Radosław

Radosław

Selen
Selen

Selen początkowo traktowany był jako pierwiastek toksyczny.

Stosunkowo niedawno odkryto, że pełni funkcję ochronną w wielu procesach chorobowych, w tym nowotworowych. Odgrywa też ważną rolę w prawidłowym działaniu układu immunologicznego.

Pierwiastek ten chroni przed toksycznym działaniem wolnych rodników. Dzięki temu zapobiega: zapaleniu stawów, chorobie wieńcowej, marskości wątroby oraz nowotworom. Selen spowalnia procesy starzenia i odtruwa w przypadkach zatrucia metalami ciężkimi. Pozytywnie wpływa na męską płodność. Ma też zasadnicze znaczenie dla produkcji enzymu tkankowego (peroksydaza glutationowa), który odpowiada za integralność wszystkich procesów w komórce.

Selen przenika z gleby do roślin, więc jego zawartość w pożywieniu zależy od naszego miejsca zamieszkania. W przypadku zamieszkiwania w pobliżu gleb z niskim poziomem selenu rejestruje się zwiększone występowanie chorób spowodowanych jego niedoborem. W krajach o niskim poziomie selenu w glebie suplementacja dotyczy praktycznie wszystkich mieszkańców. W przypadku niedoboru selenu w glebie zaleca się dawkę około 75 µg dziennie. Część naukowców uważa, że to za niska dawka i zaleca nawet 100-200 µg.

Selen – zwiększone zapotrzebowanie

Zwiększone zapotrzebowanie na selen dotyczy osób żywionych pozajelitowo (kroplówką). W przypadku ludzi zamieszkujących rejony ubogie w selen powinno się rozważyć suplementację tym pierwiastkiem. Suplementacja dotyczy również osób z zaburzonym przyswajaniem pierwiastków śladowych. Do grupy tej należą osoby starsze oraz ludzie stosujący drakońskie diety.

Selen – skutki niedoborów i nadmiaru

Z badań epidemiologicznych wynika, że skutkiem niedoborów selenu na danym obszarze jest zwiększona zapadalność na choroby nowotworowe i choroby układu krążenia. Ostremu niedoborowi selenu towarzyszą choroby Keshana i Kashina Becka. Choroba Keshana prowadzi do nieodwracalnego powiększenia serca. Chorobie Kashina Becka towarzyszą objawy związane z powiększeniem i deformacją stawów – szczególnie kręgosłupa. W przypadku tej choroby podanie selenu wpływa na poprawę stanu chorego. Obie choroby dotyczą populacji żyjących na obszarach z glebami wyjątkowo ubogimi w selen – tereny Chin i Syberii. Selen nawet w dawkach 1000 µg nie jest toksyczny.

Selen – najlepsze źródła

Najlepszymi źródłami selenu są są orzechy brazylijskie, podroby – zwłaszcza nerki, brokuły, kapusta, grzyby, ogórki, cebula, drożdże piekarskie, ziarna, ryby, wątroba i nerki zwierzęce, kukurydza, masło. Jednak bardzo trudno jest określić zawartość tego pierwiastka w danym pokarmie. Jak już wcześniej wspomniano, zależy ona od zawartości selenu w glebie – dotyczy to zarówno produktów importowanych, jak i lokalnych.


Radosław Lesz

Radosław

Radosław

Inne wpisy w tej kategorii

Magnez – życiodajny biopierwiastek

2022-06-24

Magnez – życiodajny biopierwiastek

O magnezie i jego wpływie na zdrowie powiedziano i napisano już niemal wszystko, ale znamienne niech będą słowa, jakie wypowiedział na kongresie w Vittel prof. Durlach, a mianowicie: „człowiek ni [...]

Czytaj dalej

Ałun – minerał kontrowersyjny

2022-06-20

Ałun – minerał kontrowersyjny

Ałun to bardzo kontrowersyjny minerał, wokół którego narosło sporo mitów i przesądów, ale też sporo przesadzonych zachwytów. A prawda jest gdzieś pośrodku. Ałun/ałun potasowy, ałun glinowo-pota [...]

Czytaj dalej

Cynk – najlepszy wybór

2022-06-02

Cynk – najlepszy wybór

Przeciętny człowiek nie ma fachowej wiedzy z dziedziny farmakologii czy biochemii, dlatego dokonanie wyboru podczas zakupu nie jest dla niego proste. Najczęściej o takim wyborze decyduje rek [...]

Czytaj dalej

Cynk mi dajcie

2022-02-25

Cynk mi dajcie

Cynk jest jednym z najsilniejszych pierwiastków antywirusowych. Hamuje syntezę materiału genetycznego wirusa, pozwala na komunikację między komórkami układu immunologicznego, dlatego lepiej zwalc [...]

Czytaj dalej

Bezcenny duet: treonina + magnez

2021-10-01

Bezcenny duet: treonina + magnez

Treonina Treonina to organiczny związek chemiczny, który należy do 20 podstawowych aminokwasów białkowych. Jest to związek z grupy aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm nie jes [...]

Czytaj dalej

Kapusta – odżywcze i lecznicze warzywo

2021-09-29

Kapusta – odżywcze i lecznicze warzywo

Któż z nas nie jadł kapusty – nie ma zapewne takiej osoby. To przecież bardzo popularne warzywo w Polsce i na świecie. Spożywamy ją często, ale też zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy z tego, że o [...]

Czytaj dalej