Po co nam witamina D?

Po co nam witamina D?

Po co nam witamina D?

Witamina D pełni fundamentalną funkcję w organizmie młodego człowieka w okresie dojrzewania wspierając rozwój jego kości, a także zdrowie zębów. Stymuluje układ krwionośny do lepszej pracy i pomaga walczyć z infekcjami, wzmacniając odporność. Jest regulatorem ilości wolnych rodników poprzez właściwości antyoksydacyjne. Jej popularne określenie to ,,witamina słońca". O czym mowa? O witaminie D. Poznajmy jeszcze inne jej zalety.

Witamina D to grupa organicznych związków chemicznych rozpuszczalnych w tłuszczach. Wyróżnia się dwie jej formy. Pierwsza to ergokalcyferol, czyli witamina D2, której naturalnym środowiskiem są rośliny, a druga – określana jest jako „cholekalcyferol”, czyli witamina D3 – występuje w organizmach zwierzęcych. Najlepszym jej źródłem jest Słońce. 

Źródła witaminy D

Największą ilość witaminy D organizm ludzki może przyjąć poprzez syntezę skórną. Badania wykazują, że dostarcza ona nawet do 100 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Najlepiej jest przyjmować słoneczne kąpiele przynajmniej przez 15 minut każdego dnia, odsłaniając ok. 18 proc. obszaru ciała. Niestety w okresie jesienno-zimowym jest to wręcz niemożliwe, dlatego warto zadbać o właściwą suplementację.

W codziennej diecie największe ilości witaminy D dostarczają tłuste ryby np.: węgorz, śledź, łosoś, a także jaja (zwłaszcza żółtka), wątróbka, grzyby shitake, ser żółty, krowie mleko, drób oraz czerwone mięso. Przy suplementacji najlepiej jest przyjmować ją ze zdrowymi tłuszczami, co zapewni lepszą przyswajalność. Mogą to być: tłuste ryby, awokado, a także orzechy.  

Niedobór witaminy D

Brak witaminy D w organizmie objawia się gorszym samopoczuciem. Kiepski nastrój nie pozwala na normalne funkcjonowanie, zwiększa się drażliwość i podatność na okazywanie niezadowolenia. Nawet z pozoru błahe sytuacje, mogą wywołać złość. Zwiększa się też podatność na stres.

Niedobór witaminy D może też spowodować uczucie osłabienia. Dotyczy to zwłaszcza mięśni, które nie potrafią podołać wcześniejszym obciążeniom np. podczas pracy fizycznej czy też w trakcie uprawiania sportu lub wykonywania ćwiczeń. Występuje większe ryzyko złamań kości oraz niska tolerancja na ból.    

Witamina D wspomaga funkcjonowanie układu krążenia 

Badania wykazują, że w organizmach wielu osób braki witaminy D mogą prowadzić do niewydolności serca, a nawet zawału. Jej niedobór wiąże się też z większą liczbą zgonów z przyczyn kardiologicznych, a ludzie z deficytami tej witaminy bardziej narażeni są na choroby układu krążenia. Przyjmowanie witaminy D wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ponadto witamina D zabezpiecza go przed zaburzeniami i wystąpieniem groźnych chorób. Należą do nich: nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, a także miażdżyca. Witamina D może też skutecznie wspomóc leczenie przy zdiagnozowaniu niewydolności serca i zaburzeniach krążenia. Odpowiednia jej podaż poprawia też stan i jakość naczyń krwionośnych, a przede wszystkim – śródbłonka naczyń. 

Witamina D poprawia odporność organizmu

Niektóre osoby wykazują tendencję do zachorowań, przeziębień i podatność na infekcje wirusowe. Częste wizyty u lekarzy oraz przyjmowanie leków działają jednak tylko na krótko, a nawroty choroby są się dla nich ,,normą”. Kiepski stan zdrowia może świadczyć o niedoborze witaminy D. Jej podaż skutecznie wzmacnia układ odpornościowy, dlatego że wykazuje ona właściwości przeciwbakteryjne. Powoduje zmniejszenie prozapalnych cytokin, które przyczyniają się do rozwoju stanu zapalnego, a zwiększa poziom cytokin przeciwzapalnych, które mogą hamować rozwój chorób. Dlatego ważne jest przyjmowanie witaminy D w okresach zwiększonej aktywności wirusów i infekcji, zwłaszcza u osób z niską odpornością.  

Inne właściwości witaminy D

  • Wspomaga strukturę kości i zębów, zabezpiecza przed próchnicą. 
  • Odgrywa istotną rolę w rozwoju dziecka: wpływa na prawidłowe kształtowanie się kości oraz zębów, a także zapobiega krzywicy oraz zmniejszeniu masy kostnej. 
  • Przyjmowana w odpowiednich ilościach zabezpiecza przed osteoporozą. 
  • Zalecana jest jako środek chroniący przed rozwojem cukrzycy.
  • Wpływa na prawidłowe krzepnięcie krwi.
  • Wykazuje działanie antyoksydacyjne, wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega nowotworom. 
  • Ma właściwości przeciwzapalne. 
  • Wpływa na prawidłowy poziom napięcia mięśni. 
  • Stymuluje pracę układu nerwowego. 
  • Wpływa na podniesienie możliwości regeneracji tkanek wątroby. 

Na to trzeba zwrócić uwagę

Przed przyjmowaniem suplementów witaminy D warto dokładnie zapoznać się z opisem produktu. Niewłaściwe stosowanie może zakończyć się przykrymi skutkami ubocznymi. Nie mogą jej spożywać na przykład osoby zmagające się z zaburzeniami pracy nerek i chore na wapniową kamicę nerek. Wykazane braki hydroksylazy cholekalcyferolu w wątrobie, a także nerkach również nie pozwalają na jej dawkowanie.

Przedawkowanie witaminy D może objawiać się ogólnym osłabieniem, brakiem apetytu, wymiotami, bólami głowy, a także oczu. Występuje też silne pragnienie, biegunka oraz wzmożone oddawanie moczu. Czasami symptomami są również zaburzenia pracy serca oraz układu nerwowego.   


Opracował Jarosław Cieśla

Inne wpisy w tej kategorii

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

2024-03-26

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

Z biegiem lat nasze ciała mogą napotkać pewne trudności w prawidłowym metylowaniu DNA. W rezultacie mogą pojawiać się błędy w DNA, zwiększające ryzyko rozwoju chorób, takich jak nowotwory.

Czytaj dalej

Moringa – dla diabetyków i nie tylko

2024-03-22

Moringa – dla diabetyków i nie tylko

Właściwości i popularność moringi na terenie subkontynentu indyjskiego spowodowały, że znalazła szerokie zastosowanie w naturalnej medycynie ajurwedyjskiej. Posiada niezwykłe walory leczniczo-odżywcze

Czytaj dalej

Te witaminy chronią przed nowotworami

2024-03-21

Te witaminy chronią przed nowotworami

Odpowiednie spożycie witamin i składników mineralnych może mieć przełożenie na ryzyko zachorowania na różnego typu nowotwory. W niniejszym artykule skupimy się na tej pierwszej grupie – witaminach.

Czytaj dalej

Niedobór witaminy B12 a przewlekłe zapalenie żołądka

2024-03-13

Niedobór witaminy B12 a przewlekłe zapalenie żołądka

Sprawdź jak niedobór witaminy B12 wpływa na przewlekłe zapalenie żołądka. Zobacz jak chronić swoje zdrowie i jakie badania zrobić.

Czytaj dalej

Naturalne składniki o właściwościach przeciwdepresyjnych

2024-03-12

Naturalne składniki o właściwościach przeciwdepresyjnych

Z niniejszego artykułu dowiesz się, jak za pomocą modyfikacji diety możesz pozytywnie wpłynąć na swoje samopoczucie i zmniejszyć ryzyko zachorowania na poważne schorzenie, jakim jest depresja.

Czytaj dalej

Nadwaga i otyłość ważną przyczyną powstawania nowotworów. Jak schudnąć?

2024-02-06

Nadwaga i otyłość ważną przyczyną powstawania nowotworów. Jak schudnąć?

W jaki sposób nadmierna ilość tkanki tłuszczowej może prowadzić do rozwoju nowotworu u człowieka? Jak poradzić sobie z nadwagą oraz otyłością?

Czytaj dalej