Wegański chłodnik z pędów pałki szerokolistnej a'la Tarator - idealny na upał!

Wegański chłodnik z pędów pałki szerokolistnej a'la Tarator - idealny na upał!

Czerwiec to czas rozpoczęcia wakacji. Nie ma się czemu dziwić. Przecież każdy z nas czeka na chwilę wytchnienia od codziennej rutyny na łonie natury. A dla miłośników dzikiej kuchni to może być dobry moment żeby przygotować się i zaplanować zbiór gatunków kojarzonych z tym okresem. Tym bardziej, że aż się prosi połączyć np. odpoczynek nad wodą ze rozpoznawaniem i zbiorem roślin występujących na takich stanowiskach. A według mnie warto zacząć od gatunków najlepiej opatrzonych i powszechnie znanych. Zgadzacie się?

Pałka szerokolistna

Myślę, że pałka szerokolistna (Typha latifolia) idealnie się do tego nadaje. Porasta brzegi stawów i jezior, jak również wolno płynące wody. Zakładam, że każdy miał okazję ją kiedyś spotkać. Wytwarza charakterystyczne „pałki” będące jej kwiatostanami żeńskimi. Przez to jest nie do pomylenia. Jednak na wiosnę, zanim roślina je wytworzy trzeba uważać na pomyłkę z trującym kosaćcem żółtym (Iris pseudoacorus), który nierzadko rośnie na podobnych stanowiskach. Ten jednak na przekroju pędów jest nieco fioletowo zabarwiony.

Kiedy zbierać pałkę szerokolistną?

Najlepszy moment na zbiór jej młodych, jadalnych pędów pałki szerokolistnej przypada na wiosnę. Wtedy przypomina ogromne pory ze smacznymi białymi częściami. Z biegiem czasu te fragmenty stają się coraz mniejsze, a czym dalej od nasady stają się bardziej twarde i łykowate. Ale nawet teraz (aż do sierpnia) możemy z powodzeniem pozyskiwać tą cześć rośliny. Należy tylko pamiętać żeby obrać je z zieleniejących liści i korzystać z białych, miękkich środków. W smaku przypominają trochę zielonego ogórka. To jedna z najlepszych dziko rosnących roślin biorąc pod uwagę efektywność zbiorów. W niecałą godzinę można pozyskać ilość, która pozwoli zapełnić na przykład 40 słoików pędów pałki marynowanych w sosie curry. Resztę warto zostawić na chłodnik, gdyż w przepisie na tarator ogórki zastąpimy pędami pałki, a zamiast koperku użyjemy górnych części pędów bylicy polnej (Artemisia campestris).

Tarator - bułgarski przysmak

Tarator jest daniem wywodzącym się z kuchni bułgarskiej. Ten rodzaj chłodnika stanowi doskonałą opcję na upalne dni. W tradycyjnej odsłonie jego bazę tworzy jogurt lub zsiadłe mleko z drobno pokrojonymi świeżymi ogórkami z dodatkiem czosnku, koperku i prażonych orzechów włoskich. Ale spotykane są też wersje, w których zastępuje się nabiał wodą z dodatkiem octu. Warto również pamiętać o skropieniu całości oliwą z oliwek przed podaniem. A my dziś sprawdzimy nieco dziką, wegańską wersję tego dania.

Składniki:

10-15 pędów pałki

1 pęczek bylicy polnej

1 pęczek rzodkiewki

3-4 ząbki czosnku

400 ml wegańskiego jogurtu 2 łyżki soku z cytryny 1 garść orzechów włoskich

Oliwa z oliwek

Pieprz

Wykonanie: Odcinamy końcówki pędów pałki (tak około 15-20 cm) i obieramy z wierzchnich liści jeśli są zielone. Pozostawione białe części szatkujemy bardzo drobno. Liście bylicy polnej kroimy drobno, a rzodkiewki w zapałki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane warzywa łączymy z jogurtem i dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy pieprzem. Jeśli mamy zbyt gęsty jogurt możemy dodać zimną wodę do uzyskania zadowalającej konsystencji. Na koniec prażymy orzechy włoskie na suchej patelni do zarumienienia i posypujemy chłodnik przed podaniem z odrobiną oliwy z oliwek. Do przystrojenia możemy również zostawić nieco pokrojonej wcześniej bylicy i rzodkiewek. Całość odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny żeby aromat czosnku dobrze połączył się z jogurtem.

Smacznego

Dodatek kulinarny: Dzika superżywność – pędy pałki szerokolistnej

Młode pędy pałki szerokolistnej (Typha latifolia) to prawdziwy skarb natury, który można włączyć do wiosennych i letnich potraw. Delikatne, lekko ogórkowe w smaku, nie tylko urozmaicają sałatki czy surówki, ale też dostarczają cennych witamin i minerałów. Pałka ceniona jest za właściwości oczyszczające organizm i sporą zawartość błonnika, który wspiera trawienie. Ważne jednak, by zbierać ją wyłącznie z czystych, niezanieczyszczonych zbiorników wodnych – wtedy staje się prawdziwie zdrowym i oryginalnym dodatkiem na talerzu.

Inne wpisy w tej kategorii

Układ limfatyczny w detoksykacji organizmu – jak go naturalnie wspierać?

2025-09-26

Układ limfatyczny w detoksykacji organizmu – jak go naturalnie wspierać?

Często mówimy o odporności czy detoksykacji organizmu, ale zazwyczaj pomijamy – jakże istotny w tym obszarze – układ limfatyczny. Sprawuje on wiele kluczowych dla organizmu funkcji.

Czytaj dalej

Białko kluczem do zdrowego starzenia się

2025-09-22

Białko kluczem do zdrowego starzenia się

Aktualnie niedożywienie, zwłaszcza w kontekście niedostatecznej podaży białka, staje się jednym z najpoważniejszych problemów zdrowotnych osób starszych. Jak temu zaradzić dowiesz się z tego artykułu.

Czytaj dalej

Kolagen i aminokwasy – jak wspierają regenerację i zdrowie stawów

2025-09-17

Kolagen i aminokwasy – jak wspierają regenerację i zdrowie stawów

W poszukiwaniu skutecznych metod wspierania zdrowia stawów coraz większe zainteresowanie budzi kolagen – białko strukturalne o unikalnych właściwościach, a także aminokwasy. Sprawdźmy co kryją?

Czytaj dalej

Kakao jako superfood

2025-09-05

Kakao jako superfood

Kakao właściwości zdrowotne zawdzięcza bogactwu bioaktywnych składników, które wspierają ciało i umysł. W Europie przez długi czas kojarzono je głównie z deserami, ale teraz się to zmienia. Sprawdź.

Czytaj dalej

Woda to za mało – jak latem naprawdę się nawodnić?

2025-08-19

Woda to za mało – jak latem naprawdę się nawodnić?

Bez wody nie ma życia! Latem, gdy dokuczają nam upały, to szczególnie istotne, albowiem zapotrzebowanie na wodę znacznie wzrasta. Jak więc prawidłowo nawodnić się w tym gorącym okresie?!

Czytaj dalej

Męskie zdrowie w cieniu hormonów

2025-08-18

Męskie zdrowie w cieniu hormonów

Testosteron, nazywany hormonem męskości, odpowiada za rozwój cech płciowych, masę mięśniową, libido i nastrój. Niestety, po 30. roku życia jego poziom stopniowo spada – ok. 1–2 proc. rocznie.

Czytaj dalej