- Poradnik
 - Poradnik
 - Suplementy
 - Witaminy i minerały
 - 2021-07-16
 
Molibden
                                                        Molibden we wszechświecie jest dość rzadko spotykanym pierwiastkiem, znajduje się dopiero na 50. miejscu wśród najbardziej rozpowszechnionych pierwiastków występujących w skorupie ziemskiej. Jest ciemnoszarego koloru, przez co pierwsi odkrywcy mylili go z ołowiem. Stąd też wywodzi się jego dawna nazwa molybdena, co w języku grackim oznacza „ołów” – czyli molybdos.
Molibden, podobnie jak miedź lub cynk, pełni funkcję kofaktora dla wielu metaloenzymów. Kofaktor molibdenowy jest niezbędny do funkcjonowania trzech enzymów:
- oksydazy siarczynu,
 - dehydrogenazy ksantynowejoksydazy aldehydowej.
 
Oksydaza siarczynowa – enzym bierze udział w przekształcaniu toksycznego związku – jakim jest siarczyn – do siarczanu. Oksydaza siarczynowa kontroluje rozpad i metabolizm aminokwasów siarkowych (cysteiny, homocysteiny, metioniny i tauryny).
Oksydaza ksantynowa – enzym ten odgrywa kluczową rolę w metabolizmie puryn. Puryna to aromatyczny związek organiczny zawierający oprócz atomów węgla również inne atomy np. azotu. Puryna, jako podstawa dwóch zasad azotowych, wchodzi w skład kwasów nukleinowych (DNA i RNA) – guaniny i adeniny. Molibden, jako kofaktor w oksydazie ksantynowej bierze udział w rozpadzie nukleotydów do kwasu moczowego, dzięki któremu wzrasta pojemność antyoksydacyjna krwi.
Oksydaza aldehydowa – neutralizuje aldehyd octowy, substancję toksyczną, która jest uwalniania w procesie metabolizmu drożdży, alkoholi i grzybów.
Zwiększone ryzyko i objawy niedoboru molibdenu
Zwiększone zapotrzebowanie na molibden wykazują osoby, które odżywiają się nieracjonalnie (spożywają bardzo duże ilości rafinowanych węglowodanów prostych) i osoby z anoreksją. U osób po resekcji jelita lub z chorobami jelit oraz z zaburzeniami wątrobowo-żółciowymi może występować problem z wchłanianiem molibdenu.
Niedobór kofaktora molibdenowego to rzadka choroba genetyczna. Schorzenie polega na wrodzonym niedoborze białkowego kofaktora enzymów zawierającego kation molibdenowy, do którego dochodzi wskutek mutacji genów zaangażowanych w syntezę tego kofaktora. Niedobór oksydazy siarczynowej to rzadka wada wrodzona, która w ciągu kilku godzin po urodzeniu wywołuje drgawki, postępujący zanik czynności mózgu i finalnie śmierć.
Objawy niedoboru molibdenu
- zmęczenie,
 - bóle głowy,
 - ślepota nocna,
 - zaburzone pole widzenia,
 - tachykardia,
 - zaburzenia metabolizmu aminokwasów (np. zwiększone wydalanie wraz z moczem tauryny i siarczynów, upośledzone funkcje rozkładu aminokwasów zawierających siarkę),
 - zwiększona wrażliwość na siarczyny,
 - zaburzony metabolizm puryn/nukleotydów, niski poziom kwasu moczowego we krwi,
 - opóźnienie rozwoju umysłowego,
 - ryzyko wystąpienia nowotworów żołądka i przełyku.
 
Zawartość molibdenu w pożywieniu
Jak wiadomo, niektóre enzymy w naszych organizmach nie mogą się obyć bez obecności molibdenu. Część z pokarmów zawieraja jego znaczną ilość, a są to: rośliny strączkowe (np. zielona soczewica, czarna fasola), produkty pełnoziarniste oraz niektóre gatunki mięs (jagnięcina lub wieprzowina).
Największe stężenie molibdenu w tkankach człowieka znajduje się w kościach, mniejsze w: wątrobie, nerkach i zębach. Z przewodu pokarmowego absorbowane jest do 70 proc. molibdenu pobranego wraz z żywnością – po spożyciu dociera on szybko do krwi i innych organów.
Opracowała Agata Majcher
Bibliografia
Pierwiastki, czyli z czego zbudowany jest wszechświat, Challoner J., Poznań 2014.
Mikroskładniki odżywcze, U. Gröber, Wrocław 2010.
Pierwiastki śladowe w geo- i biosferze, Kabata-Pendias A., Szteke B., Puławy 2012
- Poradnik
 - Poradnik
 - Suplementy
 - Witaminy i minerały
 - 2021-07-16
 
Inne wpisy w tej kategorii
2025-10-30
Wzmocnij odporność w 30 dni
2025-10-16
Czy suplementacja cynkiem może skrócić czas trwania infekcji?
2025-10-15
Czy polifenole z roślin to nowa generacja naturalnych antybiotyków?
2025-10-08
Nowe badania: Witamina D działa lepiej na odporność niż szczepionka na grypę?
2025-10-06
Błonnik i pektyny – ciche wsparcie odporności i trawienia
2025-10-02