Młody, świeży kokos – doskonały izotonik

Młody, świeży kokos – doskonały izotonik

Kokos kojarzy się nam z charakterystycznym, włochatym, wysuszonym, nieco jajowatym kształtem, w środku którego znajduje się gruby, suchy i pyszny miąższ.

Ale istnieje także drugi rodzaj kokosa, tzw. młody kokos, który pokryty jest zieloną skórą kryjącą grubą, białą warstwę, następnie jest łupina, miąższ i wreszcie niezwykle ważny dla naszego zdrowia – płyn kokosowy.


W handlu najczęściej dostępne są młode, zawinięte w folię kokosy już „oskórowane”, koloru białego mające od góry kształt stożka. W środku młodego kokosa znajduje się niepowtarzalny, kremowy i delikatny miąższ, z którego można stworzyć fantazyjne desery. Dlaczego warto się zainteresować młodym kokosem oraz tym, jakie ma wartości prozdrowotne?

Woda kokosowa ratuje życie

Płyn z młodego kokosa zyskał miano „wody życia”, gdyż składem elektrolitowym podobny jest do osocza ludzkiej krwi. Największe stężenie cennych składników odżywczych jest w młodym kokosie, czyli takim, który zerwano w 5–7 miesiącu dojrzewania.


O soku z wnętrza młodego kokosa można w sieci przeczytać wiele ciekawostek, na przykład takich, że podczas II wojny światowej podawano go dożylnie żołnierzom, kiedy brakowało roztworu soli fizjologicznej. Na różnych stronach internetowych dowiemy się, że zamiast krwi przetaczano wodę kokosową, która (dzięki naturalnej filtracji zachodzącej w drzewie) jest płynem sterylnie czystym.


Zdarzyło się w 1992 roku, że w szpitalu na jednej z wysp Oceanii pechowo zabrakło płynu fizjologicznego. A trzeba go było niezwłocznie podać, gdyż pacjent silnie wymiotował. Ponieważ samolot z nową dostawą leków miał przylecieć dopiero za kilka dni, personel medyczny zdecydował się improwizować. Pracownicy szpitala słyszeli już wcześniej, że dawniej w takich przypadkach podawano dożylnie kokosową wodę, więc zdecydowali się skorzystać z takiego rozwiązania. Chory przez dwa dni miał zawieszoną kroplówkę z wodą z młodego kokosa. Stan pacjenta się poprawił, a to odważne przedsięwzięcie dowodzi, że woda kokosowa nadaje się do dożylnego podawania.

Skład wody kokosowej

Płyn zawiera sporo elektrolitów: potas, sód, magnez, wapń i fosfor. To dlatego jest wspaniałym, naturalnym izotonikiem. W wodzie kokosowej znajdują się: kwasy organiczne (szczególnie cenny, wzmacniający odporność kwas laurynowy, który jest także w kobiecym mleku), fitohormony (auksyny, gibereliny, cytokiny) i enzymy, a także witaminy oraz sole mineralne: miedź, żelazo, mangan, selen, witaminy z grupy B, witamina C. Oprócz tego młody kokos to także aminokwasy egzogenne: fenyloalanina, lizyna, tryptofan oraz histydyna.

Wpływ wody kokosowej na zdrowie

Znakomity izotonik


Dzięki wysokiej zawartości elektrolitów woda kokosowa jest doskonałym rozwiązaniem dla osób aktywnych. Płyn kokosowy to alternatywa dla sztucznych napojów izotonicznych naszpikowanych cukrem, barwnikami i konserwantami. Woda z kokosa doskonale nawadnia i uzupełnia elektrolity tak niezbędne po intensywnym wysiłku. Zawarty w wodzie kokosowej potas wspiera zdrowie serca, obniża ciśnienie tętnicze, a tym samym zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego. Z kolei magnez jest bardzo ważny dla osób trenujących. Podczas intensywnego wysiłku elektrolity (w tym magnez) są wydalane wraz z potem. Większość zasobów tego pierwiastka zmagazynowana jest w mięśniach – zwiększa on ich wytrzymałość i jest niezbędny do tego, by się rozluźniały i rozkurczały.


Dobra na kaca


Wiele osób od czasu do czasu cierpi na tzw. kaca. Czyli na przypadłość spowodowaną odwodnieniem, utratą elektrolitów i zatruciem metabolitami wątpliwej jakości alkoholu. Aby się ustrzec przed przykrymi doznaniami, powinniśmy pamiętać o uzupełnianiu płynów oraz elektrolitów. Woda kokosowa jest więc zatem idealnym antidotum.


Biegunki i wymioty


Zaburzenie gospodarki elektrolitowej pojawia się również przy różnego typu zatruciach – także w przypadku zatrucia lekami. Woda kokosowa uzupełnia elektrolity podczas biegunek i zakażeń jelitowych, a oprócz tego zawiera mnóstwo bioaktywnych enzymów ułatwiających trawienie.


Dla osób na dietach odchudzających


Woda kokosowa zawiera enzymy, które ułatwiają trawienie, zatem osoby dbające o linię mogą śmiało sięgać po ten zdrowy płyn, ponieważ jest małokaloryczny – zawiera niewiele węglowodanów i tłuszczów. 


Reguluje poziom cholesterolu?


Nie ma wystarczających dowodów naukowych na ten temat. Niektóre badania przeprowadzone na szczurach sugerują, że woda kokosowa może obniżać poziom cholesterolu, ale czy działa to analogicznie na ludzki organizm? Nie wiadomo, ponieważ brakuje kompletnych danych. 


Dobry kosmetyk


Woda kokosowa znajduje się w niektórych kosmetykach. Nic w tym dziwnego, bowiem w jej składzie jest hormon kinetyna wywierający silny wpływ na komórki skóry, działając antyoksydacyjnie i przeciwstarzeniowo. Kinetyna chroni DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

Czym się kierować przy zakupie wody z kokosa?

W handlu dostępne są wody kokosowe w: butelkach plastikowych, szklanych, puszkach i tetra pakach. Zdarza się, że producenci fałszują produkt, sprzedając zwykłą wodę i dodając do niej cukry. Dlatego, jeśli na etykiecie pojawi się informacja, że woda jest dodatkowo wzbogacona o cukier (sacharozę, fruktozę, glukozę czy syrop kukurydziany), to taki produkt powinien wzbudzić naszą czujność.


Lepiej jest sięgać po formę naturalną, czyli po wodę zamkniętą w młodym kokosie – wówczas będziemy mieć pewność, że produkt nie jest podrobiony.


Opracowała Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Naturalne składniki o właściwościach przeciwdepresyjnych

2024-03-12

Naturalne składniki o właściwościach przeciwdepresyjnych

Z niniejszego artykułu dowiesz się, jak za pomocą modyfikacji diety możesz pozytywnie wpłynąć na swoje samopoczucie i zmniejszyć ryzyko zachorowania na poważne schorzenie, jakim jest depresja.

Czytaj dalej

Przechowywanie warzyw i owoców. Sprawdź czy robisz to dobrze

2024-01-23

Przechowywanie warzyw i owoców. Sprawdź czy robisz to dobrze

W tym artykule podpowiadamy jak należy przechowywać warzywa i owoce. Czy lodówka to faktycznie dobre rozwiązanie? Zobacz jakie warzywa lubią chłód a jakie nie przepadają za zimnem.

Czytaj dalej

Sięgnij po kiszonki

2023-12-28

Sięgnij po kiszonki

Nie znam osoby, która nie lubiłaby kiszonek. Jest to jeden z najstarszych sposobów na zabezpieczenie produktów przed zepsuciem, a przy okazji metoda na jakże smaczne i zdrowe przysmaki. Moje poko [...]

Czytaj dalej

Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm

2023-11-23

Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm

W tym artykule skupimy się na prostych strategiach, jak za pomocą zdrowego pokarmu będziemy mogli nabrać energii i witalności, poprawiając samopoczucie, wzmacniając odporność i wspierając nasze ciało.

Czytaj dalej

Zbigniew T. Nowak: Aloes – gdy słabnie odporność organizmu

2023-10-24

Zbigniew T. Nowak: Aloes – gdy słabnie odporność organizmu

Aloes to znakomity środek wzmacniający organizm. Zawdzięcza to tak zwanym stymulatorom biogennym – związkom o działaniu regenerującym i pobudzającym funkcje życiową.

Czytaj dalej

Chrzan pospolity (Armoracia rusticana) - naturalny antybiotyk

2023-10-06

Chrzan pospolity (Armoracia rusticana) - naturalny antybiotyk

Chrzan pospolity jest jednym z najstarszych ziół, to naturalny antybiotyk. Z powodu swych właściwości chrzan i dziś sadzony jest w prawie każdym wiejskim ogrodzie i sadzie.

Czytaj dalej