Wegański chłodnik z pędów pałki szerokolistnej a'la Tarator - idealny na upał!

Wegański chłodnik z pędów pałki szerokolistnej a'la Tarator - idealny na upał!

Czerwiec to czas rozpoczęcia wakacji. Nie ma się czemu dziwić. Przecież każdy z nas czeka na chwilę wytchnienia od codziennej rutyny na łonie natury. A dla miłośników dzikiej kuchni to może być dobry moment żeby przygotować się i zaplanować zbiór gatunków kojarzonych z tym okresem. Tym bardziej, że aż się prosi połączyć np. odpoczynek nad wodą ze rozpoznawaniem i zbiorem roślin występujących na takich stanowiskach. A według mnie warto zacząć od gatunków najlepiej opatrzonych i powszechnie znanych. Zgadzacie się?

Pałka szerokolistna

Myślę, że pałka szerokolistna (Typha latifolia) idealnie się do tego nadaje. Porasta brzegi stawów i jezior, jak również wolno płynące wody. Zakładam, że każdy miał okazję ją kiedyś spotkać. Wytwarza charakterystyczne „pałki” będące jej kwiatostanami żeńskimi. Przez to jest nie do pomylenia. Jednak na wiosnę, zanim roślina je wytworzy trzeba uważać na pomyłkę z trującym kosaćcem żółtym (Iris pseudoacorus), który nierzadko rośnie na podobnych stanowiskach. Ten jednak na przekroju pędów jest nieco fioletowo zabarwiony.

Kiedy zbierać pałkę szerokolistną?

Najlepszy moment na zbiór jej młodych, jadalnych pędów pałki szerokolistnej przypada na wiosnę. Wtedy przypomina ogromne pory ze smacznymi białymi częściami. Z biegiem czasu te fragmenty stają się coraz mniejsze, a czym dalej od nasady stają się bardziej twarde i łykowate. Ale nawet teraz (aż do sierpnia) możemy z powodzeniem pozyskiwać tą cześć rośliny. Należy tylko pamiętać żeby obrać je z zieleniejących liści i korzystać z białych, miękkich środków. W smaku przypominają trochę zielonego ogórka. To jedna z najlepszych dziko rosnących roślin biorąc pod uwagę efektywność zbiorów. W niecałą godzinę można pozyskać ilość, która pozwoli zapełnić na przykład 40 słoików pędów pałki marynowanych w sosie curry. Resztę warto zostawić na chłodnik, gdyż w przepisie na tarator ogórki zastąpimy pędami pałki, a zamiast koperku użyjemy górnych części pędów bylicy polnej (Artemisia campestris).

Tarator - bułgarski przysmak

Tarator jest daniem wywodzącym się z kuchni bułgarskiej. Ten rodzaj chłodnika stanowi doskonałą opcję na upalne dni. W tradycyjnej odsłonie jego bazę tworzy jogurt lub zsiadłe mleko z drobno pokrojonymi świeżymi ogórkami z dodatkiem czosnku, koperku i prażonych orzechów włoskich. Ale spotykane są też wersje, w których zastępuje się nabiał wodą z dodatkiem octu. Warto również pamiętać o skropieniu całości oliwą z oliwek przed podaniem. A my dziś sprawdzimy nieco dziką, wegańską wersję tego dania.

Składniki:

10-15 pędów pałki

1 pęczek bylicy polnej

1 pęczek rzodkiewki

3-4 ząbki czosnku

400 ml wegańskiego jogurtu 2 łyżki soku z cytryny 1 garść orzechów włoskich

Oliwa z oliwek

Pieprz

Wykonanie: Odcinamy końcówki pędów pałki (tak około 15-20 cm) i obieramy z wierzchnich liści jeśli są zielone. Pozostawione białe części szatkujemy bardzo drobno. Liście bylicy polnej kroimy drobno, a rzodkiewki w zapałki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane warzywa łączymy z jogurtem i dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy pieprzem. Jeśli mamy zbyt gęsty jogurt możemy dodać zimną wodę do uzyskania zadowalającej konsystencji. Na koniec prażymy orzechy włoskie na suchej patelni do zarumienienia i posypujemy chłodnik przed podaniem z odrobiną oliwy z oliwek. Do przystrojenia możemy również zostawić nieco pokrojonej wcześniej bylicy i rzodkiewek. Całość odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny żeby aromat czosnku dobrze połączył się z jogurtem.

Smacznego

Dodatek kulinarny: Dzika superżywność – pędy pałki szerokolistnej

Młode pędy pałki szerokolistnej (Typha latifolia) to prawdziwy skarb natury, który można włączyć do wiosennych i letnich potraw. Delikatne, lekko ogórkowe w smaku, nie tylko urozmaicają sałatki czy surówki, ale też dostarczają cennych witamin i minerałów. Pałka ceniona jest za właściwości oczyszczające organizm i sporą zawartość błonnika, który wspiera trawienie. Ważne jednak, by zbierać ją wyłącznie z czystych, niezanieczyszczonych zbiorników wodnych – wtedy staje się prawdziwie zdrowym i oryginalnym dodatkiem na talerzu.

Inne wpisy w tej kategorii

Jedzenie a emocje u dzieci

2025-06-03

Jedzenie a emocje u dzieci

Czy wybory żywieniowe mogą wpływać na emocje i zachowanie najmłodszych? Co warto wiedzieć o cukrze, glutaminianie sodu, nawodnieniu i składnikach wspierających koncentrację w cieplejszych miesiącach.

Czytaj dalej

Izoleucyna, leucyna, walina - aminokwasy istotne dla sportowców

2025-05-15

Izoleucyna, leucyna, walina - aminokwasy istotne dla sportowców

Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach (BCAA – ang. branched chain amino acids) należą do grupy aminokwasów alifatycznych. Są aminokwasami egzogennymi, czyli takimi, które nie mogą być syntetyzow [...]

Czytaj dalej

Tradycyjna Medycyna Chińska: Pielęgnowanie życia według YangSheng

2025-04-29

Tradycyjna Medycyna Chińska: Pielęgnowanie życia według YangSheng

Pielęgnowanie życia (chin. YangSheng) to zbiór starożytnych tradycji i praktyk, a nawet więcej – to podwaliny Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Poznaj je już teraz.

Czytaj dalej

Zdrowa Wielkanoc — klasyczne przepisy z naturalnymi przyprawami

2025-04-11

Zdrowa Wielkanoc — klasyczne przepisy z naturalnymi przyprawami

Święta Wielkanocne to wyjątkowy czas, gdy tradycyjne potrawy spotykają się z troską o zdrowie. W tym roku proponujemy klasyczne przepisy wzbogacone o naturalne przyprawy, które nie tylko podkre [...]

Czytaj dalej

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

2025-03-26

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

Jednym z naturalnych sposobów na wsparcie organizmu są sole Schuesslera – minerały tkankowe, które pomagają w utrzymaniu zdrowia na poziomie komórkowym. Odkryj ich działanie.

Czytaj dalej

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

2025-02-18

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

Dobrym pomysłem na wzmacnianie odporności jest terapia zimnem. Stosuje się ją w wielu różnych schorzeniach. Daje bardzo dobre rezultaty u osób zmagających się m.in. z nerwobólami ale nie tylko.

Czytaj dalej