnosi odporność organizmu, wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Obecna także w pączkach rutyna spowalnia utlenianie się witaminy C oraz wspomaga jej przyswajanie. Podobnie działają kwercetyna oraz kemferol pomagają wchłaniać witaminy i minerały oraz odmładzają nasze ciało.
Kapary to również niezbędna witamina A, która zapobiega chorobom wzroku (w szczególności tak zwanej kurzej ślepocie) a wraz z witaminą C poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Przyspiesza też gojenie się ran, wzmacnia układ immunologiczny. Badania dowodzą niezbicie, że witamina A ogranicza ryzyko oraz spowalnia rozwój raka: jelita grubego, płuc i piersi.

Kapary to także skarbnica: sodu, magnezu, wapnia i potasu, czyli bardzo istotnych minerałów dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jak wiadomo, nadmiar sodu może powodować ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, dlatego warto odpowiednio zbilansować swoją dietę – szczególnie dotyczy to osób, u których zdiagnozowano już tę powszechną przypadłość. Z kaparami (podobnie zresztą jak ze wszystkim) nie należy przesadzać, ale też zbytnio nie przejmować się tymi obostrzeniami. Sam często jadam te przepyszne pączki i nie zauważyłem niepokojących zmian w ciśnieniu tętniczym.


Zdrowe serce, wątroba i jelita

Kapary nadają posiłkom fantastyczny posmak, stanowiąc jednocześnie naturalny lek. Cierpki smak powoduje, że te zielone kuleczki są doskonałym antidotum na dolegliwości wątrobowe i całego układu pokarmowego. Doskonale regulują procesy metaboliczne, łagodzą ponadto udręki żołądkowo-jelitowe (wzdęcia, biegunki, ale i zaparcia). Poprawiają pracę jelit, ich perystaltykę i wypróżnianie. Niska kaloryczność kaparów pomaga jednocześnie w procesie odchudzania.

Wspomnianą już wyżej opinię biblistów potwierdzają badania naukowe i praktyka, albowiem stwierdzono pozytywny wpływ spożywania kaparów na kondycję i energię życiową oraz  na zwiększenie libido. Stąd też kapary uznawane są za znakomity afrodyzjak.

Kapary to także klucz do zdrowego serca i układu krążenia. Obecne w nich antyoksydanty skutecznie regulują działanie krwiobiegu, zapobiegając jednocześnie jakże powszechnej miażdżycy.

Ostra kuchnia śródziemnomorska

Dla miłośników ostrych smaków kapary to doskonałe rozwiązanie. W smaku przypominają oliwki z chrzanem, ale tak naprawdę trudno je zastąpić. Mogą stanowić doskonały (a przy tym zdrowy) dodatek do: sosów, sałatek, makaronów, pizzy czy dań mięsnych (tych jednak nie zalecam). Oryginalność i wyrazistość potraw z udziałem kaparów jest niezapomniana.A gdy dodamy do tego walory prozdrowotne, to... trudno obejść się bez tych zielonych kuleczek.

Nie zaleca się kaparów osobom z problemami sercowymi, obrzękami spowodowanymi nadmiarem wody w organizmie oraz cierpiącym na osteoporozę.

Niemniej jednak kapary stanowią znakomity (a przede wszystkim zdrowy) dodatek do posiłków i warto, aby kuchnia polska, śladem kuchni włoskiej, greckiej czy francuskiej, zaadaptowała je.


Opracowanie Sławomir Śmiełowski




Inne wpisy w tej kategorii

Czy wirusy naprawdę słabną przy diecie bogatej w flawonoidy?

2025-12-12

Czy wirusy naprawdę słabną przy diecie bogatej w flawonoidy?

Czy wirusy rzeczywiście „słabną”, gdy sięgamy po dietę bogatą w te barwne substancje? Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Mikołajki – dzień, w którym ciało czuje dobro

2025-12-05

Mikołajki – dzień, w którym ciało czuje dobro

Moment, w którym z serca szykujesz mikołajkowy prezent, jest jednocześnie małą interwencją prozdrowotną dla twojej psychiki i układu odpornościowego. Sprawdź co jeszcze zyskujesz dając prezent.

Czytaj dalej

Pokarmy wspierające układ odpornościowy

2025-12-04

Pokarmy wspierające układ odpornościowy

Nie jest dziś żadną tajemnicą, że większość chorób wynika z nieodpowiedniego jedzenia, ale jednocześnie wiemy też, że jedzenie może być lekarstwem. Grecki „ojciec medycyny” Hipokrates wieki temu [...]

Czytaj dalej

Trening stabilizacji, który pomoże poprawić i zachować równowagę

2025-12-01

Trening stabilizacji, który pomoże poprawić i zachować równowagę

Stabilizacja ciała potrzebna jest nie tylko tym osobom, które uprawiają sport. Wpływa na lepszą koordynację ruchową i ma zastosowanie na różnych płaszczyznach życia.

Czytaj dalej

Zdrowie kobiety po 50-tce – hormony, nerki i energia życia

2025-11-27

Zdrowie kobiety po 50-tce – hormony, nerki i energia życia

Choć wiele kobiet doświadcza w tym czasie spadku energii, wahań nastroju czy uderzeń gorąca, to świadome, holistyczne podejście może sprawić, że menopauza stanie się łagodnym, naturalnym etapem życia.

Czytaj dalej

Ajurwedyjski kod menstruacji: co dosze mówią o Twoim cyklu

2025-11-17

Ajurwedyjski kod menstruacji: co dosze mówią o Twoim cyklu

W trakcie cyklu miesiączkowego tkanka endometrium pogrubia się, przygotowując macicę do ewentualnej implantacji zarodka. Zgodnie z ajurwedą, ten proces wynika z działania poshaka kapha. Poznaj go.

Czytaj dalej