Agata

Agata

Młody, świeży kokos – doskonały izotonik

Kokos świeży

Kokos kojarzy się nam z charakterystycznym, włochatym, wysuszonym, nieco jajowatym kształtem, w środku którego znajduje się gruby, suchy i pyszny miąższ. Ale istnieje także drugi rodzaj kokosa, tzw. młody kokos, który pokryty jest zieloną skórą kryjącą grubą, białą warstwę, następnie jest łupina, miąższ i wreszcie niezwykle ważny dla naszego zdrowia – płyn kokosowy.

W handlu najczęściej dostępne są młode, zawinięte w folię kokosy już „oskórowane”, koloru białego mające od góry kształt stożka. W środku młodego kokosa znajduje się niepowtarzalny, kremowy i delikatny miąższ, z którego można stworzyć fantazyjne desery. Dlaczego warto się zainteresować młodym kokosem oraz tym, jakie ma wartości prozdrowotne?

Woda kokosowa ratuje życie

Płyn z młodego kokosa zyskał miano „wody życia”, gdyż składem elektrolitowym podobny jest do osocza ludzkiej krwi. Największe stężenie cennych składników odżywczych jest w młodym kokosie, czyli takim, który zerwano w 5–7 miesiącu dojrzewania.


O soku z wnętrza młodego kokosa można w sieci przeczytać wiele ciekawostek, na przykład takich, że podczas II wojny światowej podawano go dożylnie żołnierzom, kiedy brakowało roztworu soli fizjologicznej. Na różnych stronach internetowych dowiemy się, że zamiast krwi przetaczano wodę kokosową, która (dzięki naturalnej filtracji zachodzącej w drzewie) jest płynem sterylnie czystym.


Zdarzyło się w 1992 roku, że w szpitalu na jednej z wysp Oceanii pechowo zabrakło płynu fizjologicznego. A trzeba go było niezwłocznie podać, gdyż pacjent silnie wymiotował. Ponieważ samolot z nową dostawą leków miał przylecieć dopiero za kilka dni, personel medyczny zdecydował się improwizować. Pracownicy szpitala słyszeli już wcześniej, że dawniej w takich przypadkach podawano dożylnie kokosową wodę, więc zdecydowali się skorzystać z takiego rozwiązania. Chory przez dwa dni miał zawieszoną kroplówkę z wodą z młodego kokosa. Stan pacjenta się poprawił, a to odważne przedsięwzięcie dowodzi, że woda kokosowa nadaje się do dożylnego podawania.

Skład wody kokosowej

Płyn zawiera sporo elektrolitów: potas, sód, magnez, wapń i fosfor. To dlatego jest wspaniałym, naturalnym izotonikiem. W wodzie kokosowej znajdują się: kwasy organiczne (szczególnie cenny, wzmacniający odporność kwas laurynowy, który jest także w kobiecym mleku), fitohormony (auksyny, gibereliny, cytokiny) i enzymy, a także witaminy oraz sole mineralne: miedź, żelazo, mangan, selen, witaminy z grupy B, witamina C. Oprócz tego młody kokos to także aminokwasy egzogenne: fenyloalanina, lizyna, tryptofan oraz histydyna.

Wpływ wody kokosowej na zdrowie

Znakomity izotonik


Dzięki wysokiej zawartości elektrolitów woda kokosowa jest doskonałym rozwiązaniem dla osób aktywnych. Płyn kokosowy to alternatywa dla sztucznych napojów izotonicznych naszpikowanych cukrem, barwnikami i konserwantami. Woda z kokosa doskonale nawadnia i uzupełnia elektrolity tak niezbędne po intensywnym wysiłku. Zawarty w wodzie kokosowej potas wspiera zdrowie serca, obniża ciśnienie tętnicze, a tym samym zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego. Z kolei magnez jest bardzo ważny dla osób trenujących. Podczas intensywnego wysiłku elektrolity (w tym magnez) są wydalane wraz z potem. Większość zasobów tego pierwiastka zmagazynowana jest w mięśniach – zwiększa on ich wytrzymałość i jest niezbędny do tego, by się rozluźniały i rozkurczały.


Dobra na kaca


Wiele osób od czasu do czasu cierpi na tzw. kaca. Czyli na przypadłość spowodowaną odwodnieniem, utratą elektrolitów i zatruciem metabolitami wątpliwej jakości alkoholu. Aby się ustrzec przed przykrymi doznaniami, powinniśmy pamiętać o uzupełnianiu płynów oraz elektrolitów. Woda kokosowa jest więc zatem idealnym antidotum.


Biegunki i wymioty


Zaburzenie gospodarki elektrolitowej pojawia się również przy różnego typu zatruciach – także w przypadku zatrucia lekami. Woda kokosowa uzupełnia elektrolity podczas biegunek i zakażeń jelitowych, a oprócz tego zawiera mnóstwo bioaktywnych enzymów ułatwiających trawienie.


Dla osób na dietach odchudzających


Woda kokosowa zawiera enzymy, które ułatwiają trawienie, zatem osoby dbające o linię mogą śmiało sięgać po ten zdrowy płyn, ponieważ jest małokaloryczny – zawiera niewiele węglowodanów i tłuszczów. 


Reguluje poziom cholesterolu?


Nie ma wystarczających dowodów naukowych na ten temat. Niektóre badania przeprowadzone na szczurach sugerują, że woda kokosowa może obniżać poziom cholesterolu, ale czy działa to analogicznie na ludzki organizm? Nie wiadomo, ponieważ brakuje kompletnych danych. 


Dobry kosmetyk


Woda kokosowa znajduje się w niektórych kosmetykach. Nic w tym dziwnego, bowiem w jej składzie jest hormon kinetyna wywierający silny wpływ na komórki skóry, działając antyoksydacyjnie i przeciwstarzeniowo. Kinetyna chroni DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

Czym się kierować przy zakupie wody z kokosa?

W handlu dostępne są wody kokosowe w: butelkach plastikowych, szklanych, puszkach i tetra pakach. Zdarza się, że producenci fałszują produkt, sprzedając zwykłą wodę i dodając do niej cukry. Dlatego, jeśli na etykiecie pojawi się informacja, że woda jest dodatkowo wzbogacona o cukier (sacharozę, fruktozę, glukozę czy syrop kukurydziany), to taki produkt powinien wzbudzić naszą czujność.


Lepiej jest sięgać po formę naturalną, czyli po wodę zamkniętą w młodym kokosie – wówczas będziemy mieć pewność, że produkt nie jest podrobiony.


Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Moringa

2020-06-05

Moringa

Moringa rośnie u podnóży Himalajów. Surowce z drzewa uznano za superżywność, więc szybko stało się popularne na całym świecie. Bogactwo składników odżywczych tej rośliny jest godne podziwu.

Czytaj dalej

Kapusta kiszona w polskiej kuchni

2020-05-07

Kapusta kiszona w polskiej kuchni

Kapusta kiszona wygrałaby plebiscyt na jedno z najpopularniejszych polskich specjałów. Jest bardzo smaczna sama albo składnik innych potraw, to jeszcze ma bardzo dużo wartościowych składników.

Czytaj dalej

Gorzki smak zdrowia – cykoria podróżnik

2020-04-27

Gorzki smak zdrowia – cykoria podróżnik

Cykorię można wykorzystywać na wiele różnych sposobów. I to nie tylko w aspekcie kulinarnym, smakowym. W dawnych czasach, kiedy kawa była luksusem, zamiast niej pito podprażane korzenie cykorii.

Czytaj dalej

Kozi nabiał – oręż przeciwko wirusom

2020-04-27

Kozi nabiał – oręż przeciwko wirusom

Kozi nabiał jest popularny nie tylko wśród osób, które mają alergię na mleko krowie, ale także wśród tych, którym zależy na utrzymaniu dobrego zdrowia.

Czytaj dalej

Pigwa – na ratunek stawom

2020-04-06

Pigwa – na ratunek stawom

Bolące stawy potrafią skutecznie uprzykrzyć życie i to niezależnie od wieku. Dlatego warto rozejrzeć się wśród skarbów natury, czy może tam nie kryje się jakiś lek. Na pewno jednym z nich jest pigwa.

Czytaj dalej

Koper włoski – zastosowanie, właściwości i działanie

2020-04-06

Koper włoski – zastosowanie, właściwości i działanie

Koper włoski to jedno z cudownych ziół św. Hildegardy. Mniszka widziała jego duży potencjał w leczeniu różnych dolegliwości układu trawiennego. Jednak jest stosowany także przy innych schorzeniach.

Czytaj dalej