Selen

Selen

Selen początkowo traktowany był jako pierwiastek toksyczny.

Stosunkowo niedawno odkryto, że pełni funkcję ochronną w wielu procesach chorobowych, w tym nowotworowych. Odgrywa też ważną rolę w prawidłowym działaniu układu immunologicznego.

Pierwiastek ten chroni przed toksycznym działaniem wolnych rodników. Dzięki temu zapobiega: zapaleniu stawów, chorobie wieńcowej, marskości wątroby oraz nowotworom. Selen spowalnia procesy starzenia i odtruwa w przypadkach zatrucia metalami ciężkimi. Pozytywnie wpływa na męską płodność. Ma też zasadnicze znaczenie dla produkcji enzymu tkankowego (peroksydaza glutationowa), który odpowiada za integralność wszystkich procesów w komórce.

Selen przenika z gleby do roślin, więc jego zawartość w pożywieniu zależy od naszego miejsca zamieszkania. W przypadku zamieszkiwania w pobliżu gleb z niskim poziomem selenu rejestruje się zwiększone występowanie chorób spowodowanych jego niedoborem. W krajach o niskim poziomie selenu w glebie suplementacja dotyczy praktycznie wszystkich mieszkańców. W przypadku niedoboru selenu w glebie zaleca się dawkę około 75 µg dziennie. Część naukowców uważa, że to za niska dawka i zaleca nawet 100-200 µg.

Selen – zwiększone zapotrzebowanie

Zwiększone zapotrzebowanie na selen dotyczy osób żywionych pozajelitowo (kroplówką). W przypadku ludzi zamieszkujących rejony ubogie w selen powinno się rozważyć suplementację tym pierwiastkiem. Suplementacja dotyczy również osób z zaburzonym przyswajaniem pierwiastków śladowych. Do grupy tej należą osoby starsze oraz ludzie stosujący drakońskie diety.

Selen – skutki niedoborów i nadmiaru

Z badań epidemiologicznych wynika, że skutkiem niedoborów selenu na danym obszarze jest zwiększona zapadalność na choroby nowotworowe i choroby układu krążenia. Ostremu niedoborowi selenu towarzyszą choroby Keshana i Kashina Becka. Choroba Keshana prowadzi do nieodwracalnego powiększenia serca. Chorobie Kashina Becka towarzyszą objawy związane z powiększeniem i deformacją stawów – szczególnie kręgosłupa. W przypadku tej choroby podanie selenu wpływa na poprawę stanu chorego. Obie choroby dotyczą populacji żyjących na obszarach z glebami wyjątkowo ubogimi w selen – tereny Chin i Syberii. Selen nawet w dawkach 1000 µg nie jest toksyczny.

Selen – najlepsze źródła

Najlepszymi źródłami selenu są są orzechy brazylijskie, podroby – zwłaszcza nerki, brokuły, kapusta, grzyby, ogórki, cebula, drożdże piekarskie, ziarna, ryby, wątroba i nerki zwierzęce, kukurydza, masło. Jednak bardzo trudno jest określić zawartość tego pierwiastka w danym pokarmie. Jak już wcześniej wspomniano, zależy ona od zawartości selenu w glebie – dotyczy to zarówno produktów importowanych, jak i lokalnych.


Radosław Lesz

Inne wpisy w tej kategorii

Jak sobie radzić z jesienną chandrą

2023-11-30

Jak sobie radzić z jesienną chandrą

Jak wesprzeć nasze zdrowie psychiczne w okresie jesienno - zimowym? Czym jest sezonowe zaburzenie afektywne (SAD) a czym jesienna chandra? Jakie suplementy przyjmować? Dowiesz się z naszego artykułu.

Czytaj dalej

Turmalin oczyszcza wodę

2023-11-08

Turmalin oczyszcza wodę

Turmalin to piękny minerał, który posiada ciekawy zestaw właściwości fizycznych, chemicznych i energetycznych. Jest również wykorzystywany w oczyszczaniu wody. Sprawdź jak działa na ludzki organizm.

Czytaj dalej

Trawa pszeniczna – zielone superfood

2023-09-07

Trawa pszeniczna – zielone superfood

Trawa pszeniczna to uznane "zielone superfood", jedno z najbogatszych źródeł cennego chlorofilu, na poziomie molekularnym zbliżonego do ludzkiej krwi.

Czytaj dalej

Brązowe plamy na skórze

2023-08-29

Brązowe plamy na skórze

Brązowe plamy na skórze zwykle kojarzą się ze starszymi osobami lub intensywnym opalaniem tych młodszych. Czy trzeba je usuwać? To zależy od postrzegania swojego ciała i poczucia estetyki.

Czytaj dalej

Krzem – nieoceniony sojusznik naszego zdrowia

2023-02-17

Krzem – nieoceniony sojusznik naszego zdrowia

Krzem jest drugim najczęściej spotykanym pierwiastkiem w skorupie ziemskiej. Zazwyczaj występuje w połączeniu z tlenem, obecny jest także w minerałach zwanych „krzemianami” oraz w krzemionce (ter [...]

Czytaj dalej

Witamina C w postaci liposomalnej – czy to tylko chwyt marketingowy?

2023-01-19

Witamina C w postaci liposomalnej – czy to tylko chwyt marketingowy?

O witaminie C i jej niezbędnej suplementacji słyszymy od wielu lekarzy. O jej ważnej roli dla utrzymania zdrowia pisałem również w wielu artykułach. Wiemy, że jest ona niezbędna dla zdrowia zarów [...]

Czytaj dalej